Segítség kismamáknak szoptatással kapcsolatban (beszélgetés)
Sziasztok!
Nagyon úgy néz ki, hogy sikerült felderíteni és orvosolni a problémánkat! Kiderült, hogy mindkettőnknek van egy kis gondja és ez összeadva eredményezett egy nagyobbat. Vettem egy tejgyűjtő kagylót nemrég, és mikor azt használtam, akkor nem fájt annyira. aztán többet evett a kisasszony, így már nem tettem be, ezután visszaállt a fájdalmas szoptatás. Most megint használom és megint működik a dolog, valószínűleg kisit laposabb a mellbimbóm és ez a fiamnál nem okozott gondot, de most igen. Jártunk múlt héten egy Dévény-tornán is, ahol kiderült, hogy tényleg van némi orvosolni való, de néhány alkalom és rendbe fog jönni. Megtornáztatták az arcizmait is, és már egy alkalom után sokat javult a helyzet, nem veszti el a vákuumot. Már lassan egy hete volt a torna is és az én felismerésem is, és azóta már tudom fekve is szoptatni, ami eddig elképzelhetetlen volt!
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat! :)
Egy kicsit, mintha nőttek volna, de minimális, simán jó az eddig használt melltartó. De nem feszesebb, meg nem is érzékeny. Még csak 7 hetes vagyok, januárra várom.
A mellszívóim megvannak, meg remélem majd a baba is aktív lesz, de az még messze van. Végülis a 2 gyermekem is felnőtt cici+tápszer kombón és nem betegesek, nem allergiásak, stramm kis kölykök. Csak nyilván jobb lenne lelkileg nekem is, meg eygszerűbb lenne majd az élet, ha csak cicin nőne fel.
Szia!
Most sem tapasztalsz változást a melleidben? Feszülés, érzékenység? Nagyon kíváncsi vagyok hogyan alakulnak majd a dolgok. Mikorra várod a babát?
Szia,
Köszi. Majd utánanézek az uh-nak, de nem biztos hogy elmegyek.
Szia Motoroslány!
Lehetséges,hogy kevesebb a tejmirigy, de ezt így látatlanba megmondani nem tudom. A lényeg, hogy az első hetekben tudod megalapozni a végleges tejmennyiséget, tehát ilyenkor kell minél sűrűbben mellre tenni a babát, már a korai éhségjeleknél is. A fejés is jó megoldás lehet a tejserkentésre. Az együtt alvás is nagyon jó, akkor tudsz pihenni is, és jót tesz a hormonszintnek is. vannak még gyógyszerek is amik segíthetnek, de azt hagyjuk későbbre. Nagyon drukkolok. Esetleg ultrahangra elmész?
Szia Lawine!
Megpróbálhatod még a korai fejlesztőket, ők is segíthetnek. A bimbóvédőt és a tápszert csak végszükség esetén vesd be szerintem. Örülök, hogy alakultok!
Szia,
Várandósság alatt valóban nem éreztem nagy változást, nem kellett 2 számmal nagyobb melltartó, meg ilyenek. Mensi előtt sem dagadt, keményedett. Most sem érzek semmi extrát, talán egy picit nagyobb mint szokott.
Igény szerint szoptattam. És minden evés előtt és után is mértük őket, hogy tudjuk, kb mennyi pótlást kell adni nekik. Sajnos fogytak is, azért folyamodtunk a tápszeres kiegészítéshez. Volt hogy csak 10 gr, volt hogy 30gr, 60 gr. Viszont az átaludt éjszaka után volt hogy 180-200 gr-ot is megevett a lányzó. Na akkor éreztem egyedül, hogy feszül, mert akkor csordultig volt :).
Olyan mintha lassabban termelődne.
Próbáltam tejszaporítókat (homeós bogyó, tea, meg volt valami jó drága kapszula is, semmi nem ért semmit), ettem rendesen, ittam sokat.
Jó lenne, ha tudnánk valami megoldást találni erre, mert úgy szeretném kizárólag anyatejjel táplálni a 3. babánkat :).
Köszönöm, hogy segítesz:)
Sziasztok!
Nem szeretném elkiabálni,de úgy néz ki, hogy megoldódik a problémánk. Az elmúlt napokban nagyon nagyon sokat javult a helyzet, már volt olyan szoptatás is, mikor alig fájt! Valószínűleg tényleg csak meg kellett híznia egy kicsit, 2500 grammal született, tegnap már 2980 volt. :)
A gyermekorvossal beszéltem, ő mindenre annyit mondott, hogy rendben van, ne aggódjam túl. Ha fáj a szoptatás bimbóvédő, ha nem megy tápszer.
A Dévény vonalon mindenképpen elindulunk azért.
Köszönöm a tanácsokat!
Kedves Lujza!
Szerintem igen jó ötletet adtál!
:)
Kedves Motoroslány!
Szerintem már az is klassz dolog, hogy nem adtad fel hamarabb egyik gyerkőcnél sem. Van arra mód, hogy megnézzék az emlő mirigyállományát, de a várandóság nem a legalkalmasabb időpont erre. Ultrahangot azért lehet csinálni, de szerintem nem itt van a gond. A tejszaporítás szempontjából az éjszakai szoptatás nagyon fontos. Vannak szerek is amik segítenek, de úgy gondolom először ezek nélkül kell megpróbálni. A tejbelövellés nem mindenkinél ugyan olyan. Előfordulhat, hogy "simán, észrevétlenül" jön meg a tej. Nagyon sok idő van még a felkészülésre. Kérdeznék néhány dolgot, hogy megfejtsük a "kevés tej rejtélyt". Várandóság alatt éreztél-e változást a melleiden?
Igény szerint szoptattál-e, vagy követtetek valami időbeosztást? Aztán, együtt aludtatok-e a babával/ babákkal, és szoptattál-e éjszaka? Milyen sűrűn mérted a babákat (szoptatás előtt-után, hetente, naponta a pucér súlyt)? Egyenlőre ennyi. :)
Kedves Lawine!
Az első amire gondoltam nekem is a lenőtt nyelv volt, de ha megnézte szakember akkor nem ez a gond. Említed a kis súlyát, és a nyaki/ háti hypotoniát. Elképzelhető, hogy a szájkörüli izmok nem zárnak rendesen, és elveszíti a vákuumot, kicsúszik a bimbó a szájából, azért fáj. Az is lehet, hogy a pofijáról hiányzik a bőr alatti zsírszövet, és emiatt is veszít a vákuumból. Mindenképp megmutatnám szakembernek, aki foglakozik Dévény tornával. Addig is próbálhatod keresztbölcső tartásban a szoptatást, és talán keress rá a Dancer kéztartásra, az is segíthet. Mindenképp írj, hogy mire jutottatok. Köszönöm!
Szia Magdi!
Örülök, hogy nem adtad fel! Bízom benne, hogy visszazökken a régi kerékvágásba minden. Szerintem ügyesen csinálod!
Nekem adott a gy.orvos beutalót, de én kértem, ő nem látta okát. Elvittem kétszer önköltségen a központjukba (Moszkva tér), de tényleg nem volt semmi gáz, apróságokat állapítottak meg, 2 alkalom elég is volt, az állapotfelmérés után. :)
Engem megnyugtatott. Nálunk egyébként egy óra volt egy kezelés, de lehet, hogy azoknál a babáknál, ahol tényleg csak az arcizmokat kell tornáztatni, ott 20 perc.
Lawine, amíg nem jön Viki a kompetens tanácsával, úgy tudom, a hypotonia kiterjedhet arcizmokra is (főleg, hogy a kislányodnak nyaki is van és a nyakizmok kapcsolatban állnak az arcizmokkal). Lehet, hogy azt már célzottan nem nézték neki, ezért nem kerül rá a záróra. Dévényéknek pl van rá speciális tornájuk, van, akinek már 1-2 alkalom is segít, de aztán lehet, hogy Nálatok nem is ez van a háttérben vagy nem csak.
Bocs a belekotyogásért, de remélem, adtam vele ötletet! :)
Szia Viki!
Szuper, hogy megnyitottad a fórumot.
2 gyermekem van, a nagyobb 5, a kisebb 3,5 éves. Sajnos egyiket sem tudtam kizárólag anyatejjel táplálni, pedig rengeteget küszködtem érte. Kislányomnál (ő a nagyobb) fél éves koráig minden egyes szoptatás után fejtem is a mellemet (volt kézi és elektromos is- az elektromos vált be), de nem sikerült szaporítani. Mindig kellett tápszerrel pótolni, csak miután átaludta az éjszakát, akkor volt neki elég a tej, én is csak akkor éreztem, hogy tele van. Akkor sokszor 220ml-it is evett. Kisfiamnál már nem volt időm és energiám fejni a szoptatások után, talán csak 1-2 hónapig. Mindketten 1 éves korukig azért kaptak anyatejet. Ha keveset is, de kaptak.
Jelenleg 5,5 hetes terhes vagyok és még mindig nem adtam fel, hogy a harmadik babámat kizárólag anyatejjel tápláljam.
Milyen vizsgálatok léteznek arra, hogy megnézzék van egyáltalán elég tejmirigyem, stb. Vagy mi lehetett eddig a gond? Szülés után sem éreztem, hogy "bedurrant" volna a mellem, egyedül a hosszú éjszakák után reggel feszített. Bocsánat, hogy hosszú voltam, előre is köszönöm válaszod.
Kedves Viki!
2 hetes kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Ő a második gyermekem, fiammal nagyon flottul ment a szoptatás, de a csajszival csak bénázunk. Rettenetesen fáj a mellem. Próbáltam már több pozícióban, de mintha nem nyitná elég nagyra a száját. Van, hogy sikerül bekapnia rendesen, de pár perc múlva igazít a száján és megint nem jó. A kórházban több csecsemős nővér is látta, mondta, hogy jól van mellen, itthon a védőnő és a gyermekorvos is ezt mondta, de én érzem, hogy nem jó. Viszonylag kis súllyal született (de már sokat hízott) illetve enyhe nyaki és háti hypotonia van a záróján (annyi volt a tanács, hogy legyen sokat hason). Ezek összefüggésben lehetnek a gondunkkal? Nyelve nincs lenőve. Mi lehet a probléma? Mivel próbálkozhatnék még? Köszönöm!
Kedves Viki!
Köszönöm a tanácsokat! Naponta egyszer -egyszer sikerült megszoptatni azért a "kevésbé kedvenc" mellből is. Néha könnyebben rávehető, néha egyáltalán nem. A hízása továbbra is rendben van, így talán nem lesz gond a későbbiekben sem. Köszönettel: Magdi
Mindent koszonunk!
Kozben a nappali cici elmaradt, most valtottunk arra ,hgy este es hajnal :) de nem surgetem.
Viszont nem vettem eszre, hgy hianyozna neki a nappali cico, egyszercsak "elfelejtette"
Szia Magdi80!
Valószínűleg elég lesz neki az egyik mell is, de én azért megpróbálnám a másikat is, ha nem is mindig. Vannak kismamák akik az elejétől csak egy mellből tudnak szoptatni, és általában elég a tej így is. Lehet, hogy a fejéssel is serkenthetnéd, mondjuk, ha elektromossal szoptatás közben fejnél, akkor nem visz el plusz időt, bár ez kicsit nehézkes lehet, hátha egy teltebb mellen szívesebben lenne. A másik amivel még próbálkozhatsz esetleg az éjszakai szopiknál a gyengébb mellen kezdeni, hátha félálomban könnyebben menne. Én még kicsit próbálkoznék, hátha csak pillanatnyi szeszély, és visszatér majd a rendes kerékvágásba. Jelezz majd, hogy mit sikerült. Köszönöm! :)
További ajánlott fórumok:
- Süteményekkel kapcsolatos segítség, egy cukrásztól
- Vissza tudom fordítani, amit elrontottam a szoptatással kapcsolatban? Kétségbe vagyok esve!
- Óvodai ballagással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni! Ti sokallanátok a 3000ft-ot fejenként (16 gyerek ballag)?
- Jogi segítség terhességgel kapcsolatban
- Segítség hitellel kapcsolatban
- Egy kis segítséget szeretnék kérni olyanoktól, akik jól ismerik a Nokia 6303i mobilt. Fotókkal kapcsolatban, segítenétek?