Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mi az hogy újgazdag meg ógazdag? fórum

Mi az hogy újgazdag meg ógazdag? (beszélgetés)

1 2
17. kentaurcica (válaszként erre: 15. - Smaragdzöld 🐉)
tegnap 18:18
Lehet, hogy nem létezik, de kifejezi, amire rá akartam kérdezni.
16. Tien (válaszként erre: 15. - Smaragdzöld 🐉)
tegnap 16:45

Én is inkább az old money -t használom.

A régi pénz nem hivalkodik, időtlen és nincs szüksége külsőségekre.

Örökölt értékek és visszafogott stílus.

Na ,pont ez nincs meg azokban ,akik csak szeretnének közéjük tartozni (b@szott nagy logóval túlárazott cuccban ,nem is fog menni.)

15. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
tegnap 16:29

A címben szereplő "ógazdag" kifejezést még soha nem hallottam.

Gazdag, jómódú, vagyonos - ezzel tudnám helyettesíteni.

Persze azért értem ám, hogy miért tetted fel így a kérdést. Az összehasonlítás miatt.

Az újgazdag az én értelmezésemben pejoratív jelzővel bír. Olyan, akinek az ősei nem rendelkeztek már eleve vagyonnal. Valahogy felkapaszkodtak, szeretik érzékeltetni a felsőbbrendűségüket. Rátartiak, gyakran sznobok.

És mint ahogy már írták az előttem szólók, a viselkedés. A viselkedésükből hiányzik a nemesség. Nem tudok jobb szót a "nemes" jelzőnél. Az a fajta nemesség, ami a te szóhasználatoddal az ógazdagokat jellemezte.

14. Tien (válaszként erre: 13. - Timycat)
tegnap 16:14
Követendő értelmiségi arisztokrácia nélkül nehéz is lenne.
13. timycat (válaszként erre: 12. - Tien)
tegnap 15:31
Hááát, azokat kisemmizték és elkergették. Szerintem ezért is tart itt a társadalom. Biztos hiányzik az a kultúra.
12. Tien
tegnap 14:59
Van Magyarországon egyáltalán "old money"?
11. timycat (válaszként erre: 9. - Kedvesenfanyar)
tegnap 14:45

Ezt kiegészíteném a befelé megéléssel is. Pl én azért nem nagyon csóró helyzetből jöttem és nem lettem szupergazdag, de jobban élek mint a családom és bennem maradt ennek a lenyomata, pl halmozok, ez tipikus nyoma annak, hogy nem volt mindig úgy, hogy x pár cipő van a szekrényben, és túlkompenzálom, túlzásba esek, ruhában, cipőben, táskában, piperében, dekorban, bármiben. Én anno ezekben szenvedtem számomra hiányt. Férjemnél néha a kaja is kérdés volt, ő kaját halmoz, hónapokat kihúznánk bolt nélkül. De ugyanez a kp kérdése is, nálam mindig kell hogy legyen és nem kevés, hogy "biztonságban" érezzem magam, hiába a kártya, meg applikáció meg minden is, kp kell. Férjem a kp-t ha velem van akkor már elengedte, igaz tudja hogy nálam mindig van.

Ismerek több már eleve jómódból indulót (igazi old-moneyt nem) ők nem ilyen görcsösen élik a mindennapjaikat.

A társadalmi felelősségvállalás pedig megint egy következő lépcső.

10. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 9. - Kedvesenfanyar)
tegnap 13:33
jav.:"Természetesen ez csak egy példa, és tudom, hogy minden vagyonos ember ilyen".... NEM minden vagyonos ember ilyen.
tegnap 13:28

Trimycathoz csatlakozom, mert az ő véleménye közel áll az én tapasztalataimhoz.

Természetesen nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, de én is azt látom, hogy gyakran van különbség aközött, aki beleszületett egy jómódú környezetbe, és aközött, aki hirtelen jutott jelentős vagyonhoz. Aki több generáció óta tehetős családban él, sokszor természetesebben viszonyul a pénzhez. Nem feltétlenül érzi szükségét annak, hogy folyamatosan bizonyítsa a társadalmi helyzetét, és ritkábban találkozni nála azzal a fajta hivalkodással, amelyet az emberek az "újgazdag" szóhoz

Szerintem a különbség nem a pénz mennyiségéből fakad, hanem abból, hogy valaki mennyire érzi szükségét annak, hogy a vagyonát láthatóvá tegye. Az újgazdagokról kialakult sztereotípia sem önmagában a gazdagságról szól, hanem arról, amikor valaki a márkákkal, tárgyakkal, külsőségekkel vagy a mások fölé helyezkedéssel próbálja bizonyítani a sikerét.

A véleményemet saját tapasztalatokból alakítottam ki. Volt idő, amikor a szomszédságomban élt egy nagyon tehetős család. Folyamatosan vásárolták fel a környék ingatlanjait, és egy társasházban addig szerezték meg a lakásokat, amíg többségi tulajdonba nem kerültek. Ezután olyan mértékű közös költségeket vezettek be, amelyeket sok régi lakó már nem tudott vállalni, így sorra elköltöztek.

Ami azonban számomra ennél is beszédesebb volt, az a szemléletük, ahogy viselkedtek. Egy alkalommal egy szomszéd hallotta, ahogy az édesanya a gyermekének azt mondta: "Megmondtam már, ne barátkozz szegény gyerekekkel." Ez a mondat nekem sokkal többet elárult az értékrendről, mint bármilyen autó vagy drága ruha.

Ugyanebben a családban az sem számított problémának, ha a gyerekek tiszteletlenül beszéltek idősebb lakókkal, vagy nem adta meg az alapvető udvariasságot.Számomra a neveltetés, a tisztelet és az emberség sokkal fontosabb fokmérője valakinek, mint a bankszámlája.

Szállóigém: Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?....és a nem tán gyalog?

Természetesen ez csak egy példa, és tudom, hogy minden vagyonos ember ilyen. Ahogy vannak szerény, tisztességes és nagyvonalú gazdag emberek, úgy akadnak lenéző és modortalan emberek szerényebb körülmények között is. Én csupán azt tapasztaltam, hogy amikor a pénzhez nem párosul kellő alázat és emberség, akkor abból gyakran kialakul az a magatartás, amely miatt az "újgazdag" szóhoz sokak fejében negatív képzetek társulnak.

8. birebora (válaszként erre: 6. - Timycat)
tegnap 12:58
Én is a magatartásban, viselkedésben. Az egyik beleszületik a másik nem.
7. fenevigye (válaszként erre: 5. - Kentaurcica)
tegnap 11:22
Persze hogy nem. De lehet hogy a gazdagabb pl. új kocsit tud venni, a másik pedig csak olcsóbb használtat.
6. timycat (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
tegnap 11:18
Én inkább viselkedésben ismerem ezt a megkülönböztetést. Ki hogyan tudja megélni az anyagi helyzetét, lehetőségeit.
5. kentaurcica (válaszként erre: 4. - Fenevigye)
tegnap 11:18
Nem biztos, hogy nem az újgazdagnak van több pénze.
4. fenevigye (válaszként erre: 3. - Kentaurcica)
tegnap 11:17
Az ógazdag régebben jobban tud élni. Jobb minőségü kaját/ruhát tud venni, többet utazni.
3. kentaurcica (válaszként erre: 2. - Fenevigye)
tegnap 11:14
Azt tudom, de miben van az életükben különbség? Csak gazdag mindkettő
2. fenevigye (válaszként erre: 1. - Kentaurcica)
tegnap 11:14
Az újgazdag mostanában gazdagodott meg, az ógazdag pedig régen, valószínüleg örökölt is.
tegnap 11:02
Miben van különbség?
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook