Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Nekem elég sok biopsziám volt. Persze ettől is féltem, de annyira, hogy a doki, aki csinálta észrevette és kb. 15 percig nyugtatgatott. Azzal zárta le a nyugtatást, hogy majd szól mikor nyeljek. Szólt és akkor szúrt és semmit nem éreztem belőle!!!!
A többinél már éreztem a szúrást, de kevésbé, mint egy vérvételen. A rémisztő az benne, hogy nagy a tű és a nyakunk felé közelítenek, amit amúgy is ösztönösen védünk.
Szerintem minden tapasztalat akár negatív, akár pozitív jól jön. Persze mondták már nekem, hogy mazohista vagyok, mert amikor egyszer biopsziára küldtek, előtte a neten megnéztem a tűt. Engem valahogy megnyugtat, hogy tudom mivel állok szemben és - bár sajnos - mások rossz tapasztalataiból is kapok infót, hogy esetleg mi a teendő. Például a görcs-kálcium, vagy hogy minden furcsa érzésért érdemes szólni, illetve a hormon mielőbbi "megszerzése". Szerintem ezek bár ijesztő, de fontos dolgok, mert adott szituban beugranak. Persze attól még parázok, de a bizonytalantól még jobban kész vagyok.
Egyébként nekem még azt is mondta a sebész, hogy meg kell nézni biopsziával a pajzsmirigy összetételét, mielőtt megműti, pedig megkapta a leleteimet, és szerencsére rosszindulatúságról nem volt szól. Basedow-autoimmun-totál eltávolítás.
Félek, de az info akkor is fontos, köszönöm Kék Irisz, Rosszcsillag és Krimo!!!!-:)
Még jövök........, ha lesznek fejlemények, addig is mindenkinek jó egészséget és szép napot!
Hát igen, nekem lebénultak a hangszalagjaim és nem voltam túl egyszerű eset, de gondolom ez a pm-em mérete miatt volt, na meg azért, mert én elég béna beteg vagyok:)
Látszólag erős vagyok, ezt a flegmaságomból állapítják meg és persze egy náthától nem esek kétségbe, sőt a porckoron sérveimmel is elvoltam 11 évig. Tehát bírom a fájdalmat, de a műtéteket nem nekem találták ki. Az altatást is rosszul viselem, de ezt csak a pm. műtétnél tudtam meg, mivel ez volt életem első altatása.
Nagyon féltem a műtéttől, próbáltak itt megnyugtatni és úgy is csináltam, mint aki nagyon nyugodt, de igazából ezt is próbáltam leplezni a sokak számára nem túl kedves stílusommal:)
Ráadásul a rossz TSH-m miatt nekem a műtét előtt már 3 nappal be kellett feküdnöm. Szegény kórházi személyzet....Pedig a barátnőm SMS-t írt, hogy kíméljem őket:) Tehát 3 napig azért lázadtam, mert miért kell nekem bent lennem, miért kellene nekem feküdnöm, stb. A műtét után pedig azért, mert minden bajom volt.
Kezdődött az ingadozó vérnyomással, amitől fel akart robbanni a fejem, majd másnap kiderült, hogy nem tudok beszélni a hangszalag bénulás miatt és még nekem voltak más gondjaim is, ami mint kiderült mind a hangszalagom miatt volt. Én a műtét után még 7 napig voltam kórházba, mert nem tudták eldönteni, hogy mit is kellene csinálniuk velem, majd a szteroid mellett döntöttek és haza engedtek "panasz mentesen". Ezen a gégészem akadt ki a legjobban.
A lényeg, hogy bár én béna vagyok, de a legtöbben nem. Itt a fórumon mindenki hazamehetett 2-3 nap után. Senkinek nem volt szinte gond a hangjával, és fizikailag is mindenki rendben volt, csak én nem.
A hangom 2,5 hónap alatt rendeződött, mert jártam foniátriára és lelkesen gyakoroltam otthon is. Igaz kicsit mélyebb és rekedtebb lett a hangom a réginél, de beszélek:))))
Lehet nem kellett volna leírnom...
:)))))
Szívesen!
Örülök, hogy segíthettem és annak még jobban, hogy "sikeres" volt:)
Sziasztok!
Krimo, enyém mindkét macs, de van még egy gyönyörű, imádni való nagy mackó kutyám is, csak róla nem tettem fel képet. :-) Imádom a macskáimat is, de a kutya, az más... :-)) Ő a leg- leg :-D
most elolvastam az utolsó hsz- eket, ami a fejemben maradt megpróbálok azokra reagálni.
Én kértem az endokrinológusomat műtét előtt, hogy szóljon a sebésznek, hogy műtét után AZONNAL kezdjék adni a hormont (én letroxot kaptam) mert semmi kedvem emiatt hízni (köszönet kék írsznek, mert az ő esete miatt kértem!! ) Így az endokrin dokim az egyik leletemre ráírta, hogy műtét utáni napon már kapjam és így is lett. Kb 3-4 kg- ot híztam (55- 56 voltam előtte) így is, de lehet a mozgás hiánya miatt.
A hülyeségem... amikor műtöttek nem dohányoztam már kb.4 éve, vagyis amikor kiderült a pm betegségem, valamikor utána abbahagytam. Nyáron viszont sikerült újra elkezdenem, szóval... már nagyon bánom és hülye voltam, tudom, de ... most füstölök. :-( De megismertem akkor egy lányt, aki dohányzott és pm- mel műtötték, műtét utáni nap már ment le cigizni :-D
Engem 3- án operáltak, 5- én hazaengedtek. Akkor már 100 mikrogramm letroxot szedtem, de nekem kivették az egész pm- et.
A kellemetlenségek (ezt a részt hagyja ki, aki inkább nem akar tudni róla! :D) sérültek a mellékpajzsmirigyeim, azt mondták ezek borsó nagyságú szervek, 6-8 db van belőlük és nagyon nehéz elkerülni őket, amikor olyan nagy pm- e van valakinek, mint nekem volt (kb akkora, mint Krimoé). Mondta a sebész, hoyg igyekszik, de nem tud semmit ígérni, viszont ha csak 1 bennmarad akkor az el tudja látni a feladatát, mert a 6-8- ból is csak 1 működik. Műtét utáni második éjszaka jöttek a tetániás görcsök, kaptam rá kálciumot. Mondták, ha jön igyak ca- t. Ha nem, akkor ne, mert akkor nem KELL elkezdenie dolgozni a mellékpm- nek és nem is fog, ha kívülről pótolom a ca- t. Ezek a görcsök szörnyűek :-( Eleinte azt hittem, nem kell szólnom h görcsölök, mert akkor majd nem engednek haza, meg úgyis elmúlik... de ez HÜLYESÉG, nem múlik el magától!!!
A hangom... műtét napján nagyon jól voltam, egy csomót beszéltem, semmi nem változott a hangommal. Másnapra már igen, de talán előző nap túlzásba vittem :D Szintén IRisznek köszönhetem, hogy elmondta mit csináljak a félig lebénult hangszalagommal, mert a bal oldali sérült, így azt tornásztatnom kellett, csak ezt nem mondta a gégész :-( Pár hónap alatt rendbe jött.
És... a bal oldali gégefőm (?) is sérült (bal oldalon jóval nagyobb volt a pm- em), ami nyelési nehézséget okozott, inni és leveseket enni nem nagyon tudtam, mert állandóan félenyeltem. Ez is rendeződött!
Szóval: azt hiszem nekem NEM SIKERÜLT túl jól a műtétem, mert olvastam nagyon sok olyanról, akinek semmi gondja nem volt utána. Igazából ezeket sem viseltem annyira nehezen, és minden elmúlt pár hónap után! Még így sem bántam meg.... és most 175 mikrogramm letroxot szedek és 60 kg vagyok, de mostanában sokat sportolok és izmosodtam is :-)
Lányok!
Azt szeretném még megkérdezni, hogy a kórházban a műtét után mérnek TSH-t?
A háziorvosom azt mondta anno, amikor megkérdeztem, hogy hogyan fogom leadni ezt a feljött súlyfelesleget, tud-e valami jó ötletet, erre csak közölte, hogy "kín-keservvel, vér verejtékkel". Kedves nem?
