Nagyböjt 2012 (beszélgetés)
Sziasztok! Szerintem ha a böjt szóba kerül, sokan először valamilyen étel megvonására gondolnak - pl. hogy húst nem eszik az, aki böjtöl. (Róm. katolikusok - akik gyakorolják is a vallásukat - péntekenként nem esznek húst vagy akár egész böjtben húsmentesen étkeznek.)
Nos, én nem vagyok katolikus, de fontosnak tartom a böjtöt. Nem feltétlen a fenti értelemben. Lehet a böjt szellemi vagy lelki böjt is. A lényeg nem a tiltáson, a megvonáson van - hanem, hogy mit nyerhetünk általa, mivel leszünk többek, ha böjtölünk.
Nagyon jó célja pl. a böjtnek: közelebb kerülni Istenhez! HOgyan érhetem ezt el? Ha nem eszek húst? Vagy ha kevesebbet tévézek, számítógépezek, és így több időm jut bibliaolvasásra, imádkozásra? Erre mindenkinek magának kell megadnia a választ - már ha felteszi magának a kérdést. :)
A felszabadult időt lehet nemes cselekedetekre is fordítani, pl. segítek az idős szomszédnak valamiben vagy önkéntes munkát vállalok egy kórházban vagy idősek otthonában... stb.
ÉS még egy tipp: lehet szóböjtöt is tartani. Túl sokat beszélsz? Tudatosan figyelj arra, hogy csak akkor szólalj meg, amikor szükséges.
Egy a lényeg: a böjt nem egyenlő a fogyókúrával. Kicsit próbáljatok meg elvonatkoztatni. Higgyétek el, nem is olyan nehéz. :)
Én nem vagyok annyira vallásos.
Azt hittem valami konkrét elképzelésed van.
Szia. Nekem is megfordult ma a fejemben,hogy utána nézek mit is takar ez a böjtölős időszak,de eltelt a nap nélküle sajnos.
Te hogy csinálod?