Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Sürgősségi, több órás várakozás, bunkó orvosok? fórum

Sürgősségi, több órás várakozás, bunkó orvosok? (beszélgetős fórum)


1 2 3
78. 5e1b581a2e (válaszként erre: 77. - Enissa)
2011. aug. 27. 19:12
Bocs.Csak egy általános(=nem vagyok vele egyedül) félelem tört felszínre belőlem.Örülök,ha tévedtem.
77. Enissa (válaszként erre: 76. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 27. 14:38

Miért állítod, hogy felülbíráltalak?

Csupán kérdeztem, nagy különbség.


Azt, hogy Te mit tudsz, én nem tudom, de te sem, hogy én mit.

Azért kívánom Neked, hogy a "tüskéket" tudd egyszer majd visszahúzni, talán boldogabb ember lehetsz, a bejegyzéseid alapján feltételezem valami bánt.

2011. aug. 27. 13:18

"Most végeztem el a harmadik elsősegélynyújtó tanfolyamot és ott nem hallottam egy kukkot sem erről a gerinc hossztengelyi húzásról. Talám a legközelebbinél."


Kötve hiszem...


Nos pontosan emiatt írtam:


"1. mindenki azt tegye meg, amit tud"


Továbbá azért írtam ezt:


"2. segítsen, asszisztáljon annak, aki tudja, mit kell tenni "


Mert tudod van,aki nem tanfolyamon tanulta,ám adott esetben ez nincs ráírva,szóval aki csak tanfolyamokat végez,ne bírálja felül azt,aki picit feljebb tanulta a dolgokat...És ez itt egy határozott kérés akar lenni,adott esetre vonatkoztatva...

75. Enissa (válaszként erre: 67. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 27. 00:45

Igen, kellemes érzés lehetne, ha nem lenne két sérv is a nyakamban :) Egyetlen gyógymasszőrnek angedek hozzányúlni a nyakamhoz és az orvosomnak.

Sikerült egy balféknek annak ellenére, hogy megkértem ne nyúljon a nyakamhoz, úgy meghúznia, csak úgy váratlanul, hogy 3 hétig lezsibbadt a jobb arcom. Ezért bármennyire jó, köszönöm kihagyom. :)

Egyébként köszönöm a válaszod.Most végeztem el a harmadik elsősegélynyújtó tanfolyamot és ott nem hallottam egy kukkot sem erről a gerinc hossztengelyi húzásról. Talám a legközelebbinél.

74. 5e1b581a2e (válaszként erre: 72. - Sort)
2011. aug. 25. 03:45
Huh.Na igen...:(
73. 5e1b581a2e (válaszként erre: 71. - Sort)
2011. aug. 25. 03:45
:) Vicces,mi?:)
72. Sort (válaszként erre: 67. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 24. 11:07

En ertem, meg tudom, csak nem tudom, hogy ertem-e, es ha igen akkor mit? Szoval erted? :-DDD


Viccet felreteve, ertettem, amire gondoltal, ezert nem mentem bele en sem. Mondjuk ez az a muvelet, amit szivem szerint nem probalnek ki soha, de hat ez nem kivansagmusor...

71. Sort (válaszként erre: 65. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 24. 11:04
Na hello, kicsit eltunodtem. Azaz eltuntem. Hat ez mar elhivatottsag. :-))
70. Ditta67 (válaszként erre: 1. - 3b41f6053f)
2011. aug. 23. 13:58
Ma Magyarországon az egészségügy alulfinanszírozott.Nincs pénz semmire.Belefásultak az orvosok azokba a helyzetekbe amikben kénytelenek dolgozni.Jogszabály mondja meg ki és mennyi ideig lehet táppénzen egy adott betegséggel.Ha meggyógyult,ha nem, ki kell írni.Megmondják melyik hatóanyagból, melyik gyógyszert írhatja fel,melyik kórházba küldhet stb.Elemzik és fenyegetik,ha sok gyógyszert ír fel,ha sok betege van.Én nem csodálkozom,hanem sajnálom,hogy ide kerültünk.Amíg pénzt nem tesznek a rendszerbe, a helyzet változatlan marad. Sok kórházban elmaradnak a tervezett műtétek pénzhiány miatt.A sürgősségire is több orvos ,személyzet kellene.Nincs pénz.A meglévő pedig túlterhelt.
2011. aug. 23. 13:55
Nekem sincs jó véleményem a sürgősségiről. Én miskolci vagyok, és itt egy kórházban van sürgősségi ellátás. A férjem édesanyját vittük egyszer a sürgősségire, mert májbeteg volt, és elkezdett otthon vérezni. Kb. 5 percre van tőlünk a kórház, ezért úgy döntöttünk, hogy nem mentőt hívunk, hanem gyorsan bevisszük a sürgősségire. 17 óra 15-kor léptük át a kórház területét a kocsival, és éjfél volt mire otthon kiszálltunk. De ha mentővel vitettük be,akkor is 5-6 órát kellett várni, úgyhogy a 4 óra várakozás még nem is sok. Ja és közben azt hallgatni, hogy a nővérek, és a betegkísérők hogy szórakoztatják egymást, 5 percenként járnak ki cigarettázni. Rally-t néztek interneten, aki meg a fekvőbetegek mellett volt az meg passziánszozott.
2011. aug. 23. 12:57
Sziasztok!Nekem vannak negatív és pozitiv tapasztalataim is!Továbbképzéshez,kellett letöltenem X órát különböző kórházi osztályokon.Vegyünk két osztály :sebészet orvosok ,nővérek naprakészek,gyorsak rendesen összetartóak,KEDVESEK!Meglepő,pedig ugyanolyan alapvető problémával mint mindenhol az EÜ-ben.Belgyógyászat:Katasztrófa...Fejetlenség ,káosz,és az emberi hozzáállás nagy nulla.A betegeket naponta többször alázták meg,mindegyik nővér fásult volt és arrogáns.Az első nap után azt mondtam na én ezt nem bírnám csinálni ,az ilyen kiégett ember ha kell menjen el utcát söpörni,de az hogy egy beteg ágyhoz kötött Nem demens beteggel üvöltsön azért mert nem reggel rendezte a nagydolgát hanem este,na ez már felháborító.Nem hagytam szó nélkül,és az egyiktől megkérdeztem,ő is lehet megöregszik,megbetegszik nemsokára,ő mit szólna ehhez a bánásmódhoz??!Persze nem fogta fel,magyarázata:Fáradt meleg van,büdös,és kevés a pénz,-de ennél durvább dolgok is történtek,melyeket le sem írok.És hozzáteszem nem krónikus bel,aktiv bel .oszt.! Lényegében én azt mondom,hogy mint szakmabeli,a mosoly csodákra volna képes.És remélem senkit nem sértettem meg -nem állt szándékomban,de tényleg nagy problémák vannak az Egészségügyben Magyarországon.
67. 5e1b581a2e (válaszként erre: 66. - Enissa)
2011. aug. 23. 12:23

Na,hát én alapvetően Sortnak írtam,azért is nem mentem bele jobban,mert vagy érti,vagy mindegy,meg aki tudja,úgyis érti,aki nem,az...

Szóval alapvetően:

1.mindenki azt tegye meg,amit tud

2.segítsen,asszisztáljon annak,aki tudja,mit kell tenni

3.egy sérült szerencséje alapvetően azon múlik,hogy mekkora felkészültség ér oda hozzá mielőbb


Azért...persze,beszélgethetünk.

Alapvetően igaz az,hogy senkihez nem nyúlunk hozzá,ha az életét veszély nem fenyegeti.Most az ekkor megejthető óvatos állapotfelmérést nem ideszámítva.


A bukósisak...:) Igen,két emberes,szintén vezénylést igényel.De könyörgöm...azért ne hagyjunk senkit meghalni,mert egyedül vagyunk egy sérülttel...


Gerinchúzás.Gerincsérülés esetén a mélyhátizmok feszülnek be,gyakorlatilag ez az izomvédekezés valójában ront a gerincsérülésen,a későbbi felépülésen.Ezért a gerinc hossztengelyi folyamatos húzását kell biztosítani,ami lényegében a fej,testtől elfele való húzását jelenti.Ha van kedved,feküdj hanyatt,kérd meg a párod,hogy fogja meg kétoldalról a fejed és húzza maga felé.Nagyon kellemes,lazító érzés.

66. Enissa
2011. aug. 22. 17:21

"-bukósisakot le"


Szia, az is kétemberes, csak leírom, hogy még mielőtt valaki nekilátna egyedül lecibálni, ne tegye, ha nem súlyos vérzést kell csillapítani, mert a nyaki gerinc sem játék.


A gerinchúzásról tudnál bővebb infót, hol lehet utánanézni, mert én még ezt nem hallottam sosem.Most keresgéltem a neten, de nem találtam.

2011. aug. 19. 11:30

Kedves Sort!

Így kell csinálni!!!

[link]

:DDD


(a két bunkó video-hírdetés alatt van a fotó)

64. 5e1b581a2e (válaszként erre: 63. - Sort)
2011. aug. 12. 11:35

Áh...:)

Nézd.Alapból minden eszméletlen (traumát szenvedett) embert gerincsérültként kell kezelni.Így.Vizsgálgatás nélkül.

Megmondom:én ha magánál van,végigtaperolom a gerincét (is),de amúgy ez a helyzet.

A másik: a gerincet ilyenkor nem árt ám húzni...A segítség megérkezéséig.Hálás profilaxis...

Na de ez is milyen.Most egy motoros elrepül,tuti a hasán landol egy pár bucska után.Na ott le is könyvelheted,hogy gerincsérült...Aztán légy ügyes:

-mentsd ki(M6-os közepén nem vizsgálunk)

-bukósisakot le

-stabilba tenni (ÉS tartani:P)

mindezt úgy,hogy közben húzd a gerincét...ÉS nem elmozdítani a fejet oldalirányba még kicsit sem:Egyszerre fordítani fejet a testtel(és húzni,húzni,húzni...),ez több ember összehangolt munkája.Aztán tartsad!:)(ja meg húzzad...:P)Meg van ennek a technikája.>>De ha te tudod,akkor le tudod vezényelni bárkinek.<<

Nyílván segítségre van szükség ehhez a művelethez.

Az a baj műtermi babákkal,hogy mindig a hátukon fekszenek...:DDD Minden olyan "tiszta".

Amúgy "piszkálni" meg csak akkor kell bárkit,ha életveszély a helyzet.Itt jön az,hogy:Az mikor van?:DDDHát erre is van válasz...Na?:)


Egyébként a mentősök szeretik tudni,hogy mit találnak és ez nem csak a sérült(ek) számára vonatkozik,hanem az állapot(uk)ra is.Ezen már sokat filóztam.Mert mi lenne,ha közvetlenül a mentő is hívható lenne...Akkor mehetne két telefon.Egy a bajról,a másik meg az állapot(ok)ról.Én is dilemmáztam ezen,mert mikor vizsgáztam,én állandóan a mentőt akartam hívni,míg a tancsim szerette volna,ha előbb felmérem és ellátom a sérültet szakszerűen...Ki érti miért...:)))Mivel "De mit akarsz mondani a mentősöknek?Meg fogják kérdezni,hogy milyen az állapota...Szerintem elvérzik,stb..." Na ja...Azóta is filózok.Valószínű,hogy megkérnék valakit,hogy csörögjön,amíg a sérültet felmérem,meg ellátom,és akkor lehetne folyamatosan tájékoztatni a paraméterekről,az általam kilátásba helyezett teendőkről,míg megjönnek.Hát valahogy így.De ha egyedül lennék...Akkor az nyílván kis késlekedést jelent.Jajj...:(


"Persze egy ilyen tomegkatasztrofanal, ha egyedul van az ember, ez hulyeseg"


Ja-ja...Dugába dől minden...ja-ja...marha jó,mi?DE azért légyokos...:P


"ugyis azt fogom mondani, "tomeges baleset, tobb tucat serult vagy halott, kuldjenek mindenkit aki el es mozog"."


:DDD


"Ide is kijott vagy husz mentoauto, mint kiderult foloslegesen. "


Sajnos feleslegesen,dehát halotthoz is mentőt hívunk...Szóval ebből a szempontból nem felesleges...;)


Ja,írjál,kíváncsi vagyok.:)

63. Sort (válaszként erre: 62. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 12. 10:43

Igen ez igy tenyleg nem tiszta. Szoval gerincerules kizarsan a nyaki gerincet ertettem, amikor a vizsgalatot eleg a Th3-Th4 csigolyakig vegezni, vagyis nagyjabol a lapocka kozepvonalaig. Ez ugye kb. egy mozdulat, lagyan vegighuzni az ujjainkat a gerincoszlop nyaki szakaszan, iletve az elso nehany hatcsigolyan. Ha nincs elmozdulas vagy deformacio epp a nyaki gerinc, a fej mozdithato, de termeszetesen a torzs mozgatasa elott a teljes gerinc vizsgalata szukseges.

Lehet gerincserultet is mozgatni, ha a szukseg ugy kivanja, en is tanultam anno, de oszinten szolva en inkabb a kornyezetet alakitanam ugy, hogy ne kelljen mozgatni, ha lehet. Osszeszokott, gyakorlott csapatmunka kell hozza, jobb ha inkabb megvarja az ember a gerincagyat, ha lehet. Van alternativ modszer is, halottam olyat, hogy gerincserult embert egy ajtolpara fektetve hoztak ki az ego epuletbol, mert az ugye merev es megtamasztja a gerincoszlopot.Nekem ugy tanitottak, hogy barmilyen ellatas megkezedese elott fel kell merni hany es milyen serult van, hogy a mentok ertesitese soran minel pontosabb helyzetkepet tudjal adni az operatornak. Persze egy ilyen tomegkatasztrofanal, ha egyedul van az ember, ez hulyeseg, ugyis azt fogom mondani, "tomeges baleset, tobb tucat serult vagy halott, kuldjenek mindenkit aki el es mozog". Ide is kijott vagy husz mentoauto, mint kiderult foloslegesen.


Most el kell mennem postara meg boltba, de majd irok privit.

62. 5e1b581a2e (válaszként erre: 61. - Sort)
2011. aug. 12. 07:04

Kétségtelen,hogy az élet diktál és nyílván van az embernek szürke állománya hozzá.Evidens,hogy ha valakinek már nincs mellkasa,akkor nincs mit kompresszálni.Ez az eset ezért is igen brutális lehetett,mert itt kb.dugába dől úgy...minden...Én is "bombáztam" a tanárom "mi van ha" kérdésekkel és volt olyan,amire vett egy nagy levegőt és azt mondta: "Ahogy döntesz és amit tenni fogsz,az lesz a legjobb." Mert vannak helyzetek,amiből már nem lehet elvenni,max.hozzátenni.Ha sikerül.

Az embernek valahol mindig rémálma az,hogy netán rosszul mér fel dolgokat,vagy rosszul dönt,persze vannak egyértelmű helyzetek,amik mondjuk frusztrálóak...

Éppen ezért sokan nem tudnak szabályok alól kitörni még a legegyszerűbb kérdésben sem.Hallottam egy sztorit,ahol a buszsofőr nem akarta leengedni a mentőtisztet,mert nem megálló.Az mindegy volt,hogy a busz előtt fejreállt autóban a sofőr már kollabált...Eszméletlen,hogy mik vannak.

Egyébként(most nem a te eseted miatt írom,azért ha a vonat begyűr egy buszt,az elég durva)van a gerincsérülteknek is stabilja,igaz,hogy fárasztó,igaz,hogy több emberes,de ha van miből dolgozni...Túl azon,hogy azért pontosítanék,mert ez viszont nem mindegy...Ha gerincsérült,még véletlenül sem csináljuk azt,hogy oldalra a fejét(mondom,most nem rád írom,szerintem a maxot kihoztátok ott és gratula érte,csak ez ne maradjon azért a teljesség nélkül)Mondjuk azt,hogy egy gerincsérültnek akkor van szerencséje,ha lehet mellé elég embert találni...Ha akarod,leírom miért.Vagy beugrik neked is,nem tudom,tanultad-e,olvastad-e.


"De jol mondod, nem szabad egy embernel leragadni, az elso vizsgalatnak serultenkent kb. 10 masodpercnek kell lennie, ha jol tudom; gerincserules kizarasa, legzes, keringes vizsgalata."


1.:)Hát honnan tudni,hogy gerincsérült-e?

2.Csak a légzés-keringés felmérése 10s...;)


"Ha mindenkirol megvan az info, akkor tenyleg az erosen verzot kell eloszor ellatni"


Basszus...Remek lehet a fejetlenség adott esetben,de...ebben nem vagyok biztos.Pont ezt írtam.Én nem igen vizsgálgatnék senkit ilyen esetben,hanem először:ki vérzik és hol.Ha tök egyedül lennék.Ha már ketten vagyunk,akkor lehet megoldható egyszerre,nem tudom.Amúgyis az élet diktál...:P


Egyébként...ha van kedved mesélhetnél róla,de...mondjuk priviben,mert eléggé...:P,érdekelne.

61. Sort (válaszként erre: 57. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 8. 18:29

Igen ezek igy szepek leirva, csak amikor a serult allapota ezeket nem teszi lehetove, az ciki. Pl. amikor nem mozdidhatod meg, mert vagy harom helyen torott a gerince. Meg amikor hiaba probalsz befujni, nem tudsz. Legut szabad, de megsem megy, mert kb. az osszes bordaja eltort, szetszagatva az aortat, venat, atfurva a tudot. A fickonak sztem minden csep vere a melkasuregeben volt, ugy fel volt puffadva. Na ez az amire akkor es ott azt mondjuk, hogy serulesei nem osszeegyeztethetoek az eletbenmaradssal. Mert az arok partjan megsem lehet torakotomiat vegezni, plane, hogy nekem egy orvosi diploma sebesz szakvizsgval is hianyzik hozza. Ilyenkor rogton tovabb, valoban felesleges vesztegetni azz idot, massal kell foglalkozni, akinek meg van eselye eletben maradni.

De jol mondod, nem szabad egy embernel leragadni, az elso vizsgalatnak serultenkent kb. 10 masodpercnek kell lennie, ha jol tudom; gerincserules kizarasa, legzes, keringes vizsgalata. Ha mindenkirol megvan az info, akkor tenyleg az erosen verzot kell eloszor ellatni, mert az agy percekig is birja oxigen nelkul, de elverezni egy perc alatt is el lehet. Ebben az a jo, hogy nem kell hozza szakkepzett segito, egyszeruen rateszed a kezet a verzescsillapitasi pontra, aztan mondod, hogy nyomja. A nyomokotest a Te utasitasaid alapjan szinten fel tudja tenni barki, amig Te reanimalod a masik serultet. A stabil oldalfekvessel mi nem probalkoztunk, szinte mindenkinek komoly tobbszoros toresei voltak, koponya, borda es szegycsont, medence, gerinc, szoval csupa olyasmni, amivel nem szivesen mozgatok egy serultet. Inkabb csak fej oldalraforditva es hatrahajtva, ha a nyaki gerinc epp, a legut ezzel is biztosithato.

60. jersseygirl (válaszként erre: 47. - Várhegyi Márton)
2011. aug. 8. 05:29
Egy vidéki városban volt három éve ami történt a keresztapámmal. Igazából nem teljesen tudom milyen vizsgálatokat csináltak mert nem voltam ott, csak arra emlékszem hogy két hét mulvára kapott időpontot terheléses vizsgálatra. Sajnos ezt igaz már nem élte meg.
59. 5e1b581a2e (válaszként erre: 53. - Sort)
2011. aug. 7. 16:14

:)Ja...az irodisták,vagy boltosok,vagy akárkik... "Úúúúúgy ki vannak az idegeim...Elment a kolléganőm egy hét szabira,az ő melóját is nekem kell megcsinálni és nem kapok érte semmit..." De basszus az orvos dolgozzon öt helyett,meg nem árt,ha még jó pofát is vág hozzá minden pillanatban,ja és kvázi így kéne leélnie az életét természetesen önként és dalolva,mert volt olyan hülye,hogy hallgatott arra a kívánságára,miszerint is segít az embereknek életben maradni...:SSS

Igen...kiakasztó hozzáállás egy másik emberhez.:(

58. 5e1b581a2e (válaszként erre: 42. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 7. 15:03

Hm...Azt hiszem pontosan ezért:

[link]

Vagyis tuti!:)))

57. 5e1b581a2e (válaszként erre: 48. - Sort)
2011. aug. 7. 13:34

Hát igen.Tömeges katasztrófánál előbb (jobb híján) stabilba kell tenni mindenkit,aki ugye nincs magánál,mert egyszerre nem lehet mindenkit megvizsgálni.De azért az első teendő ha magánál van,ha nincs,ha kiabál,ha nem,mindig a vérzéscsillapítás.Mert aki még most kiabál,már lehet nem fog,ha én előbb nekiállok egy már halott embert újraéleszteni.


Ez az eset egyébként olyan szinten rémálmom,hogy utálok vonatelejébe ülni,mert ha én is megsérülök,ki fog segíteni?:S Amúgy én elég szuggesztív vagyok,szóval aki rámnéz egyből felméri,hogy tényleg rosszul van-e,vagy csak pánikol...:)

Noha bábun kívül még nem élesztettem senkit újra...Ez meg külön frusztrál.Mert soha még nem nyomtam be egy valós mellkast sem,meg az a rohadt ritmus is...Egyszer nem volt még 100%-os...:( Persze az ember megcsinálja,dehát akkor is...:-/

56. 5e1b581a2e (válaszként erre: 51. - Várhegyi Márton)
2011. aug. 7. 13:18
Igen,azt gondolom nagyon jól látod,igazából én is erre tippelnék inkább...
55. 5e1b581a2e (válaszként erre: 46. - Sort)
2011. aug. 7. 13:16
Átvágni a torkukat,nekem fáj.:) Azt hiszem lefejezésben részesíteném őket.:)
2011. aug. 7. 11:47
Nem is az orvosokat hibáztatom....nagyon kevesen vannak...
53. Sort (válaszként erre: 49. - 16b5d6ae34)
2011. aug. 7. 11:45
Na ez pont az eset, amirol beszeltem. Neked nyilvan a sajat bajod a legnagyobb, de honnan tudod, hogy az a nehany orvos, vagy az az egy szerencsetlen aki minimum 4-5 heleyett kenytalan dolgozni, milyen eseteket lat el. Lehet, hogy volt ez meg az, meg van is bajod. De ott vagy a varoban, stabil vagy, eszmeletednel vagy, nem Te vagy a legsurgosebb eset. Ha collabalsz tudnak segiteni, ott vannak egy karnyujtasnyira. Ha elobb kivizsgalnak vagy ellatnak az sem ved meg egy ritmuszavar kovetkezmenyeitol.
2011. aug. 7. 11:44

Valami nagy változtatás kellene az eü-ben, mert elismerem, hogy az a kevés orvos, aki még itt van, túlterhelt, ideges, nincs megfelelő ideje mindenkire...Valószínű én is zaklatott lennék a helyükben.

PÉNZ!!! Én nem mennének külföldre, több orvos és ápoló lenne.:)

51. Várhegyi Márton (válaszként erre: 45. - 5e1b581a2e)
2011. aug. 7. 11:41
Szélsőséges esetek mindig vannak, néha a legfelkészültebb és leglelkiismeretesebb orvosok sem találják meg a betegséget időben.
50. Sort (válaszként erre: 41. - Jersseygirl)
2011. aug. 7. 11:41
Ez tenyleg eleg komoly, az ellatas ilyen merteku megtagadasarol meg nem halottam, plane melkasi panasznal. Hol tortent? Engem a Del Pestibe kuldtek kardiologiara, ott nagyon alaposak voltak, pedig nekem tuneteim sem voltak.
49. 16b5d6ae34 (válaszként erre: 47. - Várhegyi Márton)
2011. aug. 7. 11:39

Ahhoz képest, hogy volt 2 tüdőembóliám, van szívritmuszavarom, 2 hete majdnem 4 órát várattak a sürgősségin, néha szóltak, hogy nem kell pánikolni...:((

Lassan nem a betegségeket, hanem a beteget zárják ki.:((((

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook