Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Papagáj...nimfapapagáj vagy hullámos papagáj? fórum

Papagáj...nimfapapagáj vagy hullámos papagáj? (tudásbázis kérdés)


1 2
39. Miss Poppy (válaszként erre: 36. - L.Niki18)
2014. nov. 3. 10:38

Nem tudom,mert nekem nagy kalitkám van,az oldalán plexivel,így a homokot nem,de tiszta mag minden:)Az enyém,ráadásul dobál is...

Az újságpapír mérgező,és a madaraknak kell a homok az emésztés elősegítésére.2,5kilósat veszek,az elég kétszer.

Abszolút hullámos párti vagyok,olyan aranyosak,nem hangosak..:)

Én nem vennék....de ezt neked kell eldöntened...

Ónodon is szokott lenni,bár most már hideg van,de tavasszal voltak hullámosok.

38. Miss Poppy (válaszként erre: 37. - Fincsi5)
2014. nov. 3. 10:32
Örülök,hogy teccik:)
37. fincsi5 (válaszként erre: 35. - Miss Poppy)
2014. nov. 3. 09:26
Félelmetesen szép ! :))
36. L.Niki18 (válaszként erre: 32. - Miss Poppy)
2014. nov. 2. 19:57

A homokot nem fogja/fogják túlzottan kiszórni? Miért nem jó az újságpapír? Az enyémnek az volt amikor gyerek voltam.

Egyébként te melyik papagájt ajánlod? Miskolcon sajnos nincs papagáj tenyésző...neten is rákerestem de semmi sajnos. Valami szép tiszta igényes állatkereskedőtől szerinted? :o)

Köszönöm!!

35. Miss Poppy (válaszként erre: 33. - Fincsi5)
2014. nov. 2. 14:10
:)
2014. nov. 2. 13:37
Attól függ,mekkora kalitkának van helyed.
33. fincsi5 (válaszként erre: 32. - Miss Poppy)
2014. nov. 2. 12:47
Mióta megjelent a fórum, vártam hozzászólásodat!:))
2014. nov. 2. 11:58

Csáó!

Mindenféleképpen tenyésztőtől hozzatok madarat!

A neten találsz egy rahedlit.....

A kézzel nevelést nem ajánlom,csak ha nem dolgozol!

Azért jár egy kis piszokkal a papagájtartás,a magok kiszórása,vedléskor,a tollak.

Nekem Kis Sándor papagájom van(kézzel nevelt),most lett ivarérett,és eldöntöttem,hogy tavasszal kis barátot fog kapni,mivel a természetben is kolóniában élnek,neki így jobb lesz!

Ha tisztán van tartva a kalitka és a berendezés,akkor nem fogtok elkapni semmit,de arra is oda kell figyelni,hogy ha ti betegek vagytok,ő is elkaphatja.

Ja,és a kalitka alján,ne újságpapír legyen,hanem madárhomok.

2014. nov. 1. 21:51

Pancsolni nekünk is nagyon szerettek, amikor nagy meleg volt, csuromvizesre fürödték magukat. Persze akkor se hagytuk őket felügyelet nélkül, túl goromba volt az a vízbe fejelős első lecke. Egy-egy kistányérban kaptak vizet (persze langyosat, nem hideget), abban fürödtek nagy élvezettel.


Arra már nem emlékszem, a téli szellőztetést hogyan oldottuk meg. Valószínűleg úgy, hogy elvittük a helyéről (rányitni az ablakot szigorúan tilos, pillanatok alatt halálra fázik egy ilyen maroknyi kismadár), kiszellőztettünk, és mikor visszamelegedett a szoba, akkor vittük vissza a helyére.


Ha valami baj van vele, és fél napig nem eszik, akkor riadó van. Olyan gyors az anyagcseréje, hogy ha egy napig nem eszik, az már végzetes lehet. Nagyjából egész nap eszeget amúgy. Mi egyszer szegénynek elfelejtettük visszatenni a kajáját, miután kitakarítottuk a kalitkát, és vagy négy órát nem voltunk otthon. Olyan éhesnek még nem láttam madarat, mint aki napok óta nem evett, úgy esett neki a kölesnek. Ilyet egyszerűen nem szabad csinálni, de húsz év alatt egyetlenegyszer fordult csak elő.

30. Nordlys (válaszként erre: 28. - Emagdi)
2014. nov. 1. 21:44

Tényleg pótlék, de a mieink néha mégis azt puszilgatták egymás helyett... Meg persze egymást is, de ha az egyiknek épp jókedve volt, a másik meg pihenni akart, akkor adott egy pofont a vidámkodónak, az meg ment a tükörhöz :)


Nekünk mindig egy hím és egy nőstény volt, ott nem volt hatalmi harc. És nem szaporodtak, tudtommal ahhoz minimum az kell, hogy kapjanak egy költőodút, de még akkor sem biztos, hogy raknak tojást. Úgyhogy biztonságosnak mondható egy páros tartása, nem lepik el fiókákkal az embert (nagyon örültem volna neki annak idején, de azt gyerekfejjel is beláttam, hogy nálunk ez már túlzás lenne...)

29. Nordlys (válaszként erre: 21. - L.Niki18)
2014. nov. 1. 21:40

Ha bemész a boltba, megnézed az állatokat, a ketrecek kinézetét, váltasz pár szót az eladóval, akkor szerintem elég jól ki tudod szűrni, jó üzlet-e. Látszik, hogy elhanyagoltak, betegek-e az állatok, vagy tiszták és jókedvűek.


Pár hét különbséggel gondolom, nem késő második madarat beszerezni, de pár hónap már lehet, hogy sok lenne, mert akkor már nem biztos, hogy hozzászokik a társasághoz. Szerintem kérdezzétek meg ezt a boltban, tudniuk kell(ene).

28. emagdi (válaszként erre: 26. - Nordlys)
2014. nov. 1. 21:40

igen, igen, a miénknek is ilyen kis csengős tükre volt, és állandóan azt puszilgatta, és beszélt hozzá.

de gondolom, ha lenne társa, akkor ahhoz beszélne, szóval a tükör egyfajta pótlék neki :(


néha mi is kiengedtük a lakásban repdesni, de nagyon ügyetlenül repült, látszott, hogy stresszben volt olyankor. azt viszont szerette, ha a kalitkaajtó elé kiraktunk egy nagyobb lapos tálban vizet, és abban pancsolhatott.


persze, okosak meg aranyosak a papagájok, de azért egy kutya vagy cica egész más! :)

27. emagdi (válaszként erre: 22. - L.Niki18)
2014. nov. 1. 21:35
hú, viszont ha kettőt akartok, akkor lehet, hogy egyszerre érdemes őket elhozni, később lehet, hogy nem szimpatikusak egymásnak, verekednek, területi harc, stb... nem tudom hogy megy ez papagájéknál, de az állatoknál azért ilyesmi simán előfordulhat. (mondjuk két random módon kiválasztott embernél is:)))
26. Nordlys (válaszként erre: 17. - Emagdi)
2014. nov. 1. 21:35

Érdekes, mi nagyon közeli kapcsolatot alakítottunk ki velük. Annyira, hogy sokszor messziről láttam rajta, épp jókedvű, rosszkedvű vagy bosszús. Ezt sokan nem akarták elhinni, mert a madárnak nincs mimikája, de akkor is így volt.


Egyébként a tükrét nagyon szereti puszilgatni meg magyarázni neki (általában kiscsengőt is szerelnek rá, azt külön élvezi, ha puszilgatásnál cseng), sőt van, hogy ha odamegy hozzá az ember, akkor azt is úgy jelzi, hogy a tükörnek magyaráz, csak sokkal dinamikusabban, mint addig. De szeret az ember vállára szállni, ott szaladgálni, néha a hajszálakat finoma huzigálni... attól függ, ki mit szeret és hagy neki. Volt, hogy egy botot tartottunk neki, arra szállt le, amikor körberepülte a szobát. Szóval ezerféleképpen tudtuk szórakoztatni egymást.


Viszont még egy dolog, szívfájdalmak elkerülésére. Néha ki kell engedni a papagájt, hogy repüljön egyet, aztán mehet vissza (nem kell annyira sajnálni, a mieink örömmel kijöttek, de nemegyszer maguktól vissza is mentek). Mielőtt kiengeditek, nagyon körül kell nézni, minden zárva van-e, mert ha egyszer kirepült az ablakon, 99%-ban elveszett, mert nem talál vissza, ahhoz butuska. Amíg kint van (kb. 10 perc elég neki a röpködésre), addig oda kell figyelni rá. Egyrészt neki is sok és fárasztó, ha sokáig nem a megszokott helyén van, másrészt veszélybe is kerülhet. Mi az elsőt sokat kiengedtük, és még jó, hogy anyukám pont mellette állt, mikor egy vízben álló növényt csipkedett, és belefejelt a vízbe... Anyukám a farkánál fogva rántotta ki hirtelen (másképp nem fért volna hozzá, szűk volt az üveg), de könnyű elképzelni, mi lett volna, ha épp nem figyelünk rá (mint ahogy nem is figyeltük minden pillanatban, vagy egy órája kint volt már). Szóval oda kell figyelni, nem szabad veszélyes helyekre engedni - vasaló, varrógép, konyha, ahol ne adj Isten beleeshet valami forró kajába. Amikor etetitek, akkor is figyelni kell, ne szökjön ki közben, vagy ne felejtsétek nyitva a kalitkaajtót. Ezt gyorsan megszokja az ember, de jó dolog nagyon figyelni, mert egy kis feledékenység, és máris megvan a baj.


Ezt nem elrettentésnek, hanem pont a baj megelőzősének írtam.

2014. nov. 1. 21:35

Na jól van. Akkor majd lesz valahogy, mindenesetre köszönöm mindenkinek a segítségét, és várok még tippet vagy bármit a papagájokkal kapcsolatosan. Nimfákról és a hullámosokról is. :o)

Szép jó éjszakát mindenkinek!

24. Cilumiluci (válaszként erre: 12. - Nordlys)
2014. nov. 1. 21:33
Mi s letakartuk,akkor aludtak ők is :)
23. andi6020 (válaszként erre: 12. - Nordlys)
2014. nov. 1. 21:28

Én bevetettem mindent. Letakartam, majd bezártam a tök sötét fürdőszobába, annak mindegy volt.

Mondjuk én extra érzékeny vagyok, óraketyegés mellett sem tudok elaludni.

22. L.Niki18 (válaszként erre: 20. - Nordlys)
2014. nov. 1. 21:24
Lehet, hogy először csak 1 lesz, és rá pár hétre pedig még egy. Csak előbb szokjon hozzánk kicsit.
21. L.Niki18 (válaszként erre: 18. - Margareta51)
2014. nov. 1. 21:23
Rendben köszönöm szépen előre is! Az a baj egyébként, hogy itt Miskolcon nem nagyon tudok tenyésztőt...! :o( De van kettő olyan üzlet ami szerintem megbízható...Lagúna állatkereskedés éa a Komodo Miskolcon. :o)
20. Nordlys (válaszként erre: 16. - L.Niki18)
2014. nov. 1. 21:23
Nem gond, csak akkor nagyon sokat kell foglalkozni vele, hogy legyen társasága, mert egyedül unatkozik és rosszul érzi magát. Ami nem azt jelenti, hogy soha nincs el egyedül, de elég gyakran oda kell menni hozzá, beszélni hozzá, kézre venni, és ilyenkor nagyon tud örülni.
19. emagdi (válaszként erre: 15. - L.Niki18)
2014. nov. 1. 21:22

ahogy visszaemlékszem, a mi papagájunk sosem volt letakarva. egyszerűen ha sötét lett (lekapcsolt villany) akkor ő is ment aludni.

két papagáj is volt egymás után, egyikkel sem volt ilyen gond, hogy hangos lett volna éjjel. de persze ettől még lehet, hogy van olyan, akire akkor jön rá a dalolhatnék :)))

18. margareta51 (válaszként erre: 3. - L.Niki18)
2014. nov. 1. 21:17
Szerintem tenyesztotol vedd a papagajt.A leanyomeknak allatt eledeles uzletuk van es csak megbizhato tenyesztotol vesznek papagajokat,tengeri malacot,nyuszit.Van harom cicajuk Dolli,Cilli es Dolli fia Negrincs/Kincsem neven szolitsak kegyetlenul elvan kenyesztetve/az egyik forumon ismerosom panelben lakik es van egy gyonyoru cicaja esetleg privatban megirhatom a forum cimet es a holgy nevet.
17. emagdi (válaszként erre: 14. - L.Niki18)
2014. nov. 1. 21:17

igen, igen, megértem! :)


nekem amúgy gyerekkoromban volt hullámos papagájom, aranyos volt, meg minden, de azért igazából csak nézegetni lehetett, valahogy nem lehetett vele olyan kontaktust teremteni, mint egy kutyával vagy macskával.

egyedül volt, de szerintem vágyott volna egy társra, mert kb a nap 80%ában a tükre előtt állt, és puszilgatta, beszélt hozzá (a tükörképéhez).

most így visszagondolva kellett volna mellé egy fajtárs.

2014. nov. 1. 21:11
És az sem lenne gond ha csak 1 hullámos papagájt vennénk, és nem lenne papagáj társa? Csak hogy hozzánk, kézhez szokjon.
15. L.Niki18 (válaszként erre: 12. - Nordlys)
2014. nov. 1. 21:06
Ez sem gond. Ha éjszaka még ha letakarva is alszik, és csendben van az jó. Ha korán kell az pedig nem gond. :o)
14. L.Niki18 (válaszként erre: 11. - Emagdi)
2014. nov. 1. 21:05

Igazából a férjem azt mondta, hogy rajta kívül más állat nem lehet a lakásban! :o)

A papagáj az nem büdös, és nem hullik a szőre, nem szed szét semmilyen bútort. Ebbe még a férjem is beleegyezne. Egyébként nagyon szereti a férjem is az állatokat, és ha családi házunk lenne, akkor nem is lenne semmilyen ellenvetése a dolgonak. :)

13. L.Niki18 (válaszként erre: 10. - Nordlys)
2014. nov. 1. 21:03

A kisfiam 2. osztályos, 7 éves múlt. :o)

Szerintem ezekkel a szabályokkal nem lesz gond!

12. Nordlys (válaszként erre: 9. - Andi6020)
2014. nov. 1. 20:48
Mi kivittük éjszakára a kalitkát a szobából, és teljesen letakartuk. Akkor csöndben volt. De először mi sem tudtuk ezt, és hajnalban ébresztett minket, mert az első fényre és csiripelni kezdett :)
11. emagdi
2014. nov. 1. 20:47

esetleg cica tartására nem gondoltatok?

nem kell levinni sétálni, csak az almot kell tisztítani, etetni, játszani vele. mivel 18-20 órát alszik naponta egy macska, ezért a lakásban is teljesen jól elvan.

lehet simogatni, kommunikál az emberrel, szerintem jobb kontaktust lehet vele kialakítani, mint egy madárral.


ha az lenne az ellenérv, hogy a macska mozgástere nagyobb, mint egy lakás, akkor ez a madarat is kizárja, annak még nagyobb élettér kellene elvileg, szerintem egy kalitka sokkal jobban bekorlátozza a madarat, mint a négy fal a macskát.


de persze ez csak egy tipp, a kiinduló hozzászólásodra reagálva, hogy a lakótelepi lakás miatt nem szeretnétek kutyát-cicát.

10. Nordlys (válaszként erre: 8. - L.Niki18)
2014. nov. 1. 20:46
Attól függ. Nekünk szegények daganatot meg köszvényt szedtek össze, az meg nem fertőző. Igazából bármelyik állat tartásánál fennáll ez a veszély. De ha betartod az állatokra vonatkozó higiénés szabályokat, akkor nem veszélyes (mondjuk kisebb gyerekkel kapcsolatban utánakérdeznék). Ezek: nem érünk szájjal az állathoz (nem puszilgatjuk, nem engedjük, hogy a szánkhoz érjen), ha az állattal foglalkoztam, utána alaposan kezet mosok, papagájos kézzel nem nyúlok az arcomhoz, számhoz... Ha a kisfiad ezeket meg tudja tanulni és betartani, akkor szerintem nem fenyegeti veszély. Ha még kicsi hozzá, akkor szerintem halasztani kellene a projektet. Akkor is, ha esetleg még nem érti, hogy kell az állattal bánni (nem tudom, mennyi idős). Ja, és ha esetleg beteg a madár, akkor fokozott figyelemmel és alapossággal kell ezt csinálni, a gyerek meg ne nyúljon hozzá - a beteg állatnak úgysem hiányzik, hogy a gyerek nyaggassa.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook