Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Óvoda, vegyes csoport? fórum

Óvoda, vegyes csoport? (beszélgetés)

1 2
27. SCAni (válaszként erre: 25. - Hte23)
2011. máj. 14. 21:58

Ez hülyeség.

Húsz gyerekkel nem is mehet egy óvónő egy dajkával.

Ha sétálni mennek mind a két óvónő megy, plusz a dajka néni.

Az óvónő megy elől, a másik középen terelget, a dajka meg hátul cipeli a lemaradókat.

Szép is lenne két felnőttel elengedni 20 gyereket.

2011. máj. 14. 21:56

Tiszta csoport. Az én gyerekeim ilyenbe jártak/járnak.

Nem azonos a tevékenységi üteme egy 3 évesnek és egy 6 évesnek.

Gondolj csak az öltözködésre udvarra induláskor és ne feledd, a Tied is lesz nagy és akkor neki kell várnia a kicsikre.

25. hte23

Ezt nem ugy szokták megoldani.

1 ovónő + 1 dajka megy sétálni.

a másik ovónő marad a gyerekekkel.

24. Ági0830 (válaszként erre: 16. - B3dbbde2e9)

Veled értek egyet, de rengeteg múlik at óvónőkön. Nekem mindkét fiam vegyes csoportba járt (ugyanabba), és szuperül múködött. Ahová tudtak, együtt mentek, ahová meg nem, megoldották -esetleg a két óvónővel - hogy csak a nagyok menjenek. Például a nagycsoportosok rendszeresen jártak könyvtárba, nekik is tetszett, hogy ez csak az ő idejük, hoztak könyveket a kicsiknek is. Nemcsak a kicsik profitáltak a nagyok segítségéből (pl. beszokáskor), hanem a nagyoknak is jót tett, hogy törődhetnek a kisebbekkel, az empatikus készségüket fejlesztette.

Az iskolai előkészítéssel kapcsolatban is veled értek egyet. Az én gyerekeim egyetlen feladatlapot nem oldottak meg (vagy csak ha kötelező volt valami felmérés miatt), de semmi problémájuk nem volt az iskolában. (Nemcsak az enyémeknek.) Környezet feladatlap helyett babot ültettek az ablakban, és annak a növekedését figyelték.

Alvásidőben, ha már a kicsik elaludtak, és a nagyok nem tudtak már aludni, csendben rajzolgathattak, könyvet nézegethettek.

De! Mielőtt bárki rohanna vegyes csoportba iratni a gyerekét, jól nézzétek meg, hogy is működik az a bizonyos csoport, mert ha az óvónők nem jól csinálják, sokkal rosszabb is lehet, mint a homogén (pl. alvás helyett hagyják, hogy a nagyok randalírozzanak a kicsikkel).

Csak pár példát hoztam, de az én gyerekeim csoportjából iskolába menőkkel maximálisan meg voltak elégedve a tanítónők az iskolában.

23. SCAni (válaszként erre: 19. - SCAni)
2011. máj. 14. 21:55

Na ez félreérthető.

Egy kicsi gyerek megszokik két óvónőt és egy dajkát. Nehezen, de hozzájuk szokik, megszereti őket.

Mit érezhet, ha Ők elmennek sétálni Őt meg kint hagyják az udvaron a többi gyerekkel, ismeretlenekkel, ismeretlen óvónőkkel.

22. SCAni (válaszként erre: 20. - Hte23)
2011. máj. 14. 21:53
De a csoporttal sem egy óvónő megy sétálni, hanem mind a kettő, plusz a dajka néni.
21. SCAni (válaszként erre: 17. - B3dbbde2e9)
2011. máj. 14. 21:51

De nem azzal az óvónővel akiben Ő megbízik, akivel Ő az anyukáját helyettesíti.

Ez a kicsi azt látja, hogy az anyukája ott hagyta, kapaszkodik másba, az óvónőbe. És Ő is cserben hagyja.

20. hte23 (válaszként erre: 19. - SCAni)
2011. máj. 14. 21:51
Egy csoportba minimum kettő ovónő van. NEm egy.
19. SCAni (válaszként erre: 17. - B3dbbde2e9)
2011. máj. 14. 21:44
És szerinted egy éppen beszokó, reggelente síró gyereknek mennyire jelent megnyugvást, ha éppen megszokott egy óvónőt, és ott hagyja egy másikra, akit éppen csak naponta lát.
18. PöttömPanna (válaszként erre: 10. - 937a2a883a)
2011. máj. 14. 21:39
Ezt én is tapasztalom sajnos. A rosszat is nagyon átadják a kicsiknek :(
17. b3dbbde2e9 (válaszként erre: 15. - SCAni)
2011. máj. 14. 21:38
Nem idegenekkel. A szintén kicsi csoporttársaival és a másik óvónővel.
16. b3dbbde2e9 (válaszként erre: 14. - SCAni)
2011. máj. 14. 21:38
a lányom is nem egyszer maradt ott, amíg kiscsoportos volt, semmi baj nem volt ebből, "buli" volt nekik mindig helyette, teljesen természetesnek veszik a kicsik is. És közben nem mellesleg, tanulják, hogy van, amit majd akkor, ha nagyobb leszek. De van ilyen buli és olyan buli is, mindkét korosztály kapott, csak épp másmilyet, ki színházba ment (középsőtől felfelé), ki a lovardába sétált el a másik óvó nénivel. Nem kell ilyen fekete-fehéren látni...
15. SCAni (válaszként erre: 14. - SCAni)
2011. máj. 14. 21:36

Más részről. Gondolj bele, ott az a kicsi, beszokik, épp, hogy ismerkedik, megismer mindenkit.

És a nagyok elmennek sétálni, Őt meg ott hagyják számára idegenekkel. Akiket nem ismer.

14. SCAni (válaszként erre: 11. - B3dbbde2e9)
2011. máj. 14. 21:32

És abban mi a jó, ha a csoport készül sétálni, nyilván a kicsik is, és őket ott hagyják?

Ilyet még nem is hallottam. Egy csoport az egy csoport, ha sétálnak mind sétálnak, nem hagynak ott senkit.

Megnézném én a gyerekeimet, ha szombaton piacra mennék pl. és a legkisebbet ott hagynám a nagyszülőknél, mert Ő úgy sem tud annyit sétálni.

13. b3dbbde2e9 (válaszként erre: 7. - PöttömPanna)
2011. máj. 14. 21:28
Érdekes, a lányom óvónői egytől egyik azt mondják, soha többé homogén csoportot.. sokkal jobb a kapcsolatuk a gyerekekkel, sokkal gördülékenyebb a napi rendszer.. pedig ők is belülről látják és több évtizedes tapasztalattal, amiben sok homogén csoport is volt. A "mennyit tudnak a gyerekek" kérdéséről már írtam, és a barátnőim gyerekeivel összehasonlítva se látom azt, hogy a lányom kevesebbet tudna, csak azt, hogy jobban szeret oviba járni...
12. SCAni (válaszként erre: 10. - 937a2a883a)
2011. máj. 14. 21:28

Sajnos a csúnya beszéd nem korfüggő.

Én egyszer mentem a középsőmért, aki kiscsoportos volt és olyat hallottam egy kisfiútól, a másik meg ugyanolyan szépen visszaszólt, hogy elállt a lélegzetem.

Bevallom én rászóltam: Hogy beszélsz, kiskomám?

A gyerek vörös képpel elsunnyogott, az óvónő meg rám szólt, hogy az oviban ők nevelnek nem a szülők és legközelebb ne szóljak rá más gyerekére.

11. b3dbbde2e9 (válaszként erre: 5. - SCAni)
2011. máj. 14. 21:25

ez inkább csak az óvó nénik rossz szervezése. Szerintem meg (tanárként mondom) jóval hatékonyabb, ha 10 gyereket okítasz, mint ha 25-öt. A lányom csoportjába semmi ilyen gond nem volt. Mellesleg az a véleményem, hogy túldimenzionálják ezt az iskolába-kerülés dolgot. Miért kéne teletömni már egy hatéves gyerek fejét? Maradjon addig gyerek, amíg tud - egy iskolába kerülés igazán minden gyereknek megy, akinek átlagos intelligenciája van. Nem az óvónőkön múlik, és nem azon, hogy hány verset vernek a fejükbe.

A sétákkal sincs sose gond, a kicsik pl. az oviban maradnak, csak középsőtől viszik őket tanulmányikra. Remekül működik.. Szóval az óvónőkön múlik, hogy kezelik a rendszert...

10. 937a2a883a (válaszként erre: 7. - PöttömPanna)
2011. máj. 14. 21:19
Nekem nincs gyerekem,de a szomszéd kislány ovis és hallom,hogy az anyukája mennyit panaszkodik.4 éve ovis,most nagycsoportos.Az első 2 évben vegyes csoportok voltak és rengeteg hátránya volt.Többek közt azok,amiket leírtál,de egy másik probléma a csúnya beszéd volt.Nálunk sajna az ovisok 70%-a neveletlen és nem volt valami jó a 3 évesnek a 6 éves neveletlen kölyök beszédét hallgatni.
9. hte23 (válaszként erre: 7. - PöttömPanna)
2011. máj. 14. 21:14

Erre csak azt tudom mondani, hogy attól függ, hogy a iskolába indulóknak a felkészitését hogyan tudják megoldani.

De még most is azt mondom erre, hogy gyereke válogatja.

8. SCAni (válaszként erre: 7. - PöttömPanna)
2011. máj. 14. 21:12

Köszönöm!

Megerősítetted azt, amit eddig is gondoltam.

Elhiszem, hogy a kicsi gyerekek nagyon sokat tanulnak a nagyoktól. Ugyanakkor az a félelmem, hogy amikor az én gyerekem lesz iskolaérett és fel kell készíteni erre, a kicsik elveszik az óvónők energiáját, figyelmét.

2011. máj. 14. 21:08

Sziasztok!

Én óvónéniként, mivel belülről is látom a dolgokat, személy szerint nem favorizálom a vegyes csoportokat. Nálunk az oviban van ilyen is, olyan is. De az tuti, hogy a gyerekemet ha van rá lehetőség, soha nem adnám vegyes csoportba.

Okai: Amikor egy vegyes csoportban 3 korosztály közt kell megossza az óvónéni az idejét (mindenkinek más más korosztálynak megfelelő "tananyagot" kell tanítani, úgy a sima csoportokban az idő nem oszlik meg. Nekünk nagyon jó ovink van, és elismert a munkája, de látom azt, hogy a vegyes csoportos gyerekek közel sem tudnak annyi mindent iskolába kerüléskor, mint a sima csoportos gyerekek.

A vegyes csoport szerintem egyetlen előnye, hogy a nagyobbak segítenek a kicsiknek beszokni.

De ez csak az én véleményem.

2011. máj. 14. 21:05

Én a vegyes mellett voksolok.

Amig kicsi, segitenek a nagyok. Fokozatosan szokik bele abba, hogy utána ő segitsen a kicsiknek. Az ovónők is bevonják őket a napi teendőkbe szépen fokozatosan. Nekem bevált, de szerintem gyereke válogatja.

Az suliba készülőket pedig nálunk annak idején ugy oldották meg, hogy a 4 vegyes csoportból összegyüjtötték az alvásidőben a gyerekeket és akkor volt az előkészitő. Bevált.

5. SCAni (válaszként erre: 2. - B3dbbde2e9)
2011. máj. 14. 21:02

Bevallom én azért inogtam meg kicsit (miközben látom, hogy mennyit tanul egy kicsi a nagyoktól, a harmadik gyerekem mindenben első) amikor egy óvónéni kifejtette, hogy igen szép a vegyes csoport, de a nagyoknak, akik a sulira készülnek, és fel kell készíteni őket, nekik akadály. Nekem azt mondta az óvónő, hogy pl. amikor bekerül egy nagycsoportba négy-öt kicsi, akkor sokáig csak a sírás van, és azzal kell foglalkozniuk. Amikor a nagyokkal dolgoznának, mindig jön egy kicsi, hogy wc-re kell mennie.

Nem beszélve arról, hogy egy hat-hét éves gyerek már felfedezné a világot, naponta sétálnának, de négy-öt háromévessel ezt nem lehet megtenni. Az óvónő mondta, hogy sokkal kevesebb tanulmányi sétára mentek, mint szerettek volna, mert pár lépés után hárman cipeltek öt gyereket, akik nem akartak tovább menni.

2011. máj. 14. 21:01
Szia! Nekem is vegyes csoportba járnak a gyerekeim, és szeretik! Persze van előnye és hátránya is, dehát ez mindenhol így van!
2011. máj. 14. 20:56

Nálunk vegyes csoport van. Kiscsoport,Középsőcsoport, Nagycsoport együtt van.

Mi igaz kis falu is vagyunk 24 gyerek jár csak oviba.

Én meg vagyok elégedvel mindennel.

2011. máj. 14. 20:53
Enyém vegyesbe jár, és nagyon jónak tartom... sokkal többet tudnak velük foglalkozni az óvónők, sokkal koncentráltabban. A nagyobbaktól új dolgokat tanulnak, a kicsikkel szemben a kisebbekkel való bánásmódot. Nem cserélném el homogén csoportért...
2011. máj. 14. 20:49

Legkisebb gyerekem szeptemberben kezdi az ovit, pont a beiratkozás időszakában vagyunk.

Ellátogattunk minden lehetséges oviba, de tanácstalan vagyok.

A közeli oviba nem szívesen viszem, ennek magánjellegű oka van. A több ovinál pedig nem tudtam dönteni. Mi a jó a gyereknek. Jó, ha vele azonos korúakkal kezd és viszi végig a négy évet? Vagy jobb, ha vegyes csoportba kerül?

A nagyok azonos korúakkal vitték végig az éveket, csak ezen a téren van tapasztalatom, így szívesen venném a másik oldal tapasztalatát is.

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook