Mennyi a normális vércukor érték 75g-os terhelés után? (tudásbázis)
Igen, elírtam, éhomira 6,0 vagy az alatti a normális (6,1-6,9 már IFG).
(Vénás plazmából.)
Éhomi: 6,0 alatt...
Dietetikus 5,6 felett félreveri a harangot.
Hát ezek szerint nem nagyon nézik meg az adatlapomat azok, akik kíváncsiak, kiféle-miféle vagyok:-)
Ujjbegyből (kapilláris teljes vér) kb. 1 mmol/l-rel alacsonyabb (mint a vénás vérsavóból) az éhomi érték, ezért ujbegyből már alacsonyabb érték is cukorbetegséget (vagy más cukoranyagcsere-zavart) jelezhet.
Terhelésben nincs különbség.
"Éhomi esetén nincs túl nagy különbség az ujjbegy és a vénás vér között, terhelés esetén viszont igen."
Elnézést, én emlékeztem rosszul: Az éhomiban van különbség, a terhelésesben gyakorlatilag nincs.
Azért nem biztos, hogy ilyen rossz a helyzet, lehet, hogy valahol ujjbegyből mérik, bár én úgy tudom, vénából kell mintát venni.
Ha viszont ujjbegyből veszik, akkor módosul az éhomi határérték 6,9-ről 6,0-ra, legalábbis egy 2002-es szakmai ajánlásban ilyen olvastam.
(A terheléses értékre ugyanaz a kritérium, amit már leírtam.)
Az éhomi volt 5,2 akkor nem is lényeg hogy mennyi volt terhelés után, mert ilyen otthoni vércukormérővel mérték. Az én értékem a 6,9től messze van úgyhogy megnyugszom. De hát úgyis megyek még párszor majd ha más is úgy látja akkor megmérik mégegyszer.
Mégegyszer köszönöm a válaszokat! :) Felvilágosultam!
Ujjbegyből való méréssel diagnózis nem állítható föl!
A terhelésest ugye nem ujjbegyből nézték? Éhomi esetén nincs túl nagy különbség az ujjbegy és a vénás vér között, terhelés esetén viszont igen.
Igazából mind az éhomit, mind a terheléses vénás vérből (vérplazmából) kell meghatározni. Otthoni vércukormérők végképp nem használhatóak ilyen célra.
"De azt nem közölte mert elszaladt hogy mik a határértékek vagyis csak a terhelés utánit hogy 7,5."
Éhomi értéknél 7,0, a terheléses 2 órásnál pedig 7,7 (nem 7,5!) mmol/l a határ.
"Meg az esetleg befolyásolhatja hogy mit ettem előző nap délután?"
Nincs számottevő hatása. Az a lényeg, hogy a terheléses vizsgálat előtt min 3 napig minimum 150 g szénhidrátot egyen az illető.
A terhesség végéhez közeledve romolhat a cukoranyagcsere, érdemes rád nézni időnként. Kövesd az orvos utasításait!
sziasztok a segítségeteket szeretném kérni mert ahány ember annyit mondott. Ma voltam a védőnőnél éhgyomorra reggel 9kor (ujjból) néztek vércukrot az 5,2 lett. Megitatták velem a cukros lötyit aztán két óra múlva megint nézték 7,1 volt. A védőnő aki nem az én védőnőm azt mondta hogy 30 hetesen azaz két hónap múlva menjek vissza egy újabb mérésre mert a határérték alatt van nem sokkal az éhgyomori is.
De azt nem közölte mert elszaladt hogy mik a határértékek vagyis csak a terhelés utánit hogy 7,5.
Meg az esetleg befolyásolhatja hogy mit ettem előző nap délután? Elég sok meggyszószt ettem. Anyunál 7 éve kisöcsémmel mikor terhes volt befolyásolta neki éhgyomorra az előző napi szőlő miatt lett 7,3-as cukra ami miatt be is fektették a korházba ott meg később semmi gondja nem volt másnap haza is jöhetett mert napi többszöri mérésnél jó volt a cukorszintje.
Terhelés után 2 órával 7,8 mmol/l alatt a normális. 11,0 fölött cukorbetegség (ha egy másik napon ismételt mérés is ilyen eredményt ad)
7,8-11,0 esetén romlott cukoranyagcseréről (IGT: csökkent glukóztolerancia) van szó, amiből általában könnyen alakul ki a cukorbetegség.
További ajánlott fórumok:
- Mennyi a veszélyesen magas vércukor érték a terhesség elején?
- Segítene valaki a terheléses cukor és inzulin vizsgálatom eredményének értékelésében?
- Insulin/vércukor terhelés eredménye
- Szerintetek a terheléses vércukorra nekem kell vinni zsömlét és tejet?
- Ha valaki régóta nem fogyaszt gyorsan felszívódó ételeket, akkor egy terheléses vércukor vizsgálatnál rosszul lesz?
- Hogyan zajlik a terheléses vércukor és inzulin vizsgálat? Mikorra van meg az eredménye?