Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Női sofőr fórum

Női sofőr (beszélgetős fórum)


29. Regin_a (válaszként erre: 14. - Epresturmix)
2019. ápr. 30. 22:22

Dehogy szopatnak! Nem kevés kilómétert vezettem kezdő vezetővel és T betüvel

Ki kell rakni, ritka bunkó az aki nem veszi figyelembe

28. Imisz (válaszként erre: 26. - Ancika85)
2019. ápr. 30. 21:18

Látod Ancika 2 nap után már csökkent a félelem :)

Biztos, hogy félelem amit érzel? Nem lehet, hogy csak nagyfokú bizalmatlanság a többi autóstárssal szemben?

27. Imisz (válaszként erre: 25. - KGyula)
2019. ápr. 30. 21:02
Gyula, abban egyet értünk ha valaki x idő gyakorlás után sem tanul meg, nem múlik el a félsz az jobb ha feladja.
26. Ancika85 (válaszként erre: 25. - KGyula)
2019. ápr. 30. 18:23

Kedves KGyula! Igen rettegek mert én hiába figyelek vezetek ovatosan sok az olyan ügyeletes hülyegyerek aki na majd én mutattom a tutit nagygázzal fékcsikorgatva indulok, az 50km/h leszarom. És igen van a környezetembe más is hogy nem vezet mert fél hogy hiába tud ő amikor a masik uram bocsáss egy barom.

Így hozta az élet most hogy vezetek megint és nem a sajá tudásimba nem vagyok biztos hanem a többi vezetőjébe (itt emelném ki az oberkodo index minek tipusu vezetőket) és jelentem ma már nem volt bennem akkora félsz. De amikor 2 gyerek ül mögöttem igen félek hogy nem miattam de más miatt lesz baleset. Akkor itt ki az időzitett bomba én aki félti a gyerekeit vagy az aki felelőtlenül vezet mert én vagyok a jani?

25. KGyula (válaszként erre: 24. - Imisz)
2019. ápr. 30. 17:50

Hm...


"Rettegek a vezetéstől! (...) Gyakorolok már pár napja, de szó szerint ki tudom csavarni a vizet a kormányból. Jövőhéttől egyedül kell(ene) vezetnem de félek. Tudok vezetni, de félek a többi sofőrtől."


Hát...


Kedves Imisz!


Gergő fiam soha nem targoncázott, aztán néhány hónapos jogsival simán hazahozta Záhonyból (vagy honnan) a jobb kormányos, 3000-es Jaguárt. De említhetném ex menyemet, vagy néhai unokanővéremet, avagy néhány kolléganőmet, akik előtt le a kalappal... Sőt, ott van az USA-ba szakadt nagyobbik fiam, aki feleségével kamionozik: egy bazinagy "csőröst" vezetnek, és egymás váltótársai.


Értem én a problémát... Ezért javasoltam azokat a pluszórákat. Azt viszont leszögezem, egy bizonyos gyakorlás után, ha nem megy, jobb, ha feladja az ember. Ha belegondolok, még most is borsódzik a hátam: valaki úgy ül be a volán mögé, hogy retteg a vezetéstől, a forgalomtól, a többi sofőrtől.


Az idős hölgy- és úrvezetőkkel kapcsolatos felvetéseiddel maximálisan egyetértek. Itt a felelősség az orvosé. Ha életkorából eredő állapotánál fogva alkalmatlan a vezetésre, nem kell kiadni az orvosi igazolást.


Ennyi.

24. Imisz (válaszként erre: 23. - KGyula)
2019. ápr. 30. 15:27

Kedves Gyula!

Az a helyzet a posztoló nem habitusánál, alkatánál fogva alkalmatlan a vezetésre, egyszerűen jogosítvány ide vagy oda, úgy hozta az élet, hogy nem vezetett és rutintalan. Szóval még lehet / lesz belőle jó sofőr. Számomra az, hogy itt feltette a kérdését, megosztotta az érzéseit (egy szóval sem mondta, hogy összeomlik) már azt jelenti tisztában van a jelenlegi tudásával ellentétben azokkal, akik tényleg -szavaiddal ismét élve- habitusuknál,alkatuknál fogva alkalmatlanok de ezt nem ismerik be, sőt nagy arccal vannak a volán mögött az erősebb kutya b@szik alapon!

Az, hogy te 16 évesen targoncáztál egyéni szerencséd, de a vezetők 99%-a nem egy gyártelepen kezdte. Ebből következik, hogy igenis mindenki (na jó, majdnem mindenki) volt kezdő! És amíg valaki kezdő -akár friss jogsival akár több évessel de vezetési tapasztalat nélkül- az bizony fog félni az elején.(egészséges mértékű félelem vagy drukk nem árt) Ez viszont nem jelenti törvényszerűen azt, hogy balesetet is fog okozni mert 100x jobban figyel. Elég szomorú, hogy mint javasoltam a T betűt sokan írták, hogy az csak ront a helyzeten. Pedig arra szolgálna, hogy míg elég rutint nem szerez a kezdő vezető addig kicsit elnézőbben -egy lefulladásnál pl, vagy ha nem ugrik ki a kereszteződésben az első kis "lyukba" - viseltessünk iránta.


Szóval egyetértek veled abban, hogy vannak bizony akik egyszerűen alkalmatlannak születnek a vezetésre és azok is maradnak, de Ancika a leírtakból szerintem igenis alkalmas, csak gyakorlás kérdése. És már miért ne bíztatnánk? Ismeretlenül is kijelentem, hogy már most jobb sofőr mint az a bácsika aki 80+-os, 60+ éve van jogsija, vezet is na de hogy???? És nem, az istennek sem ismeri be, hogy nem szabadna már neki! (személyesen ismerem sajnos) Na ő és a hozzá hasonlók az időzített bombák!

23. KGyula (válaszként erre: 22. - Pasionella)
2019. ápr. 30. 14:12

Nos, kedves Pasionella, a helyzet nem olyannyira egyszerű.


Leírtam, hogy "van, aki alkatánál, habitusánál fogva alkalmatlan a gépjárművezetésre". Az ilyenből soha nem lesz "rendes", vagyis a közlekedés biztonságára nem veszélyes gépjárművezető. És igen: az ilyen ne kísérletezzen, mert valóban egy "ketyegő bomba" (hátha ez minősítés jobban tetszik), aki egy bonyolultabb közlekedési szituációban, vagy "csak úgy" összeomlik (és itt nem a kezdeti bénázásról van szó)... Tehát, az ilyen maximum csak utas legyen, de néha még annak is veszélyes az akadékoskodásával, sápítozásával, a biztonsági övbe kapaszkodásával, a "fékezéseivel"... Ugye, ismerős?


Aztán: itt nem az a kérdés, hogy én kezdő autóvezetőként milyen voltam egykoron (mókás, hogy amikor egy jelenségről beszélek, majdnem mindig kihegyezitek a kérdést az adott személyre), hanem a gépjárművezetésre ab ovo alkalmatlanságról.


De, ha már felvetetted: három okból nem voltam "mazsola".


Az egyik, hogy már 16 éves koromtól (igaz, "fű alatt", de a főnökeim hallgatólagos engedélyével) a gyár területén elektromos-, majd dízel-targoncáztam, tehát nem jelentett gondot a gépjármű "üzemi berendezéseinek" működtetése. Gondolj bele: naponta több tucatszor kellett a villás-targoncával a raklapok hézagjait "megközölni", előre- és hátramenet, kuplung kinyomása, váltás (szorozd meg több százzal), és rakottan pörögni-forogni, miközben a tornyot emelted, a villát döntötted.


A másik, hogy NAGYON AKARTAM VEZETNI (és persze autót is szerettem volna). Tehát nem "feladat" volt a vezetés, hanem egy "álom vagy vágy beteljesülése". Érzed, ez mekkora különbség?


A harmadik (és talán ez a leglényegesebb): nem féltem a forgalomban, talán azért nem, mert kisgyermek koromtól kerékpároztam (volt némi forgalmi rutinom), majd 18 éves koromtól kocsikísérőként jártam az országot (itt is lehet szerezni közvetett tapasztalatot, főleg, hogy alkalmanként "suttyomban" vittem a Zilt vagy az IFA-t - ezek tehergépkocsik).


Lenne egy negyedik is, de ezt már szinte félve írom le, mert megint "kapok": pszichésen nem vagyok ab ovo alkalmatlan a gépjárművezetésre. Másképpen: nem vagyok eleve béna hozzá (tudom, hogy ez nem, vagy ez sem tetszik).


Megismétlem: aki alkatánál, habitusánál fogva alkalmatlan a gépjárművezetésre, fél, retteg a forgalomba, huszadszorra, negyven ipszilonnal tud csak betolatni két parkoló autó közé (ha be tud egyáltalán), és sorolhatnám, az NE VEZESSEN, mert előbb utóbb Ő, vagy miatta más "ölni fog".


Tetszik, nem tetszik, ez a kendőzetlen igazság. Ezt minden indulat és ártó szándék nélkül írom.


Végül hadd hozzam példának a feleségemet, akinek 33 éves vezetői engedélye van, de a vizsga letétele után alig, később egyáltalán nem vezetett, és nem is akar. Miért? Mert fél. Miért "tette le a jogsit"? Mert volt hozzá autó és a szülei megkövetelték tőle.


Szerencséje volt, mert röviddel a vezetői engedély megszerzése után "összekerültünk", és én nem vártam el (vagy követeltem meg) tőle, hogy vezessen (sőt), miután láttam, hogy fél, kapkod, ideges, és minden emberi képzeletet felülmúlóan béna. Persze, darabideig én is kapacitáltam a vezetésre (nekem lett volna kényelmesebb)...

22. Pasionella (válaszként erre: 21. - KGyula)
2019. ápr. 30. 12:39

Javareszt egyetertek DE ne mond mar hogy amikor megkaptad a jogsid te teljesen stresszmentesen vagy izulas mentesen vezettel mert nem hiszem el!

Igen gyakorolni kell sokat, az O eseteben oktatoval lenne a legjobb de az nem megoldas h kukaba dobja a jogsijat.

Amugy pedig... az ilyenek mint Te sajnos elfelejtik hogy bizony Ok maguk is voltak mar tanulo vezetok...mert a tanulo vezeto jelzo nem szunik meg a jogsi megszerzesevel...szoval a hozzad hasonlok elfelejtik hogy ok is voltak valamikor kezdok es borzasztoan turelmetlenek a tanulokkal...de ne legyen igazan, lehet Te nem felejtetted el, viszont rengetegen igen...sot... friss tudassal rendelkezem ezert igen szabalyosan teszek mindent, az hogy lehet h aki x eve megszerezte ugyan ugy mint en elfelejtette mi az h elsobbseg vagy h van egy kutyu az auton amit ugy hivnak index? Es sorolhatnam...

De persze csak MI vagyunk a potencialis gyilkosok :-) nyilvan Te magad is az voltal egykor...csak eltetszett felejteni...

21. KGyula
2019. ápr. 30. 11:38

Kedveseim!


Elhűlve olvasom a bejegyzéseket!


A gépjármű "veszélyes üzem". A közlekedési balesetek áldozatainak száma jóval meghaladja a szándékos emberölés miatt elhunytak számát. Az egy életre megnyomorítottakról, az életveszélyes és a súlyos sérültekről, valamint a tetemes anyagi kárról nem is beszélek...


Aki fél, retteg a volán mögött, "zavarja" a forgalom, stresszel (stb.), könyörgöm, az vezetőként ne üljön az autóba, mert potenciális gyilkos (bocsánat az erős kifejezésért).


Ancika85nek biztató szavakat íróknak meg "üzenem": mit szólnának hozzá, ha egy ilyen típusú vezető által okozott baleset áldozata valamelyik hozzátartozójuk volna?


Ancika85-nek pedig azt javaslom, hogy gyakoroljon sokat, "vegyen" pluszórákat (erre akkor is lehetőség van, ha akár húszéves a jogosítványa), eleinte egyedül ne vezessen, és ha a stressz (stb.) nem múlik el, dobja vagy ássa el az indítókulcsot és a vezetői engedélyt! Ez komoly.


Lányok, asszonyok!


Ez nem játék vagy szórakozás. Van, aki alkatánál, habitusánál fogva alkalmatlan a gépjárművezetésre. Ne kísérletezzetek: az életetek és mások élete a tét!

20. Pasionella (válaszként erre: 1. - Ancika85)
2019. ápr. 29. 21:46

Nekem kb egy honpja van meg a josim es az elso onallo vezeteseim elott mindig nagyon izgultam, naponta autoval jarok dolgozni, ahogy telnek a napok egyre konnyebb es jobb, ugy erzem konnyebben oldok meg dolgokat es mar nem felek ugy mond...

Ma is egy teherautos ugy gondolta nem kell hasznalnia a visszapillanto tukreit es konkretan szinte a padkahoz szoritott de megoldottam. Sok a hulye sofor igen, en a bizalmi elvben nem hiszek, inkabb nem bizom senkiben es megfeleloen korultekintoen kozlekedek.

Gond h ennyi ideig nem vezettel, kar de ha mar igy alakult probald ezt lekuzdeni. Csomo oktato vallal amolyan frissito oktatast, ha ez esetleg megnyugtatna.


Menni fog csak probald meg. En egyebkent hiszem azt h gyakorolni es gyakorolni kell, muszaj, csomo penzbe es idegbe kerult a jogsi!!! Es friss jogsiskent latom h sok hulye kozlekedik az utakon akiknek isten se tudja h lett jogsijuk de ez van...


Hajra!

2019. ápr. 29. 17:31
Az első nap pipa jobb lett mint számítottam remélem tényleg csak kis idő és jobb lesz
2019. ápr. 29. 11:09
Elöbb utobb csak belejössz a vezésbe szerintem,biztos nem lesz gond.
17. 0adc8842b1 (válaszként erre: 1. - Ancika85)
2019. ápr. 29. 09:43
Szerintem szükséged lenne legalább egy 30 órás vezetésre, ami a vizsgához is szokott kelleni. Persze valaki kell melléd. Ráadásul vidéken, vagy a fővárosban, vagy nagy városban,mert valóban tragédia milyen sofőrök vannak az utcán. Azt mondják, jön a tavasz és ilyenkor kikerülnek az utcára a betokosodott vezetők. Ha viszont idegesen ülsz a kormányhoz az neked is lehet tragédia. Vigyázz magadra, kell egy adag gyakorlat. Majd ha biztos leszel, akkor menj ki. Te döntesz, ha muszáj, vigyázz magadra.
16. Epresturmix (válaszként erre: 15. - Michelle.r)
2019. ápr. 29. 05:07

Ugye? Volt aki mesélte, hogy próbálták leszorítani az útról, egyebek. Nálam is felejtős. Idézem Gy-t: "ki ne merèszeld tenni a kocsimra és te is jobban jársz ha nincs kint" 🤣


Hallgatok rátok. 😉

15. michelle.r (válaszként erre: 14. - Epresturmix)
2019. ápr. 28. 22:35

Nekem sem engedte az apám, hogy kirakjak. És igaza is volt, tényleg szórakoznak nagyon sokan a "mazsolákkal".

Eszedbe ne jusson, nem lesz segítség :S.

14. Epresturmix (válaszként erre: 13. - F4e7e8321e)
2019. ápr. 28. 22:18
T betűvel szopatnak! Éppen a napokban kérdeztem másokat meg erről. Én is szeretném majd kitenni, de nem javasolta senki. 🤣
13. f4e7e8321e (válaszként erre: 12. - Ancika85)
2019. ápr. 28. 20:36

Nézd a dugó jó oldalát: mindenki lassan halad, nem tudod nyomni neki.

Friss jogsisként - 25 éve - egyszer úgy váltottam sávot bentiből ki, hogy ahogy hátranéztem, ráhúztam a kormányt egy buszra. Centiken múlt.

Meg egyszer elfelejtettem visszaváltani egyesbe egy stop táblánál, kettesben indultam, majd a kereszteződés közepén leállt a motor. Az is centiken múlt.

Ezeken kívül csak kocsi tetején felejtett kóla/kávé/kisfröccs/két kazettás magnó voltak, ami nem közvetlen életveszély.

Aztán muszáj volt mennem és egyszer csak azt vettem észre, hogy imádok vezetni.

Sok év után már Pesten simán, európai nagyvárosokban, bal/jobboldalas közlekedésben is lazán vezetek és tényleg imádom.

Én a pályákat nem szeretem annyira, olyankor azzal nyugtatom magam, hogy minden kormány mögött 1-1 ember ül, akik ugyanúgy vigyáznak magukra elvileg.


Szóval szerintem "T" betű és sok-sok gyakorlás, akkor is, ha eleinte rossz.

12. Ancika85 (válaszként erre: 11. - Michelle.r)
2019. ápr. 28. 19:49
Igen ez volt ment is a gyér forgalom mellett csak azért a du 4 órás csúcs (kis városban élünk) amikor megyek a gyerköcökért az stresszel. Mert hál istennek reggel mikor megyünk akkora forgalom nincs még.
11. michelle.r (válaszként erre: 9. - Ancika85)
2019. ápr. 28. 19:44
Akkor uccu neki! Este, amikor már alig van forgalom, indulj, és tegyél néhány kört a környéken. Egy-két hét, és meglesz a rutin.
10. michelle.r (válaszként erre: 1. - Ancika85)
2019. ápr. 28. 19:40

Jah, a leírtak alapján inkább a többi sofőrnek van félnivalója tőled ;)


Nyugi, a legtöbben nem kormánykerékkel a kezünkben születtünk. Gyakorolj, mert ez nem a mantráktól fog elmúlni, hanem attól, hogy egyre magabiztosabb leszel. Én annyira foscsiztam, amikor először mentem egyedül, hogy leégettem apám autójában a kéziféket, mert elfelejtettem kikapcsolni ;). Volt, hogy a mögöttem lévő rendőrautóból szerencsétlen rendőrnek ki kellett szállnia, hogy segítsen az emelkedőn elindulni.

9. Ancika85 (válaszként erre: 7. - Ikres_anyu)
2019. ápr. 28. 19:40
Kaptam férjemtől egy kis opel b corsat gyakorlóautonak.
8. Imisz (válaszként erre: 1. - Ancika85)
2019. ápr. 28. 19:40
Ha megnyugtatóbb számodra tegyél ki T betűt előre-hátra pár hétig. Elnézőbbek a többiek talán. (én legalábbis az vagyok, mert mindenki volt kezdő) Bele fogsz jönni, csak nyugodtan, először az általad ismert -esetleg kevésbé forgalmas- útvonalon közlekedj.
2019. ápr. 28. 19:37

Szia, én is ritkán vezetek, de nekem pont az a jó, hogy a többi sofőr rutinosabb, jobban érzi az autót amikor le kell húzódni pl.

Bele fogsz jönni, de izgulj!

Milyen autóval leszel?

2019. ápr. 28. 19:23

Mikor először jöttem fel Budapestre folyton törökgetnem kellett a kezem az ülésbe.. 😀

Aztán egyre kevesebbszer, ma már lazán vezetek.

Biztos belejössz te is!

2019. ápr. 28. 19:22

Szerintem főleg az elején jobb egyedül vezetni, vagy olyannal, akinek nincs jogsija. Legalább nem kritizálnak.

Minél többet vezetsz, annál magabiztosabb leszel. Ne aggódj, mindenki kezdte valahol, és mindenki szokott hibázni. Sok sikert!

4. Ancika85 (válaszként erre: 2. - Guruljka)
2019. ápr. 28. 19:22
Tudom jobb lett volna, de most a saját káromon tanulok. 🙁
2019. ápr. 28. 19:12
Menni fog, napról napra jobb lesz. Gyakorolni és menni kell.
2019. ápr. 28. 19:09

Végül is kezdő vagy. Kár, hogy a férjed mellett nem használtad ki a lehetőséget, úgy jobb lett volna, apránként.

De szerintem ugyanúgy belejössz majd, mint bárki más.

2019. ápr. 28. 19:07
Sziasztok! Retegek a vezetéstől! 12 éve van jogosítványom de valahogy mindig férjem vezetet (nekem kényelmesebb volt), de az élet ugy hozta hogy vezetnem kell. Gyakorolok már pár napja, de szó szerint kitudom csavarni a vízet a kormányból. Jövőhétől egyedül kell(ene) vezetnem de félek. Tudok vezetni, de félek a többi sofőrtől. Aki volt hasonló helyzetbe hogy tudta legyőzni a félelmét? Mantrázom magamban, hogy jobb lesz megy ez majd egyyre jobban, de azért parázok rendesen mint aki kezdő jogsis.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook