Nevelőszülők (beszélgetés)
sziasztok!én még uj vagyok itt de olvasgattam az okj képzésröl.ezt a cikket találtam.
Tweet
Uniós elvárás, hogy egyre több nevelőszülő legyen Magyarországon. De az, ahogy a szaktárca átdolgozta a gyermekvédelmi törvény módosítását, nem hozza meg a kívánt eredményt, hiányoztak a szakmai egyeztetések - vélekedett lapunknak az Unicef gyermekjogi igazgatója. Herczog Mária szerint pedig semmi szükség az 500 órás, OKJ-s végzettséget adó tanfolyamra, sokkal inkább a nevelőszülői tanácsadók tudását és szerepét kellene erősíteni.
Az egész program csak arra volt jó - mondta - hogy több milliárd forintnyi uniós pénzhez segítsék a tanfolyam tananyagát kidolgozó Apor Vilmos Főiskolát.
Mindössze néhány hónap alatt, tavaly október és december között dolgozta át a kormány a gyermekvédelmi törvényt, ezért vannak benne átgondolatlan módosítások. Egyebek között erről beszélt lapunknak Gyurkó Szilvia, az Unicef gyermekjogi igazgatója. A szakembert azt követően kerestük meg, hogy Horváth Gabriella nevelőszülő beszámolója szerint elveszítheti nyolc éve nevelt gyerekeit, ha nem végzi el egy év alatt az 52 napig tartó, OKJ-végzettséget adó tanfolyamot. A szaktárca ugyanis a gyermekvédelmi koncepció jegyében azt tervezi, kötelezik erre az úgynevezett hagyományos nevelőszülőket, vagyis azokat, akik nem főállásban nevelik a gyereket. Horváth Gabriella nővére unokáit vette magához, mert a ma már 18 és 13 éves gyerekek nagyon rossz körülmények között éltek a szüleiknél.
A törvénymódosítás szükségességével kapcsolatos kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, a nevelőszülőknek kötelező a tanfolyam elvégzése. Ez azt jelenti, hogy aki ennek nem tesz eleget, nem nevelhet gyermeket. A tanfolyamot elvégzettek jogviszonyát foglalkoztatási jogviszonnyá alakítják, az ehhez szükséges, megújított OKJ-s képzések pedig még ebben az évben megkezdődnek. "Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola konzorciumi partnerként vesz részt a projekt megvalósításában", ebben az intézményben dolgozzák ki a tananyagot. (Ez az a főiskola, melynek rektora az Élet a hitben című negyedikeseknek szóló hittankönyvben halálos bűnnek nevezte a homoszexualitást - szerk.).
A szaktárca szerint egyébként a nevelőszülői tevékenység munkaként és hivatásként történő elismerésének alapja, hogy ne "csak" szeresse és odaadással gondoskodjon a gyermekről, hanem egy szakmai csapat tagjaként "szakemberként" dolgozzon. "E tevékenység ellátásához speciális tudás, képességek és kompetenciák szükségesek, amelyek elsajátítása csak látott minták alapján nem lehetséges, felkészítést és folyamatosan fenntartott együttműködést, tanulást feltételez."
Gyurkó Szilvia szerint az elgondolás nem rossz, hogy a gyerekek többsége családban, nevelőszülőknél nevelkedjen, és csak nagyon kevesen legyenek intézetben. Magyarországon ma az a helyzet, hogy az intézetben jelentősen több gyermek nevelkedik, és bár nő a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek száma, a nevelőszülők száma a 90-es évek óta gyakorlatilag változatlan. Még ott sem mozgósíthatók a párok, ahol egyébként magas a munkanélküliség. Ezen akar változtatni, az unió elvárás alapján a kormány. A módosított gyermekvédelmi törvény szerint bárki, aki gondoskodik egy gyerekekről, kapjon érte pénzt, de ellenőrizhető legyen.
Ez helyes - magyarázta a szakember -, de úgy tűnik, hogy a változtatások során nem gondoltak egy sor speciális helyzetre. Gyurkó Szilvia szerint ennek egyik oka, hogy hiányzott a szakmai egyeztetés, egyszerűen kipipálták az uniós elvárást. Megjegyezte azt is, általános tendencia, hogy a gyermekvédelem területén egyre nagyobb szerepet kapnak az egyházi és vallási szervezetek. Ez nemzetközi színtéren is komoly kérdéseket vet fel a szakemberekben, hiszen éppen az egyházakról derült ki számos alkalommal, hogy gyerekintézményeikben visszaélések történtek, a bűnösöket pedig nem büntették meg.
Herczog Mária az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja szerint egyáltalán nincs szükség változtatásra, az 1997 óta jogszabályban rögzített 60 órás döntéselőkészítő képzés, a környezettanulmány elég a nevelőszülőknek.
Igaz, ennek feltétele, hogy mindez jó színvonalon történjen. Csakhogy a nevelőszülői tanácsadók egy része nem elég felkészült a támogatásra, nincs is mögöttük megfelelő szolgáltatói háttér, ami segítene például a speciális szükségletű, traumatizált, nehezen kezelhető, fogyatékos vagy bármilyen egyéb gonddal küzdő gyereknek és hozzátartozóiknak. Herczog Mária szerint Horváth Gabriella esete nem tipikus, hiszen ő pedagógus végzettségű és rokongyerekeket nevel, de ettől még segítségre szorulhat, amihez nem egy 500 órás képzés kell. A szakember szerint alapvetően arról van szó, hogy a szakállamtitkár kezdeményezésére létrejött egy minden szakmai konzultációt és együttműködést nélkülöző nevelőszülő toborzás és intézménykiváltási program. Megjegyezte azt is, kevés a hozzáértő szakember, de őket sem engedi megszólalni. Így viszont "sikerült egy fölösleges munkával megbízni, és több milliárd forintnyi uniós pénzhez segíteni az Apor Vilmos főiskolát" - jegyezte meg Herczog Mária.
Nincs elég hely a kötelező tanfolyamra
Több mint 5500 nevelőszülőt tart nyilván a szaktárca, 300-an hivatásos nevelőszülők. Többségüknek, 5200 embernek azaz a nevelőszülők döntő többségének ez a munka nem biztosít nyugdíjat és egyéb társadalombiztosítási ellátásokat megalapozó szolgálati időt. Arra azonban nem tért ki a szaktárca válaszában, hogy most csak 1600 tanfolyami helyre kaptak projekt pénzt, vagyis 3600 nevelőszülő akkor sem tudja elvégezni a tanfolyamot, ha akarná. Mi lesz a 3600 szülővel és a náluk nevelkedő gyerekekkel.
Címkék: nevelőszülő, gyermekvédelmi törvény, Herczog Mária
Nálunk,jövő szombaton kezdődik az évnyitó!!De ez már nem is tudom hanyadik időpont!Ha túl leszek rajta,majd írok!
Amit elmondtak,semmit nem fizetnek,csak napi bruttó 1000 ft járulnak hozzá,a gyermek vigyázáshoz!(nem gyermekenként,nem óráként...)
Az utiköltséget mindenki maga állja, ezt megmondták egyértelműen.
A gyerekvigyázásra fizetnek 1000 ft-ot/nap, amely napokon a képzés van. Nálunk ennyi az óradíja a gyerekvigyázónak, napi 8 ezer forintot minimum ki kell fizetnem neki a képzési napokon.
És ezt a kis pénzt is majd csak akkor utalják ki utólag, ha elvégezted a képzést és sikeres vizsgát tettél.
Ma kaptam meghívót az évnyitóra, okt. 22.-én lesz. 10-18-ig. A megjelenés kötelező, ki van hangsúlyozva a levélben.
Gondolkozom mi legyen . Egyenlőre nem tudom eldönteni, hogy menjek vagy várjak.
Havi szinten csak a gyerekek felügyelete ezekre a napokra 30 ezer plusz az utiköltség 12 ezer. Bizonytalanra ugye, mert még nem tudjuk, hogy pontosan mi lesz abban a jogszabályban.
Szerintetek érdemes most elkezdeni vagy jobb várni?
Kaptam üzenetet. Bemásolom.
Tisztelt Pályázó!
Tisztelt Pályázó
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 2013. október 01.-től módosultak a pályázati feltételek. (www.tamop5410.hu/hir41), Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben a képzésválasztást követően, a hiánytalanul kitöltött munkáltató igazolás feltöltése és beküldése 8 munkanapon belül nem történik meg, akkor a rendszer automatikusan visszahelyezi a pályázót a képzés választás lapra, melyet követően az Ön által korábban foglalt képzési hely felszabadul.
A pályázatkezelő rendszerbe feltöltött valamint véglegesített munkáltatói igazolás hiányában pályázata érvénytelennek minősül!
Üdvözlettel:
NCSSZI Közép-magyarországi Regionális Iroda
Telefonszám: +36/1-3221454; e-mail: wesselenyi@ncsszi.hu
TÁMOP-5.4.10-12/1-2012-0001
kiemelt projekt
Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet
1134 Budapest, Tüzér utca 33-35.
Levelezési cím: 1381 Budapest, Pf. 1357
Honlap: www.tamop5410.hu
Nálunk is hétfőn indult volna, de semmi hír róla. Gondolom itt sem jött össze a létszám.
Nekem nem hiányzik...
Igen, Levente.
Az új képzésről van szó természetesen. Valami emailt kapott az enyém.. én nem tudom, mert nem sikerült jelentkeznem a neten.