Mit lehet állapotosan...? (beszélgetés)
Nekem is van egy olyan ismerősöm aki a túlzott óvatossága miatt veszítette el a babáját. Sőt olyan ismerősöm is van, aki nagyon oda figyelt mindenre a terhessége alatt, BIO ételeket evett, BIO italokat ivott, alkoholt nem fogyasztott, nem dohányzott a terhessége alatt, mégis szívbetegen született a kisfia. Most fogják műteni a picit. Szóval egyetértek azzal, hogy mindent szabad, de csak normális keretek között!!!!
Lehet ez is orvosa válogatja, nekem annak idején mindent szűrtek szó nélkül...
Lehet-e ÉLNI? Na neeee...ez vicc! Mindent lehet, csak mértékletesen, jó inni és dohányozni nem :)
Én olyat is ismertem, aki azért vesztette el a babáját, mert túl ÓVATOS volt...
A botulizmusra gondolsz valszeg a méz kapcsán- de ez a Mo. ellenőrzött mézeknél nem fordulhat elő. Inkább a házi kolbászoknál, húskészítményeknél ha nem megfelelő a higénia. A kismama nyugodtan ehet mézet, a babáknak pedig a benne levő pollen miatt nem ajánlott adni , mert allergén.
A cikk tényleg korrekt és hasznos...viszont én is hozzászólnék a toxo dologhoz. Falun élek, gyerekkorom óta macskák között. Igaz, azok csak az udvarunkon hancúrozhattak, lakásba nem volt bejárás! Második terhességem alkalmával a vizsgálat a körzetünkben kötelező volt és én pozitív lettem, méghozzá friss fertőzét igazolva. Megoszlottak a vélemények hogy mi legyen a "sorsunk", de ha már egynél többen az abortuszt javallják, nem lehetsz nyugodt....Nem vetettem el a babát, a dokim szerencsére hideg fejjel gondolkodott, és rögtön elkezdte szedetni velem a Rovamycint. Sűrű geneteikai UH-k és tanácsadások közepette vittem végig a kilenc hónapot, nem merve gondolni arra, hogy a babámnál (ha mégis károsodott) mit is okozhatott ez a betegség. A következmény (volt időm megtanulni) ha megmarad a baba: süketség, vakság, mentális retardáció... 38.hétre 61 centivel és 4340gr-al megszületett a kislányunk, egészségesen. Még el kellett telnie fél évnek míg teljesne megnyugodtam...addig folyamatosan "teszteltem" szegényt, hogy hall-e, majd mikor nagyobb lett lát-e. Most már nyugi van... (azonban NEM csak macsektól lehet elkapni, hanem nyers hússal-pl:fasírt készítés-, vagy mosatlan gyümivel-zöldséggel is bevihető a baj...)
Sziasztok! A cikk nagyon tetszik. Egy kérdésem lenne. Valahol azt olvastam hogy mézet sem szabad enni, mert valami baci van benne ami a magzatra veszélyes(azt tudom hogy egy éves korig a gyerek nyersen nem is kaphatja). Ez igaz. Egy hónapja volt torokgyuszim, és akkor jól jött volna egy kis méz de nem mertem enni.
Hát azért már egy kicsit gáz hogy a bevásárlókocsi fogantyúját is törölgesse egy kismama. Ilyen alapon a metro fogódzkodókat is törölgethetnénk és a pénzt is sterilizálni kellene, meg a kenyeret mielőtt megesszük , mert ugye valszeg jópáran megfogták míg hozzánk eljutott. Túlzott ovatosság! És elég nevetségese lenne az ember amint törölgeti a dolgokat.
az ékszerteknőstől, hüllőktől is lehet toxoplazmózist kapni! az eleségállatokkal is vigyázni kell jobban, mint előtte!
a cikk tetszik :) de azt is érdemes megfogadni, hogy legyen az embernél fertőtlenítős kendő és pl. a bevásárlókocsi fogantyúját törölje át megfogás előtt, vagy hazaérve azonnal mosson kezet...
Nos nekem a gyantázásnál votl egy kis "bajom"......kb. 4 alakommal gyantáztam a lábam várandóság alatt, és az szülés előtt kb 1- héttel csináltam az utolsót......és akkor valami furi történt mégpedig a combomon egy hatalmas nagy szabálytalan folt lett olyan volt kicsit mintha leforráztam volna ,még a szülésznőnk is megkérdezte mit csináltam mire én le lett gyantáva de nem tudom miért lett ilyen(hozzáteszem ,előtte sosem volt ilyen),kb szülés után 2 héttel egyszer csak eltűnt..........máig nem tudom mi válthatta ki.......(akkor nagyon féltem attól hogy ez ott fog maradni)
mint sokan mondtak nem csak macskatol lehet elkapni. Es nem csak nyers hustol. Lehet egy mosatlan gyümölcstöl is.
Azert ne ijedjen meg egy kismama sem ettöl halalosan. Nem feltetlenül vezet veteleshez, attol függ mikor kapja el. Az elsö trimeszterben nagy ra az esely.De kesöbb mar jobbak az aranyok. Bar meg a masodikban is igen sok veszelyt rejt a gyerek szamara. Szerencsere a mai orvostudomany mar eleg modern es fejlett, es van gyogyszer ami segithet.
van egy ismerösöm aki közepidöben tudta meg hogy bizony ez a helyzet es a terhesseg vegeig gyogyszert kellett szednie. Most egy egeszseges es tünderi 1 eves kislany anyukaja.
Jó lett volna megjelölni a cikk forrásait, a jótanácsokat így nehéz komolyan venni!
A toxoplazmózist az esetek nagy részében állati széklettel szennyezett zöldségtől, gyümölcstől lehet megkapni. Maga a macska, a kutya nem terjeszti, csak a beszáradt széklete. Megfelelő higiénével ez a fertőzési mód megelőzhető, a zöldség-gyümölcs-út már kevésbé, hisz pont ezeket ilyenkor ajánlatos fogyasztani.
Nálunk rutinszerűen végzik a szűrést az első és a harmadik trimeszterben, azt hittem, ez országszerte így van.
A nyers hústól is el lehet kapni, ezért azt is ajánlatos kerülni.Ha még nem esett át rajta a kismama, kérje meg valamelyik családtagot, hogy ő készítse elő a húst a főzéshez.
Egy ismerősöm jó pár éve a 4. hónapban elvesztette a babáját- mint utólag kiderült súlyos toxoplazma fertőzése volt a babának. Macskája,kutyája, kisállata sose volt. Hogy honnét kapta el senki sem tudta megmondani . ui. Azóta már van egy szép három éves nagylánya.
A toxoplazma vizsgálatot egyébként nem végzik el rutinszerűen, szólni kell érte, ha cica tulajdonos a leendő anyuka.
Jó a cikk, szépen összefoglalja a fontosabb tudnivalókat. Bár a házi kedvenc-es részhez én hozzáfűzném, hogy hiába van évek óta cica az ember lánya közelében, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető átesett a toxoplazmózis-on. Erre az én esetem a bizonyíték. 12éve van cicám, azt hittem, hogy már átestem rajta, de nem. Az első kötelező vérvételkor derült ki, hogy hiába van 12éve cicám, nem estem át még a fertőzésen. Onnantól kezdve nagyon óvatosnak kellett lennem, mert a babára nézve a pocakban halálos a dolog, amennyiben a leendő anyuka a terhessége alatt először fertőzödik meg vele. Így én minden cicát tartó kismamának ajánlom, hogy vérvételek előtt kérjék meg az orvosukat, hogy toxoplazmát is nézzenek náluk.
Nekem nagyon tetszik a cikk, tanulságos. :)
Lehet-e napozni? Lehet-e hajat festetni? Lehet-e macskát, kutyát tartani? Lehet-e fűszereset enni? Lehet-e gyantáztatni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések szinte minden kismamában felmerülnek. A legfontosabb, hogy ne ijedjünk meg a terhességtől, ez nem betegség, de természetesen próbáljunk körültekintőek lenni.
Ugrás a teljes írásra:
Mit lehet állapotosan...?
További ajánlott fórumok: