Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Psziché= lélek
szomatikus= testi
Igen azzal vannak/lehetnek kapcsolatban.
Ha a lekünk beteg, akkor előbb utóbb a testünk is az lesz...előjönnek azon tünetek, amiket leírtál És ez fordítva is igaz, vagyis a szomatopszichés megbetegedések: akinek a teste beteg pl. rákos, előbb utóbb a lelke is az lesz...miért pont ő, miért pont neki, esetleg rosszindulatúvá válik megváltozik a viselkedése, gyötri magát, felelősöket keres, a környezete is "megviselődik" stb.
A depresszió manapság népbetegség, senki nem gondolja ezért, hogy a másik hülye.
Arra kéne rájönnöd, hogy mi váltotta ki a depressziót, mikortól van, miért sírsz, miért vannak alvászavaraid, miért vagy féltékeny, miért nincs önbizalmad, miért van rossz kedved... tudom, hogy nem könnyű, de fiatal vagy és ha nem teszel ellene, csak jobban belesűlyedsz. Találj magadnak feladatot, olvass, kapcsolódj ki, tanulj, napozzál, kirándulj, barátok, barátnők, egy új smink, egy új ruha, a férjeddel egy mozi egy vacsora kettesben, új frizura, stb. Valami ami NEKED jó, amitől te érzed jól magad!!
Érted?
De persze a laborokat tessék megcsináltatni:-)
Szerintem is fontos, hogy rendszeresen kipihend magadat. Nekem is voltak anno depis időszakaim, amikor kicsik voltak a gyerekek. Hagyj magadra is időt, arra, hogy olyan dolgokkal foglalkozz, ami kikapcsol, pihentet, megnyugtat, feltölt! Sokat segít! Csak így tudsz mosolyogva ébredni, és örülni a világnak. :)
A féltékenység meg a világ leggonoszabb érzése. Tönkretesz téged is és a társadat is. Bizalom nélkül nincs jó kapcsolat, és ez nem csak a társunkra, a gyerekeinkre is igaz. Majd meglátod pár év múlva. :)
Szia Demediná!
Igazad lehet, mostanában nem igazán foglalkoztam magammal, csak a gondokkal és a háztartás, gyerekek, tanulással. Megcsinálom a vérvizsgálatot mindenképp, még ha nincs is baj akkor is legalább cserélődik a vérem:-)A pszichoszomatikusnál mire gondolsz? Szerinted a lelki gondjaimmal lehetnek kapcsolatban?
Birkancs!
Bocsi, hogy beleszólok... egyáltalán nem biztos, hogy pajzsmirigy gondod van. Én inkább így első olvasatra pszichoszomatikus tünetekre gondolok. Nem vagy kicsit leterhelve? A picivel Gyesen, közben iskolába jársz, háztartás. stb...
Fulladsz, nem kapsz levegőt, fáradékony vagy, alvás zavar, fáj a szived... Ezek lehetnek persze szervi bajok és tünetek is, de lehet fáradtság kimerültség is. Mindenképpen először a komoly problémákat kell kizárni. Kell az a kivizsgálás amit a lányok mondtak. És ha minden oké, akkor egy kicsit többet pihenj és többet törödj magaddal.
Vigyázz magadra és írd meg hogy mi van veled.
Igen, én már életem végéig szedem a gyógyszert, mert nem maradt szinte pm-em.
Én is sokszor hittem, hogy a túlsúly miatt kapkodom a levegeőt, de nem azért volt:), de erre akkor jöttem rá, amikor ledobtam több, mint 20 kg-ot és még mindig fulladtam. Egyébként szorongás is kiválthat ilyen tüneteket.
Akkor irány a vérvételre! Kérdezz nyugodtan! És nyugi!
Persze, ki kell deríteni, mi a baj. Egy teljes vérkép TSH-val kombinálva biztos sokat elárul, ha valami szervi bajod van.
A fogyás időnként megáll, akkor is ha tovább fogyózol. Az a lényeg, hogy ne hízz, a többi meg majd újra beindul. (mondom én, aki egy dekát sem fogy :))
A biopszia vizsgálathoz nem altatnak el és nem is érzéstelenítenek!
Én már régen beteg vagyok és növögetett a pm-em, így évekig járatm ellenőrzésre. Minden évben vért vettek, izotópos vizsgálat, biopsziára, ultrahangra, és nyelés röntgenre küldtek. Az orvosomnál ebből állt a kontroll. Tehát tulajdonképpen ez a szokásos vizsgálatok voltak:)
1. Háziorvos ma már havonta egyszer kérhet TSH vizsgálatot.
2. Nem mindenkinek van göb attól, mert alul- vagy túlműködik. Meg, ha jól működik, attól még nem zárható ki, hogy valami gond van (lásd az én cisztám).
3. izotópos vizsgálatról olvasd el: [link]
4. Azért nem vettek tőlem mintát (nem szúrtak nyakba :)), mert műtöttek, és abból úgyis csináltak szövettani vizsgálatot, így fölösleges lett volna előtte is.
Szerintem ne éld bele magadat, hogy beteg vagy, lehet, hogy csak elfáradtál, vagy valami lelki alapon okozza a tüneteidet.
A nem evés meg nem jelent fogyást, mert a szervezeted azt a keveset rögtön elraktározza. Inkább egyél többször (5) keveset, nem hizlalót, és mozogj, akkor tudsz fogyni (ha akarsz).
Köszi, hogy megnyugtattok:-)) Oké, megprobálok megnyugodni:-)) Anno pár hónappal ezelőtt amikor bilirubint nézettem mert gilbert kóros vagyok, ez nem olyan betegség ez van és kész:-) Akkor kértem beutalót és nem adott, hogy ő nem adhat. Na mindegy aztán én a fogászaton dolgoztam és ért 3 éve egy trauma, amikor az egyik orvos nálunk ajánlott egy belgyógyászt, ő nagyon kedves és most neki írtam meg a tüneteimet. Szóval akkor tuti vérvételre elküld azt szeretem amúgy is tudom hülyén hangzik, de szeretem:-)) Abból ezek szerint sok minden kiderülhet. Az alulmüködésnél is van göb meg a túlműködésnél is?
Panni olyan riasztóan hangzik, hogy nyakba szúrnak:-)Téged hogy hogy nem szúrtak akkor hogy csinálták? Ez az izotopos amikor vénásan szúrnak az altató? Vagy oda mit szúrnak?
Irisz, kicsit már kezdek megnyugodni hogy beszélgetünk. Neked mindig újra kialakult a göb vagy hogy hogy többször csinálták?
Szia Brikancs!
Olyan vizsgáaltoktól rettegsz előre, amiket nem is biztos, hogy csinálnak:), meg olyanokat találsz ki, amik egyáltalán nem biztosak a tüneteid alapján:)
Elsőre nyugi!!!! Majd menj el a háziorvoshoz és kérj vérvételre beutalót TSH-t kell nézetni, ahogy Panni írta:) A tünetek alapján lehet éppen alulműködés, de ezek a tünetek sok más betegségne, de akár stressznek a hatása is lehet.
Az izotópos vizsgálatnál a szurit vénásan a karba adják:) Csak annyira fáj, mint egy vétvétel.
Van a biopszi nevü vizsgálat, ezt csak akkor csinálják, ha megnagyobbodott, göbös. Ez sem fáj. Nekem többszőr csináltak, de még annyit sem éreztem, mint a vérvételnél.
Én túlműködtem, majd műtét után alul. Én is dohányzom:(
A műtétről majd beszélgetünk, ha valóban kell! Addig ne riogasd magad feleslegesen!:))))
Hát, ha én válaszolni tudnék, akkor én lennék az endokrinológus. :)
Az első a vérvétel, addig kár foglalkozni mással. Az egyébként is sok mindenre jó.
Látom, rettegsz ettől a nyakba szúrástól. :) Ez nem feltétlenül kell, nekem sem csináltak ilyet, ez a biopszia, ha szövetmintát kell venni, vagy ciszta esetén tűvel leszívhatják a benne lévő folyadékot. De nekem is cisztám volt, mégsem szurkáltak, megcsináltak egy csomó vizsgálatot, és semmi sem fájt. Aztán megműtöttek.
A 20 perc, az meg csak várakozás volt, hogy felszívódjon az izotóp.
Kérdezz csak nyugodtan, szívesen elmeséljük a tapasztalatainkat.
Szia!
Szerintem kérj beutalót TSH vizsgálatra, meg ultrahangra, abból már el tudnak indulni, hogy lehet-e pajzsmirigy probléma. Ha gyanús, akkor adhat a háziorvos endokrinológushoz beutalót, aki már tud nézetni vérből FT3-at, FT4-et, esetleg ATPO-t, meg elküldhet izotópos vizsgálatra, ami megmutatja, hogyan működik a pajzsmirigyed. Semmi az egész, én vénásan kaptam injekcióban az izotópot, aztán kép készült róla 20 perc múlva, és kész is. De sokat mond.
Szia Irisz!
Fáradékony vagyok egy pár hete alig eszem és a súlyom nem változik a vérnyomásnál a pulzus alacsony. alig alszom, nehezen kapok levegőt, néha fáj a szívem, tegnap este aludtam egy órát és arra keltem hogy megfulladok, nehezen nyelek és néha zsibad a kezem, arcom. A nyakam elöl érzékeny de nem látok semmit. Szédülök is olyankor mérek vérnyomást és alacsony. Ezek a tünetek így leírva olyan sok és olyan fura hogy ennyi. Ja alig eszem és nem megy le a kilóból semmi, pedig sajnos 15 kg felesleg van rajtam és sok fogyókúrát kiprobáltam. Még csak a tüneteket írtam meg a dokimnak. Még nem írt választ.:-(
Szia!
Milyen tüneteid vannak? Miért gondolod, hogy ez a bajod? Vérvételen voltál már?
Jód izotópos vizsgálat: két féle volt már nekem.
1.) Megittam 1 korty lötyit, aminek semmi íze nincs, majd fél óra múlva, fekve vizsgálgattak egy géppel. Kaptam egy szép színes felvételt a PM-ről, amin nem tudom melyik szín mit jelent.
2.) Beadtak szurival valami kontraszt anyagot, majd egy leültettek egy székre az államat rá kellet támasztani valamire, és ugyan úgy vizsgálgattak, majd felvétel, mint az előzőnél.
Kicsit kellemetlen, annyiból, hogy nem mozoghatsz.
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?