"Okosan" főzni (beszélgetés)
Én készételeket is szoktam lefagyasztani. Sok minden jó úgy is. Pl húslevest, pörkölteket, töltött káposztát, töltött paprikát, fasírtot rántott húst, süteményeket. (Krumplis ételeket ne fagyassz, azok nem jók utána.)
Javaslom készíts heti étlapot. Ha előre tudod hogy mit főzöl, gyorsabb a bevásárlás és mindig lesz otthon ami kell. És jobban tudsz a főzésre szánt idővel is kalkulálni.
péntekig nem tart ki :D Amúgy én úgy tárolom sima hűtőben, h tésztát abszolút nem főzök bele, csak külön, és külön is tárolom. Illetve a húst is kiszedem belőle, és az is külön van.
Így igen, élvezhető. Olyan erős lesz, ahogy lassú tűzön főzöm, h összekocsonyásodik az orjaleves is, meg a csontleves is, meg minden hasonló. A kocsonyát is el lehet tárolni fagyasztás nélkül nem? És az is húsleves lényegében!
Én úgy szoktam csinálni, h Minden vasárnap 1 nagy adag levest főzök (mikor mit). (lényegében ezt esszük egész héten, amíg el nem fogy) Mindketten elég levesesek vagyunk, uhogy van rá kereslet.
A második az nálam mindig úgy működik, h amikor a levest főzöm, akkor készítek általában vmi komolyabbat, de azt is több adagot. Nálam eleve a leves főzéséhet több óra kell, mert mindig lassú tűzön főzöm, így van időm húst sütni- nem csak szelethúst serpenyőben- vmi komolyabbat is, és vmi komolyabb köretet, salátát is összedobok közben. Amikor kevesebb időm van, és már elfogyott a több adag második, akkor meg mikor mit kerül az asztalra :) Előre klopfolt, pácolt hús van a fagyóban, uhogy akár az, egy kis rizzsel, vagy sültkrumplival. Vagy bundáskenyér, vagy lecsó, vagy kolbászos rántotta, vagy vmi gyors tésztaétel. Panírozni is tudsz előre. Szelet húst úgy, h egyenként bepanírozod a husit, és egyenként csomagolod folpack-ba. Ha ez megvan, akkor adagonként zacskózod, és mehet a fagyóba. Nagy adag töltött káposzta, zacsizva, vagy dobozolva adagonként szintén fagyasztható, paradicsomos húsgombóc szintén, pörköltek is, meg minden hasonló! Én amit nem szeretek fagyasztani, azok a tejfölös/ tejszínes ételek (pld bakonyi husi...)... amikor kiolvad, a tejföl kicsapódik belőle....
Én mindent, húst, zöldségeket is konyhakészen teszem a fagyóba..tehát húsokat csíkokra, kockákra, szeletekre vágom, és mindre rácímkézem, hogy mihez való..tehát a kockára vágott annak pl gulyás, vagy ragu..attól függ milyen fajta.
Nagyon apróra darabolt, de nem darált: gyros..stbstb
Zöldségeket is csíkozva, kockázva, egészben, csomagban vegyesen, külön-külön...
Elég tapasztalt vagyok a konyhában. Eddig többnyire volt időm kigondolni és kivitelezni a napi betevőt, úgyhogy nem kényszerültem rá a pikk-pakk főzésre. Gyors vagyok, de nem feltétlenül előrelátó.
A közeljövőben nem lesz ennyi időm a főzéssel foglalkozni, de nem akarom rontani a megszokott színvonalat. Kíváncsi lennék mások, akiknek nem jut túl sok idő arra, hogy a konyhában pepecseljenek, sokat dolgoznak, vagy kismamák, hogyan oldják meg a mindennapokat.
Nem feltétlenül csak gyors receptekre vagyok kíváncsi, inkább okos előrelátásra, hogy ki mit főz nagytételben, s fagyaszt le, vagy készít valamit, amit másnapra, harmadnapra átvariál, hogy ne legyen uncsi, de mégse kelljen naponta ötfogásos ebéden ötletelni, s a többi, s a többi... Persze megvannak nekem is a magam módszerei, alapötletek, de nem árt, ha minél több van belőlük. Beszélgessünk erről egy kicsit! :)