Óvodás gyermekem figyelmetlen. Mit lehet ez ellen tenni? (tudásbázis)
Ha az negatív, akkor gondolom, súlyosabb beszédészlelési zavara lehet a gyermekednek, ezt a logopédus meg is tudja vizsgálni az ovijában. Jelezd felé a problémát, de csak akkor, ha megvan a hallásvizsgálati leleted!
Nagyon súlyos tanulási nehézségeket okozhat az ilyen jellegű probléma!!!
Ne halogasd!
Leírok néhány hallás figyelem fejlesztő játékot. Próbáljátok ki, ha nagyon nem megy, mindenképpen forduljatok szakemberhez.
1. Hol ketyeg?
A gyereket kiküldjük a szobából, közben egy csörgőre felhúzott órát eldugunk. "Jöhet a cica megsült a hurka" hívásra bejöhet. A hang iránya alapján kell megtalálnia, hogy hol szól az óra. Keresgélés közben mehet amerre az órát gondolja, de próbáljon a hang alapján tájékozódni.
2. Menj a hang irányába.
Néhányan körbeállunk a játékhoz. A gyereknek bekötjük a szemét, megforgatjuk, majd a körben állók közül valaki megráz pl egy mákgubót, vagy valamilyen csörgő játékot. A gyereknek a hang irányába menve kell kitalálnia, hogy ki szólaltatta meg a játékot. Utána helycsere.
3. Verselős színező
Rajzoljunk a gyereknek olyan lapot, amin gyümölcsök, vagy pl állatok szerepelnek. Majd mondjunk a gyereknek olyan verset, amiben több gyümölcs, vagy állat stb szerepel. Színezze ki azokat a képeket, melyeknek a nevét hallotta a versben. (több kép is legyen a lapon, mint ahány nevét a versben hallja)
4. Papagáj játék
Játsszunk papagájost. A gyerek lesz a papagáj és mindent ismételjen meg, amit az anya mond. Ebben az esetben nem a szavak számának növelésére kell törekedni, hanem arra, hogy először középerősen, majd egyre halkabban mondjuk a szavakat. Ha utánunk tudja mondani, akkor jó.
Ezeket a játékokat 5 évesen egy átlagosan fejlődő gyermek már könnyedén meg tudja csinálni.
állatmesét
a varázsmesét még semmiképpen nem azt csak 7 év felett
akkor fejlődik ki a gyerekeknél, az hogy eltudják választani a valóságot a mesevilágtól
egyébként a mesemondán a gyerek koncentráció képességet nagyban növeli
azt szerintem mindenképp kellene
de csak a korához megfelelő mesét
Az óvónő mit mond?
Nézegessetek sokat mesekönyvet, olvass neki közben. Gyurmázzatok, rajzoljatok beszélgessetek. Ezek szoktak segíteni, de persze minden eset más .
én óvodás gyerekekkel foglalkozom, és minden gyerek ilyen
5 éves gyerek pár percnél nem tud tovább figyelni, megunja a dolgot
én úgy szoktam, ha nem figyel arra amit mondok akkor megfogom a két kerecskéjét legugolok vele szembe és megkérem hogy nézzen a szemembe és elmondom mi a feladata,nálam mindig beválik, eleinte lehet hogy nem tetszik neki a dolog, ezt csinálom párszor és a végén figyelni fog a drága
sziasztok!
Nekem Viktor 4éves,de hasonló problémám van vele.Van mikor ötször is rászólok csak hogy figyeljen már rám.Azt mondták majd kinövi,de nem hiszem hogy ilyen egyszerű ez a dolog.
Szia!
Sajnos segíteni nem tudok, mert ugyan ez a szitu nálunk is:( Csak mi focizni járunk. Mindig integetek neki, hogy az edzőre és ne másra figyeljen! Jajj, nekem, remélem minél hamarabb megértik, hogy mi a feladat:) Az én fiam 6 éves.
Én is várom a segítségeket!
További ajánlott fórumok:
- A 3 hónapos gyermekem éjszaka is 3 óránként felkel szopcsizni. Mivel lehet rászokatni az éjszakai alvásra?
- Valakinek van tapasztalata, hogy hogyan lehet felhívni egy ilyen férfi figyelmét magunkra?
- Első óvodás gyermekem
- Mit lehet tenni, ha 2,5 éves gyermekem nagyon válogatós?
- Digitálisan is szeretném fejleszteni óvodás korú gyermekem.
- Óvodás lett a gyermekem - tapasztalatok, kérdések, megoldások