Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Nagyböjt 2012 fórum

Nagyböjt 2012 (beszélgetés)

1 2
7. Szerdika (válaszként erre: 4. - 904fd6a0c0)
2012. febr. 22. 00:20
Van konkrét elképzelésem, és reméltem hogy azt az itteni beszélgetések nyomán tovább tudom fűzni és okulni tudok belőle.
2012. febr. 22. 00:17
A klasszikus böjt azt fogalmazza meg, hogy nem eszünk húst, kivéve a vasárnapokat. De ma már nem ilyen szigorú a dolog, sokan (köztük én) kevés húst esznek év közben is, így a böjt eredeti formájában értelmezhetetlen lenne. Én azt fogadtam meg, hogy nem iszom alkoholt és napi 3x eszem, keveset. Persze bármilyen böjt jó, amit az ember magának kitalál .) Ha túl sokat fórumozik, akkor napi 1 óra fórum, ha naponta csokizik és az a felesleg, akkor az. Vagy bármi olyan lemondás, ami úgy érzed, hogy téged előbbre visz.
2012. febr. 22. 00:16

Sziasztok! Szerintem ha a böjt szóba kerül, sokan először valamilyen étel megvonására gondolnak - pl. hogy húst nem eszik az, aki böjtöl. (Róm. katolikusok - akik gyakorolják is a vallásukat - péntekenként nem esznek húst vagy akár egész böjtben húsmentesen étkeznek.)

Nos, én nem vagyok katolikus, de fontosnak tartom a böjtöt. Nem feltétlen a fenti értelemben. Lehet a böjt szellemi vagy lelki böjt is. A lényeg nem a tiltáson, a megvonáson van - hanem, hogy mit nyerhetünk általa, mivel leszünk többek, ha böjtölünk.

Nagyon jó célja pl. a böjtnek: közelebb kerülni Istenhez! HOgyan érhetem ezt el? Ha nem eszek húst? Vagy ha kevesebbet tévézek, számítógépezek, és így több időm jut bibliaolvasásra, imádkozásra? Erre mindenkinek magának kell megadnia a választ - már ha felteszi magának a kérdést. :)

A felszabadult időt lehet nemes cselekedetekre is fordítani, pl. segítek az idős szomszédnak valamiben vagy önkéntes munkát vállalok egy kórházban vagy idősek otthonában... stb.

ÉS még egy tipp: lehet szóböjtöt is tartani. Túl sokat beszélsz? Tudatosan figyelj arra, hogy csak akkor szólalj meg, amikor szükséges.

Egy a lényeg: a böjt nem egyenlő a fogyókúrával. Kicsit próbáljatok meg elvonatkoztatni. Higgyétek el, nem is olyan nehéz. :)

4. 904fd6a0c0 (válaszként erre: 3. - Szerdika)
2012. febr. 22. 00:11

Én nem vagyok annyira vallásos.

Azt hittem valami konkrét elképzelésed van.

2012. febr. 22. 00:07
Csak holnaptól kezdődik papírforma szerint, mert február 22-én van hamvazószerda, de mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné, nincs semmiféle megkötés! Szerintem viszonylag nagy dolog 40 napra lemondani valamiről, amit addig szerettél; próbatétel saját magadnak, ha úgy érzed Istennek.
2. 904fd6a0c0 (válaszként erre: 1. - Szerdika)
2012. febr. 22. 00:00

Szia. Nekem is megfordult ma a fejemben,hogy utána nézek mit is takar ez a böjtölős időszak,de eltelt a nap nélküle sajnos.

Te hogy csinálod?

2012. febr. 21. 23:57
Ki böjtöl velem? Akár vallási, akár egészségügyi, akármilyen indokból döntenél úgy, hogy húsvétig böjtölsz, ide! Vessük össze eredményeinket, érzéseinket! Ki hogyan böjtöl?
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook