Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Biztos, hogy a fény és a víz okozza az algásodást. Nekem is van, de csak azon, amelyik ablak között van. A cserepére vágtam még lyukakat, hogy jobban tudjon szellőzni.
Persze hogy érdemes!Csak türelem kell hozzá,de fog majd hajtani új virágszár(lehet csak egy év múlva,de fog majd!)Amíg van ép levele és gyökere addig él és hoz majd virágokat.napos helyre kell őket tenni,de ne tűző napra mert megég.Elég hetente egyszer megöntözni,ne pangjon a víz alatta.A spriccelgetést és a magas párás szereti nagyon,de én pld.nem szoktam párásítani és mégis virágzanak.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék. Újdonsült orchidea-tulaj vagyok.
Ma vettem 3 orchideát, egy szárasak.
Az egyiket baleset érte a csomagtartóban. :-(
Ráborult egy csomag burkoló, és teljesen eltört a szára, persze az összes virággal együtt :(((((
Annyira sajnálom, olyan mérges lettem.....
Kérdésem, h érdemes-e gondozni a szárat (kb.15 cm-es maradt+levelek)? Vagy kidobhatom, mert röbbet már nem fog újra kihajtani, virágozni?
Ha érdemes gondozni, akkor azt hogyan tegyem?
Köszönöm előre is a segítségeteket! :-)
Én kertbe csak esotol védett helyre tenném, az enyém a balkonon van. Nem nyílik, valamikor novemberben vettem, ha jól emlékszem, a naplómban van róla kép, gondolom megint majd csak a tél elején fog virágozni.
nem vagyok férfi, mégis nekem is ez jutott eszembe :-) (20 éve van akváriumom)
A férjem szerint a sok víz és a sok napfény miatt,mert szerinte az akvárium oldalán is akkor van olyan zöld nyavaja,ha nagyon süti a nap.Férfi gondolkodás:orchidea és hal párhuzam..:)))))
Erre én is kíváncsi lennék. Nekem is van az egyik cserépben. Kerestem az okokat : talán azért, mert a múltkor nem csöpögtettem ki rendesen a vizet a cserépből és így az orchidea kaspó alján gyűlt össze egy kis víz. Lehet, hogy ahogyan a pangó víz párolgott (ez olyan cserép, hogy nincs hézag a cserép oldala és a kaspó oldala közt, a többinél van) és állandóan nedves lett a közeg. Az orchi vígan virul :-) Persze ez csak találgatás a részemről. Azt tudom, hogy az akváriumban a zöld algát a túl sok és erős fény okozza, de az orchim fél méterre az ablaktól van, függöny mögött, tehát marad okként a sok víz :-( Így ezt a lepkét megpróbálom kissé ritkábban öntözni és meglátom.
Te hogyan öntözöd?
Sziasztok!
És azt tudjátok hogy az a zöld moha vagy alga szerű képződmény mitől lehet a kaspó oldalán?
Sajnos túllocsoltam, elrohadtak a bulbák, már nem lehetett megmenteni.
Ha szétszeded,akkor se szabad túl nagy cserépbe ültetni.
Eddig még rothadást nem vettem észre.Olyan laza szerkezetű a talaja,hogy nagyon hamar kiszárad.Lehet igazad van.....de azt tanácsolják hogy kertbe kell kitenni nyáron.Ha ott eláztatja az eső,akkor is olyan mintha zuhanyt kapna,nem?Vagy rosszul gondolkodom.Neked virágzik?
de jó! a nellykém a múltkori átültetés után valahogy pihent, nem nőttek tovább a hajtáskái, gondolom gyökerekre gyúrt :-) Most viszont találtam egy új kis hajtást, 1,5 centiske csak, jól elbújva :-) (majd teszek fel képet) ezek szerint nincs nagy baj vele ha hajt, nem?
Lezuhanyozooood? Nem félsz, hogy megáll a víz a levelek kozott és kirothad? Én még spriccelni se szoktam. Ne szedd szét, csak akkor ha már nagyon kinotte a cserepet, mert ha szétszeded, tutira nem fog virágozni. Én ezt a tanácsot kaptam egyszer!
sziasztok!
töltöttem fel egy új képet megköszönöm ha valaki tud válaszolni :)
hungarocellgolyókkal, vagy hozzákevert fenyőkéreggel tudod még lazítani.
A készen lapható orchidea föld nekem túl tömörnek tűnik,szerintetek lehet egy kicsit lazábbá tenni tőzeggel?vagy úgy nagyon savanyú lesz?
Hogy nyírtad ki a locsolással?Túlöntözted?Én kb.2 hetente lezuhanyozom,mostmár talán hetente hogy melegebb van.Azért akarnám szétszedni hogy akkor a felét anyukámhoz vinném a kertbe,hátha úgy virágozna.Viszont így az egészet nem adnám neki oda megőrzésbe mert ha kinyírja,akkor megőrülök....
jajj,tényleg azt elfelejtettem.Köszi
Szépek az orchideáid, csináld meg, hogy hozzá lehessen szólni.
Egy ismerősöm tanácsa, aki ért az orchideákhoz:
A cymbit úgy kell tartani mint a leandert, nagyon fényigényes, kell napoztatni is.
Tavasztól nitrogéntúlsúlyos tápot kapjon, szeptembertől virágoztató táp kell.
Októbertől 5-7 hétig cont szárazon kell hagyni, egy csepp vízet se kaphat. Ez indukálja a virágzást, meg a hideg.
Macerás, nekem nem sikerült virágoztatni, kinyírtam a locsolással, de neked hátha sikerül.
Megnéztem az orchis naplód. Mivel oda nem lehet írni, ide írom, nagyon-nagyon szépek! :-) Az az üveg búra a mininek nagyon tetszik :-) Az anyák napi foltos pedig egyenest gyönyörű! :-)
Ne szedd szét, így jó ahogy van.
ez a bajom,hogy se kert,se erkély.Max hűvösebb lépcsőház lenne....
Szerintem a cimbit ilyenkor kint kell tartani erkélyen kertben árnyékban és a hűvöset szereti, hidegebben kell tartani, mint a phalakát.
Köszi.Cymbidiummal van valkainek tapasztalata?Azon gondolkodom hogy szétosztom a töveket,csak félek nehogy az egész tönkre menjen.Célom a virágzás lenne.
Tényleg büszke lehetsz rá, és ügyes, hogy megmentetted a többit.:))
Megnéztem, nagyon szépek az orchideáid, gratulálok!:))
Sziasztok!Csináltam egy orchis naplót,felraktam az összesről a fotókat.
Sziasztok!
A naplómban van friss kép a phaláimról, a lilára olyan büszke vagyok ;)
3 hónapnak örülni kell,viszont a bimbó leszáradás nélkül kinyílhatott volna igazán....én úgy vettem észre hogy nekem akkor dobálja le a bimbókat,ha huzatot kap,vagy valami hirtelen hideghatás
További ajánlott fórumok: