Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Ötvenen innen, és túl....bárki fórum

Ötvenen innen, és túl....bárki (beszélgetés)


2009. okt. 28. 06:50
Jó reggelt! K Á V É ! + capuccino Évának! - váratlan elfoglaltság miatt csak most tudtam hozni, azért egészségetekre!
7581. lúdanyó
2009. okt. 27. 15:28
Évikém mennyi jó tanáccsal látsz el minket! Köszi!:)
2009. okt. 27. 08:29

A leghatásosabb ételek a rák ellen

Étrenddel a rák ellen? Étrenddel is! Az Amerikai Ráktársaság és Nemzeti Rákintézet az elmúlt évek során a témába vágó publikációk és saját kutatásai alapján több étrendajánlatot is közzé tett. Ezek alapján közöljük az alábbi javaslatokat.

1. Az elhízás: életveszély.

Számos más betegség mellett – szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. – az elhízás bizonyos ráktípusok tekintetében is jelentős rizikófaktor. Elhízott nők körében gyakoribb a méhtest-, epehólyag- és emlőrák, az elhízott férfiaknál pedig a vastagbél- és prosztatarák gyakoribb előfordulása figyelhető meg. A vese rosszindulatú daganatos betegsége az elhízottak között mindkét nemben egyaránt gyakori.



2. Ne süsse túl a húst, és csökkentse a zsírfogyasztást!

A túlzott zsírfogyasztás ugyanis növeli az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A többszöri sütéshez használt olaj, zsír pedig rákkeltő anyagokat tartalmaz.


3. Próbáljon több rostot vinni a szervezetébe!

Fogyasszon durván őrölt gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket! Utóbbiak csökkentik az emlő- és vastagbélrák, a szájüregi, a nyelőcső-, a gége- és a gyomorrák kialakulásának esélyét is. Fontos tudni, hogy a nyers zöldség sokkal hatásosabb védelem, mint a főzelék vagy a konzerves zöldségek.


4. A- és C-vitaminokban legyen gazdag az étrendje!

Az A-vitamin és előanyagai csökkentik a gége-, nyelőcső- és tüdőrák kialakulásának kockázatát. A-vitamint nyerhetünk természetes úton répából, paradicsomból, spenótból, sárgabarackból és sárgadinnyéből. A C-vitamin gátolja a gyomorban rákkeltő hatású nitrózaminok képződését, és csökkenti a gége rákos megbetegedésének kockázatát is.



5. Éljen az ún. keresztesvirágú zöldségfélékkel!

Ilyenek a káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé és karfiol. Ezek főként a belekben és a gyomorban fejtik ki jótékony, rákmegelőző hatásukat.


6. Csínján az alkohollal, pláne, ha dohányzással párosul!

A dohányzás önmagában 20-szorosára, a mértéktelen alkoholfogyasztás pedig 30- szorosára, a kettő együtt 600-szorosára növeli a szájüregi rák kockázatát!


7. Kerülje a sózással, füstöléssel, nitrittel tartósított halak és sósan-ecetesen pácolt ételek fogyasztását!

A füstölés alatt kátrány képződik, és a füstölt húsok, halak ennek jó részét magukba szívják. A kátrányok pedig számos rákkeltő anyagot tartalmaznak. Japánban és Kínában, ahol nagyon népszerűek ezek az ételek, a gyomor és a nyelőcsőrák gyakorisága is jelentősen nagyobb.

Még mindig a húsoknál maradva fontos tudni, hogy a tartósításukhoz használt nitritek és nitrátok reakcióba lépnek a fehérje bomlástermékeivel, mikor testünk a húst lebontja. Így a szervezetünkben N-nitrózaminok keletkeznek. Márpedig állatkísérletek bizonyítják, hogy a nitrózaminok erősen rákkeltőek. A nitritek és nitrátok, mint tartósítószer teljes kiváltása sajnos egyelőre nem lehetséges, mert az ételmérgezés megelőzésére ma is ez a leghatásosabb eszközünk.


Forrás: Életforma.hu

7579. 4b6a2525df (válaszként erre: 7578. - 3016cdaf47)
2009. okt. 27. 07:48

Na tessék!

Én itt Hajnalok hajnalán hozok egy csomó egészséget, és neked az a fránya kávé hiányzik?:)


Kösz a kapuccinót, mist tényleg jólesik egy kis tejhab:)

2009. okt. 27. 05:56
Éva, már itt jártál? Hozhattál volna kávét! Mindegy, ma is én hozom! - meg a capuccinódat: tejhabbal, hogy meg legyél elégedve!
2009. okt. 27. 05:34

5 kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért!


Nők Lapja Cafe

Dubravecz Emese

2009. 10. 26.

Hogyan állítsd össze az étrendedet, hogy elkerüld a hiánybetegségeket? Ez örök érvényű probléma, főleg, ha ételallergiában szenvedsz, ha vega vagy, ha a szervezeted még fejlődésben van. Vagy ha egyszerűen csak nő vagy! A csontritkulás, a kalciumhiány a hazai lakosság nagy részét sújtja, de nem csak a tejtermékek fogyasztása lehet a megoldás. Összegyűjtöttünk 5, a tejnél is erősebb természetes kalciumbombát!

Hirdetés

Mire jó a kalcium?

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag.

Több folyamatban is nélkülözhetetlen szerepet játszik: a véralvadásban, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12-vitamin felszívódásában és idegi funkciókban. Már magzati korban is nélkülözhetetlen az egészséges csontrendszer alapjainak kialakulásához. Harmincéves korig meghatározza a csontfejlődést, amely később, a nem megfelelő kalciumfelvétel miatt, negyven év felett csontritkuláshoz vezethet. Ez főleg a nőket érinti, mivel szervezetük lényegesen kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a férfiaké, emiatt nőknél hatszor gyakoribb a csontritkulás előfordulása. Megelőzésére már fiatalkorban oda kellene figyelni. Az ekkor kialakult csonttömeg határozza majd meg az osteoporosis későbbi mértékét. Beépülését a D-vitamin és a jó minőségű fehérje segíti.

A kalciumfogyasztás ajánlott napi adagja 1000 mg, várandós kismamáknál az 1300 mg-ot is elérheti.

Hiányállapot

Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a cukor és a fehér liszt fogyasztása a vért savassá teszi, így a mész, amely a savakat közömbösíti, kioldódik a csontokból és a fogakból. Ha még táplálkozásunk nagy része állati fehérjékben gazdag, a vér, hogy alkális jellegét megtartsa, szintén nagy mennyiségű kalciumot old ki a csontokból, emiatt hamarosan bekövetkezik a csontritkulás. Jellegzetes tünetei a görbülő hát, a romló fogak, az allergiára való hajlam, a fájó ízületek, a repedezett körmök. A mozgásszegény életmód fokozza a csontszövet lebontását. A rendszeres torna, a mozgásszegény életmód hatására a csonttömeg megőrződik.

Top 5

Összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amelyeknek magas a kalciumtartalmuk. Ezeket változatosan be lehet építeni a napi étrendbe, hogy a szervezet számára szükséges 1000 mg/nap kalciumfelvételt a tejtermékeken kívül is könnyedén biztosítani tudjuk.

Viszonyításképpen: egy pohár tej 117 mg kalciumot tartalmaz, míg 10 dkg kemény, zsírosabb sajt 400–600 mg-ot (pl. juhsajt , trappista).

Szezámmag – kalciumtartalma: 975 mg/100 g



A szezámmag rejtett vitamin- és ásványianyag-forrás. Gazdag kalciumban, fehérjében, vasban és foszforban, A-vitaminban. Egy evőkanál szezámmag egy pohár tej kalciumértékének felel meg.

Tipp: szezámsó házilag

Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Tedd félre. Ugyancsak száraz serpenyőben piríts tengeri sót, addig, amíg kifehéredik. Tedd mind a kettőt egy mozsártörőbe, körkörös mozdulatokkal zúzd porrá.

Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, müzlibe, sőt még főzelékbe is.

Mák – kalciumtartalma: 968 mg/100 g



Lám, mindjárt értelmet nyer a mákos tészta és a mákos pite fogyasztása. Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. De óvakodni kell attól, hogy fogyasztásával túlzásba essünk, ugyanis mintegy huszonötféle nagy hatású alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint) tartalmaz, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. A mák olajának magas foszfortartalma nagyon jól segíti a kalcium hatékony felszívódását és a csontokba való beépüléséét. A csontritkulás megelőzéséért fogyassz hetente 3-szor mákos ételt vagy naponta egy mokkáskanálnyi, gyógynövényboltokban kapható mákolajat.



Tipp: Reggeli zabkásádba szórj bele egy-két evőkanál darált mákot, ezzel nemcsak ízletes ételt nyersz, de megnöveled az étel kalciumtartalmát is. Különösen, ha abba még néhány szem aszalt gyümölcsöt és egy egész banánt is morzsolsz!

Mandula – 248 mg/100g



A mandula kalcium-foszfát-tartalma jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére. Kalciumtartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is, ez három elem együtt erős csontot biztosít. Ezek az ásványi anyagok jótékonyan befolyásolják a szív működését, megerősítik a véredények falait.



Tipp: Legyen nálad mindig egy zacskó mandula. Pár szem belőle kiváló rágcsa a főétkezések közötti nassoláshoz, ráadásul összetevőinek köszönhetően csökkenti a stressz hatását, nyugtatja az idegeket, és hasznos kalciumot juttat a szervezetedbe.

Petrezselyem – 245 mg/100 g



A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik, mégsem fogyasztunk belőle eleget. Jelentős kalciumtartalma mellett veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák is készíthetők belőle, és nagyon jól fokozza az emésztőrendszer működését.

Tipp: Készíts petrezselyemszószt. Nagyon jól kiegészíti a sült vagy grillezett húsokat, halakat.

Egy evőkanálnyi margarinon piríts sárgásbarnára másfél evőkanál lisztet. Tegyél bele két-három csokor finomra vágott petrezselymet. Öntsd fel egy bögre zöldséglével, és forrald össze. Fűszerezd sóval, borssal, tálaláskor keverj hozzá egy-két kanál tejfölt is.

Amaránt – 162 mg/100 g



Az amaránt idehaza még kevéssé ismert növény, az Azték és Inka Birodalom területéről származik. Amerika felfedezése előtt az ott élő népek alapvető táplálékforrása volt a kukoricával és a babbal együtt. Az amaránt magja rost-, kalcium-, magnézium-, vas-, valamint vitamin- és fehérjetartalom tekintetében túlszárnyalja a hagyományos gabonaféléket.



Tipp: Az amaránt magja nagyon jó levesbetétnek, tészta helyett. Szórd meg vele az elkészült levesed, rövid ideig hagyd pihenni, hogy megpuhuljon. Dúsíthatod vele a rizottó vagy a kása típusú ételeket, és keverheted müzlibe is. Válasz Továbbítás

7576. lúdanyó
2009. okt. 26. 17:00

Sziasztok!

na én is ide keveredtem..:) Vettünk új aksit :(

Állandóan jön valami váratlan kiadás már nagyon unom! :(

Az idő itt is borzs volt de azért a ruhák nagyrésze megszáratt.

Ma meglátogattuk a barátnőmet olyan jót beszélgettünk.

7575. inci47
2009. okt. 26. 12:41

Szép délutánt kívánok!!!

Itt nagyon borús az idő, biztosan eső lesz..én meg olyan vagyok mint a kerge, már vettem be egy bogyót, de csak gyógynövényeset4

7574. 4b6a2525df (válaszként erre: 7573. - 3016cdaf47)
2009. okt. 26. 10:54

Jaaajjjjjjjjjjjj, ne máááááááááá

Ez nem minden nap kell, csak amikor ilyen borongós ködös a reggel:(

7573. 3016cdaf47 (válaszként erre: 7572. - 4b6a2525df)
2009. okt. 26. 08:34
megróttam magam: ezután jobban figyelek!
7572. 4b6a2525df (válaszként erre: 7571. - 3016cdaf47)
2009. okt. 26. 08:04
Finom volt a kapuccinó, bár ma hiányoltam belőle egy kis csokoládét és tehjabot:)
2009. okt. 26. 06:19
Ide is teszek kávét és capuccinót! (_)0 (__)0
7570. lúdanyó
2009. okt. 25. 19:38

Jó éjt!

A süti finom volt! :)

2009. okt. 25. 16:04
Köszi. Ideért:) Finom:)
7568. lúdanyó
2009. okt. 25. 15:55
MINDEN NYITVA VAN MÉG A SZÁMIS!!!!!!!!!!!!
7567. lúdanyó
2009. okt. 25. 15:54
Nekem is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7566. Hyde (válaszként erre: 7565. - 4b6a2525df)
2009. okt. 25. 13:52
Vigyázz! Megy!
2009. okt. 25. 13:35
Az egész erkélyajtót kitártam:)
7564. Hyde (válaszként erre: 7562. - 4b6a2525df)
2009. okt. 25. 13:29

Ez nagyon jó!


Nyissatok ablakot, mert küldöm a frissen sült almás pitét.

7563. 4b6a2525df (válaszként erre: 7561. - Hyde)
2009. okt. 25. 13:20
Lehet, hogy elég, de változatossá is teheted, ha néha cserélgeted:)
2009. okt. 25. 13:19

A nap népi bölcsessége:


Ha a jobb szemed viszket: bánat ér,

Ha a bal szemed viszket: öröm ér,

Ha a segged viszket: aranyér!

7561. Hyde
2009. okt. 25. 12:59

Sziasztok, vidám vasárnapot kívánok.

Évi köszönöm a tájékoztatást", káposztát, citromot, céklát, almát nagyon sokat eszem. Nekem elég ennyi vitamin azt hiszem.

2009. okt. 25. 12:51

Egy szőke pszichológusnő az iskolában kap állást. Rögtön az első nap

meglát egy fiút, aki nem futkározik a többiekkel, csak áll magában. Odamegy

hozzá és megkérdezi:

- Jól érzed magad?

- Jól.

- Biztosan nincs semmi bajod?

- Igen.

- Akkor miért nem futkározol a többi fiúval?

- Mert én vagyok a kapus.

2009. okt. 25. 12:46

Egy kis egészség


Kedves Mindnyájan!


Még mielőtt beköszönt a valódi ősz, fanyarabbra fordulnak a napok, érdemes elkezdeni a szervezet felkészítését.


Na meg rohanó világunkban egyre többet panaszkodunk rossz táplálkozási szokásainkra is.

Íme egy lista, mellyel kicsit feljavíthatjuk, egészségesebbé tehetjük mindennapi betevőinket.


Némely fogalom számomra ismeretlen volt, így kicsit böngésztem a neten, s a legfontosabb infókat belinkeltem.


Tudósok megállapították, - melyik a 10 legegészségesebb élelmiszer a világon.


Íme a gyógyító élelmek


Cékla

Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik a vér homociszteinszintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Hogy együk? Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Gumóját, amelyből céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.


Aszalt szilva

Miért egészséges? Segíti az emésztést, de amellett fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket.

Hogy együk? Előételnek kiváló, ha vékony sonkaszeletbe tekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, majd forró sütőben kisütjük.


Gránátalma

Miért egészséges? A Közel-Keleten már régóta ismert almaszerű gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben.

Hogy igyuk? Százszázalékos formában, levé t kipréselve, esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.


Mángold

Miért egészséges? Ezen kínai kelhez hasonlító növény hatóanyagai, a karotinoidok megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat.

Hogy együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, forrósított olíván pirítsuk 5-7 percig, frissen sült húsokat, halat körítsünk vele.


Porcsin [link]

Miért egészséges? A Magyarországon ritkán fogyasztott zöldség húsos levelei tartalmazzák a legtöbb omega-3 zsírsavat, amely a szívbetegségek ellen véd. Ráadásul 20-30-szor több rákot pusztító melatonin van benne, mint bármelyik másik zöldségben.

Hogy együk? Salátának a legjobb, ropogós, lédús, enyhén citromos ízű.


Fahéj

Miért egészséges? A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm a fűszernöv ényből jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterin szintjét is csökkenti.

Hogy együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire vagy bele a délutáni kávéba.


Káposzta

Miért egészséges? Sulforafan nevű hatóanyaga segíti a rákos sejtek pusztításáért felelős enzimeket.

Hogy együk? A káposzta elkészítésének számtalan módja van Európában, a leghatékonyabb mégis nyersen, apróra reszelve, salátában (keleti recept mellékelve).


Guajáva [link]

Miért egészséges? Ennek az enyhén savanykás trópusi gyümölcsnek a legmagasabb a likopintartalma, amely a rák megelőzésében segít. Ugyanakkor magas, 63 százalékos rosttartalma az emésztést könnyíti.

Hogy együk? Az egész gyümölcsöt héjastól, magostól. Csak a héjában több a C-vitamin, mint egy egész narancs húsában.


Goji cseresznye [link]

Miért egészséges? Ez a mazsola nagyságú déligyümölcs a szeder és a cseresznye között félúton ráksejteket pusztító anyagokat tartalmaz, és fokozza az inzulintermelést, ami fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

Hogy együk? Keverjük joghurtba vagy szórjuk a müzlibe.


Tökmag

Miért egészséges? A legegyszerűbb módja a magnéziumbevitelnek, ami a szívproblémák megelőzésében játszik nagy szerepet.

Hogy együk? Akár héjastul is, nyersen vagy pörkölve.

Tökmagkrém: Előételnek is kiváló, pirítósra, zöld salátával. A tisztított, megpirított tökmagot olívaolajjal turmixba tesszük, ízlés szerint sóval, borssal, citrom levével ízesítjük, majd alaposan összekeverjük. Hűtőben sokáig eláll, kenyérrel szendvicskrémnek is kiváló.



Amint az időjárás ősziesre fordult, amint több lett a náthalázas beteg, máris a nyáron elhanyagolt déligyümölcsök után nyúlunk. Hogyan hatnak anyagcserénkre a déligyümölcsök? Mit jelentenek egészségünk védelmében? Mire ügyeljünk a vásárlásnál?



Citrusfélék


Forró vízben mossuk meg a citrusféléket, így a tartósítószerek háromnegyede eltávolítható róluk.


Értékes vitaminforrásaink.

A citrusfélék a föld legrégibb kultúrnövényei közé tartoznak. A kínaiak már négy évezrede termesztik őket és Babilonban Semmiramis függőkertjeit Krisztus születése előtt 800 évvel narancsfák díszítették. A későbbiekben, Nagy Sándor hadjáratainak köszönhetően, elsősorban a citrom került a Földközi-tenger környékére, míg a narancsot, a kínai almát csupán a 17-18. században hozták környékünkre a portugálok.


Örökzöld vitaminforrások.A citrusok botanikailag az örökzöld rutafélékhez tartoznak, tipikus ismertetőjegyeik a levelükben, a virágukban és a termésükben lévő fajta specifikus illóolajok, melyeknek ezek a gyümölcsök egyedülálló aromájukat köszönhetik. A citrusgyümölcsök három rétegből állnak: A külső réteg az érett gyümölcsnél a magas karotinoid tartalom miatt sárgára vagy narancssárgára színeződik. Itt foglalnak helyet a speciális mirigyek, melyek az illóolajokat hozzák létre. Ez alatt egy fehéres, szivacsos szerkezetű anyag védi a gyümölcs húsát a kiszáradástól. A külső termésfal felületén viaszfilm gondoskodik a gyümölcs étvágygerjesztő csillogásáról (ezt kell lemosni). Az íny- és orrcsiklandozó ízek és illatok jót tesznek egészségünknek is. Az aromatikus citrusolaj 90 százalékban egy limonen nevű anyagból áll, amely állatkísérletekben rákcsökkentőnek bizonyult, és neves tudósok szerint a limonok a májban és a vékonybélben növelik a méregtelenítő enzimek aktivitását. A citrusfélék héjában és a gyümölcs húságban elhelyezkedő karotinoidoknak (az A-vitamin elővitaminja) is tulajdonítanak rák ellen védő hatást.


A fehér belső héj is tartalmaz további védőanyagokat, flavo-noidokat. Ezekhez tartoznak a vérnarancs vörös pigmentjei is, melyek a karotinoidokkal együtt mint antioxidánsok védik a test sejtjeit az ártalmas "támadásoktól". De a citrusok ennél tö bbet is nyújtanak: könnyen emészthető szénhidrátokat, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat. Már egy nagyobb méretű narancs képes egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletét fedezni. A citrusfélék a fentieken kívül jelentős mennyiségű folsavat is tartalmaznak.

Fajták


Narancs.

A kereskedelem novembertől májusig a Földközi-tenger környékéről származó, téli narancsot forgalmazza, a júniustól novemberig kapható nyári narancsok a tengerentúlról származnak. A főidény a "szőke", tehát világos narancsokkal kezdődik, ezeket követik a vérnarancsok, majd a késői gyümölcsök. A korai fajták kitűnőek étkezésre, a vér- és késői narancsoknak inkább a kipréselt levét fogyasztják.


Grépfrút.

Nagy, kesernyés-savanykás gyümölcs. Általában a grépfrútfajták húsa világos színű, de vannak kellemesebb ízű rózsaszínű fajták is. Néhány éve piacra került a citrancs és a grépfrút keresztezése, melyet édes íze miatt sweetie névre kereszteltek. Ennek a keverék fajtának a további nemesítése révén jött létre a körte alakú, édeskésen savanyú pomelo.


Mandarin .

Elnevezése lényegében számtalan fajta és féle gyümölcs gyűjtőneve. Valódi klasszikus mandarin ma már alig-alig van forgalomban, a gyümölcsben lévő sok mag miatt nem kedvelik. Nemesítései, a satsuma, a clementina és a tangerin magokban szegényebb, de kevésbé aromatikus, mint az eredeti gyümölcs.


A citrom egyes fajtái a héj vastagságában, a létartalomban és az ízükben különböznek egymástól. A vékonyhéjú fajták általában lédúsabbak, mint a vastagabb héjúak. A nálunk ismert fajtákat általában Olaszországban és Spanyolországban termesztik. A gyümölcs akkor érett, ha héja csillogó.


Kumquat. [link]

Az alig ismert, törpe narancsnak is nevezett kumquat a legkisebb ehető citrusfajta. Kínában és Vietnamban évszázadok óta termesztik, dísznövényként, onnan származtak Európába. A minigyümölcsök héja sima, vörösessárga és édes. Tekintettel arra, hogy általában semmivel sem kezelik, hámozás nélkül fogyasztható. Különleges aromája miatt saláták és dessze rtek ízesítésére használják.


Limone.

A trópusok citromát, a limette nevű gyümölcsöt gyakran keverik össze a valódi citrommal, noha héja vékonyabb és a szedése érett állapotban is zöld, teljes érés után pedig sárga. Húsa lédúsabb és aromája intenzívebben fanyar-savanyú, mint a citromé. Tekintettel arra, hogy általában a héját is felhasználják, a limette legtöbbször kezeletlen.


Méreg a héjban?A citrusgyümölcsök igen hajlamosak a romlásra és a penészedésre. A tartósság érdekében felületüket a szüret után engedélyezett konzerválószerekkel kezelik, ezek a következők: biphenyl (E 230), orthophenylphenol (E 231), natrium-orthophenylphen-ol (E 232) és a thiabendazol (E 233). A lé- és vitaminveszteség elkerülésének érdekében a gyümölcsöket ezenkívül mesterséges viaszbevonattal látják el. Tekintettel arra, hogy a konzerválószerek a gyümölcs ízét kedvezőtlenül befolyásolják, nagyobb dózisokban pedig veszélyesek is lehetnek, a kezelt gyümölcsök héja fogyasztásra nem al kalmas. Ha a gyümölcsöket kipréselés előtt forró vízzel megmossuk, le kell alaposan dörzsölni, így a konzerválószerek háromnegyede eltávolítható. A meleg vagy langyos vizes mosás hámozás előtt is ajánlott.

7558. lúdanyó
2009. okt. 25. 11:37

Sziasztok!

Megjöttem de jó volt 1 órával többet aludni! Voltunk templomba az ebéd majdnem kész még a süti is. Azt hiszem el csesztem az ebédet:( Valahogy olyan ..nem is tudom tarhonyás húst csináltam mint ha a tarhonya elázott volna jaj mi lesz itt ráadásul itt a vőnek való is...:(

7557. grany60. (válaszként erre: 7554. - 4b6a2525df)
2009. okt. 25. 10:15
huuuuuuu!
7556. 4b6a2525df (válaszként erre: 7555. - 3016cdaf47)
2009. okt. 25. 10:11
Még jó hogy keresem, A jóból egy sosem elég:)
2009. okt. 25. 07:01
Ide is teszek kávét, capuccinót, hátha itt keresi valaki! Ébresztő!
2009. okt. 24. 20:10

Két aggastyán, miután kissé beittak, elhatározták, elmennek a kupiba. A

madám, látván kikkel van dolga,

végignézi őket, elmegy a szobalányhoz és utasítja:

-Menj tegyél be két felfújt guminőt egy-egy szobába az ágyba. Ezek jó

részegek, nem veszik majd észre

a különbséget, meg minek fárasszam a lányaim hiába.

Ezek után betessékeli az aggastyánokat a szobákba, tegyék kedvükre,

amiért ide jöttek.

Haza menet az úton megszólal az egyik öreg:

-Azt hiszem az én nőm már halott volt.

-Hogy-hogy, halott?! Honnan képzeled ezt?

-Hát, meg sem mozdult szeretkezés közben!

-Lehetett volna rosszabb is! Azt hiszem az enyém egy boszorkány volt!

-Boszorkány?! Honnan veszed ezt?

-Tudod, még a bemelegítés alatt picit beleharaptam a fenekébe, erre

szembe fingott és kiszállt az ablakon! Ráadásul magával vitte a

műfogsorom is!

7553. 4b6a2525df (válaszként erre: 7552. - Lúdanyó)
2009. okt. 24. 20:03
Örülök, hogy szép napod volt:)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook