Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mivel szedjek ki tintafoltot? fórum

Mivel szedjek ki tintafoltot? (tudásbázis kérdés)


2012. okt. 16. 18:26
biztos ki jött már a folt azóta!!!!!!!!!!!!!!
9. hemos (válaszként erre: 7. - Gne2)
2010. júl. 14. 15:35
Ezt már mástól is hallottam, de pillanatnyilag ez sincs itthon, de felkerül a bevásárló listámra.
8. hemos (válaszként erre: 6. - Zsanci79)
2010. júl. 14. 15:34
Vanish-ből nekem csak a folyékonyakból van itthon és azokkal én nem vagyok túl elégedett, bár ettől a szappan még lehet jó. De az most akkorsincs kéznél, de ha más nem mükszik, kipróbálom.
7. gne2
2010. júl. 14. 13:42
Én a dm-es folteltávolítóval szoktam a tollfirkákat eltüntetni. Eddig még mindent kiszedett. :)
2010. júl. 14. 13:40
Nekem a vanish szappan szinte mindent kivisz. tintatollat már szedtem ki.beszappanozom a foltot vizesen, és bedobom a gépbe a rendes mosásba. én nagyon szeretem, mert a kisfiam eszméletlen....gondolom ezt nem kell bemutatni :))) és nagyon olcsó és rendkívül gazdaságos. hiper szuper folteltávolítók a nyomába sem érnek
2010. júl. 14. 13:21
Imádom a házipraktikákat! Akkor kipróbálom először a citromot! Az ecetes ollóval még várnék!
2010. júl. 14. 13:18

Még több praktika,hátha valamikor jó lesz....:)


Környezetbarát folttisztításTermészetes módszerek a folttisztításraFriss gyümölcsfolt:


Áztassuk tejbe vagy savóba, vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából.Fűfolt:


Dörzsöljük glicerinnel a foltot.Golyóstoll, tinta:


Dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal.Izzadságfolt:


Langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk. Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.Kávé-, tea-, kólafolt:


Tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni. Ecetes, majd normál öblítés! Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát! Mustárfolt: dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben.


Penészfolt:


Öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra és tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen.Rágógumi:


Dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le.Rozsdafolt:


Áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki.


Rúzsfolt:


Hhideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki.Vérfolt:


Áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!Viaszfolt:


Tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt.Vörösboros, sör vagy likőrfolt:


Áztassuk bóraxos oldatban.Zsírfolt:


Forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát.

2010. júl. 14. 13:15
a jól bevált ecetes olló...:-)
2010. júl. 14. 13:15

Talán ez segít:


Tintafolt eltávolítása

Néhány évvel ezelőtt még kötelezően töltőtollal kellett írni az iskolákban, később ez már csak a kisiskolásokra volt érvényes, azután ez is abbamaradt, és ma már nagyon kevesen használnak töltőtollat. Mindettől függetlenül a tintafolt mindennapi problémát jelent, melyet gyakran a silány gyártmányú golyóstollaknak köszönhetünk, még gyakrabban gyermekeink kísérletező kedvének.


A tintafolt eltávolítása erősen függ attól, hogy milyen felületet ért a szennyeződés. A leggyakoribb mind közül az ingzsebben, vagy nadrágzsebben szétfolyt tinta.


Ebben az esetben, a lehető leggyorsabban nedvesítsük be a tintafoltot, ezután csorgassunk rá citromlevet, majd egy enyhén nedves, vegyszermentes szivaccsal óvatosan dörzsöljük ki a foltot körkörös mozdulatokkal. Ezután vegyszermentes kéz-meleg vízzel alaposan öblítsük ki, vigyázva, hogy a ruha többi részét ne színezze el a tintás víz.


Előfordul, hogy egészen nagy felület lesz tintás a ruházaton. Ebben az esetben felesleges foltként bánni vele. Egy tálba öntsünk tejet és abban áztassuk a ruhát két órán át. Időnként cseréljük ki a tejet tisztára, hogy ne színezze vissza a ruhát. Utána meleg, tiszta vízzel alaposan öblítsük át.


Gyakori eset, főként a gyerekszobákban, hogy a szőnyegre folyik a tinta. Egy földön felejtett toll, amire rálépett valaki, nagyon könnyen okozhat efféle balesetet. Ekkor a szőnyegen lévő foltot öntözzük meg tejjel, majd hagyjuk rászáradni, ez hozzávetőlegesen 15-20 perc lesz, majd szivaccsal itassuk fel és a folt helyét nedves szivaccsal tisztítsuk meg. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem tűnik teljesen a folt, ez olykor 3-4 egymás utáni folyamat is lehet.


Az sem ritka, hogy a tinta bútorra folyik, leggyakrabban az íróasztalra. Ebben az esetben készítsünk szalmiák-terpentin keveréket 1:1 arányban, és egy rongy segítségével a keverékkel távolítsuk el a tintafoltot.


Előfordul, hogy a tinta nagyon jó minőségűnek bizonyul, és makacsul ragaszkodik az általa választott felülethez. Akár ruhadarabról, akár szőnyegről vagy kárpitról van szó, a tejes eljárás után alkalmazhatunk citromsavas dörzsölést egy puha ronggyal.


Amikor gyermekünk saját magát tintázza össze, mely szintén nem ritka eset, akkor szintén a citromlé a megoldás, amit utána alaposan le kell öblíteni, ellenkező esetben károsíthatja a gyermek bőrét, vagy fájdalmat okozhat, ezért óvatosan bánjunk vele.

2010. júl. 14. 13:11

Van egy póló és azon egy felírat. Az a fajta, amin nem szabad átmenni vasalóval :) Na és erre a feliratra valószinűleg a lányom ráfirkált tollal! Szóval nem egy pacáról van szó!

Hogy szedjem ki?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook