Mi az hogy újgazdag meg ógazdag? (beszélgetés)
Én is inkább az old money -t használom.
A régi pénz nem hivalkodik, időtlen és nincs szüksége külsőségekre.
Örökölt értékek és visszafogott stílus.
Na ,pont ez nincs meg azokban ,akik csak szeretnének közéjük tartozni (b@szott nagy logóval túlárazott cuccban ,nem is fog menni.)
A címben szereplő "ógazdag" kifejezést még soha nem hallottam.
Gazdag, jómódú, vagyonos - ezzel tudnám helyettesíteni.
Persze azért értem ám, hogy miért tetted fel így a kérdést. Az összehasonlítás miatt.
Az újgazdag az én értelmezésemben pejoratív jelzővel bír. Olyan, akinek az ősei nem rendelkeztek már eleve vagyonnal. Valahogy felkapaszkodtak, szeretik érzékeltetni a felsőbbrendűségüket. Rátartiak, gyakran sznobok.
És mint ahogy már írták az előttem szólók, a viselkedés. A viselkedésükből hiányzik a nemesség. Nem tudok jobb szót a "nemes" jelzőnél. Az a fajta nemesség, ami a te szóhasználatoddal az ógazdagokat jellemezte.
Ezt kiegészíteném a befelé megéléssel is. Pl én azért nem nagyon csóró helyzetből jöttem és nem lettem szupergazdag, de jobban élek mint a családom és bennem maradt ennek a lenyomata, pl halmozok, ez tipikus nyoma annak, hogy nem volt mindig úgy, hogy x pár cipő van a szekrényben, és túlkompenzálom, túlzásba esek, ruhában, cipőben, táskában, piperében, dekorban, bármiben. Én anno ezekben szenvedtem számomra hiányt. Férjemnél néha a kaja is kérdés volt, ő kaját halmoz, hónapokat kihúznánk bolt nélkül. De ugyanez a kp kérdése is, nálam mindig kell hogy legyen és nem kevés, hogy "biztonságban" érezzem magam, hiába a kártya, meg applikáció meg minden is, kp kell. Férjem a kp-t ha velem van akkor már elengedte, igaz tudja hogy nálam mindig van.
Ismerek több már eleve jómódból indulót (igazi old-moneyt nem) ők nem ilyen görcsösen élik a mindennapjaikat.
A társadalmi felelősségvállalás pedig megint egy következő lépcső.
Trimycathoz csatlakozom, mert az ő véleménye közel áll az én tapasztalataimhoz.
Természetesen nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, de én is azt látom, hogy gyakran van különbség aközött, aki beleszületett egy jómódú környezetbe, és aközött, aki hirtelen jutott jelentős vagyonhoz. Aki több generáció óta tehetős családban él, sokszor természetesebben viszonyul a pénzhez. Nem feltétlenül érzi szükségét annak, hogy folyamatosan bizonyítsa a társadalmi helyzetét, és ritkábban találkozni nála azzal a fajta hivalkodással, amelyet az emberek az "újgazdag" szóhoz
Szerintem a különbség nem a pénz mennyiségéből fakad, hanem abból, hogy valaki mennyire érzi szükségét annak, hogy a vagyonát láthatóvá tegye. Az újgazdagokról kialakult sztereotípia sem önmagában a gazdagságról szól, hanem arról, amikor valaki a márkákkal, tárgyakkal, külsőségekkel vagy a mások fölé helyezkedéssel próbálja bizonyítani a sikerét.
A véleményemet saját tapasztalatokból alakítottam ki. Volt idő, amikor a szomszédságomban élt egy nagyon tehetős család. Folyamatosan vásárolták fel a környék ingatlanjait, és egy társasházban addig szerezték meg a lakásokat, amíg többségi tulajdonba nem kerültek. Ezután olyan mértékű közös költségeket vezettek be, amelyeket sok régi lakó már nem tudott vállalni, így sorra elköltöztek.
Ami azonban számomra ennél is beszédesebb volt, az a szemléletük, ahogy viselkedtek. Egy alkalommal egy szomszéd hallotta, ahogy az édesanya a gyermekének azt mondta: "Megmondtam már, ne barátkozz szegény gyerekekkel." Ez a mondat nekem sokkal többet elárult az értékrendről, mint bármilyen autó vagy drága ruha.
Ugyanebben a családban az sem számított problémának, ha a gyerekek tiszteletlenül beszéltek idősebb lakókkal, vagy nem adta meg az alapvető udvariasságot.Számomra a neveltetés, a tisztelet és az emberség sokkal fontosabb fokmérője valakinek, mint a bankszámlája.
Szállóigém: Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?....és a nem tán gyalog?
Természetesen ez csak egy példa, és tudom, hogy minden vagyonos ember ilyen. Ahogy vannak szerény, tisztességes és nagyvonalú gazdag emberek, úgy akadnak lenéző és modortalan emberek szerényebb körülmények között is. Én csupán azt tapasztaltam, hogy amikor a pénzhez nem párosul kellő alázat és emberség, akkor abból gyakran kialakul az a magatartás, amely miatt az "újgazdag" szóhoz sokak fejében negatív képzetek társulnak.
További ajánlott fórumok:
- Írj egy három betűs értelmes szót, úgy hogy az előző szó egy betűjét változtatod meg
- Írj egy 4 betűs értelmes szót, úgy hogy az előző szó egy betűjét változtatod meg...
- Fogyjunk és játszunk együtt, hogy ropik legyünk
- SZÓ-kígyó:Egy 3 betűs értelmes szóból jussunk el egy megadott 3 betűs szóig, úgy hogy minden lépésben csak egy betűt változtatunk meg!
- Jó reggelt! Hogy aludtál? :)
- Most derült ki, hogy PCO-s vagyok. Ki tud róla valamit? Lehet még gyerekem?