Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Tésztafélék receptjei » Sonkás-gombás tészta recept

Sonkás-gombás tészta recept

Elkészítési idő 120 perc

A Sonkás-gombás tészta hozzávalói:
1 kg füstölt, kötözött lapocka
1 egész fej (!) fokhagyma
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 fej vöröshagyma
1 fej burgonya
1 kisebb zellergumó
3 db füstölt hús kocka

Mártáshoz:
2 szál póréhagyma
50 dkg gomba
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
2 dl tejszín
2 dl tejföl
2 db ízvarázs kocka (fokhagymás)
1 db ízvarázs kocka (petrezselymes)
1 dl száraz, fehér bor

1 csg. tészta kedved szerinti fajta

Fűszerek: só, bors, szerecsendió, babérlevél, petrezselyem


A Sonkás-gombás tészta elkészítési módja:
Először a sztori. Vettünk a meg nem nevezhető hipermarketben két, jó kilós, kötözött, füstölt lapockát. Megfőztük az egyiket, de sajnos nem volt különösebben jóízű, füstölt íze például egyáltalán nem volt. Aztán kaptam egy jó tanácsot, amelyet továbbgondoltunk a párommal, s csodás étel lett a másik "füstölt húsból".

Tedd föl a kötözött húst úgy, mint egy levest. Bő vízben, hogy ellepje, a vizet sózd, borsozd, tedd bele a füstölt kockákat, a babérleveleket, majd pedig a megtisztított répákat, burgonyát, fej hagymát, sok fokhagymát, zellert és főzd puhára.

Ha készen van, szedd ki a zöldségeket, illetve a húst a léből. A levet tedd félre!

A zöldségeket szabadon felhasználhatod, el is fogyaszthatod, nagyon finom.

A levéből mi hagymalevest készítettünk, a szokásos módon, mint alaplé került felhasználásra, ezt nem írom le ide.

A húst kicsit hagyd hűlni, majd a kötözőzsineg eltávolítása után, kockázd fel kicsikre. Egy serpenyőben melegítsd meg az olajat, s tedd rá pirulni a megtisztított, felkarikázott pórét. Add hozzá a kis szeletekre vágott fokhagymákat és pirítsd le jól! Ezután dobd hozzá a kis kockára vágott húst és pirítsd át egy kicsit azt is. Add hozzá a megtisztított, szeletekre vágott gombát és párold, amíg a gomba a levét el nem fövi. Ezután öntsd fel egy kis borral, meg a levesből egy merőkanál alaplével, a bor alkoholtartalmát főzd el. Ezután már csak a tejszínt és a tejfölt kell hozzáadnod, egy kicsit összeforralnod, s a végén szerecsendióval, illetve az ízvarázs kockákkal fűszerezned. Bármilyen tésztát főzhetsz hozzá köretnek.
Reszelt füstölt sajttal javallom tálalni.
Valami isteni!


Nem kalóriaszegény, de nagyon jó!


Kategória: Tésztafélék receptjei

A receptet beküldte: , 2008. ápr. 15. 14:27
A sonkás-gombás tészta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook