Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Nekem is az volt a tapasztalatom, hogy a kínaiak köpködnek rengeteget. Mindaddig, míg meg nem érkeztem ide. Gyakorlatilag mindig a lábam alá nézek, mert ilyen módon összeköpködve az utcát...erre nem számítottam. Én tényleg azt hittem, hogy a svédek kultúráltak. Ehhez képest ők is szipognak folyamatosan, majd amikor már tele minden, köpnek egy ordasat. Mikor hallom a hátam mögött a mélyről jövő össze nem téveszthető hangot, csak arra gondolok el ne találjon!
A minap is megyek a parkolóban, megáll előttem az út közepén egy autó, koma kiszáll, mindkét orrlyukából szép nagyot szörcsentett az útra, majd visszaszállt és távozott. Eddig azt hittem, ez az oroszok sajátja...
De amire ők sem gondolnak...a gyerekeik gyakran négykézláb mászkálnak, vagy egyszerűen csak elesnek. Ez mind fertőző, ráagad a kezükre, lenyalogatják..akkor már inkább a zsebkendő.
Mennyit éltél Tokioban? Imádom!
Jujj nem győztem olvasni mostanában annyit írtatok! :)
Üdv az újaknak is. :)
Költözködtünk és nem sok időm volt jönni!
A tojglit Töröktől veszem... kúltúrált kis bolt Värby ben... a kenyér is olcsó... ha 3st kenyeret veszel csak 12kr ha jól emlékszem... Skärholmen -ben pedig minden mást... van a főtéren az áruházzal szemben egy nagyon jó üzlet... minden van! a hús is mindig friss... és tényleg minden van... a téren török zöldséges és szintén... ha zöld a narancs vagy a mandarin ott akkor is érdemes megvenni mert édes mint a méz... az Ica -ba csak akkor megyek ha lusta vagyok kocsiba ülni... és sos kell valami...
esküszöm nem vagyok be lsd-zve, hogy nekem jó minden... :))))
Remeny hal meg utoljara :)
Legyetek egeszsegesek es vigyazzatok magatokra.
Lenkei Gábor? :)))
Nem... én csak elárulom mi a halhatatlanságom titka ;)
Mintha csak Dr. Lenkei beszelne belöled :)
En se vagyok a gyogyszerek hive, csak akkor veszek be valamit, ha mar nagyon a veget jarom.
Anno a fizika tanarom belenk nevelte :)
Azota kifejlesztettem egy modszert, hogy par masodpercig sikerul visszatartani a tusszentest, amig zsebböl/taskabol elökotrok egy zsepit :)
Szerintem sokan elik meg itt a 80-85 eves kort. Eleg, ha az ember belekukkant az ujsagokban a gyaszjelentesekbe.
Azt meg nem is emlitve, hogy olyan nenikeket latok neha, akik mar alig birjak emelni a kis tili-tolijukat, de meg siman buszra szallnak :)
:D Ojj, ezt de szepen elenk tartad :D De tök igy van! :D
Ezt en is tapasztaltam! A hatamon is felallt a ször, amikor tanfolyamon szörcsögtek, teleszajjal tusszögtek, es föleg a tavol-keleti nepek.
Vegul is, minek a sajat kezunkbe tusszenteni, csak magunkra szorjuk a fertöt! :D
Mindenesetre en maradok a minden-esetben-zsebkendö lelkes kepviselöje! :)
én már várom a telet... előtte ugrok egy seggest valami hídról még, hogy röhögjön rajtam mindenki otthon...
a másik a mit iszonyatosan várok hogy a jégen lehessen száguldozni és szaladgálni egyik szigetről a másikra!!!!!!!
ÁLLLLLAAAT LESZ :)))))))))))
Joshx... Én... nem szólok bele, mert ellenkeznénk!
Én a te helyedben... csak pozitívabban állnék a dolgokhoz... komolyan...
ha utána sem... akkor neked volt igazad! :)
Egyébként meg a prosztórol... nem tudod... de sok országban nemzetben emberfajban nem szokták oda tenni a kezüket! mert gusztustalannak tartják...
Fura... nekünk is gusztustalan hogy ő hogy intézi de csóró arról nem tehet...
Én éltem Tokyoban... ott az emberek pl szívják a taknyukat... a nők is... rendesen turhát szippant krákog és nyel...
Mert!!!!! a zsebkendő egy fertő... ugyan is ő szerintük ne rakjuk már a zsebünkbe a kezünkkel megfogva az amibe beletoltad a nyálas fikás turhás dzsuvádat :))))) szóval... nem prosztó csak tudatlan!
Meg annyit latom nemreg erkeztel jo ha azzal tisztaban vagy ami most van az nem TEL! Ilyen enyhe idojaras evek ota nem volt itt.
Ha beall a tel akkor meg husvetkor is siman havazhat mig MO-.n marcius 15-en mar 1 poloban, kis kabatban kilehet menni az utcara.
3 honapja volt egy szakmai borze az Arbetsförmedlingen-ben nagyon sokan voltak.Tomeg volt.Akkor egy fekete faszi az arcomba pruszkolt ugy hogy a tetves kezet nem emelte volna a szaja ele.Ezekutan oltozhet az ember retegesen meg taplalkozhat egeszsegesen sz@rt sem er.Egyebkent nem vagyok fazos gyerek 2010-ben mikor az a nagy tel volt meg a haztetorol is lapatoltam a havat nem voltam beteg es nem rinyaltam attol,hogy fel kell menni a tetore.
Tudom,hogy MO.-ra lehet menni kivizsgaltatni magat az emberenek de en elkoltoztem onnan nekem itt a csaladom nincs ott senkim semmi keresnivalom ott.....
Ahogy latom sajnos mennem kell majd nem jo kedvvel.
"Arról nem beszélve,hogy ha egy bizonyos számú alkalmat átlép az ember,onnantól abban az évben ingyenes az ellátása..."
Igen igy van 2100 korona korul a felso hatara evente. Szerintem reszben ezert nem irnak gyogyszert ki.Menj le a patikaba es vegyed a receptmentes gyogyszereket ugyanis arra nem vonatkozik semmi meg akar 5000 koronat is elkolthetsz siman a nagy semmire.
Öltözzünk rétegesen, táplálkozzunk egészségesen és szedjünk béres cseppet :))))))))))))
és nincs szükség egészségügyre... éves kivizsgálásra meg haza lehet menni piti pénzért is már!
Ma foglaltam idot az orvosnal (4.ik alkalom lesz ha jol szamolom) ugyanis ez a "megfazas" szeru valami ami 2-3 honapja rajtam van az allando kohogessel es emiatti nemalvassal odaig fajult,hogy rosszul lettem vezetes kozben az autoban ma reggel.Felre kellett allnom azt hittem ott pusztulok el.Annak ellenere,hogy kitettem a veszvillogot idegbetegen kerulgettek ki meg ram is dudaltak de az,hogy valami gond lenne....az nem. Na mindegy kb. en is igy allok hozza majd jol tovabb megyek ha latok majd hasonlot.Holnap (szerda) elmegyek es kivancsi vagyok,hogy fognak-e kiirni gyogyszert vagy egyaltalan vizsgalnak-e majd vagy csak beszelget velem mint egy idiota. Ismet egy arab orvoshoz kerulok aki 1 honapja mar hazakuldott mondvan semmi bajom......
Amennyiben nem jutok dulore szegyen szemre vehetek egy repulojegyet MO.-ra holnapi nap folyaman,hogy mihamarabb orvosi ellatasban reszesuljek.
Parommal aki Sved komolyan fontolora vesszuk a koltozest mas orszagba mert igy fel sem merulhet az,hogy gyereket vallaljunk itt.Ilyen korulmenyek kozt.En tudom,hogy MO.-rol ide koltozoknek ez kanaan foleg ha otthon hanyattatott sorsuk volt de az itteni egeszsegugyet nem lehet szidni hisz nincs is.Ez valami eltevelyedett dolog.
Sokszor gondolok bele mi van akkor ha valaki penteken este lesz rosszul es nem tud mar a vårdcentral-ba lemenni.Akkor varjon hetfo reggelig amikor is reggel 8 es 9 kozott csinalhat telefonon idot maganak.(Valosagban 8:15-8:45 kb.)elotte es utana uzenetrogzito.
Olvastam Postas Csabi hozzaszolasat mikor irta : "Elvitte a mento es kivizsgaltak." Csabi ha ez itt tortent volna kepzeld el meg a mento sem jott volna ki neked kellett volna bevinni ot egy orvosi rendelobe ahol a fantasztikus Orvos a kovetkezoket mondta volna : Semmi gond, menjen haza, pihenjen, ne eroltesse es vegyen be napi 2db ipren-t ha ez sem segit akkor pluszban 1 Alvedon-t.
Magyarorszag egy erkolcsi ferto de! En inkabb adok a zsebebe 500 vagy 1000 koronat csak vizsgaljon ki es lasson el rendesen.Itt ezt nem teszik igaz penzt sem fogadnak el.
Ellehet gondolkodni melyik a jobb.
En ugy latom az egeszseg a legfontosabb.Semmilyen penz, vagyon nem er semmit ha az ember beteg.
Viszont ha meghal akkor a temetoben ralehet onteni egy vodor penzt a sirjara es elmondhatja,hogy o a leggazdagabb halott a kornyeken.........
Elmentem a minap egy temetobe. Csinaltam egy mini statisztikat.A legtobb ember nem elte meg a 70 evet!!!! Aki nem hiszi nyugodtan elmehet megnezheti sajat szemmel.Amit irnak nemzetkozi statisztikak,hogy itt elnek europaban a legtovabb szemenszedett hazugsag akar csak az,hogy itt Kivalo az orvosi ellatas......
Postás Csabi! Én most leszek kint lassan másfél hónapja... várom a papírokat, közben nézelődöm és ötletelek... A nyelv tanulással kapcsolatban, én még el sem kezdtem de ami rám ragadt azt egy video blogból tanultam videos nyelvleckék... egyszerű és nagyszerű... ami az árakat illeti... én pont az ellenkezőjét látom. Olcsóbb mint otthon! Attól függ hol vásárolsz... 6 kiló csirkecomb 99kr tehát átszámítva kilóra és forintra 540Ft... otthon 800! minimum! a tojás az 55 -60g-s 30db 40kr átszámítva db/40 forint! otthon 55-70!!!! a tej 12kr - ugyan 20-30 forinttal drágább mint otthon!!! egyedül a dohány a drága, még a sör is egy árban van az otthonival!
A zöldségekről ne is beszéljünk!!! 500 ft egy kiló paradicsom otthon... itt 12kr!!!
Meg kell nézni az első időkben hol vásárolsz!
Szerintem isten király :))))