Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Hát ha nem viszel be napi szinten egy csomó szénhidrátot, mint előtte, akkor persze, hogy lefogysz. Számolnod kellene a kalóriákat, hogy nem e viszel be túl keveset.
Én is tartottam hasonló ditétát a télen, 3 hétig csak gyümölcsöt meg magokat ettem, fogytam 10 kilót, pedig nem nagyon volt miből. Amikor újra elkezdtem kenyeret enni, akkor állt meg a fogyás gyakorlatilag azonnal. Gondolom azért beállt volna magától is egy idő után, de nem akartam több izmot veszteni, mert utána több év edzés újra felépíteni.
Nem az a nehéz az ilyen diétáknál, hogy ne egyél gluténosat, hanem hogy összerakj egy változatos étrendet a glutén mentes receptekből. Majd újra próbálom, de most már inkább úgy, hogy fokozatosan tanulok meg új recepteket, aztán ha már van legalább 20-30 a tarsolyomban, akkor már nem gond az áttérés. Csak gyümölccsel nekem nem megy, nagy része víz, nincs benne annyi kalória és gyors cukrok vannak benne, amitől hamar éhes leszel megint. Pl 1kg narancs kb. 500kcal, egész nap csak ehetnék, ha abból akarnám fedezni a napi 2000kcal-t.
Az eritrit nagyjából ugyanazt tudja, mint a xilit. A fő különbség, hogy az 90%-ban felszívódik és feldolgozás nélkül a vesével ürül. Így kb 10x annyit megehetsz belőle, mint a xilitből, és csak úgy okozna hasmenést. Maximum amiatt lehet aggódni miatta, hogy nem e okoz húgyúti fertőzést, mert pl a cukorbetegeknél általában elő szokott fordulni az ilyesmi. Ők glükózt ürítenek nagy mennyiségben.
Azt írják, hogy elképzelhető, hogy növeli a brucellózis és az ezzel kapcsolatos vetélés veszélyét, de egyelőre ez nem bizonyított. Ha esetleg gyereket vársz, akkor jobb óvatosnak lenni és inkább a xilitet fogyasztani. Ha nem falun élsz meg nem iszol pasztőrizálatlan tejet, nem eszel kék sajtot, ilyesmit, akkor meg nincs mitől aggódni ezzel kapcsolatban.
A gluténnal kapcsolatban egyelőre nyomoznak. Most van új emésztőrendszeri betegség, amit kapcsolatba hoztak vele, de egyelőre nem tudják, hogy hogyan alakul ki. Ez is olyasmi, mint az IBS, nem valami nagyon komoly dolog. Amúgy még mi baj van vele cölikálián kívül?
Köszi a kutakodást xilit és opioid ügyben, annyira rendes vagy! :)
Xilitet már jó régen vettem különben, és jóval olcsóbban, kb. olyan 1800,- kg-ja, talán a biobolt e-tarban, de most sem azt használom. Nem dobom ki, mert nekem nem ártott, de inkább eritritet fogok használni, ha a meglévő cuccok elfogynak.
Hát az opioidnál meg ha így van, talán az sem olyan halálosan veszélyes, mint eddig gondoltuk :).
Persze a glutént más miatt is érdemes kerülni, nem csak ezért.
Nézem közben az opioid peptides cikkeket. Amit küldtél az nagyon régi, nem érdemes elolvasni, mert elavult lehet. Néhány éves cikkek és review-ok, amiket általában érdemes átfutni. Amúgy elég nagy káosz van a témában, várni kell még szerintem, hogy letisztuljon. Itt pl van egy cikk, ami azt állítja, hogy nem valószínű, hogy gliadinból bármi 3 aminosavnál nagyobb darab bejutna a keringésbe, aminek így semmi követkeménye. [link]
In vitro modellek szerint viszont bejuthatnak a keringésbe bioaktív fehérjék az ételből. [link] Nyilván itt az in vivo kísérletek lefolytatása lesz a döntő, ami meg még várat magára. Nem is igazán tudom, hogy hogyan lehetne megtervezni egy ilyen kísérletet. Amúgy xylitnél is olvastam in vitro kísérletekről, amiket az in vivo kísérletek rendre megcáfoltak, szóval egyelőre bármi lehetséges. Én inkább afelé hajlok, hogy nem jutnak be a keringésbe, legalábbis más kontroll csoportos kísérletek, amiket néztem, nem igazolták, hogy pl a gliadin káros lenne átlag embereknél. Aztán sosem lehet tudni.
Ami érdekesebb, hogy úgy néz ki, hogy nem csak az ételből kerülhetnek ilyen fehérjék a vérbe, hanem a bél maga is előállítja őket. Pl autistáknál kimutathatóak a vizeletből. [link]
Nem az számít, hogy én mit gondolok róla, hanem hogy a tudományos cikkek mit írnak. Amivel eddig találkoztam, mindegyik azt írja, hogy veszélytelen. Most körülbelül 20-30 abstract-et futottam át a témában, meg elolvastam 2 full text-et. Gyakorlatilag mindegyiknél az volt a konklúzió, hogy jól tolerálják az emberek, és nem találtak káros hatást, bárhogy keresték. A fruktózra legalább gyanakodtak mielőtt kiderült, hogy káros, itt még az sincs, vagy ha van, akkor azonnal megcáfolják kísérletekkel. Természetesen lehetséges, hogy tévednek de egyelőre ezt semmi nem igazolja.
A hasmenésre azt írták, hogy úgy okozza, hogy növeli az ozmózisnyomását az éppen emésztés alatt álló szmötyinek a belekben. Mivel gyengén szívódik fel a bélhámsejtekbe (ellentétben a glükózzal és a fruktózzal) ezért a megnövekedett ozmózisnyomás nem engedi visszaszívódni az összes vizet a belekbe, aminek hasmenés a következménye. Nagyjából valami hasonló történik laktóz érzékenységnél is.
Azt írják 1-2 héten belül hozzászokik a szervezet az olyanoknál is, akik érzékenyek rá. Valószínűleg felszaporodnak az olyan mikrobák, amik hasznosítani tudják, és így már nem marad annyi a belekben, ami hasmenést okozna. Nem valószínű, hogy egy mokkáskanálnyi mennyiséget bárki megérezne, az max 5g, a belekben meg több liter víz van, amikor emésztesz...
A kutyákat valóban megöli, a többi emlősre (tehén, patkány, egér, amit konkrétat olvastam) azt írják, hogy veszélytelen (gondolom azért nem tesztelték le a kék bálnát is), szóval ez inkább kivétel, mint szabály.
Csinálhatnánk növény küldözgetést egymás között. Én most rakok el gyömbért. Le volt árazva 400-ra a helyi aldiban, aztán vettem 4 kilót. Nagy részét meghámoztam, öntöttem rá forró ecetes vizet, azzal pár hónap múlva is olyan, mintha teljesen friss lenne. A maradékot meg elültetem valami nagyon árnyékos helyre, fa alá, ilyesmi, hátha idén lesz valami belőle. A közvetlen naptól tavaly szétégett az összes. Nagyon nem bírja.
Köszönöm szépen, ez bőven elég, én amúgy is leginkább csak az absztraktot szoktam elolvasni (mert ennyira van időm), úgyhogy nem is kell több.
Örülök, ha ezt mind át tudom nézni. :)
Nekem semmi görcs, hasmenés nincs a xilittől, biztos az eleve eltérő bélflóra okozza ezeket a különbségeket, hogy van akinek rossz, másnak meg nem. De steviát is használok, sőt, szorbitot (tudom, hogy cukoralkohol, de van itthon, apránként elfogy).
Arról mit gondolsz, hogy a xilit többeknél mokkáskanál mennyiségben is perceken belül görcsös hasfájást okoz? És hogy a kutyák megpusztulnak tőle?
Én tartok attól az anyagtól.
Idén elvileg jutok pár stevia növényhez. :)
Ez tényleg igaz a xilitről, hogy jó irányba tolná el a bélflórát? És mit jelent az, hogy a cukorbetegség szempontjából, máshogyan nem? Aki nem cukorbeteg, annak hogy?
Hol olvastad ezt, de jó lenne! :)
Atyavilág....tiszta olcsóság. Na mindegy, úgysem akartam ilyeneket venni. Főleg nem náluk.
Pláne nagyobb családban, ki győzné ezt?
De hát meg kell valamiből élni nekik is :(....pfff.
Érdekes mert sütiben nekem sem okoz gondot.
De "nyersen" értsd pl. kávéban, vagy pl. gyümölcsre szórva már rohanás van :DDDD
Tegnap én is bementem egybe :D gondoltam eszek valami "péksütit". na az nem volt paleos, de mondta az eladó, hogy pont aznap jöttek meg a paleos termékek, ki is voltak szépen rakva egy külön helyre. Azt hittem dobok egy hátast :D pl. 30 dkg-s gyümölcskenyér 1999 forint :DDD és azt meg sem néztem milyen üzembe készül :D
De igen....brutál árak vannak.
Egy post a facebookról
Nos, bementem a Norbi Update boltba...
Egy kis ízelítő:
300gr mandula liszt 2999 ft
200 gr útifű maghéj őrlemény 1799 ft
És a kedvencem 4 szelet paleo toast kenyér 799 ft, AMI TEJ ÉS SZÓJÁT FELHASZNÁLÓ ÜZEMBEN KÉSZÜLT... Öhm...
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?