Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Paleolit táplálkozás fórum

Paleolit táplálkozás (beszélgetés)


39791. garamond (válaszként erre: 39786. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 12:58
Az első kb.3 hónapban leugrott rólam 9 kg, így lettem 53 és elég magas is vok. Ettől az lett, hogy mindenki betegnek gondolt, még az utcán is azt kérdezték tőlem, már az agyamra ment az egész. Most így jobb nekem
39790. Mariann63 (válaszként erre: 39782. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 12:51

Nézd meg ezeket, talán vannak otthon hozzá dolgaid.Ezzel kihúzod 18-ig. Inkább edd a zablisztet, mint a bolti kiflit.

4. bejegyzésem 2012-04-26 16:48


Ropogós fokhagymakenyér


Az eredeti receptötlet a Paleolit szakácskönyvből származik, azonban mit tesz a találékony paleós, ha épp nincs minden hozzávaló otthon? Rögtönöz, és helyettesít! :) A végeredmény egy ízletes, ropogós kenyér, amely nem csak szendvicsként fogyasztható, sültek mellé is nagyszerűen illik.

Hozzávalók:

8 dkg darált dió, 6 dkg őrölt szezámmag, 14 dkg zabpehelyliszt (kávédarálóban darálva), 2 kávéskanál sütőpor (vagy 1 kávéskanál szódabikarbóna), 2 kávéskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, csipet majoránna, épp egy pici bors (ízlés szerint lehet több is), kb. 4 gerezd fokhagyma apróra vágva, plusz 3-4 gerezd szeletelve, 6 tojás.

Elkészítés:

Előmelegítem a sütőt 180°C-ra. Egy tálban összekeverem a darált diót, a szezámmaglisztet, a zabpehelylisztet, sütőport, sót, borsot, majoránnát, az apróra vágott fokhagymát, és az 1 evőkanál olívaolajat. Egy másik tálban a tojássárgáját 2 evőkanál vízzel elkeverem, majd egy harmadik tálban a fehérjét kemény habbá verem. A tojássárgát és a fehérjehabot óvatosan összeforgatom, majd a száraz alapanyagot is belekeverem. Egy sütőpapírral bélelt 25 x 30 cm-es tepsibe simítom, és 10 perc sütés után a tetejére nyomkodom a szeletelt fokhagymákat, majd ezek után kb. még 15 perc sütés szükséges, hogy teljesen elkészüljön.

A biztos gluténmentesség érdekében vagy bioboltból vegyünk - tiszta, ellenőrzött - zabot, vagy hagyjuk ki, és helyette szezámmaggal készítsük el a kenyeret.


37. Paleovitalról 2012-07-11 11:59


Diós kenyér – Egy csoda:D – A legjobb kenyérnél MÉG JOBB!!!

Szerző: BB - 2010. szeptember 4. szombat

Hozzávalók:


25 dkg dió finomra őrölve

2 evőkanál őrölt szezám, vagy szezámpehely

2 evőkanál őrölt lenmag, vagy lenmagpehely

Pici só (pontosítva – ízlés szerint)

4 tojás

Késhegynyi szódabikarbóna

Kevés kókusztej vagy víz

Kisebb méretű tepsi

Sütőpapír

Elkészítés: A craker-szerű változat


A fenti hozzávalókat keverd össze. Annyi folyadékot tegyél a masszába (én tegnap kb. 0,5 dl kókusztejet tettem bele), hogy jól kenhető masszát kapjál

Egy kisebb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, és kend el a kenyér masszáját kb. 0,5-1 cm-es vastagságúra

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kész

Ez a kenyér tényleg olyan, mintha teljes kiőrlésű lisztből készült volna – sós és édes hozzávalókkal is nagyon finom!!!


Szerintem mindkettő jó megoldás:D


A lényeg, hogy a kenyér nagyon finom:D


12. Zabcipó mikros 2012-04-28 17:52

Zabcipó mikros 2012-03-12 19:08


Zabcipó -- Zabkenyér


Somogyi Kriszta receptje a T-T blogról – 2011.02.hó


Hozzávalók:


2,5 dl zabpehelyliszt

1 tojás

1 kávéskanál sütőpor

magok ízlés szerint ( el is hagyható )

víz

Elkészítés:


A hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy nokedli tészta állagú masszát kapjunk.

Beletesszük egy mikrózható tálba (vagy már abba keverjük ki rögtön, akkor kevesebb a mosogatnivaló ) és 750 Watt-on 4 percre betesszük a mikróba.

Ekkor egy két felnőtt részére elég cipócskát kapunk, amit lehet szeletelni is.


Ha ugyanezt az adagot 3 kis tálkába öntjük, akkor a zsemléhez hasonló nagyságú és alakú cipót kapunk, amit a nagyobbik gyerekem örömmel visz az iskolába szendvicsként.


Azért osztottam meg veletek ezt a receptet, mert nekem nagy megoldást jelentett a gyerek iskolában való étkezéséhez.”


Willson megjegyzése: “Olyan csábítóan gyorsnak tűnt, hogy azonnal kipróbáltam, és 10 perc alatt valóban a tenyeremben volt egy formás kis zabcipó. Kihűlés után kettévágtam, szép, egyenletes szivacsos belseje volt és jó íze. Bár félpaleo, nem csodálom, hogy Kriszta szívesen készít belőle uzsonnát …”

39789. BuksiCica (válaszként erre: 39784. - BuksiCica)
2013. jan. 4. 12:46
Bocs, a penit nem ismerem, és ilyen szempontból a spárt sem, előfordulhat, hogy van, de inkább zabkorpa.
39788. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39784. - BuksiCica)
2013. jan. 4. 12:45
értem, köszike
39787. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39785. - Garamond)
2013. jan. 4. 12:44
lehet olyan vagyok:) dehát a jól megszokott "málnást" most át kell váltsam, ehez meg idő kell, meg sok tapasztalat, infó
39786. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39781. - Garamond)
2013. jan. 4. 12:41
miért hogy reagálsz a paleóra? ha szabad kérdezni persze
39785. garamond (válaszként erre: 39782. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 12:41

Te olyan vagy, mint a diák az iskolában. Mindig a helyes útra kell terelgetni...

Lehet zabpelyhet, de a paleóban az is csak megtűrt, tehát kis mennyiség engedett. Zab is gabona, ráadásul a magyar állítólag elég szennyezett.

39784. BuksiCica (válaszként erre: 39778. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 12:39

Az elsőben talán kapható, a többiben liszt nincs, csak sima zabpehely.


Mint érdekességet mondanám mindenkinek, hogy tegnap bio gesztenye lisztet vettem az osanban, negyed kiló 900 Ft. Talán kicsit drágább mint a bioboltos, de mégsem kell beruházni a dupláját.

39783. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39780. - Garamond)
2013. jan. 4. 12:38
rizst nem akarom használni, max amit irtam töltött kápihoz, de pl nem akarok rizseshúst és rizibizit sem, mert ugye abba sok rizsa kell, hizlaló, nekem biztos, mivel hízékony vagyok
39782. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39779. - Mariann63)
2013. jan. 4. 12:35

hát hallod szétnéztem, a házam táján, mindenhez hiányzik valami, de 18 án megyek és amit tudok megveszek. addig az itthoniból kell gazdálkodjak.

szezámmag is kevés van, de azt megnézem holnap az itteni boltban hátha jó áron van.


a lenmag liszt helyett lehet tenni zabpehely lisztet a szeszámmagos kenyérhez?

39781. garamond (válaszként erre: 39762. - Lillus-M)
2013. jan. 4. 11:47
1 bánt csak, hogy az erőm meglenne ehhez a diétához, ráadásul ugye autoimmunos vok, nekem a legszigorúbb paleót kéne követnem, de mit tegyek, ha a testem másként reagál?
39780. garamond (válaszként erre: 39765. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 11:43
Ahogy Lillus is írja a rizs nem paleó, igaz glutén nincs benne, de a ch-n kívül más ártalmas anyag igen, nem beszélve róla, hogy szennyeződhet is, hiszen gabona. Kb. hetente 1x fogyasztok belőle, de ha súlyproblémám lenne, biztos elhagynám én is. Sztem ne egyél, de Te érzed, ez végülis nem szentírás, mindenkinél vannak kilengések is, talán még a "nagyoknál" is.
39779. Mariann63 (válaszként erre: 39774. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 11:32

Lenmagliszt kell hozzá. Próbáld ki addig Lillus szezámos tallérját.Házi májpástétom recept is van a paleos naplómban.Sok zsír kell bele, vöröshagyma, kis mustár, nézd meg, ha akarsz készíteni.Hűtőben sokáig bírja, bár nálunk hamar elfogy.

