Mézeskalács (beszélgetős fórum)
A nyers tojásfehérje után vissza szoktad még tenni sülni? Mert hát akkor megromlik, nem?
Nálunk készül már.3 kiló lisztből minimum:)
Te hogy állsz?
Hát nagyon remélem, hogy azok lesznek:D Rengeteg fajta kinyomóm van és mindegyikkel szoktam csinálni legalább kettőt, és azok közül egyet kidíszítek szépen. :)
Ti hogy szoktatok díszíteni? Ha cukormázzal azt hogyan csináljátok? Mi van benne? Aki tud valami jó "receptet"légyszi írja meg nekem holnap estig! :))
Én is szoktam, már 3. éve. Most pénteken fogjuk sütni az idei adagot. :)
A házikó nekem sem lett teljesen egyenes.
Mit raksz a tésztába?
Sziasztok!
Mi a férjemmel tavaly sütöttünk elöször. A férjem szerint egyben utoljára is. :-) Pedig nagyon finom lett.
Frissen még tudsz rajta igazítani.
Éles késsel vágd egyenesre!
Tegnap láttam a tvpaprika-n a Sweet boy 4. részében ezt a receptet.
Hozzávalók: 65 g víz, 125 g méz, 75 g cukor, 5 dkg vaj, 2 tojás, 10 dkg teljes kiörlésű és 19 dkg finomliszt, 1-1- tk szódabikarbóna és sütőpor, 1 citrom héja, fűszerek ( ízlés szerint vagy a mézeskalács keverék), csipet só, tej (összegyúráshoz), 1 csomag szeletelt mandula
Összemelegítjük vizet, a mézet és a cukrot. Lehúzzuk a tűzről, felolvasztjuk benne a vajat. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a felvert tojásokat. A száraz hozzávalókat a mandulával összevegyítjük és eldolgozzuk a mézes-tojásos keverékkel (mixerrel). A ragacsos tésztát hűtőbe tesszük.
Ha már nem annyira ragadós, egy lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Én közepes méretűnek láttam azt a tepsit.
Ha megsült, mázat teszünk rá.
Máz: 350 g porcukor, 1 citrom leve, 1 ek tojásfehérje. Mixerrel krémmé keverjük és rákenjük a még meleg tésztára.
Nekem nagyon tetszett, hogy rombuszokra volt szeletelve.
Az én receptem:
125 gr margarin
500 gr liszt
250 gr méz
125 gr koronás porcukor, de én glukonont tettem helyette
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
1 evőkanál víz
koronás jégcukor
örölt szegfűszeg
fahéj
A margarint, mézet, glukonont felmelegítjük, majd langyosra hűtjük. Belekeverjük a tojást, vizet, lisztet, fűszereket, szódabikarbónát. Összegyúrjuk és letakarva egy napra hűvös helyre tesszük. Másnap lisztezett deszkán kinyujtjuk, formákat szaggatunk. A tetejét Koronás Jégcukorral megszórjuk, megsütjük. Tojáshabbal tovább díszíthetjük a kész sütiket.
Ma reggel megsütöttem és fini lett, csak egy kicsit egy idő után kemény lett. Nem beton kemény, meglehet enni, csak nem olyan omlós.
Camea: kipróbálom a te receptedet is :)
Sziasztok. Én így készítettem a héten (is)... isteni lett... és gyönyörű... :o)
Mézeskalács (elég szép családi adag)
70 dkg liszt
25 dkg vaj (ráma) darabokra vágva
40 dkg méz
4 tojássárgája felverve
1, 5 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
1 csomag kotányi mézeskalácsfűszer
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér
A lisztet, a szódabikarbonát, a sót és a fűszreket egy tálba szitáljuk. A vajat finomra elmorzsoljuk a liszter keverékkel, vagy robotgéppel is összedolgozhatjuk. Hozzáadjuk a mézes, a tojássárgáját, és kézzel vagy géppel addig keverjük, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük, mielőtt formázni kezdjük.
Addig sütjük, amíg a széle elkezd világosan barnulni.
Cukormáz:
2 tojásfehérje felverve
néhány csepp citromlé
25 dkg porcukor (vagy kicsit több, hogy ne legyen folyós a massza).
A tojásfehérjét és a citromlevet egy tálban összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a porcukrot, és habverővel simára keverjük. Nyomózsákba (nylonzacskóba) töltjük, a zacskó hegyét levágjuk és úgy írókázzuk. Én élénk színű gumicukorral szoktam még díszíteni
Igen, ne aggódj, bár megbirkózol majd vele, de a végén fincsi lesz :)
Te hogyan készíted? Leírnád a receptet?
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek milyen kutyafajta illenék egy mézeskalács-szerű családi házhoz (piros cserép, vidám színek, kőkerítés, kovácsoltvas kapu)?
- Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni?
- Hogyan lehet mézeskalács házat készíteni?
- Mit tegyek, ha rossz lett a mézeskalács tésztám? :(
- Megtaláltam! A tökéletes, puha mézeskalács receptje
- Fincsi mézeskalács receptet szeretnék, ki tud ilyet?