Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Az index fórumon gyakran előjön a beporzás témája ennél a fánál. Van aki állítja hogy ecsetelés nélkül nincs termés, mert nem egyszerre érik be a porzó és a bibe. Hülyeség. Van aki szerint pedig nem kell ezzel foglalkozni. Épp ma is olvastam hogy fórumtársnak egyetlen fája van, nem porozgat, mégis annyit terem, ha több lenne rajta megszakadna a fa.
Az egymás mellé ültetés azt kell jelentse, hogy minimum 3m-nek lenni kell a fák közötti távolságnak.
Az oltvány nem zsákbamacska, és ha kisebbet veszel, az olcsóbb is. Te pedig bízzál kicsit jobban magadban mert ha más növényt képes vagy gondozni, ez sem fog ki rajtad. Az enyém olyan 20 centi körüli oltvány volt mikor vettem 2014 őszén. Oltvány. Első évben raschel hálóval árnyékoltam, és ennyi volt az a gondozás. Mikor más kapott vizet, neki is adtam.
A dmkert.hu oldalon nézd meg a gyömölcstermőknél a 2. oldalon. A neve: Asimina triloba. (Pawpaw, Indiánbanán) Nem oltvány, 2 éves csemete,és 2.500-ba kerül. Csak annyiból lutri a magonc, hogy nem lehet előre tudni mekkora termései lesznek. Ha nagyok akkor kevesebbet, ha kisebb akkor többet terem. Súlyra azonos mennyiség lesz így is, úgy is. Én is itt vettem, az enyém oltvány volt, picike, és 6.500 ft 4 éve.
A paw-ban szakértek!!!
Mondd meg nekem hogy oltvány vagy magonc amit árulnak és mennyiért. Ebből meg tudom mondani hogy becsapnak-e vele. ha oltvány, jó tudni a fajtáját, mert utána lehet olvasni a tulajdonságainak. Ha magonc, abból bármi lehet, 7-8 évig zsákbamacskát nevelgetsz. Bármi lehet. Apró szemű is, de nagy szemű is.
Jaaaa... De vonzza őket a komposzt. Nyilván, mert ott vannak benne a giliszták.
Nemigen van közöttünk olyan, aki megfogott már 10 vakondot... Valahogy ki kellene használni, hogy ott gyülekeznek a komposzt környékén. Majd kitalálod... :-)
Igen, láttam azt a kis babszemnyi paw banánodat fotón.
Már rákívántam, persze hogy erre is rákívántam. Ki lesz véve a fügék elől egy csökött kis almafa, lesz ott hely bőven még egy fügének.
Remélem, meg tudom rendelni itt a szomszédos utcai átvevőhelyen azt a paw-t. Van azoknak minden marhasága. :-)
Jaj, dehogy! Nem a hálóban vannak. Alulról nem tudnak bemenni a komposztálóba a háló miatt, de oldalról vannak rések a komposztálón, ott mentek bele.
Én is örülnék ha csak gilisztáim lennének de ezek a rohadékok felzabálják. Dehogy vagyok én jó vadász. Hiába fogtam ki már 20-at, nem látszik hogy kevesebben lennének.
Én nem csinálok ügyet a metszésből. Simán meg lehet még csinálni.
A paw banán kényes? Épp hogy nem. Semmi gond nincs vele. Az első 2-3 évben öntözni érdemes, egyébként semmi. Augusztus vége felé figyelgetni kell a fa alját, mert az érett gyümölcs leesik. Ezt földről szedjük, nem a fáról. Imádom! nagyon különleges, és boltban soha nem lesz kapható. csak az jut hozzá akinek van ilyen fája. :)
Úgy emlékszem, a tavalyi terméskezdeményemről tettem a képeimhez egy fotót. Egyébként bab alakú, és jó maroknyira nő meg. Ültessél!!!
Milyen elevenek a kis dögök már most is. Pedig elég hideg még a föld.
Nem hiszem, hogy kifognak rajtad, te vagy közép-Európa legnagyobb vakondvadásza. :-) Ha ott túrogatnak a hálóban, legalább benne vannak. Nem lesz gond elkapni őket. Nálam hálistennek csak a giliszták túntek fel, vakondot még mindig nem láttam.
Jaj, nem is mondtam, van kukac! Mán kettővel is találkoztam. Az egyiket elöl ástam ki, rögtön hátra is vittem, a kukactelepre. A másik az meg direkt a telep szélén volt, ott ásogattam. :-)
(Tudom hogy nem kukac. Földigiliszta. Na. )
Judit, az a kis hajolgatás fogja majd épp rendbehozni a gerincedet. :-)
Nekem is viszket már mindenem, úgy mennék kifele.
Melegszik az idő. Már be lehet ütemezni valamit. Mondjuk a metszést, azzal egyébként eltévedtem. Egyrészt van ugye az, hogy csak ilyen-olyan bimbó állapotban metsszünk. Másrészt van ugye az, hogy a lemosó permetezést csak azután csináljuk, de más infók szerint meg korán kell, ahogy a fagyok elmúlnak.
Ebből valami öszvér megoldás lesz.
Kaváncsi vagyok a paw banánodra, különösen a magoncokra. Az elég kényes dolog.
Örülök, hogy a többi fügéd megúszta. Az enyémek is teljesen jól vannak.
Viszket a tenyerem, annyira kertészkednék. :)
A gerincem meg fáj, hogy fogok így ásni és veteményezni???
Most dicsekszek: van 2 db paw banán fám. Tavaly az egyiken már volt 1 szem termés, és úgy néz ki, idén már mindkettőn lesz. Érdemes ilyet ültetni. Teljesen télálló, nincs betegsége, rovarkártevője, metszeni sem kell. Igaz az egyszeri beruházás nagyon költséges, de megéri. mennyei finomat terem. Az idei termésekből a magokat el fogom vetni, és nevelem a csemetéket. Valakinek biztos kell majd. :)
Van 2 datolyaszilvám is, talán idén mutatják meg mit teremnek.
A fügék szakszerűtlen takarása reményen felüli védelmet adott, alig van elfagyás. Hát amit nem takartam semmivel, az totál tövig fagyott. de valamennyi kóstoló csak lesz. :)
Várom a beszámolókat, ki mit szorgoskodik odakint! Jó, most még hideg van, de 3-4 nap múlva öröm lesz kint kapirgálni. :)
Most azt érzem szívatásnak hogy ilyen hidegben küldik, bár egyébként nem gond, van megfelelő helységem.
Köszi, majd megvizsgálom, száraz vagy nedves.