Most én is gy írok, hogy lássam ki mit írt:)
Szörnyike, a túlműködésre adott gyógyszer átalakítja az anyagcserét, ezért híztál, és sajnos az így felszedett súly nagyon ragaszkodó. Azt figyeltem meg, hogy kb. 5 év mire elindul lefelé, ha a methotyrintől hízunk meg. Nálam így volt. Én többször voltam kezelve vele és mindig így volt.
Köszönöm:) a vágásom nagy és ronda is volt, de végül is gyorsan helyre jött és szinte nyomtalanul gyógyult:)
11 kg-ot híztam 1 hónap alatt, majd a műtét után kb. 2,5 hónappal voltam olyan állapotban, hogy bírtam mozogni. Akkor kezdtem el pilátesz tornázni és kb. 2 hónap alatt lement a fele. Azóta viszont ezt a kb. 5-6 kilót őrizgetem. Időnként lemegy még 2-3 kg, de aztán ellustulom és visszajön. Annak örülök, hogy több nem:) Ahhoz, hogy a súlyomat tartsam, sokat kell mozognom. Nyáron bicajoztam és futottam, most pedig 3 hónap lustálkodás után el kezdtem tornázni. Hetente 3x:) Már látom az alakulást, bár a súlyomon még nem látszik, de én mindig a centiket figyelem.
cigi: gondoltam, hogy úgy sem lehet majd műtét után cigizni, így abba hagyom, de nem sikerült. 2 hétig semmi bajom nem volt, de aztán egyre inkább elkeseredtem a súlyom miatt és újra el kezdtem a cigit. Most ismét próbálkozok leszokni, de nem megy. Én nagyon következetes vagyok mindenben, de ebben valahogy nem tudok az lenni. Ez egy nagy jellem hibám:(
A hangszalagokról nem írok:)
Igen, nekem is úgy volt, hogy a műtét után 4-6 héttel lesz kontroll, ahol megnézik, hogy mennyire hiányzik a pm-em, de próbáltam bejutni mielőbb és jól is tettem, mert addigra a mérhetetlen TSH-m 83 lett. Én nem éreztem jól magam, mert nagyon fáradt voltam, alig bírtam mozogni is, és híztam...De ebben nem vagyok etalon, mert én bénán viselek mindent. Mindenki kijött a kórházból műtét után 2 nappal én 7 napot voltam még bent. Senkinek semmi baja nem volt a műtéttől, nekem viszont ingadozó lett a vérnyomásom, de ez nem a pm. miatt, mert azóta volt egy orrsövény műtétem és aközben is pont ilyen gondom volt, így valószínű, hogy az altatást viselem rosszul.
Rosszcsillag! Olyan jó, hogy Te sem vagy szemforgató meg Kékírisz sem,hogy bagó, meg hűűű..., stb.
Lehet,hogy ez lenne valóban a jó pillanat, hogy az ember lánya leszokjon de én nagyon félek a hízástól. Ahogy elnéztem a képed, Te nem vagy még elhízva. Egyébként az emésztés lassulása az alulműködés jelei közé tartozik, szerintem figyelj oda a kalória bevitelre, s ha tudsz sétálj sokat. Pl. egy buszmegállót egy nap legalább. Mást ne, mert azt olvastam, hogy nem szabad még sokat mozogni.
Igazad van, lehet, hogy abbahagyom az utánaolvasást, mert a frász kerülget már. Ez a várakozás a legrosszabb. A doki azt mondta, hogy ma felhív a műtét időpontjával, de eddig még nem tette. Nem merek még rácsörögni, nehogy kihúzzam a gyufát, biztos van elég dolga. Még várok legalább 1 napot :-(.
Olyan jó, hogy vagytok - bár inkább ne kéne ez a fórum - legalább megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat!
Rosszcsillag!
Megnéztem a heged, és az édes cicákat. Tiéd mindkettő?
Én is tettem fel képet a hegemről.
Szornyike!
Szerintem fejezd be az utána olvasást. Én olyan szinten megnyugodtam, mikor felhagtyam az olvasással, igaz volt rá egy hónapom.
Aztán mikor a kórházba vártam az ágyra, jött egy pasi a dokival beszélni, sál a nyakban, gondoltam kb egy hete műthették, mert a varrások még meg voltak neki.Teljesen jól mozgott, nevetgélt. Na az még rátett egy lapáttal a nyugalmamra. :) Próbálj mással foglakozni, én a műtét előtti nap, még melóztam.
Cigi: a dokim is bagós, műtét előtti este, kérdeztem, elszívhatok még egyet? Felőlle kettőt is. Na lementem az udvarra, elpöfékeltem egyet. Azóta én se gyújtottam még rá. Nem mondták hogy nem lehet, már simán bírnék dohányozni, csak jó lenne letenni. Gondolkoztam, hogy lehet, hogy nem a legideálisabb pillanat a leszokásra, mikor amúgy is kinéz pár kg hízás, de hátha sikerül. Mondjuk eddig eszembe se jutott megpróbálni, és 20 éve szívom.
Hangszalag: attól én is paráztam, de végül még egy kicsit se lettem rekedt, és még a kórházba kipróbáltam, hogy megy-e az éneklés. (mikor senki nem volt a szobában, mert lehet kidobtak volna ;) És megy! Szóval hepy vagyok.
Annak viszont nem örülök, hogy Kékírisz, hogy azt írod, időben kell gyogyi, mert én tuti csak egy hónappal műtét után kerülök az endokrinológushoz. Ez gegymóság. :(
Különben szerintetek az lehet érezni, ha rosz a tsh? Mert én tök szuperül vagyok, eszembe se jutna, hogy hiányzik nekem valami hormon. Na jó az emésztésem kissé belassult. Ez már az lenne? Vagy csak a bagó hiányzik?
Szia!
Köszi, hogy mindenre válaszoltál. Némiképp megnyugató. Én a legjobban attól félek, hogy lebénul a hangszalagot mozgató ideg és nem lesz hangom, illetve, hogy meghízom. Így is híztam már - második körös gyógyszerezés után - 14 kilót, amit nem tudok leadni, pedig figyelek az étkezésre, és egy darabic szobabicikliztem is. Persze a hormonszintem nem stabil, de legalább a felszedett 14 kilót tartom. -:)
Nehezen bírtad ki, hogy nem cigiztél 1 hónapig? Saját elhatározás volt, vagy tiltás?
A sebedet ill. sebhelyedet megnéztem, gyönyörűen meggyógyult.
Neked mennyi plusz kiló ment fel, amit le tudtál adni? Hogyan sikerült?
Bocs a sok kérdésért! -:)
Szia!
Ez teljesen természetes. Mindenki fél a műtéttől.
A dohányzás mindenképp egészségtelen és nem javasolják. Sajnos én is dohányzok. A műtét után 1 hónapig kb. nem dohányoztam. Akkor kellett volna abbahagynom.
Ha műtét után időben kapunk gyógyszert, akkor nem hízunk meg. Én csak 1 hónap múlva kaptam és még szteroidot is szedtem, nem dohányoztam és nem mozogtam, így híztam, de utána lement. És igen, valóban könnyebb a fogyás jó TSH-val.
Sziasztok!
Én is műtét előtt állok, pm túlműködésem van, autoimmun és Basedow. Holnap tudom meg a műtét időpontját. Hullámokban jön rám a frász. Lenne néhány kérdésem, köszi előre is, ha válaszoltok.-:)
- meddig nem lehet cigizni a műtétet követően?
- hogyan védekeztek a műtét utáni hízás ellen?
Lehet egyáltalán?
- Igaz, hogy ha beáll a hormonszint könnyebben le
lehet adni a feljött kilókat?
Szia!
Szép ez, de nagyon:)
Én a napokban voltam 3 éves:)))
Szia! Nekem szintén autoimmun eredetű pm betegségem volt /van, basedow- kórnak hívják. Engem is kezelgettek gyógyszerekkel több, mint 4 éven át. Valamennyire kordában tartották a túlműködést, habár volt, hogy átcsapott alulműködőbe... 3 havonta jártam orvoshoz, így midnig állítgatták a gyógyszeradagom, míg végül a műtőasztalon kötöttem ki. Az én orvosom is említette a sugárkezelést, vagyis radiojód terápiát, de az én pm- em annyira megnagyobbodott, hogy már látszott kívülről is (fura, hogy 3 és fél, 4 évig nem nagyon változott a mérete, majd kb. fél év alatt akkorára nőt, hogy csak na). Azt mondta az dokker, hogy a mérete miatt kell műteni és amiatt nem jön szóba a sugárkezelés(kifelé nőtt amúgy, légzési, nyelési nehézséget nem okozott).
Amit olvastam a Te esetedről, igazából nem értem az orvosod miért erőlteti a radiojódos kezelést, de ő biztos jobban tudja... Itt a fórumon voltak olyanok, akik azt kapták, olvasgass vissza, hátha...
Én nem bántam meg a műtétet. Febr.3- án voltam 1 éves műtött, most igazából azért léptem be, hogy megmutassam a műtét előtt állóknak, hogy milyen az 1 éves hegem :-)
Tudom, hogy másoknak sokkal szebb, de én azt hiszem rossz sebgyógyuló vagyok. A lentebb említett cicaplastot sem használtam, eleinte kenegettem, 2-3 dobozzal rákentem, aztán meguntam... így most ilyen a hegem (az adatlapomon lesz a kép mindjárt! )
Jobbulást mindenkinek!
Rozyka!
Most kaptam egy barátnőmtől egy cicaplast nevű krémet, a heg kezelésére. Ahogy keresgéltem a neten hogy kellene maszírozni a heget (nem találtam meg persze) nagyon jókat olvastam erről a krémről. Pont az ilyen sebekre való. Próbáld ki szerintem nincs veszteni valód vele. Itt olvasgattam:
Alulműködést nem kezelik? Vagy hiába kapsz gyógyszert nem használ?
Tatabányára jársz orvoshoz vagy BP?
Sziasztok!
Ősszel írtam itt a fórumon, mert túlműködött a pajzsmirigyem. Szeptember végén megkaptam a radiojód-kezelést rá. Azóta bánom, hogy bevállaltam...:((( Már alulműködik, hullik a hajam fejbőröm darabokban válik le, a gyerekemet nem tudom megsimogatni, mert olyan száraz a bőröm, hogy karmol, nekem meg fáj a kezem, sokszor sírni tudnék annyira(vérzik is a repedés). Nagyon jó kézkrémet használok, de hiába. A kezem ha beütöm, a körmöm húsig reped. Ez a lábamon is így van. Lesz ez még jobb? Teljesen el vagyok keseredve:(
Én nem értem, hogy előtte miért nem néztek nekem. De mostmár mindegy is. Két hét mulva lecsapoltatom magam, azt kérték legyen tsh, meg kalcium eredmény rajta.
Nem tudjátok hol van leírva, hogy kell maszírozni a heget? Azt keresgélem, ma kaptam valami tuti krémet, már a neve is jó cicaplast :)
Azt mondták műtét előtt, hogy rossz tsh-val nem is műtenek. Sebész küldött vérvételre nem kért tsh-t, de volt 2 héttel korábbi eredményem. Vérvétel és belgyógyász után mentem a papírokkal altatóorvoshoz, aki ragaszkodott tsh erdeményhez és ő mondta ha rossz nem műthetnek. Szerencsére nálam volt a 2 hetes laboreredmény is:)
TSH mindenképp kell műtét után t3, t4 csak akkor nézik, ha tsh nem jó.
Érdekesnek találtam én is, hogy nem nézik. De már a decemberi vérvételnél is húzták a szájukat, hogy az drága vizsgálat. Akkor azért beírták. Viszont azt a leletemet sose kaptam meg, mert ugye elmaradt. Januárba meg már meg se nézték. Kb másfél éves papírom van amin van tsh, akkor még normál értékbe mozogtam. Meg előtte is, igaz súroltam az alsóhatárt majdnem már. Pont egy hónapra kaptam időpontot most a máv-ba. Hát lehet hogy el kéne kúsznom egy maszekhoz inkább? Na kivárom hogy mi lesz a vérvételnél. Amúgy nem tájékoztatnak ezek engem semmiről, biztos azthiszik tudom.
A nem fizetős rész is korrekt volt ám. 4 ágyas szoba, bent a wc, zuhany, hűtő. A légkonditól viszont szétment az agyam, nem is a sebre kértem a fájdalom csillapítót, hanem fejfájásra. :)
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?