Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Nekem is van allergiám a tejfehérjére, én egyáltalán nem fogyasztok ilyesmit, csak néha bűnözök, ha teljesen lelasul az emésztésem. Én fulladok tőle, a fluorra is allergiás vagyok. Nehéz dolgod lesz, mert nagyon sok élelmiszerben adalékként szerepel, sok felvágottban és egyébben is van. A közétkeztetésnél sajnos erre nem nagyon készültek fel, ilyen kicsi korban nagyon kell vigyázni, még most fejlődik ki az emésztési rendszere, most erősödik, ha nem figyelnek rá kellően, akkor később más hatása is lesz. Talán jobb lenne vele otthon maradni,
Mindig ne gondolj a legrosszabra, az anyai féltést nem szabad túlzásba vinni....
Ha az antid magas, a TSH-d is valamilyen gyulladás van a pajzsmirigyedben, ez még nem mutat t3-4 eltérést, de a vége az lesz. A gyulladást kell megállítanod, ha nem sikerül te is gyógyszeres leszel, de, ha a gyógyszer leállítja, akkor lehet, hogy nem sérül és később tud rendesen működni gyógyszermentesen. Gondolom a wérsüllyedésed és a fehérvérsejted sem tökéletes.
Most nem ugrik be, hogy ki az a Tóth Csaba, nekem csak egy közgazdász jut az eszembe, a nevekkel hadilábon állok. Mástól is kérdezd meg, endokrinológustól ne hogy késő legyen
Nekem pár hónap alatt az imunrendszerem elpusztitotta a pajzsmirigyemet, ennek már egy éve, most más van soron, én így születtem, és már így is túlkoros vagyok.....
Évek óta minden lehetséges módot keresek megoldást, de nincs, a csodákban nem hiszek. a pajzsmirigyre kapott gyógyszert üti az imunrendszeremre kapott, és csak ezek vannak. A pajzsmirigyemre muszály szedni, mert gyakorlatilag nincs, az immunrendszeremre, ha nem szedem akkor nagy baj van... Választás nincs, csak a külső támogatás.
Az étkezésemben mindenképpen megpróbálom elősegíteni a gyógyszer felszívódását, ez az egy esélyem egyenlőre.
Míg írtam utána néztem a dokidnak, de azért én a kontroll javaslom, ne csak egy véleményre hallgas...
Mi is bölcsisek vagyunk, megoldottuk. A szerint választottunk bölcsit, hol tudták "megoldani" a glutén és tejmentességet.
Gyereket gluténhez szoktatni, hogy később ne legyen baja tőle, mellékvágány... ha meg baja lesz tőle, legalább tuti kap papírt róla.
az is 1 cm vastag? és ilyen nagy?
nem én nem fekszem rajta, hanem "walkolok", boxolok, kell ekkora méret, és a térdem miatt ez a vstagság is.
Nekem egy jógaszőnyegem van a Decathlonból, alig drágább.
Lehet, hogy rossz helyen nézted?
Már 3 napja tornázom itthon. a legjobb futócipőben, de keménynek találtam a parkettát, ezért tornaszőnyegekről kérdeztem a legjobb barátunkat, de csupa drágaságot köpött ki a disznó :D
ma a kórház után betévedtem egy baum.xba, és megláttam 1 m széles, 1 cm vastag polifoamot az építési osztályon, de 25 m-es tekercsben. vágattam belőle 2 m-t :D
3000 Ft-ból van egy 2 m x 1 m x 1 cm tornaszőnyegem :D tökre örülök neki :D
ma este ünnepélyes keretek között megtartom a bavatási szertartást :D:D:D
Ennek megvan a maga "hapcija", amit be kell tartani az intézménynek, ennek meg kell felelnie az összes hatályos ÁNTSZ és más előírásnak.
Az ilyen-olyan magánovik jogi szempontból nem is biztos, hogy ugyanabba a kategóriába soroltak.
Gondolok itt a hivatalosan családi napköziként nyilvántartott, a szülők által óvodaként ismert alapítványokra, vállalkozásokra stb.
Én hiszek ezeknek a kutatásoknak,és hiszem,hogy a glutén rengeteg betegség okozója!És mivel Tóth Csaba tanácsára álltam le a hormonnal,nem aggódok.A t3,t4 értékeim jók voltak,és az mondta,az jó!A tsh-m anti tpo-m volt magas...Nemsokára megyek laborba,és meglátjuk!Az biztos,hogy mielőtt neki állok életem végéig hormont szedni,mindent elkövetek amit csak lehet a kajálás terén.Ha már mindent megtettem,és még mindig gond van,akkor majd jöhetnek a hormonok!
Lassan 3 hónapja paleózom,és talán jobban érezném a kedvező hatását,ha mindent tudtam volna az autoimmun betegségek,és az ételek viszonyáról.Folyamatosan kérdezek Csabától,így egyre "okosabb" leszek,és tudom,hogy meg fogok gyógyulni!!!
A lányom már valószínű most tejfehérje allergiás,mint szerintem sok gyerek!Csak az orvosok adnak egy kencét az ekcémára,és ezzel el van intézve!Én magam jöttem rá,hogy azóta nem ekcémás mióta nem kap tápszert.Ha sajtot kap megint foltos.És az orvos a fürdetőre fogta,ahelyett,hogy hitt volna a gyerek anyjának!És ez alapján a gluténnal is lehet ez a helyzet,csak a tünetekre nem figyel fel senki.Egy kisgyerek ha kicsit puffad,vagy csak kicsit fáj a hasa,nem biztos hogy összefüggésbe hozzák ezekkel.Sőt!Biztos hogy nem!Sajnos...Remélem ki tudom majd védeni ezeket,ha kell igazolással!
Bocsi,hosszú lett!:)
bakker tényleg....és SZG sem isten......mindig elfelejtem ;)
Viccelek, még mielőtt félre érti valaki :D
ejnye lányok, Szendi megmondta, hogy a paleo nem vallás :D:D:D
valami mást kell kitalálni :D
Ennyi. Akkor vallási alapon kell azt mondani, hogy nem eszik ilyet a gyerek.
Ha abba belekötnek, abból jó kis ügy lehet :D
Max. alapítunk egy egyházat :D
Létezett már akkor is, csak még nem úgy hívták.Hanem azt mondták, csalános a gyerek.Bekenték neki rázókeverékkel, és nem kapott epret.Ha meg fájt a hasa, azt mondták, nyafogós a kicsi.
De a mi időnkben tényleg töredéke vacakot nem árultak a boltokban.
Ezért kell az igazolás. Vagy azért hogy akkor kapjon GM és LM kaját. Ezt már nem tudom. Isibe itt látom, hogy jönnek az egésznaposba járó gyerkőcök a pakkal és viszik a tanáriban a hűtőbe. Gondolom ők ételallergiások.
De a krisnás anyuka gyereke is hozhatott mindig kaját magának, meg az arab kisfiú is...
A pajzymirigy alulműködés esetén a hormonpótlás csodákat művelhet ez igaz. De szerintem most sok pajzsmirigyes ugrana, hogy glutén nem tesz semmit a pm-el. Na mindegy ezen kár vitázni.
Aki nem próbálta és nem olvasott alaposan utána annak úgyis más a nézőpontja.
Az, hogy túlzásba visszük az viszont szerintem durva. Nem veszünk bolti szarokat, amibe mindenféle adalék van. Próbálunk a mai világban lehető legtermészetesebb dolgokat vásárolni. Sajnos lehetetlen a réten legeltetett meg az erdőben makkoltatott, meg a kertben kapirgáló tyúkok húsához napi szinten hozzájutni, még olyannak is, aki kapcsolatban van falusi emberekkel.
Csodálni pedig fölösleges minket. Nem vagyunk kitartóak, max az elején, mert remélünk tőle valamit.És miután beválik és jól érzi magát az ember már nem is akar változtatni.
Egyébként meg az a véleményem nem érted a lényeget. Nem szeretnék egy ősasszony szakácskönyvéből főzni az ő szerszámaival. De az biológiailag bizonyított tény, hogy emésztőrendszerünk csak az ősi összetételt megközelítő makrotápanyag bevitel mellett tud megfelelően működni. Most nem részletezném, de ha neked a Szendi-féle paleo elmélet nem jó ajánlom olvasd el Rob Wolf Paleolit megoldás c. könyvét (ő biokémikus) valamint dr Natasha Campbell Gap szindróma c könyvét. Ő orvos. Ha ezektől sem változik a véleményed, akkor sajnálom....
Nálunk a Waltdorfban alkalmazkodtak, ha pl. az anyuka vegetáriánus volt, és a kislányát is eszerint etette.2 év alatt a pici duplájára hízott, és állandóan éhes volt szegény.
Az önkormányzati oviban biztos nem engedik, hogy bevigyünk ennivalót.
csomagolni nekik?
Házilag pillanatok alatt elkészül és finom a szardíniakrém, húskrém, májkrém, fasírt, tojás, tojáskrém, zellerchips, hagymakarika, répachips, tojáskőrözött, cukkinilapcsánka, paleokenyér, gyümölcstea, stbstb.
persze biztos nincs idejük melegítgetni, de akkor a vacsi legyen melegkaja :D
Ja és indul paleoovi. Persze Bp-n. nem tudom ti kisgyerekesek hol laktok, és ha Bp-iek is vagytok akkor sem biztos, hogy ez közel van hozzátok és megoldható lenne.
Na mindegy ha nekem most lenne pici gyerekem lehet, hogy TCs-től kérnék igazolást, és ha nagyon olyan a kaja a bölcsiben akkor vinnék be aznap.
Viszont az is elgondolkodtató, hogy a gyereket nem árt kicsit edzésben tartani, néha egy szelet rántott husi és hasonlókkal, mert mindig mindenhol (kiránduls, tábor, gyerekzsúr) nem tudod megvédeni.
Itt egy link, ennek a doktornőnek a véleményét is érdemes meghallgatni, hogy mennyi glutént és mikortól képes a szervezet tolerálni. Hogy mennyire igaz vagy sem nem tudom, mindenesetre inkább elhiszem és akkor nem esek akkora pánikba, ha az amúgy nem cöliákiás gyerekem megeszik egy szelet sütit a havernál.
A magam nevében, köszönöm a sok jó tanácsot.
Újat nem mondtál, de azt legalább hosszan :D
Sziasztok!
csodálom, milyen kitartóak vagytok, Szendi könyvét olvasgattam, én nem tudok leszokni a kenyérről és egy még egy két dologról....
Ugyanakkor mindent igyekszek természetes formájában fogyasztani. Talán egy kicsit túlzásba is viszitek, persze akinek glutén allergiája van az más téma. No de nem bűnözésre akarlak benneteket csábítani. Abban a korban amikor e szerint étkeztek, az élelmiszerek tápanyag összetétele is más volt lényegesen, sőt nem is ezeket ették, a főzés technikája is eltérő volt.
Az edényekről nem is beszélve.
Gondolom használtok jó kis teflon edényeket, hisz nagyon praktikus, és reklám alapján van karcálló is...? Hát ez sem ép egészséges, régen nem használtak mosogató szert, ami a fa és cserép edényekbe be is ívódik.
A hentesnek sem hiszem el, hogy teljesen minden adaléknélkül készíti el termékeit. A fateromnak is van hentes ismerőse, akinél már régóta vásárol, vágóhidas, saját maga készíti szerinte ez lehetetlen, viszont az élelmiszer előírások között szerepelnek az egyes árukra vonatkozó összetételek, a virslinél is meg van határozva, ha belegondoltok a terméknek stabilnak kell lennie a boltba,a vevőhöz és a felhasználásig. Az már más kérdés, hogy ki mit használ, mert itt van azért mozgástér....
Volt egy időszak amikor elundorodtam a hústól, és teljes vega voltam, a fiam is azt ette,
Bölcsődében az étkezés igazán nem jelentett gondott, mivel csak a főzeléket ette meg...
Moncsi: A paleos gyereknek nem lesz könnyű dolga, vagy ha válogatós, akkor szerencsétek lesz, mert nem eszik meg mindent, bevinni meg nem hiszem hogy lehet. Ha szigorú paleot tartottok, akkor még problémája is lehet, ha megeszi azokat az ételeket, fájhat a hasikája, vagy egyéb. A bölcsődében érdeklődjetek, vagy keressetek valakit aki vigyáz rá....
A bölcsibe tízóraira és uzsonnára általában kenyeret kapnak, legalábbis nálunk ez volt, és ha soha nem evett lehet, hogy célszerű megismertetni vele kis mértékben, fel kell készülnötök az ő érdekében, ja és vannak olyan bölcsik, ahol glutén érzékeny gyerekeket is bevesznek és a diétát is betartják, de ehez tudomásom szerint orvosi igazolás kell....
A pajzsmirigyre szerintem a gluténnek igazán nincs hatása, viszont egyéb ételeknek igen.
Alulműködés esetén nem jó a káposzta féle, a szója, a tejtermékek is hátrányosak lehetnek, és még sok egyéb.
Túlműködésnél viszont a mogyoró és még sok más...
Étrenddel karbantartható bizonyos mértékig, de a hormontartalmú gyógyszert azért ha szükséges muszály pótolni, mert sok káros mellékhatás alakulhat ki, ezt azért mérjétek fel.
Nálam nagyon hirtelen alakult ki egy fél év alatt, majdnem meghalltam a hormon hiánya miatt...
ha nem lett volna a gyógyszer már nem lennék.
Alulműködés esetén az egész szervezet leáll, önmagát mérgezi meg.....
A másik egy étrendről le, vagy átálni nem is egyszerű dolog, az emésztő rendszer beáll egy adott szintre, és ezt módosítani nem egyszerű, ráadásul az ízlést sem...
Szerintem az agyadat programozd át.
Nálam bebizonyosodtt, hogy a glutén mekkor a mumus. Én nem bírok semmire ami gabonából készült úgy tekinteni, hogy az nekem táplálék lenne.
Ha sütök a gyerekeimnek egy gluténmentes lisztből készült pogácsát, vagy linzert beleharapok, csak úgy, hogy meglegyen az az érzés, mert a szemem kívánja. De annak ellenére, hogy finomra sikerültek nem kell. Nem tudom megmondani miért, de nem kívánom. Talán a tudat, hogy az így-is úgy is tömény szénhidrát, tök mindegy miből is készül
Próbálok nekik is minél kevesebb ilyesmit sütni, de azért kapnak.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?