Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Á, nem vásárlok be, csak azokat a dolgokat veszem, ami a receptek 90%-ában benne van, legalább is így terveztem.
Nincs még szinte semmim. Lenmagliszt és paleo-mix van, cukormentes darált mák, mert abból csináltam sütit. Akkor még volt őrölt mandulám, most már azt sincs mert sehol nem kaptam. (se multiban, se kis boltban. most avgy mindenki paleózik a környéken, vagy nem rendelnek árut, nemt tudom)
Megnéztem Mariann receptjeit, nagyon jó gyűjtemény, azt hiszem hasznát fogom venni. :)
Nem vagyok ám rákattanva a sütögetős dolgokra, már csak időhiány miatt sem, de hát munkahelyen nincs más ötletem hogyna oldjam meg az étkezést. :(( Kész katasztrófa ez a része hogy emiatt kell sütögetni.
Annyi húst amennyihez kedvem van? De hát azt már kilókban kell mérni! Vagy nem gáz, hogy lecsúszna egy fél disznó a torkomon? :P
Tojásból a doki szerint ötöt lehet egy héten. Én reggel benyomtam négyet. (nem is értem hogyan sikerült :P)
Szóval akkor a hús a legnagyobb arányú? Olvastam már ezt asszem, de annyira nem ehhez vagyok szocializálódva, hogy hihetetlenül hangzik.
A zöldségekkel még nem nagyon barátkoztam össze, de a sárgarépát és a karfiolt már szeretem. :)
Van esetleg még valami zöldségtilalom ami elkerülhette a figyelmemet? A krumpli és a hüvelyeseken kívül? (meg a kukorica is ide tartozik, de az gabona asszem)
Doki nem tud róla, jövő hónapban kell visszamennem, előtte vétvétel, majd kiderül van-e változás, aztán úgyis el kell majd mondanom.
ne írd ide a recijét, mert Mariann azt is elmókusozza, mint elrettentő példát :D
próbáld ki a 3,5 perces kenyérkét, tényleg nem rossz!
2 púpozott ek. darált lenmag
2 -I- ek. darált szezámmag
1 -I- ek. darált dió
1 tojás
pici só, bors
kb fél kk.sütőpor
kb 3-4 ek víz
Összekeverem a hozzávalókat egy mikrozható tálkában és 3,5 perc alatt megsütöm a mikroban.Ez persze függ a mikro teljesítményétől.
rácson kihűl, és szép vékonyra is lehet szeletelni :D
a legjobb helyre keveredtél!
sok hús (valódi, és nem a felvágottak!), tojás, és kevés zöldségek (zöldszínű, levelesek: saláták, káposzta, spenót, stb) nekem ez jött be.
Gyümölcsök csak kis mennyiségben, mert a cukor miatt nem akarok több ch-t bevinni napi 20 grammnál. Aszalványok is csak később, amikor már elmúltak a viharfelhők :D
igen, természetes!
eddig él benned sok millió emésztőbacilus (3-4 kg!), mind specializálódva. volt amelyik a tejtermékekre specializálódott, most eltávozik belőled :D
a kenyeres/gabonások is mennek vele :D
a krumplisok is :D
a test nekiáll, hogy végre csináljon egy hatalmas nagytakarítást :D
ilyenkor nagyon sok méreganyag is felszabadul. ez lehet az oka a szédülésnek is :D
hamarosan SOKKAL? DE SOKKAL jobban leszel :D
emlékszem, rajtam akkora eufória-érzés uralkodott el, alig fértem a bőrömbe :D:D:D
Sok mindenben hasonló a helyzetünk.
Az éhségrohamokat a paleo meg fogja szüntetni, ezt tapasztalatból tudom. A gyomorpanaszok, a ragya, a ciszta (csak engem meg is műtöttek), az afták, a száraz bőr, a puffadás, és egyéb emésztési panaszok, ínygyulladás,szédelgés mind jelentkeztek nálam is. Én nem voltam túlsúlyos, de ami feljött mind a hasamra jött fel, és nagyon utáltam. Ezt sikerült "leadnom", nem kilóban inkább csak valahogy átalakult.
De főleg a migrén miatt kezdtem el a paleot.
Na, a migrén még megvan, meg a száraz bőr, de a többi a múlté.
A doki nem paleo ellenes, sőt azt mondta, folytassam, és hogy az eddigi javulás, ha mást nem változtattam az életvitelemben, (márpedig nem), a paleonak köszönhető szerinte is.
A migrén miatt csináltatott terheléses vércukrot, ami nem lett valami fényes, de még nem voltam nála mióta megkaptam az eredményt. Nekem tuti nem fog kenyeres, párizsis diétát javasolni, mert tudja, hogy úgysem eszem meg.
Szóval a legjobb döntés, hogy belevágsz a paleoba, és ezt itt sokan mások meg fogják erősíteni.
Szia becca :D
De jó, hogy ennyit írtál magadról :D
Kérdezz bátran, mindenben segítünk :D
Elsőre azért még ne csinálj hatalmas bevásárlást a különleges alapanyagokból, felesleges a sok kiadás hirtelen :D
Mariann63-nál millió receptet találsz, pl. édességre, kenyérre, amiktől tuti nem leszel aftás, de ha nem vagy ezekre túlságosan rákattanva, akkor a legszembetűnőbb változást, azzal érheted el, hogy végre annyi húst eszel, amennyihez csak kedved van, nem is értem, miért vagy éhes? :D
egyél!
tojást is, minden formában!
és csak ezek után egyél valami kedvedre való zöldséget kísérőnek, és természetesen gyümölcsöt, ha még fér beléd :D
Jól gondolod, hogy a Metforminra egyre kevesebb szükséged van, okozhatja az is a szédülést, nekem 3*1500 mg volt az adagom, de 1 hét múlva már csak akkor vettem be, ha szénhidrátban gazdagon ettem, pl. 1 alma, v. 1 mandarin, v. 1 banán.
Husi + zöldben szinte nincs is ch, akkor nem kell bevenni.
Doki tud már a paleodról? Mit szól hozzá?
Mindenképpen jó lenne neki elmondani, hátha nem csak webtanácsokra kell hallgatnod, hanem segítségedre lesz. Az én körzetimről is kiderült, hogy paleozik!
Nálam is csak a fél család eszik így...ez van.
És máris érzed a pozitív hatást :)))))))szuper :))))
Én simán betolom a tölteléket, ha rizs van benne, és pl. nem árpa. Nálatok nem sűrítik liszttel a káposztát? Anyukám anno úgy csinálta, de most már a mi részünkből kihagyja :)))
De tényleg ügyes voltál!
Az ország különböző pontjain élünk, nincs napi kapcsolatunk, így még nem igazán próbáltam hittéríteni, főként hogy én is csak most kezdtem, honnan tudhatnám jó-e?
majd ha tapasztaltabb leszek, megosztom velük is. Még a páromat se akarom átnevelni, egyrészt mert ugyanolyan egysíkúan étkezik, mint korábban én (hús, krumpli, édesség és nála még a tészták és a rizs is sláger + sok sok zsemle) és így sokk lenne neki a váltás,
másrészt nem tudhatom tényleg jót tennék e vele, amíg én nem érzek pozitív hatást.
Bár az elég pozitív hogy elmúltak az aftáim és a bőrszárazságom. :)
húúú, ez is nagyon fincsi lehet :D:D:D
Mariannról egyértelműen kiderült, hogy a legaranyosabb kis Mókus a világon :D:D:D
szorgalmasan gyűjtögeti a reciket, igazi kincsesbánya található nála. :D:D:D
ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ nem egyszerű az életed. Én azt el tudom mondani, hogy az én asztmám nyomtalanul elmúlt :D
Valószínűleg van egy genetikai hajlam a családban...jó lesz a paleo! Családod nem gondolkodik a váltáson? Téged támogatnak?
A dokidról csak csúnyát tudnék írni....
Az alap paleo inkább csinál keményebb székletet. De az átállás az mindig más.
Közben végig gondoltam a sok gyümölcsöt...nem tudom IR-nél mi a szokás. Nekem nincs vele gondom, de majd megmondják a többiek, hogy lehet-e.
nézem Mariannál a 19-est, pillanat.
és igen, két felé csinálom a krémet, hogy jó könnyű, habos legyem :D
Mariannékkal pillanatok alatt befaltuk :D
a sok kemény magot nem is biztos, hogy sikerült volna alaposan megrágniuk :D jobb, hogy kihagytad :D
Szia!
Két hónapja diagnosztizáltak, és a doki szerint elég komoly, ott állok a cukorbetegség kapujában. Szüleim cukorbetegek, öcsém lisztérzékeny, húgom IR-es. Rajtam kívül mindenki asztmás, és mindannyian allergiásak vagyunk valamire.
Szóval halmozódnak a nyavalyák családon belül.
Az jó lenne ha megírnád majd mit mondott a doki, hátha segít. Bár abból kiindulva hogy az én dokim kenyérrel és párizsival akart etetni és megtiltotta a gyümölcsöket... hát nem tudom mit tudna mondani...
Nálam úgy kezdődött hogy hirtelen 20 kilót híztam négy hónap alatt. Pedig egyre kevesebbet ettem ahogy nőtt a súlyom hogy ne hízzak tovább.
Végül éhezéssel adtam le a súlytöbblet felét, de ekkor megszűnt a menstruációm, ragyás lettem, csomókban hullott a hajam. Ezt fogamzásgátlóval helyrehozta a nőgyógyász.
Viszont elkezdtek romlani a fogaim, fájni a végtagjaim, folyamatos gyomorbajok, bélbajok jöttek elő. Hányós lettem, szédülős, puffadós, hasmenéses.
Az IR diéta csak rontott ezen, kiütéses és aftás lettem, mindenütt cserepesre száradt a bőröm.
A belgyógyász gyomor és béltükrözést akar, a nőgyógyász petefészek-ciszta műtétet, én meg inkább időt kértem és eljkezdtem paleózni.
Azóta bőröm már jobb, nincs úgy kiszáradva, hasmenésem sincs, csak gyakran látogatom a legkisebb helyiséget. :)
Szóval itt tartok most. A fogamzásgátlót tervezem abbahagyni, hogy ez a hónap legyen az utolsó.
A metformint nem merem... ez szűntette meg az éhségrohamaimat.
Oké, akkor szerzek még mazsolát. :))
Megsúgom, én világéletemben gyűlöltem a mazsolát, a szőlőt is csak borként fogyasztottam. Most meg magamtól rákívántam és ízlik.
Én ma tojásrontottát, almát, banánt, mazsolát, diót, és paleo pizzát ettem. (paleo-mixből készítettem tésztát, erre tettem sajtot, hagymát, Anyu féle házi kolbászt, isteni volt)
Sosem ettem ennyit gyümölcsöt egy nap alatt, ez nekem még új.
Köszi! :)
Amúgy érdekes "mellékhatás", hogy minden étkezés után kell nagyvécéznem. Komolyan mondom, a macskám volt ilyen.
Eddig sem voltam székrekedős fajta, de most aztán... finoman szólva nincs gondom vele.
Ez normális egyébként? Vagy csak így reagál a szervezetem a számomra új növényekre?
Szia!
Üdv itt!
Nálam is IR gyanú van, de az inzulineredmény még nincs meg. Ha meglesz (valószínűleg szerdán), megyek vissza a dokihoz,és megbeszélem vele mi a teendő a diétámmal. Ismeri a paleot, ezen belül fog esetleg instrukciókat adni, ha tényleg kiderül, hogy valami nincs rendben az inzulinommal.Gyógyszert nem vagyok hajlandó szedni, és a paleot sem hagyom abba.
Ha valami használhatót megtudok, akkor megosztom veled is, hátha segít. Mióta vagy IR-es?
Még valami: az átállásnál egyél nyugodtan több gyümölcsöt, akár aszaltat is!
Én is így kezdtem, majd csillapodik. Nekem se múlt el teljesen, így vannak időszakok amikor napi egy csomag mazsola lecsússzan...néha még kettő is.
És én emellett sok gyümölcsöt is eszem...ma délután fél ötig csak banánon éltem, majd egy kis máj, és kb. egy kiló cseresznye utána :D
Helló! Üdv itt!
Én úgy látom, hogy nagyon jó úton haladsz! Hajrá!
Írj nyugodtan kisregényt, és ha kérdésed van tedd fel nyugodtan :D
A metformin-ról majd írnak, akik jobban értenek hozzá.
Sziasztok!
Most kezdek ismerkedni a paleolit táplálkozással. Egyenlőre változó sikerekkel.
Valamit biztos rosszul csinálok, mert folyamatosan éhes és szédülős vagyok. (és ez csak olyan ételektől csillapodik mint banán, mazsola... amiben van cukor)
Bár lehet hogy nem tesz jót hogy metformint szedek? Lehet egyáltalán metformin szedése mellett paleózni?
Amúgy maga az elv tetszik, az ételek változatosak, bár kicsit drágák, de sokkal egészségesebbek, mint amiken eddig éltem.
Szeretem próbálgatni a recepteket, de sok alapanyagom nincs meg még, sőt darálóm sincs, meg amúgy is, kell lennie valami krónikus időhiányban szenvedőknek való instant megoldásnak. Szóval járom a bioboltokat és rendelgetem a hozzávalókat:)
Inzulinrezisztenciám van, és diétát írt fel az orvos, de döbbenten tapasztaltam, hogy az IR diéta több kenyeret tartalmaz, mint amennyit én azelőtt megettem. (nem szeretem mert puffaszt)
Teljes kiőrlésű rozskenyeret javasolt a doki, de attól meg aftás leszek, nagyon durván. (már dokihoz kellett mennem mert enni se bírtam)
Most ez van még mentő ötletem, hogy elkezdem a paleót, hátha nekem is segít.
Eddig húson és burgonyán éltem. Nagy húsevő vagyok, de a krumplit le tudom cserélni, most kezdek ismerkedni azokkal a zöldségekkel és gyümölcsökkel, amiknek az ízét sem ismertem eddig, pedig mindennaposak.
Sajnos kórosan finnyás vagyok. Úgyhogy csak lassan megy. :(
Talán azért lettem beteg, mert húson, krumplin és tejen kívül csak az édességeket ettem meg.
Most megszerettem a tojást, és rájöttem, hogy a hal is finom, sőt, a banánon kívül még van pár ízletes gyümölcs. és a sárgarépa is ehető. Erre már jó volt a paleó táplálkozási kísérletem. :)
Minden nap megkóstolok valamit, amit ezelőtt nem ettem még. ma az eper volt a soros, és egész finom.
Remélem elmúlik a gyerekkorom óta tartó súlyos vashiányom, az állandó vitaminhiányom és az inzulinrezisztenciám.
Csak az motivál hogy szeretnék hamarosan kisbabát, és nem akarom hogy egy olyan anyja legyen, aki beteges viszonyban áll a legtöbb természetes táplálékkal. Meg persze az sem lenne utolsó hogy egyáltalán legyen peteérésem.
Bocsi hogy kisregényt írtam. Ez a háttérsztorim. :)
Ugye kérdezhetek majd tőletek néha hogyha elakadok?
Nagy szerencséd, hogy nem ismered, mert ezek aztán mindent meglepnek . Ők azok:
Kiírtani szinte lehetetlen, le is megyek, megnézem a levelek alját...
Csiga nálunk is rengeteg volt, de idén valahogy kevesebb.
DE JÓ NAPOM VOLT :DDDDDDD
és most visszaolvasom a mai termést.....
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?