Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Sziasztok!
A tápos víz amivel spriccelem a levelek alját, sószerűen kicsapódik a leveleken.
Mitől lehet ez?
Igen, én is láttam. A leértékeltek talán 2-300-al voltak olcsóbbak, de a többi virágosra is igaz volt.:((
Nekem van egy zöldes lepkém, kicsit sárgás de szerintem inkább halvány zöld. Fodros a szirma, nagyon szép, épp most növeszt 2 virágszárat :)
Próba szerencse. :)
De hösnek azért nem érzem magam, mert szeretem a virágokat, csak sajnos már annyi van itthon (nemcsak orchik), hogy nem férünk lassan tölük. :)
ó, sok zöld virágú orchi van: amit egyszerűbb tartani az a Dendrobium phalaenopsis 'Emma Green' ilyet láthatsz a naplómban, van a cattleyák között több is, ezekhez már kicsit több tapasztalat kell, sima lepkeorchi is van zöldes sárgás fehéres, az nem konkrétan zöld. aztán van cimbidim is, azoknak a tartásához télre 10-15 fokos helyiség kell sok fénnyel, ha van ilyened. ezeken kívül is biztos van még, de hirtelen ezek jutottak eszembe.
Köszönöm szépen, remélem sikerül szépen nevelnem őket, hogy nagyon jól érezzék magukat, és hozzanak majd virágokat :) Apropo :) Tud valaki olyan orchideát, aminek zöld a virága, nem mini és nem igényel melegházat? Nagyon szeretnék egy zöld virágú orchit :)
A mentő egyesületről annyit, hogy a kukázó hősnőnk Berlinben él, szerintem ott más az értékrend, más a kidobnivaló, és nem félnek attól, hogy reggelre elviszik a konténert mert esetleg fémből van, ezért hozzáférhetőbb helyen van, mint nálunk.. Persze ha megyek olyan helyre, meg fogom nézni :D sőt, ha lesz egy kedvesebb vagyonőr vagy ott dolgozó, talán meg is kérem, hátha beletekint a kedvemért :)
Igen, én is nagyon csodálkoztam, pedig csak bementem érdeklődni mennyibe kerül az ültetőközeg itt nálunk, és még mondta is a pasi, hogy jó, hogy nem akarom elvinni, mert most hozták és még nem tudja az árát :) Meg azt mondta, hogy az ilyen lepotyogott virágúakat haza szokták vinni, de már tele vannak, ezért adja nekem :) tényleg nagyon rendes volt.
Az orchimentő egyesületbe belépnék :-))
Úgy látszik a virágárus igazi virágszerető volt, nem pedig csak üzletember :-) Sok sikert az orchijaidhoz :-)
Ez igaz :-( a múltkor, a kék barkácsban az elvirágzott, kókadozó, alig élő orchit 1500 forintért árulták, míg a virágzókat 1990-ért. Persze, hogy nem vette meg szegényeket senki, lehet utána ők is a kukában kötöttek ki :-( pedig ha adták volna kevesebbért biztos lett volna aki elviszi :-(
Az is ritkaság, hogy ingyen odaadják a virágüzletben!:))
Ez igazán dicséretes, hogy lehet megközelíteni ezeket a konténereket? Nincsenek kerítés mögött? Orchidea kukakommandó lesz itt azt hiszem :) Orchideamentő egyesületet kellene nyitni :) De komolyan. Én ma egy virágüzletből hoztam el egy elvirágzott phalát, nagyon szép lila virágai lesznek ( ha lesznek, nagyon kezdő vagyok orchideából ) Lent volt szegényke a földön, és nekem adták ingyen, szóval most már hárman vannak orchideák :)
Hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe :D
És hogy? Nappal, csak úgy?
Miért nem másztál bele?
Én is figyelem a konténereket, de itt nagyon eldugják!
a tápsó válik ki.pont ezért én levélre tápot nem nagyon fújok, max wuxalt, de az se jellemző.
hogy te milyen szerencsés vagy :-)))
Sziasztok!
NA, ismét megjártam a kék barkács konténerjét és ismét mentettem ki pár virágot. :) 3 muskátli, 3 phala (sárga, fehér és titkos), 2 sárga onci és egy sárga-lila dendró-phala. Remélem meghálálják, hogy megmentettem öket a biztos halálból és szépen elkezdenek majd növekedni. :) Volt még benne jó pár, de már nincs nagyon helyem sem és nagyon mélyen voltak a konténer alján, így nem sikerült többet kihalászni. Így is majdnem sikerült fejjel a konténerben landolnom. :))))
Sziasztok!
Nobilem ma ledobta az utolsó virágát. Szegénynek elég melege lehetett már. Megdicsértem, november óta virágzott. A legtöbb virágszárat nevel, csak az onci aszalódik. Még a kukás, ami ledobta az összes levelét és az egyik virágszára állt ki a csupasz tőből, most az alján picike levélszerűt növeszt. Kíváncsi leszek, mi sül ki belőle. Még egy van, ami csak leveleket növeszt egy éve, ő az egyik legrégebbim. Talán egyszer, ő is meggondolja magát!:))
Sziasztok!
A tápos víz amivel spriccelem a levelek alját, sószerűen kicsapódik a leveleken.
Mitől lehet ez?
Ma megint találtam egy kicsi virágszár hajtást, azon az orchimon, amit tavaly névnapomra kaptam anyuméktól! :)))
Köszönöm a válaszokat, minél előbb beszerzek akkor valami szert ellenük. Ha tudtam volna nem tettem volna le melléjük azt a rohadt epret....nagyon mérges vagyok magamra....:/ :(
most már én is úgy gondolom, hogy nem atka volt. ma megvizsgáltam az orchikat és nincs rajtuk újabb ragacsos pötty, sem semmi gyanús :-) tegnap alaposan megijedtem :-(
atka ellen csak vegyszer segít, nagyon agresszív és terjed mindenre. nálam tavaly nyáron pl. a balkonnövényeken volt. a dendro nobile különösen érzékeny rá, akinek van, fokozottan figyelje. viszont szabad szemmel még nem láttam csak "fahéj" formában. a kis piros mászkáló biztos atka?
Lányok ellenük csak atkaölő segít.
speciális atkaölő szerek : Floramite, Flumite, Nissorun, Sanmite, Omite.
Nálam eddig akármi ha megjelent az Actara segített.
szörnyen szemtelenek ezek a takácsatkák :-(
az előbb nyomtam szét egy pici piros pókot az irodában, a cukortartón mászott. pedig ott aztán egy szál növény sincs, nem fér sehová a sok papírtól :-) na már most vagy nem takácsatka volt és akkor az itthon talált sem, vagy csak eltévedett...
Takácsatka lehet, azok csinálnak pókhálót!
[link]
Most néztem át az orchijaimat és sajnos némelyiken van ilyen atka...nagyon szomorú vagyok. Talán az a szerencse, hogy most mehettek rá mert nincs sok, csak pár darab mászkál...mit tegyek? egyenlőre lezuhanyoztattam őket....ezzel kárt biztosan nem tettem.
Sziasztok! Ma az egyik orchideámon észre vettem fehér tetű félét. Milyen tetű lehet az? Mivel fújjam le? Remélem túl éli...segítsetek légyszi...
További ajánlott fórumok: