Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tél, hóesés, csillogás, fények - ünnepre várakozás fórum

Tél, hóesés, csillogás, fények - ünnepre várakozás (beszélgetős fórum)


1 2 3
65. mukk (válaszként erre: 64. - Lualaj****)
ma 12:43

Köszönöm. A másik megható, ami lélekben hazaröpít kisfalumba.


Ady Endre: Karácsony


I.


Harang csendül,

Ének zendül,

Messze zsong a hálaének

Az én kedves kis falumban

Karácsonykor

Magába száll minden lélek.


Minden ember

Szeretettel

Borul földre imádkozni,

Az én kedves kis falumban

A Messiás

Boldogságot szokott hozni.


A templomba

Hosszú sorba'

Indulnak el ifjak, vének,

Az én kedves kis falumban

Hálát adnak

A magasság Istenének.


Mintha itt lenn

A nagy Isten

Szent kegyelme súgna, szállna,

Az én kedves kis falumban

Minden szívben

Csak szeretet lakik máma.


II.


Bántja lelkem a nagy város

Durva zaja,

De jó volna ünnepelni

Odahaza.

De jó volna tiszta szívből

– Úgy mint régen –

Fohászkodni,

De jó volna megnyugodni.


De jó volna, mindent,

Elfeledni,

De jó volna játszadozó

Gyermek lenni.

Igaz hittel, gyermek szívvel

A világgal

Kibékülni,

Szeretetben üdvözülni.


III.


Ha ez a szép rege

Igaz hitté válna,

Óh, de nagy boldogság

Szállna a világra.

Ez a gyarló ember

Ember lenne újra,

Talizmánja lenne

A szomorú útra.


Golgota nem volna

Ez a földi élet,

Egy erő hatná át

A nagy mindenséget.

Nem volna más vallás,

Nem volna csak ennyi:

Imádni az Istent

És egymást szeretni…

Karácsonyi rege

Ha valóra válna,

Igazi boldogság

Szállna a világra

64. lualaj**** (válaszként erre: 62. - Mukk)
tegnap 21:05

Nagyon szép, köszönöm, hogy feltetted.


Talán még máshova is felteszem, annyira megható, és aranyos.

63. lualaj**** (válaszként erre: 61. - Mukk)
tegnap 21:04

Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velem. Akkor a gyeremeked remekül megbírkozott a koraszülőtt hátránnyal igaz?


Az angyalkákat is megnézem feltétlenül, biztos nagyon szépek, mint eddig minden, amit feltettél. :)

62. mukk (válaszként erre: 33. - Lualaj****)
tegnapelőtt 13:44

Közel 1 hete kerestem ezt a verset, ma szembejött velem :-)))) 4 órája ·


Juhász Gyula : Karácsony felé


Szép Tündérország támad föl szívemben

Ilyenkor decemberben.

A szeretetnek csillagára nézek,

Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,

Ilyenkor decemberben.


…Bizalmas szívvel járom a világot,

S amit az élet vágott,

Beheggesztem a sebet a szívemben,

És hiszek újra égi szeretetben,

Ilyenkor decemberben.


…És valahol csak kétkedő beszédet

Hallok, szomorún nézek,

A kis Jézuska itt van a közelben,

Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,

S ne csak így decemberben.

61. mukk (válaszként erre: 59. - Lualaj****)
tegnapelőtt 13:22
Köszönöm! Azért használom ezt az égősort, mert egyidős a gyermekemmel. Nagyon rezgett a léc, hogy hazajöhetünk- e 4 napos koraszülött gyermekkel. Szerencsére a súlya megütötte a mércét :-))), étvágya is kiváló volt. Nagyon halványan világít egyik-másik izzó, de míg működik, fára kerül, úgy mint a saját horgolású angyalkák,(őket most teszem fel az adatlapomra), és saját sütésű mézeskalács.
60. lualaj**** (válaszként erre: 58. - Mukk)
dec. 9. 23:54

Megnéztem a képet!


Kedves Mukk! Csodaszép és meghitt! Csak gratulálni tudok.

59. lualaj**** (válaszként erre: 58. - Mukk)
dec. 9. 23:52

Nagyon szívesen Mukk! Örülök, ha tudod használni egyiket- másikat és ízleni fog Neked és kedves családodnak.


Mindenki úgy ünnepli a karácsonyt, ahogy szereti, mert neki úgy a legszebb. A 42 éves égősor is lehet nagyon szép. Még emlékszem a gyerekkori égősorra, ma már olyan nincs, és a fénye meghitt volt.


A képet természetesen megnézem. Biztos nagyon szép.


Köszönöm, hogy írtál:)

58. mukk
dec. 9. 08:24
Kedves Lualaj****! Köszönöm a recepteket. Úgy gondolom, elkészítem egyiket-másikat :-) Csillogás-fények tekintetében maradi vagyok ;-), Legkisebb mértékben használok műanyagot, az elektromos áramot is igyekszem mértékkel használni. Az ünnep időszakában adventi koszorún gyújtok gyertyát, a karácsonyfán a 42 éves égősor lesz. Szenteste és a két nap alatt kapcsolom be. Ablakdísznek antik horgolt csipkét varázsoltam az ablakra. (Feltettem a képet.)
57. lualaj**** (válaszként erre: 56. - Böce)
dec. 6. 15:55
Nagyon örülök neki:)
56. Böce (válaszként erre: 55. - Lualaj****)
dec. 6. 15:47
Köszönöm, igen, segítettél:-)
55. lualaj**** (válaszként erre: 53. - Böce)
dec. 6. 15:04

Böce!


Nagyon szívesen! Igen már jóval előtte megcsinálhatod, a hidegtálat, akár két nappal is, mert nagyon jót tesz neki az érés. Meglátod az ízén, és a hűtőben eláll.


A mákos gubára is igaz, a bejgli 4 nap után a legfinomabb. Én a húsleves soha nem az nap készítem, amikor találalom, hanem előző délelőtt, vagy este. Reggelre kihül a hidegben és szépen összeérknek az ízek. Madártejet két nappal előtt készítsd el, mint amikor szervírozod. Sok időt takarítasz meg és az ízük finomabb, még a pürének is. Csak figyeld meg.


A káposztákat is két - 3 nappal előtte már elkészítheted. A halászlét szintén. Csak a tésztát ne tedd bele, mert elázik.


Hidegtálak, szószok, mártások mind akkor jók, ha állnak.


Csinálok pl. fahéjas, naracsod meggyszószt.

Gombaszósz stb.


Tehát itt sok időt tudsz megtakarítani.


Tiramisuk, sütemények.

Almás pitét is másnap teszem az asztalra, szebben szeletelhető és nagyon finom, jobban érzed az ízeket. A frissen sültek, rántott szeletek az kivétel.


Töltött paprika stb. az mind igaz.


Remélem segítettem.

54. lualaj**** (válaszként erre: 52. - Böce)
dec. 6. 14:59
Pontosan! Nagyon Aranyos vagy:)
53. Böce (válaszként erre: 51. - Lualaj****)
dec. 6. 08:30
Nagyon fincsi lehet ez is, köszi a receptet. Az külön jó, hogy korábban el lehet készíteni.
52. Böce (válaszként erre: 50. - Lualaj****)
dec. 6. 08:28
Én is nagyon várom a havazást karácsonyra. Úgy az igazi:-)
dec. 6. 03:26

Úgy gondolom, hogy felteszem ezt a receptet is, mert az ünnep alkalmával nagyon hasznosítható. Ezt az általam készített un. hidegtál. Olcsó és finom. Gyorsan elkészült, és főleg célszerű egy-két nappal elkészíteni,hogy összeérjen. Mindenki eldönti, hogy kipróbálja e vagy sem.


Itt küldöm az ígért receptet, amit egyszerűen hidegtálnak nevezek. Konkrétabban tojásos, sonkás saláta.



Hozzávalók:


10 db tojás + 3 db / nagy méretű /


1 db vödrös tejföl 2,8 –as.


1 nagy pohár Kefír


mustár,


bors / lehet picit csípős/


porcukor


pici citromlé


30 dkg párizsi, vagy sovány sonka, ízlés szerint. Párizsiból a füstölt javasolt. Lényeg, hogy vékony szeletelt legyen.



Elkészítése:


A 10 db tojást kemény tojásnak megfőzni, megpucolni, majd félbevágni és félretenni.


A felvágottat nagyon vékonyan csíkokra felszeleteled. / Ne ijedj meg nem babrás, azt én sem szeretem. Pl. A párizsi oszlopot ketté veszem, azt félbevágom és éles késsel, gyufaszál vékonyra szeletelem, pillanatok alatt megvan.


Fogsz egy jénai tálat, ami elég magas ahhoz, hogy bele férjen a tojás és a mártás is, mert el kell, hogy lepje.


A tál aljára szépen sűrűn leszórod a felvágottat, rá teszed sorban a félbe vágott tojásokat lefordítva a sárgájával, így kis kalapokat kapsz. Majd készíted a tartármártást.


3 tojássárgáját tetszőleges olajjal, - de ne legyen túl sok - kézi robotgéppel addig kevered, amíg sűrű nem lesz, ekkor beleteszel egy pici sót, borsot, - nem baj, ha picit csípősebb - pici citrom lét és összekevered.


Ezután a porcukor következik – én édesebben csinálom, úgy szeretik és akkor van jó íze a mártásnak. 3-4 púpozott kanál. Cukortól is függ, - ha megkóstolod édes legyen, de kellemes.


Ezután tedd bele a nagy poharas kefirt és ismét keverd, kellemes állaga lesz, majd a tejföl kb. 3 negyed részét keverd hozzá kézi habverővel, hogy ne essen össze nagyon. Megkóstolod és egy kellemesen édes mártás kell, hogy legyen, ami kicsit csipősebb, és pikáns, ha nem ilyen, akkor ízesítsd még. / mustár, bors, citrom stb. / Utána ráöntöd a tojásos párizsira, vagy sonkára. A füstölt párizsi nálunk a nyerő, mert még jobb ízt ad a hidegtálnak. A mártással beborítom, csak pici dombocskák láthatóak.


Tedd be a hűtőbe legalább 2 napig álljon, mert akkor összeér és isteni lesz. Soha ne aznap tálald. Haggy neki időt. Ilyen a madártej is, és még több minden.


Próbáld ki remélem nálatok is beválik. Gyorsan elkészül, és nagyon ízletes, ráadásul napokkal előtte elkészítheted.


Nálunk elsősorban bundáskenyérrel eszik, amit én picit foghagymásan csinálok, de van aki sima pirítóssal kéri, vagy, van aki friss pékárut, esetleg pirítós kenyeret. Kinek mi kell. Én mindenből teszek az asztalra és azzal fogyasszák amivel jól esik.


Az ünnepi asztalnál a husok mellé is fogyasztható, finom akkor is. Ki, hogyan szereti. Egyébként remek önálló reggeli, ill. vacsora is.


Érdemes kipróbálni, remélem senki nem fogja megbánni.


Remélem érthető volt, ha esetleges probléma adódik lehet kérdezni.


Sürgős- forgós szép napot kívánok Nektek.

50. lualaj**** (válaszként erre: 45. - Andilaci)
dec. 6. 03:11

Bizony hóeséssel a legszebb. Remélem, nagyon szeretném, ha fehér karácsony lenne. Sajnos lehet, hogy csak álom maradt, de ha mégsem, akkor hatalmas élmény lesz az biztos.

Kint a hó, bent a feldíszített lakás és az ünnepi díszben öltözött fenyőfa. Ámulatba ejtően szép. Nekem legalább is.

49. lualaj**** (válaszként erre: 42. - Pinkhód)
dec. 6. 03:09
Az Angyalosba olyan dalokat tettem fel, ahol táncolnak a jégen. Innen az asszociáció:) Sőt a másikba is feltettem.
48. lualaj**** (válaszként erre: 40. - Pinkhód)
dec. 6. 03:07
Nagyon szép a dal, és a hóesés, a fehér táj igazi karácsonyi hangulatot idéz. Köszi szépen. Imádom a telet, a havat, a hideg és annak minden csodáját. Főleg a karácsonyt.
47. lualaj**** (válaszként erre: 39. - Birebora)
dec. 6. 03:03

Köszönöm. A hidegtál is nagyon finom, érdemes kipróbálni. Azért ajánlom ezeket, mert egyik sem drága és nagyon ízletes finom. Egy - két nappal ünnep előtt el lehet készíteni és biztos a siker. Nálunk ezek elmaradhatatlanok.


Gondold el, hogy a bejgliből összesen 20 nagyobb rudat csinálok. 10 mákos, 10 diós.

Azt is picit másként ízesíteni, hogy finom és szaftos legyen.

46. lualaj**** (válaszként erre: 38. - Böce)
dec. 6. 03:01

Szívesen! Remélem, hogy másoknak is adtam ötlete és ízleni fog. Ráadásul remekül néz ki, és nagyon finom. Egy nagyobb méretű téglalap formát szoktam használni, mert azért ez a mennyiség. Ilyenkor sok embernek készítem. Általában kétszer futok neki egy ünnep alatt, mivel sokan vagyunk, nagy a jövés menés. Ezért mindjárt a nagyobb adagot javasoltam Neked is.


Igen tepsiben megsütheted, de utána tedd át mindenképen egy üvegtálba vagy jénaiban, akkor lehet már gömbölyű is, és utána öntsd rá a szószt. Egyrészt sokkal szebb és ünnepélyesebb, másrészt könnyebben kiszedhető, a tepsit nem tudod betenni a hütőbe, amíg a jénait igen. Finom és gusztusos, majd meglátod. Nálunk azért szeretik nagyon, mert szavtosabb. Hidd el nagyon finom. Egy cukrász barátom megkóstolta, neki is nagyon ízlett.

dec. 5. 22:00
Karácsony hóesés nélkül nem az igazi,és feldiszitett lakásnál sem,sőt karácsonyfa nélkül meg aztán végképp!!
44. Pinkhód (válaszként erre: 43. - Captain Tomi)
dec. 5. 20:52
Remélem :)
43. Captain Tomi (válaszként erre: 42. - Pinkhód)
dec. 5. 20:39
nekem bundás kenyérkét! TÖBBFÉLÉT! majd biztos a fogorvos néni is fog sütni nekem :)
42. Pinkhód (válaszként erre: 41. - Captain Tomi)
dec. 5. 20:29
Ya most esett le :)
41. Captain Tomi (válaszként erre: 40. - Pinkhód)
dec. 5. 20:20
Itt sütnek, nem táncolnak :D
dec. 5. 19:50
39. birebora (válaszként erre: 37. - Lualaj****)
dec. 5. 19:43
Jól hangzik:)
38. Böce (válaszként erre: 37. - Lualaj****)
dec. 5. 19:37
Köszi a receptet. Lehet, hogy kipróbálom. Kb mekkora jénai kell ehhez a mennyiséghez? Tepsi is jó?
37. lualaj**** (válaszként erre: 34. - Lualaj****)
dec. 5. 19:26

Bocsánat, újból leírom, mert elrontottam, kimaradt a lényeg a MÁK. Nagyon siettem.


Mákos guba, ahogy én készítem. / Amit ígértem /


Hozzávalók:


10 db kifli


60 - 70 dkg darált mák, persze lehet több is, én úgy szeretem, ha sok mák van rajta, így a dekát pontosan nem tudom.


1 üveg magozott meggy


2 cs vaniliás cukor


1 cs Bourbon vaniliás cukor


1/2 liter 2,8 - as tej


2 evőkanál méz


fahéj /teáskanál / és pici szegfűszeg


Kristálycukor, kinek - kinek ízlése és igénye szerint. Szeretem, ha édes, de nem ha mézédes.



A mártáshoz:


1 cs. vanilia puding


1/2 lit tej


pár csepp rumaruma


elkészítése a csomag szerint



Elkészítése:


A kifliket karikára felapírítom / inkább szárazabb legyen, mert úgy könnyebb dolgozni vele / és félreteszem.


A tejet felmelegítem, majd beleteszem a vaniliás cukrot, bourbonos cukrot, fahéjat és a pici szegfűszeget, 1 evőkanál mézet, és a kristálycukrot. Kevergetem amíg minden elolvad, és picit összeérik. Leveszed a tűzről, félre teszed.


Tetszőleges jénait, olajsparyval kőrbefújod, hogy ne égjen le, és ne tapadjon le a kifli.


Alul vékonyan megszórom darált dióval, majd ráteszem a kifiliket, amit óvatosan leöntök a fűszeres tejjel. Mindenhova jusson, de ne ázzon el. Ezután alaposan megszórom a darált - porcukros mákkal és finoman összekeverem, majd beteszem a sütőbe 180 fokra / alsó- felső láng / Ne legyen túl forró, ne égjen meg, csak piruljon szépen, de ne száradjon ki.


Amikor megpirult és az illata is kellemes, kiveszem és hagyon picit hülni.


Elkészítem a vaniliás pudingot, ahogy az utasításban áll, de teszek bele vaniliát / folyékony / párcsepp rum arumát, ha van narancs arumád, akkor két-három csepp mehet bele, ettől csak finomabb lesz, és az illata fennséges.


A kiflit áthelyezem egy nagy tálba, szépen elrendezem, megöntözőm egy pici mézzel. A meggyről leöntöm a levét,

/ félreteszem, mert abból is készítek valamit / lecsöpögtetem és rászórom a kifilire, majd erre jön a pudingszósz. Picit összerázod, hagyod hülni és utána beteszed a hűtőbe.


Én két nappal ünnep előtt készítem el, mert akkor összeérik és nagyon finom.


Mielőtt jönnek a vendégek kiveszem a hűtűből, és hagyom felmelegedni.


Nálunk nagyon sikeres már évek óta. Ez is azok közé az ünnepi finomságok közé tartozik, amit karácsonykor el kell készítenem, van, hogy többször, mert sokan jönnek és hamar elfogy.



Próbáljátok ki, ha úgy gondoljátok, remélem ízleni fog.



Jó étvágyat hozzá!

36. lualaj**** (válaszként erre: 35. - Böce)
dec. 5. 16:05

Kedves Böce!


Nagyon köszönöm, hogy jelezted. Igazad van a lényeg kimaradt. Azonnal javítom. Nagyon siettem.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook