Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat fórum

Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)

2011. nov. 10. 17:55
Par hete csinaltam egy butasagot, de remelem, nem lesz komolyabb következmenye. Feltettem harom viragomat egy alacsonyabb szekreny tetejere, ahol magasabban voltak, mint az ablak. Szep lassan elkezdtek kinöni a cserepböl a feny iranyaba, es mar majdnem teljesen kifordultak belöle. Az uj levelei is teljesen lefele, összevissza nöttek, ahogy ment volna a feny fele. Ma visszaültettem rendesen a cserepebe, es jo helyre raktam öket. :) Ök a cserepböl kimaszkalo orchideak. :)
6957. mkriszti81 (válaszként erre: 6956. - Cherry41)
2011. nov. 10. 17:54
az enyémen meg már az ötödik bimbó is kinyílt :D
6956. cherry41 (válaszként erre: 6955. - Bartaldora)
2011. nov. 10. 17:53
Sajnállak! Mikor úgy várjuk már, hogy nyíljanak, és ezt csinálja! Az enyémeken nyúlnak a virágszárak, lassan már kezdenek fejlodni a bimbók!
6955. bartaldora (válaszként erre: 6954. - Zsuzsó64)
2011. nov. 10. 09:20
Hát én nem tudom. A lila orchideámon azt hittem, jönnek majd virágok, de úgy látom, hogy elszáradtak, pedig bimbós volt már. Nem tudom, mitől.
6954. Zsuzsó64
2011. nov. 9. 14:09
Úgy látom, az orchideák szeretik ezt az őszt, jól érzik magukat, hogy nincs olyan hideg még....:))
6953. bejus1
2011. nov. 9. 09:20

Sziasztok!

Úgy tűnik nekem is beindultak az orchideáim. 3 hoz új hajtást, kettőnek pedig a meglévő száron van egy-egy bimbó. Egynél én is megpróbálkoztam az alvórügy kibontásával.

A leválasztott orchideák mikor hoznak virágot. Én nyáron ültettem egyet, él, hoz leveleket, léggyökeret de virágot még nem. Mikorra lehet várni kb?

2011. nov. 8. 18:43
Nem tudom, mi lehet. Az egyik orchimnak a gyönyörű zöld levelei mellől a 3. vagy 4. megsárgult levelet szedtem le. Ez már kicsit aggaszt, hogy egymás után ennyi levele sárgul.
6951. Zsuzsó64 (válaszként erre: 6948. - Éva1951)
2011. nov. 8. 15:59

Örülök neki Évi!

Nekem is a nobile nyílik, meg hozza még sorban a bütyköket. Teszek fel képet. A dendro phala még egy szárat hoz, már azt hittem nálam az nem igazán érzi jól magát, kitettem az ablak közé egy kicsit a hidegre, s mindegyik beindult.

Az elmúlt hónapban nem igazán értem rá az orchikkal foglalkozni, másfél hét után meglocsoltam őket, s tessék majdnem mindegyik szárat, vagy rügyből hajt, csak egy sztrájkol, pont egy éve virágzott utoljára.Kitettem a hidegre büntetés képen, mint előtte a többit. A lilám még éppen megnövesztette a szárat és már másikat növeszt, a midi egyszerre kettőt. Remélem, mindegyik kivirágzik!

6950. VCs81
2011. nov. 8. 08:08
Nekem most kezdenek ismét beindulni. Jön virágszár, és van amelyik alvórügyböl hajt. És a gyerek is növekszik. :)
6949. szöszi71 (válaszként erre: 6947. - 2c56c03e37)
2011. nov. 8. 07:41

Köszi!:)

Semmi extra dolgot nem csinálok velük pedig. Csak annyi, hogy az ablakban vannak, egy héten egyszer főzött vízzel meglocsolom őket és ennyi. Nemrég lettek átültetve:)

Csak kitartás, ne ajándékozd el őket, várj, hátha hamarosan hoznak virágot!:)

6948. éva1951 (válaszként erre: 6947. - 2c56c03e37)
2011. nov. 8. 07:09

Az enyémek többsége is sztrájkol.

A dendroim gyönyörűek, a fehéren 5 virágszár van,

nobilém lassan kinyílik.

6947. 2c56c03e37 (válaszként erre: 6946. - Szöszi71)
2011. nov. 7. 21:41
Gratulalok! Biztos nagyon örülsz most. :) En meg kicsit irigyellek, mert nem erzem megbecsülve magam a viragaim altal. Mindent megteszek a boldogsagukert, es csak leveleket kapok cserebe. Lassan kifogyok az ötletekböl (es a türelemböl :)) Elkeseredesemben ma el is ajandekoztam negyet. De meg varok, hatha megszannak egyszercsak. :) Lehet en is lekapargatom az összes alvorügyröl a boritast. :)
6946. szöszi71
2011. nov. 7. 14:28

Sziasztok!

Képzeljétek, beindult az összes orchideám, mindegyik hozza a szárat amin a virág lesz:) Minden nap szemmeltartom őket, hogy mi a változás:) Már alig várom, hogy virágozzanak ismét. Érdekes, mert minden évben ebben az időszakban indulnak be a virágzásban.

6945. Kriszta 1224 (válaszként erre: 6930. - Mónika027)
2011. nov. 6. 19:48

Milyen vízzel locsolod? Ugyanis a túlzott klóros víz is árt neki. Én csak esővízzel locsolok, vagy forrásvízzel. Bár ha erre nincs lehetőség akkor a lágyított víz is megteszi, csak ne sima csapvízzel locsoljon az ember.

A dohányzó asztalon lévő az tuti, hogy messze van az ablaktól. Kevés a fény neki.

Viszont mivel levelet hoz, fejlődik. Ha pedig fejlődik a virágszárnak is meg kell jelennie.

Az jó, hogy átlátszó cserépben vannak. De az nem árt ha kilukasztgatod a cserepeket. Hamarabb szárad, szellőzik.

Én csak a saját tapasztalatomat tudom veled megosztani. Minden égtáj felé mutató ablakban orchideát tartottam és fogok is. Minden évben ki többször ki csak egyszer, de rendszeresen virágoznak. Van ami átlátszó cserépben van, de van aki még a vásárlási sötét cserépben. Egyszerre locsolom őket.

Remélem valamelyest tudtam segíteni.

2011. nov. 6. 18:23

Nem, semmikép sem!

Sima nagy flakonosat szeretnék! :)

6943. zebracsikó (válaszként erre: 6942. - Mónika027)
2011. nov. 6. 18:22
de ne földbeszúrós önadagolós tápot vegyél!
6942. Mónika027 (válaszként erre: 6941. - Mkriszti81)
2011. nov. 6. 18:19

Szia!

Köszi a tanácsot!

Az enyém délelőtti napot kap, az a baj, hogy délutáni napos hely csak a konyha lenne, ott pedig nem tudom hova tenni szegényt.

Jövő héten veszek tápoldatot, hátha segít.

Biztos vagyok benne, hogy nem ide tartozik, ezért bocsi, de most azon jár az agyam, hogy jó lenne ültetni szobanövény magokat. Most nézegettem a vaterán. :) Jó lehet még mag korától nevelgetni egy növényt, nem? :)

6941. mkriszti81 (válaszként erre: 6930. - Mónika027)
2011. nov. 6. 18:12

Szia!

Az enyém is így volt évekig egy nyugati ablak előtt, majd átraktam a másik (keleti) szobába, ahol délelőtt kap több fényt, az ablakpárkányon volt, és ott indult végül be. Most nyitja a virágait...

Esetleg próbáld máshova rakni, ahol jobban érezheti magát.

6940. cherry41 (válaszként erre: 6939. - Éva1951)
2011. nov. 6. 17:48
Koszi szépen az infókat! Át is tettem a futetlen szobámba, oda a nap se sut be, de az ablakpárkányon kap majd elég fényt! Szerintem ott pont jó helye lesz! Megmentetted az életét!!!
6939. éva1951 (válaszként erre: 6936. - Cherry41)
2011. nov. 6. 16:55

A miltónia szerintem nagyon kényes, macerás orchi.

Nekem nem sikerült megtartani.

"éjszaka minimum 16 C-os hőmérsékleten, napközben pedig 18-21 C-között. Ha a levegő páratartalma elég magas, feltétlenül gondoskodjunk megfelelő szellőzésről.

Nincs nagy fényigénye, de szereti a világos helyet, védve a közvetlen napfénytől. Tartsuk folyamatosan nyirkosan, de ne áztassuk el. Nyáron gyakrabban öntözzük, mindig langyos vízzel."

6938. éva1951 (válaszként erre: 6937. - Mónika027)
2011. nov. 6. 16:51
Ilyenkor télen én havonta egyszer tápom az orhikat.
6937. Mónika027 (válaszként erre: 6935. - Cherry41)
2011. nov. 6. 14:42

Köszi, de már teljesen leszáradt a virágszár!

A másikon pedig mint írtam, pár éve semmi, csak levél.

6936. cherry41
2011. nov. 6. 14:08

Tegnap vettem akciósan egy elvirágzott miltóniát, valaki meg tudná mondani, mit csináljak vele, mennyit kell ilyenkor locsolni, stb?

És vettem levegopárásítót is, mert katasztrófálisan alacsony volt a páratartalom nálam, reggel csak 31% volt, most meg ahogy be van kapcsolva, már 40%ra folment. Remélem tetszeni fog az orchideáimnak! :)

6935. cherry41 (válaszként erre: 6934. - Mónika027)
2011. nov. 6. 14:05
Ha megvan rajta még a virágszár, megpróbálhatod esetleg azt, amit múltkor írtam, hogy le szokom óvatosan, hegyes kiskéssel bontani az alvórugyet takaró kis levélkét! Egy próbát megér!
2011. nov. 6. 13:46

Igen spriccelgetem őket.

Tápoldatról jut eszembe, egyszer vettem egyett, kicsi volt, le kellett vágni a végét és beleszúrni a virág mellé. Már nem tudom milyen féle volt, de nem használt semmit.

De akkor majd nézek egy nagy flakonosat! :)

6933. zebracsikó (válaszként erre: 6932. - Mónika027)
2011. nov. 6. 13:43

vegyél orchidea tápoldatot

barkácsáruházak (obi, bricostore...) meg hipermarketek (tesco, cora...) kertészeti osztályán kapsz, de virágosnál is szerintem

az adagolás a flakonon van.

Nekem Vitaflora márkájú van, de lehet, hogy van ennél jobb.

plusz naponta spriccelni kel őket- ezt szoktad?

2011. nov. 6. 13:40

Nem szoktam. Igazából csak locsolgattam, de most besokalltam, hiszen olyan gyönyörűek ha virágoznak, nálam meg semmi.

Ezért is kérek tanácsot. Mit vegyek hozzá, mit csináljak,stb.

6931. zebracsikó (válaszként erre: 6930. - Mónika027)
2011. nov. 6. 13:38
tápsózni szoktaD ŐKET?
2011. nov. 6. 13:37

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem az orchideák virágba borulásával kapcsolatban! :)

Van két orchideám, az egyik már több éve megvan kb. 2-3 éve, de azóta nem hozott új szárat és virágokat. Az ablak előtt van, reggeltől délig süt rá a nap, hetente egyszer kap vizet, de mégsem virágzik!

A másikat tavasszal kaptam, elvirágzott és azóta se semmi, vele ugyan az a helyzet, csak ő az ablaktól kb. 2 m-re a dohányzóasztalon van.

Mindkettő átlátszó cserépben, nincsenek mozgatva, leveleket szépen hoznak.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Tudna valaki segíteni, hogy miképpen bírjam rá őket, hogy kiviruljanak?

6929. Kriszta 1224 (válaszként erre: 6927. - Duchess)
2011. nov. 6. 11:14

Azt nem mondanám, hogy normális. Nekem 4 éve vannak, de csak olyan purcant ki amit én nyírtam ki. :D :D :D

Nem vicces de így van. Különböző növényeknek különbözőek az igényei. Így sikerült kilocsolnom egyet kettőt, de már kiokosodtam. :D

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook