Noch einmal Robinson! :)) (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Pirított grízzel?
Persze lehet, hogy két malomban őrölünk, én azt hittem, Tumbo egyszerre pirít egy kiló darát, de rájöttem, csak megvesz egy kilót, és a többi megmarad.
Tumbo-Erzsike semmit nem szór meg cukorral, semmi édeset nem eszik - habár az ötleted a több éves lekvárjával igazán finom lenne.
Ha újonnan kell grízt venned, és nem használod el mindet, "nyersen" is lefagyaszthatod, akkor se moly nem esik bele, se nem áporodik meg.
Csak ne felejtsd el, hogy van.
Vagy add oda valakinek, aki elhasználja.
Nem pirítok egy kilót! Miért tenném?
De így is lehet, akkor tényleg tedd a fagyóba.
Olvasom a neten, két személyre 10 kanál grízt tesznek pirítani. Én még sosem mértem, mert nem baj az sem, ha kicsivel több a gríz a tésztán.
Nálam nem szokott maradni, mert én úgy csinálom, hogy a grízt egy nagyobb edényben pirítom, és amikor kész, akkor beleborítom a kifőtt tésztát.
Szóval nálam legfeljebb maga a grízes tészta marad meg, de az nem szokott problémát okozni... :D
Én is azzal szoktam, vagy ha veszek hozzá egy csomag túrót.
Jó ez a grízes tészta is, de önmagában a lekváros kenyér is egy szelet kenyérre, egy csésze teával tökéletes reggeli.
Nem vagyok hajlandó kismillió pénzt kiadni bolti lekvárra, miközben olyan édesre csinálják, hogy szinte émelygek tőle. A tök most olcsóbb, mint a répa, narancs, vagy akár az alma! De 2 kisebbet az íze kedvéért csak belefőztem. Remélem, nem érkezik megromlani. :))
Tavaly, amikor a tököt kaptam, megcsináltam az almás töklekvárodat, és pár adag grízes tésztára nagyon jó volt. A legvége sajnos a hűtőben is megpenészedett, de azért, mert elfelejtkeztem róla. Ritkán éhezem lekvárra.
Venni ezért én nem fogok tököt, a tavalyi is kapott volt.
Ha nagy ritkán sütök palacsintát, fahéjas cukorral szoktuk megenni.
A héten vettem egy sonka sütőtököt, én csak nyeles töknek hívom, ha hosszában elvágjuk, olyan mint a merőkanál. A kanál fejét szoktam megtölteni, a nyelét pedig szeletelve rántani, vagy felvágni makaróninak...
Most nekiálltam, feldaraboltam az egészet, és 2 db. savanyú almával összefőztem lekvárnak.
Valamikor régen találtam a narancsos répalekvár receptet, no én azóta azt már megcsináltam citrommal is. Nekem jobban ízlik, ha kicsit savanykás.
Most a tök-alma lekvárhoz egy kis citromlét forraltam a legvégén. A tök pucolása tovább tartott, mint a párolás. Hűl egy kicsit és rakom üvegekbe, az üvegeket fejre állítva az asztalon, majd kihűlnek, utána mehetnek a hűtő ajtóba.
Jó lesz az majd télen egy kis palacsintába. A cukrot csak úgy, saját számíze szerint raktam bele, nem szeretem a túlcukrozott dolgokat.
Én is remekül érzem magam! Egész nap aranyos idő volt, ahogy errefelé szokás mondani, és bizony rám melegedett a kis kabátka.
Jó volt az egyetemi óra, nemrég értem haza, de idegeskedés és sietség nélkül, mert a taxi meg volt beszélve. Mindent összevéve, csodás nap volt!
Nem ebben fogom a téli krumplit hazahozni, akkor nem húz.:D
De egyébként szeretem a hátizsákot, gyakran hordok. Valahogy a retikül sosem elég, mindig kerül bele valami, aminek bele kellene férnie, de nem teszi. Akkor már inkább viszem a hátizsákot.
Hátizsákról jut eszembe:
Ritkán történik meg ilyesmi, de komolyan vágyakozom arra a hátizsákra, amelyet a német távegyetem árul.
Az a fazon, amely régóta tetszik, és egyetemi feliratos...
Közel 25 Euro, össze fogom spórolgatni. Jelenleg sok már fizetnivalóm van, meg a bringa, sőt még az állatorvost is kellene hívni, a kiskutya oltásai végett...