Piskótatészta (beszélgetés)
Nem feltétlenül kell hozzá sütőpor, a lényeg az alapos elkészítés. Ami nagyon fontos, az az, hogy a tojásokat szét kell választani fehérjére és sárgájára, a fehérjét a cukorral fel kell verni addig, amíg jó kemény fehér hab nem lesz belőle, vagyis jó sokáig kell verni. Ezután jöhet bele a tojás sárgája, ezzel is elkeverni, majd ahány tojás volt, annyi evőkanál hideg víz, ezzel is picit keverni, majd minden más jöhet egyben, azaz a liszt és a sütőpor - de ez utóbbi nem feltétlen kötelező.
Én úgy csinálom, hogy 1 tojáshoz 40dkg liszt, 40dkg cukor és 1 evőkanál hideg víz jár, azt pedig hogy hány tojásból csinálom, az a formán múlik, hogy milyet szeretnék készíteni. Én szoktam használni sütőport is, fél zacskó elég.
A tepsit ki kell vajazni és lisztezni, beleönteni a tésztát és betenni a 180 fokos előmelegített sütőbe. Ezután a hőfokot lejjebb kell venni, 160 fokon kell sütni és nem szabad nyitogatni idő előtt a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.
Sok sikert, a piskóta tészta az egyik legalapabb és legegyszerűbb tészta - szerintem.
szia
én egy egész csomag sütőport szoktam hozzátenni. 20percig sütöm előmelegített sütőben kis lángon. Mindig nagyon szépen feljön és nem is esik össze, amikor kiveszem. viszont sütés közben nem szabad rányitni az ajtót.
Én vízes piskótát szoktam csinálni, de független az összeesés szerintem ettől.
A sütőben szép magasra megnő, nem is nyitom ki az ajtót, csak ha kiszedem. Viszont, amikor kiszedem a formából, alacsonyabbnak tűnik, de azt mégsem mondanám, hogy összeesik...
Viszont nem hiszem, h bármit rosszul csinálok, a fehérjét is jó keményre verem, direkt kézi habverővel, és sütőport is teszek bele.
Mivel én gesztenyetortának szoktam csinálni a piskótát, ezért 2 lapot szoktam sütni, 4-4 tojásból, így egyszerűbb, nem kell szarakodni a kettévágással, és szerintem ha egybe csinálnám, 8 tojással, laposabb lenne, mint együtt a két lap.
A belseje is rendesen megsül, nagyon finom :)
Látjátok ez az,mindenki máshogy csinálja,mégis mindenkinek szép lesz.
Na akkor végigpróbálom amit írtatok,a mai meg olyan amilyen:-( Végül is a krém finom.
Köszönöm ,azért ha valami eszetekbe jut írjátok le.
Igen,nem nyitogatom,de akkor mindenki tesz bele vizet?
A tojásfehérjét én is úgy csinálom,felverem,és a végén hozzáadagolom.
Az én receptem :)
12 kanál liszt (6 ek finomliszt, 6 ek rétes liszt)
de ha csak finomlisztből csinálod is jó lesz, ezt összekeverem egy cs. sütőporral és félre teszem
Egy tálba és egy robotgépbe ketté veszem a 10 tojást, a sárgáját a gépbe, a fehérjét a tálba teszem, amit habbá verek, a sárgájához hozzá adom a 12 kanál kristály cukrot és jól összedolgozom én ebbe szoktam egy fél deciliternyi vizet is tenni,hogy könnyebb legyen, ha szépen kivilágosodott és eldolgozta a gép a cukrot is, akkor összeöntöm a lisztes, sütőporral és összedolgozom, aztán beleteszem a hab felét,hogy fellazítsam a tésztát, majd óvatosan a másik felét is.
szerintem a titka az,hogy ne nyitogasd az ajtót, csak mikor már finom illatot érzel a sütőből, én általában 20-25 perc után megszúrom késsel és ha már nem ragad gyorsan ki is kapom.
Ja és előmelegített sütőbe tedd :)
Ezt az arányt oszthatod ahogy akarod, mármint ha a lisztet felezem, akkor mindent felezek...
Remélem tudtam segíteni :)
Az interneten is, ha beirod ezt a szót, akkor neked rengeteg féle receptet ad ki a gép.
Üdv.Ágnes
viz?
Lehet ez hiányzik?
szia,
egy kaves kanal(a kiskanalnal kisebb kanal) sutoport szoktam tenni hozza...
de en pl ugy keszitem, es mindig oriasi lesz, es nem is esik ossze...hogy a tojassargajaba beleteszem a cukor nagyreszet, a feherjebe csak kevesebbet h jol felverodjon, es ahogy habosra verem a tojassargajat es a cukrot, teszek vizet foni, mikor mar nagyon fo leveszem es fokozatosan 6 kanal vizet keverek bele, mikozben tovabb verem a mixerrel, igy a sargajabol is nagy hab szeru vmi lessz, ebbe beleteszem naaagyon ovatosan a lisztet es a feherje habot...
Pfff, akkor nem tudom...
Mi nem is szoktunk bele sütőport tenni :D
Köszi,és szép nagy lesz?
Amikor kész,mennyire nyitod rá az ajtót? Én először bent hagyom pár percet,majd kicsit rányitok,és csak azután veszem ki.