Miért ítélik el sokan a főállású édesanyákat? (beszélgetés)
Nem azt írtam hogy akkor lesz több a mosnivalója valakinek ha otthon van az anyuka, hanem azt hogy nekem nincs szükségem rá hogy egész nap takarítsak, mossak, főzzek mert mi csak ketten vagyunk.
Kicsi a lakásom, vigyázunk a rendre, kettőnkre meg csak kis adagot kell főzni.
Lehet hogy ha 4-5 tagú családom lenne másképp gondolkodnék, de nekem így jó ahogy van! :)
Szerintem ez egy óriási tévhit, miért lenne több mosnivalója egy családnak, ha az anyuka otthon van?:)
A mosnivaló a család nagyságával van összefüggésben, nem azzal, hogy ha rendelkezésemre áll több óra, akkor több mosnivalóm van:) A takarítással ugyanígy vagyok, a ház nagysága adja meg a ráfordított időt de ahol több mint 1,5 óra naponta, ott nem tisztább, csak a háziasszony nem jól szervezte meg a házimunkát. Régebben én is rosszul szerveztem, most ha lehet, tisztább és rendesebb, mégis, fele annyi időt fordítok rá, és 3x akkora a ház. Ezért, ha beszélek is ismerősökkel erről, anyukákkal, én rögtön levágom, ha elkezdenek ilyesmiről panaszkodni, ha kell segítek mintát adni, hogy is ossza be, de mivel én is itthon vagyok, pont ezért, megmondom, nekem ne magyarázza be. Azért ritka, hogy ezek után kitartanak álláspontjuk mellett:)
Igen, nekem az ovi havidíja 180 euro plusz 80 euro menza. Iskolai menza 80-100 euro, bölcsi az ugye magán (mert az államiban mindenki után következnék, nincs helyben bölcsi, ezért először a helyi full munkaidős anyák gyerekei, aztán a helyi part-time, aztán a helyi otthonlévők de fogyatékos gyerekkel, aztán a helyi otthon lévők egészséges gyerekkel, ezek után, HA marad hely akkor kérem szépen havi 300 euro plusz 100 felár, mert nem vagyok helyi), havi 600 körül, ezt akkor is fizetni kell, ha csak 15 napot jár, asszem, ha csak 10 napot volt abban a hónapban akkor elég a felét, így tudom fizetni a bébiszittert aki otthon van vele, de mondjuk az én gyerekeim keveset betegek.
Összesen kereshetek parttime 600 eurot max, a legmagasabb fizetés ebben a szakmában amit még főiskola nélkül kaphatnék az 1300 lenne, de nincs ekkora tapasztalatom, hogy egész vállalatot rámbízzanak, azért 1000-et úgy gondolom megkeresek (ilyen ajánlatot kaptam már). Maradna 40 eurom amit rendszerint ovis befizetések képezik, kirándulások, egyebek, de volt hónap amikor meg kellett venni az egyenruhát is, szóval én mínuszba jövök ki, ha part-time és akkor is, ha egész napos munka, akkor is mínuszba jövök ki.
Nekem ez így anyagilag nem éri meg, mert akkor kevesebbet is főznék, tehát több készétel forogna itthon, több benzinpénz stb. nem tudnék mellette fordítgatni sem mert akkor munka utáni teendőim ezt sem engednék, valószínű, hogy többet költenék mosodára is. Szóval mint dolgozó társaim, én végeztem ismerősök között "piackutatást":D, és ez alapján is döntöttem, szóval felírtam mások kajapénzét, rezsijét stb. Aranyosak is voltak, hogy elmondták:)
Most az önmagában, hogy 1 fizetésből élünk, nem jelenti azt, hogy el kell mennem mínuszt termelni, amikor isibe mennek mind, akkor többet hozzá tudok adni és behozza a benzinpénzt és járulékos költségeket is a fizetésem, tehát aszondom, akkor ha itthon maradnék, akkor az nem érné meg.
Na én azt végképp el nem tudom képzelni, hogy a pasi marad itthon gyereket nevelni, én meg megyek dolgozni :o Bár mondjuk a párom a saját főnöke, de így is max. pár órára tudná presztrálni és éppen elég lenne szerintem, ameddig én megyek a dolgomra - és ezalatt nem a munkára gondolok
Nekem ez nagyon idegen, hogy főállású apa...
Köszi :)
Igen, mi is ezért döntöttünk a kis korkülönbség mellett. 19 hónap lesz a 2 gyerkőc közt :)
A férjem az elsőnél tutira mondta, hogy kisfiú, az is lett.
Most azt mondja, tuti kislány.
Nem tudom.
Én a megérzésekben, meg a has csúcsossága, meg hogy hízik a nő, mert akkor meg lehet mondani, mi lesz, ezekben nem hiszek :)
De várom, hogy kiderüljön :)
Köszönöm!
Még nem tudom, jelenleg 12 hetes vagyok, így még idő, mire kiderül. (már ha megmutatja magát) :)
Én szívesen lennék főállású apa.
Csak a gyerekeket kéne néha lepasszolni...
Én meg úgy érzem jól magam, ha dolgozhatok! Én kicsit karrierista típus vagyok és a gyerek mellett a második legfontosabb tényező az életemben a munkám!
Megértem aki jól érzi magát otthon, de én unatkoznék.
Engem nem vonz a mosás, főzés, takarítás napi 24 órában, a 4 fal közötti élet, mivel csak ketten élünk a gyerekkel, nem kell nagy mennyiséget főznöm/mosnom.
Engem tökéletesen leköt a munkám, utána meg rohanok a suliba a lányomért, és ugyanúgy élem az anyukák életét - csak nem főállásban! :)
Lehet, hogy nem jársz el dolgozni, de amit te megspórolsz a háztartásban, az kb: majd egy havi fizetés.
Emellett a bölcsi meg ovi havi szinten, ha magán, akkor minimum 100ezer, tehát így nem is biztos, hogy megérné visszamenni dolgozni.
Én azt gondolom, hogy Te is és még 1-2 anyuka a fórumon, aki nem dolgozik munkahelyen, otthon akár földműveléssel, akár spórolási ötletekkel, állattartással, stb - vel hozzájárul a család anyagi jólétéhez.
Itt a legnagyobb gond az, hogy sok-sok anyukának sír a szája 15.-én, hogy nincs kenyérre való, meg milyen nehéz megélni, meg ilyesmi, és ahelyett, hogy elmennének dolgozni, vagy legalább PRÓBÁLNÁNAK tenni a család boldogulásáért, csak panaszkodni tudnak, és beállítani a napi főzés-mosás-takarítást 24órás melónak.