Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Nézd meg ezeket, talán vannak otthon hozzá dolgaid.Ezzel kihúzod 18-ig. Inkább edd a zablisztet, mint a bolti kiflit.
4. bejegyzésem 2012-04-26 16:48
Ropogós fokhagymakenyér
Az eredeti receptötlet a Paleolit szakácskönyvből származik, azonban mit tesz a találékony paleós, ha épp nincs minden hozzávaló otthon? Rögtönöz, és helyettesít! :) A végeredmény egy ízletes, ropogós kenyér, amely nem csak szendvicsként fogyasztható, sültek mellé is nagyszerűen illik.
Hozzávalók:
8 dkg darált dió, 6 dkg őrölt szezámmag, 14 dkg zabpehelyliszt (kávédarálóban darálva), 2 kávéskanál sütőpor (vagy 1 kávéskanál szódabikarbóna), 2 kávéskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, csipet majoránna, épp egy pici bors (ízlés szerint lehet több is), kb. 4 gerezd fokhagyma apróra vágva, plusz 3-4 gerezd szeletelve, 6 tojás.
Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 180°C-ra. Egy tálban összekeverem a darált diót, a szezámmaglisztet, a zabpehelylisztet, sütőport, sót, borsot, majoránnát, az apróra vágott fokhagymát, és az 1 evőkanál olívaolajat. Egy másik tálban a tojássárgáját 2 evőkanál vízzel elkeverem, majd egy harmadik tálban a fehérjét kemény habbá verem. A tojássárgát és a fehérjehabot óvatosan összeforgatom, majd a száraz alapanyagot is belekeverem. Egy sütőpapírral bélelt 25 x 30 cm-es tepsibe simítom, és 10 perc sütés után a tetejére nyomkodom a szeletelt fokhagymákat, majd ezek után kb. még 15 perc sütés szükséges, hogy teljesen elkészüljön.
A biztos gluténmentesség érdekében vagy bioboltból vegyünk - tiszta, ellenőrzött - zabot, vagy hagyjuk ki, és helyette szezámmaggal készítsük el a kenyeret.
37. Paleovitalról 2012-07-11 11:59
Diós kenyér – Egy csoda:D – A legjobb kenyérnél MÉG JOBB!!!
Szerző: BB - 2010. szeptember 4. szombat
Hozzávalók:
25 dkg dió finomra őrölve
2 evőkanál őrölt szezám, vagy szezámpehely
2 evőkanál őrölt lenmag, vagy lenmagpehely
Pici só (pontosítva – ízlés szerint)
4 tojás
Késhegynyi szódabikarbóna
Kevés kókusztej vagy víz
Kisebb méretű tepsi
Sütőpapír
Elkészítés: A craker-szerű változat
A fenti hozzávalókat keverd össze. Annyi folyadékot tegyél a masszába (én tegnap kb. 0,5 dl kókusztejet tettem bele), hogy jól kenhető masszát kapjál
Egy kisebb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, és kend el a kenyér masszáját kb. 0,5-1 cm-es vastagságúra
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kész
Ez a kenyér tényleg olyan, mintha teljes kiőrlésű lisztből készült volna – sós és édes hozzávalókkal is nagyon finom!!!
Szerintem mindkettő jó megoldás:D
A lényeg, hogy a kenyér nagyon finom:D
12. Zabcipó mikros 2012-04-28 17:52
Zabcipó mikros 2012-03-12 19:08
Zabcipó -- Zabkenyér
Somogyi Kriszta receptje a T-T blogról – 2011.02.hó
Hozzávalók:
2,5 dl zabpehelyliszt
1 tojás
1 kávéskanál sütőpor
só
magok ízlés szerint ( el is hagyható )
víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük annyi vízzel, hogy nokedli tészta állagú masszát kapjunk.
Beletesszük egy mikrózható tálba (vagy már abba keverjük ki rögtön, akkor kevesebb a mosogatnivaló ) és 750 Watt-on 4 percre betesszük a mikróba.
Ekkor egy két felnőtt részére elég cipócskát kapunk, amit lehet szeletelni is.
Ha ugyanezt az adagot 3 kis tálkába öntjük, akkor a zsemléhez hasonló nagyságú és alakú cipót kapunk, amit a nagyobbik gyerekem örömmel visz az iskolába szendvicsként.
Azért osztottam meg veletek ezt a receptet, mert nekem nagy megoldást jelentett a gyerek iskolában való étkezéséhez.”
Willson megjegyzése: “Olyan csábítóan gyorsnak tűnt, hogy azonnal kipróbáltam, és 10 perc alatt valóban a tenyeremben volt egy formás kis zabcipó. Kihűlés után kettévágtam, szép, egyenletes szivacsos belseje volt és jó íze. Bár félpaleo, nem csodálom, hogy Kriszta szívesen készít belőle uzsonnát …”
Te olyan vagy, mint a diák az iskolában. Mindig a helyes útra kell terelgetni...
Lehet zabpelyhet, de a paleóban az is csak megtűrt, tehát kis mennyiség engedett. Zab is gabona, ráadásul a magyar állítólag elég szennyezett.
Az elsőben talán kapható, a többiben liszt nincs, csak sima zabpehely.
Mint érdekességet mondanám mindenkinek, hogy tegnap bio gesztenye lisztet vettem az osanban, negyed kiló 900 Ft. Talán kicsit drágább mint a bioboltos, de mégsem kell beruházni a dupláját.
hát hallod szétnéztem, a házam táján, mindenhez hiányzik valami, de 18 án megyek és amit tudok megveszek. addig az itthoniból kell gazdálkodjak.
szezámmag is kevés van, de azt megnézem holnap az itteni boltban hátha jó áron van.
a lenmag liszt helyett lehet tenni zabpehely lisztet a szeszámmagos kenyérhez?
Lenmagliszt kell hozzá. Próbáld ki addig Lillus szezámos tallérját.Házi májpástétom recept is van a paleos naplómban.Sok zsír kell bele, vöröshagyma, kis mustár, nézd meg, ha akarsz készíteni.Hűtőben sokáig bírja, bár nálunk hamar elfogy.
A tojáskrém is jó választás,hamis körözött, vagy hasonlót keress.Az is kész van 20 perc alatt.Azt is eheted a szezámos tallérral.:)
a zabpehely liszt kapható bevásárló központokban?
pl teckó. lidi penny spar, ugylátom árgépen 600 ft kilója ez elfogadható ár lenne
értem, kösz,
a májpástétomnál jó a disznózsir is?
Ja maci még elfelejtettem mondani én pl. a kisbucit félbevágom és melegszendvicshez is jó. De régen is készítettem, most megjött a kedvem hozzá
Ráadásul a kisbuci neve: villámygyors kisbuci a teád még ki sem hűl mire a "kenyered" már kész
Te tudod, Maci, mit eszel.De a kifli ugyan úgy hizlal és gabonából készül, mint a kenyér.
Igen, nagyon tud hiányozni, ezért kellenek a kenyérpótlók. Lenmaglisztet kellene venned, szezámmagot.Abból már tudnál sütni magadnak.
kit kell makkolni?:)) én ahoz nem értek:))
nem akarok senkit sem undoritani vagy eltántoritani de én is dolgoztam vágóhidon, és volt olyan hogy selejtpucolás, annyit jelentett hogy a lejárt töltelék árukat, ki kellett szabaditani a műbélből, és bedarálták a többihez, ujra töltötték
kenőmájasnál meg ha pl lejárt a dátum, akkor lakbenzinnel kelett lemossuk és ujra dátumozni,
szóval ha azt nézzük mindenkinek van igaz sztorija, és ha azt nézzük, nem ehetnénk semmiből sem ami bolti
Igen, azt is tudom, hogy fűszerpaprikába megy a mag is, de azt azért nem eszel akkora mennyiségben.
Mindegy is, én nem is vagyok ennyire szőrszálhasogató paleos. Én már a Szendi blogot is azért nem olvasom, mert ott már olyanokat írnak, hogy azt idegileg nem bírtam :-))))
Megértem a dolgok lényegét, hogy gyümölcsöt miért nem eszünk főzve, meg tojássárgát miért kell nyersen, és a sütibe sem sütjük bele, meg a szalonnát is miért nem kell sütni,meg miért jobb egyáltalán a nyers étel, dekönyörgöm, nekem azért a családomat is meg kell etetnem, és nem bírnám lelkiismretfurdalással adni nekik nap-mint nap az ételt, ha mindig mindenről tudnám mmiért is rossz.
Viszont ha ide jársz, akkor ezeket a lááájtosabb infokat érdemes elolvasnod, és azt fogadsz meg belőle amit akarsz, ahogy én is írtam, a magok miatt még nem fogom mellőzni a paradicsomot.
én mint gyerekkorom óta kertművelő irom az alábbiakat:)
ok nem eszed meg a paprika magját , de akkor mi az ábra a fűszerpaprikával? mert hidd el hogy nagyüzemben de még itthon is beledarálják a magját is,(sőt a csummáját is de ezt én nem szoktam) kell a mag mert olajositja a paprikafűszert darált állapotában, ha használsz fűszerpaprikát, akkor valamennyi elenyésző mennyiségben magot is beviszed a szervezetetbe
A bolti tanyasi csibe az csak anyniban más hogy az utolsó pár hétben kukoricát kapnak és van egy nagy kifutójuk mint ahogy a libákat is tartják. TV-ben láttam.
Hát nyilván kap indítót. De én ezt már többször elmondtam, hogy ha az ember a civilizációs ártalmaktól menekülni akar költözzön tanyára és legyen tökre önellátó. Vegyen még maglisztkészítő malmocskát is, mert az ááááámerikai mandula akár gmo-is lehet, és bizony elég sokat importálunk...
Lássuk be nem megy, itt élünk, és itt kell a lehető legjobbat kihozni a piacon fellelhető dolgokból
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?