A tojáskrém is jó választás,hamis körözött, vagy hasonlót keress.Az is kész van 20 perc alatt.Azt is eheted a szezámos tallérral.:)

39778. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39776. - Lillus-M)
2013. jan. 4. 11:01

a zabpehely liszt kapható bevásárló központokban?

pl teckó. lidi penny spar, ugylátom árgépen 600 ft kilója ez elfogadható ár lenne

39777. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39776. - Lillus-M)
2013. jan. 4. 10:52

értem, kösz,


a májpástétomnál jó a disznózsir is?

39776. Lillus-M
2013. jan. 4. 10:39

Ja maci még elfelejtettem mondani én pl. a kisbucit félbevágom és melegszendvicshez is jó. De régen is készítettem, most megjött a kedvem hozzá


Ráadásul a kisbuci neve: villámygyors kisbuci a teád még ki sem hűl mire a "kenyered" már kész

39775. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39773. - Lillus-M)
2013. jan. 4. 10:39
köszike, megnézem
39774. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39771. - Mariann63)
2013. jan. 4. 10:38
megnéztem az első bejegyzésed a kenyeres naplódban, szerintem ezt fogom mipróbálni először, csak még nincsen lenmag lisztem, csak szezámmagom van
39773. Lillus-M (válaszként erre: 39772. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 10:37
Van a naplómban egy bejegyzésszezámtallér.Májkrémhez szeretem. Meg van egy diókenyér, meg egy kisbuci, ezekhez hétköznapi cuccok kellenek (8,12,28 bejegyzések kikerestem neked)
39772. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39770. - Mariann63)
2013. jan. 4. 10:24
sima szezámmagból lehet kenyeret sütni? 18 án fogok járni városban és csak akkor tudom beszerezni vagy lenmagliszt is kell? szerintem az is van, csak még nem jártam sehol sem. külön meg nem mennék , mert 18 án utunk lessz
39771. Mariann63 (válaszként erre: 39756. - Lillus-M)
2013. jan. 4. 10:21
Elég szomorú, hogy pult alól kell megvenni.:(
39770. Mariann63 (válaszként erre: 39748. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 10:18

Te tudod, Maci, mit eszel.De a kifli ugyan úgy hizlal és gabonából készül, mint a kenyér.

Igen, nagyon tud hiányozni, ezért kellenek a kenyérpótlók. Lenmaglisztet kellene venned, szezámmagot.Abból már tudnál sütni magadnak.

39769. Lillus-M (válaszként erre: 39767. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 09:51
Mondjuk ezért nem veszem én a kisebb vágóhidak termékeit. Meg azért is mert a férjem ahol dolgozik ott rettentő szigorú szabályok vannak, márcsak a hírnév miatt sem engedhetnek meg maguknak ilyesmit. Ráaádsul ők az egyetlen MO-n akik deklarálták, hogy gluténmentesek a termékeik.
39768. Lillus-M (válaszként erre: 39765. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 09:48
Rizsben nincs glutén. Sportoló paleosok is eszik, de aki fogyózik annak nem kell rizs. Töltöttkápiban én is megeszem. Múltkor készítettem magamnak finom "paleos" tartármártást,és ahhoz nekem kell rizs. Illetve a tartármártás sem nevezhető paleonak, mert rizstejszínből volt, de én a rizstejszínt használom tejföl helyett. Engem nem visz rá a lélek, hogy cocomast tegyek a töltöttkáposztára, vagy tökfőzelékbe.
39767. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39761. - Lillus-M)
2013. jan. 4. 09:48

kit kell makkolni?:)) én ahoz nem értek:))


nem akarok senkit sem undoritani vagy eltántoritani de én is dolgoztam vágóhidon, és volt olyan hogy selejtpucolás, annyit jelentett hogy a lejárt töltelék árukat, ki kellett szabaditani a műbélből, és bedarálták a többihez, ujra töltötték

kenőmájasnál meg ha pl lejárt a dátum, akkor lakbenzinnel kelett lemossuk és ujra dátumozni,


szóval ha azt nézzük mindenkinek van igaz sztorija, és ha azt nézzük, nem ehetnénk semmiből sem ami bolti

39766. Lillus-M (válaszként erre: 39764. - 96a3b37db6)
2013. jan. 4. 09:45

Igen, azt is tudom, hogy fűszerpaprikába megy a mag is, de azt azért nem eszel akkora mennyiségben.

Mindegy is, én nem is vagyok ennyire szőrszálhasogató paleos. Én már a Szendi blogot is azért nem olvasom, mert ott már olyanokat írnak, hogy azt idegileg nem bírtam :-))))

Megértem a dolgok lényegét, hogy gyümölcsöt miért nem eszünk főzve, meg tojássárgát miért kell nyersen, és a sütibe sem sütjük bele, meg a szalonnát is miért nem kell sütni,meg miért jobb egyáltalán a nyers étel, dekönyörgöm, nekem azért a családomat is meg kell etetnem, és nem bírnám lelkiismretfurdalással adni nekik nap-mint nap az ételt, ha mindig mindenről tudnám mmiért is rossz.


Viszont ha ide jársz, akkor ezeket a lááájtosabb infokat érdemes elolvasnod, és azt fogadsz meg belőle amit akarsz, ahogy én is írtam, a magok miatt még nem fogom mellőzni a paradicsomot.

39765. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39754. - Garamond)
2013. jan. 4. 09:41
akkor a rizsben nincsen glutén? az nekem is bejön, de sok benne a szénhidrát és abból nekem nem jó sokat enni, mert eléggé hizlaló, annyit ettem rizsát ami volt pár töltelék káposztában
39764. 96a3b37db6 (válaszként erre: 39751. - Lillus-M)
2013. jan. 4. 09:38

én mint gyerekkorom óta kertművelő irom az alábbiakat:)


ok nem eszed meg a paprika magját , de akkor mi az ábra a fűszerpaprikával? mert hidd el hogy nagyüzemben de még itthon is beledarálják a magját is,(sőt a csummáját is de ezt én nem szoktam) kell a mag mert olajositja a paprikafűszert darált állapotában, ha használsz fűszerpaprikát, akkor valamennyi elenyésző mennyiségben magot is beviszed a szervezetetbe

39763. Lillus-M (válaszként erre: 39760. - Garamond)
2013. jan. 4. 09:38

A bolti tanyasi csibe az csak anyniban más hogy az utolsó pár hétben kukoricát kapnak és van egy nagy kifutójuk mint ahogy a libákat is tartják. TV-ben láttam.


Hát nyilván kap indítót. De én ezt már többször elmondtam, hogy ha az ember a civilizációs ártalmaktól menekülni akar költözzön tanyára és legyen tökre önellátó. Vegyen még maglisztkészítő malmocskát is, mert az ááááámerikai mandula akár gmo-is lehet, és bizony elég sokat importálunk...

Lássuk be nem megy, itt élünk, és itt kell a lehető legjobbat kihozni a piacon fellelhető dolgokból

39762. Lillus-M (válaszként erre: 39754. - Garamond)
2013. jan. 4. 09:34
Szerintem te akinek a kilói ennyire fontosak ne szégyenkezz amiatt a gm. kenyér miatt. A kenyérben a glutén a legszemetebb dolgo. Csak utána a ch. De ha ch nélkül nem tudod megállítani a fogyást, akkor te étkezz így. Mindenkinek magának kell kitalálni, hogyan érzi jól magát a bőrében. A legfontosabb paleo alapelveknek (gluténmentes, tejmentes, transzzsírmentes még így is megfelelsz)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook


Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.