Főoldal » Cikkek » Diéta & Fitness témák » Májtisztító kúra cikk

Májtisztító kúra


Természetgyógyász ismerősöm ajánlotta az alábbi tisztító kúrát, fogyókúra előtt kedvezően befolyásolja azt. Szervezetünk felfrissül, élénkebbek, frissebek leszük.

Az emésztésünk felgyorsul, májunk megtisztul!

Májtisztító kúra

Aki szeretné kipróbálni, annak javaslom, hogy kérdezze meg az orvosa véleményét, mielõtt belevág a dologba!Tudta, hogy…

… a felnõttek 90%-ának a májában találhatóak kövek (legalább 3 kis kõ), de 99%-uk nem is tud a létezésükrõl,

… egyes embereknek akár 3000 kõ is lehet a májában és ugyanennyi az epehólyagjában,

… a 14 és 18 év közötti gyermekek 15-30%-ának található kõ a májában (legalább 3 kis kõ),

… a 35 évnél idõsebb emberek 95%-ának van kõ a májában és az epehólyagjában, de közülük nagyon kevésnek vannak tüneteik?

A gyomorral ellentétben a máj ritkán jelzi közvetlenül, ha nehézségei vannak, vagy a figyelmünket igényli. Közvetetten jelez azonban, ha mûködése zavarokba ütközik. Bõrirritáció, gyenge látás, emésztési problémák, vastagbél problémák, rendszertelen menstruáció, visszatérõ fejfájás, súlygyarapodás, fáradékonyság, légzési nehézségek, memória- és koncentrációs zavarok, ízületi bántalmak vagy súlyosabb betegségek: szívbetegségek, rák, cukorbetegség, Alzheimer kór, csak hogy egy párat említsünk, nem fordulna elõ, ha a máj optimálisan mûködne.


A máj megtisztítása az epekövektõl drámaian javítja az emésztést, ami egészségünk alapját képezi. Akár a már kialakult allergiák megszûnésére is számíthatunk minden egyes tisztítás alkalmával. Eltünteti továbbá a váll-, felkar- és hátfájdalmat is. Több energiánk lesz és általános közérzetünk nagymértékben javul.

A máj feladata az epe termelése. A máj tele van vezetékekkel, melyek az epét egy nagy epevezetékhez szállítják. Ide csatlakozik az epehólyag is, amely egy nagy tárolóként funkcionál.

Sok ember, köztük gyermekek esetében az epevezetékeket epekövek zárják el. Néhányan allergiáktól szenvednek, míg mások tünetmentesen élik életüket. Az epehólyag röntgennel történõ vizsgálatakor semmi sem mutatható ki. Általában ezek a kövek nem az epehólyagban vannak, továbbá kicsik és még nem kövesedtek, így a röntgenképen nem láthatóak. Több, mint fél tucat variációja létezik a köveknek, legtöbbjük belsejében koleszterin kristály található. Lehetnek feketék, pirosak, fehérek, zöldek vagy világosbarna színûek. A zöldek színét az epe adja. Alkalmanként több kõ egy nagyobbá áll össze.

Amint a kövek mérete nõ és száma gyarapodik, egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a májra, ezáltal a máj egyre kevesebb epét termel. Képzeljünk el egy apró kövekkel teli kerti locsolócsövet: egyre kevesebb víz tud átjutni a csövön, így annak az esélye is egyre csökken, hogy a víznyomás kilökje a köveket a csõbõl. Az epekövek jelenlétével egyre kevesebb koleszterin hagyja el a szervezetet, a koleszterinszint emelkedik.A kúra leírása


Hozzávalók:


- egy fedeles edény

- 1 nagyobb vagy két kisebb friss grapefruit

- 1,25 dl hidegen sajtolt extra szûz olívaolaj

- 4 evõkanál keserûsó (magnézium-szulfát)

- 7,5 dl víz


Lehetõség szerint olyan napokat válasszunk a kúrára, amikor zavartalanul pihenhetünk. A második napra semmilyen programot ne szervezzünk. Mivel a szervezetet elég nagy folyadékveszteség éri, nagyon meleg nyári napokra se idõzítsük a kúrát.


1. nap


Csak olyan gyógyszereket vegyünk be, melyek szedése elkerülhetetlen. Még vitaminokat se vegyünk be, sem másmilyen táplálékkiegészítõt.

Reggelire és ebédre könnyû, zsírmentes ételeket együnk, kerüljük továbbá a fehérjefogyasztást. Ehetünk gyümölcsöket, gyümölcslevet, kenyeret mézzel (de nem vajjal vagy tejjel), héjában sült krumplit vagy egyéb zöldségeket. Ez lehetõvé teszi, hogy az epe negyobb nyomást fejtsen ki a májban. A nagyobb nyomás több kõ eltávolítását eredményezi.


14:00 óra


Délután 2 óra után ne együnk és ne igyunk. Ha nem tartjuk be ezt a szabályt, késõbb igen rosszul érhetjük magunkat. Készítsük el a keserûsó oldatot: 7,5 dl vízben keverjünk el 4 evõkanál keserûsót. A keveréket osszuk el négyfelé és tegyük hûtõbe.


18:00 óra


Igyuk meg az elsõ adag keserûsó keveréket. Nevéhez illõen elég keserû, aki nem bírja az ízét, esetleg igyon egy-két korty vizet, vagy öblítse ki a száját. A kellemetlen íz egyébként pár percen belül elmúlik magától is. Ha az olajat és a grapefruitot eddig a hûtõben tároltuk, vegyük ki, hogy legyen ideje megmelegedni.


20:00 óra


Igyuk meg az második adag keserûsó keveréket. Végezzük el az esti teendõinket, készüljünk lassan lefekvéshez. Az idõzítés kritikus, ne térjünk el 10 percnél többel.


21:45 óra


Öntsünk 1,25 dl olívaolajat a fedeles edényünkbe (ez lehet egy egyszerû befõttesüveg is). Facsarjuk a grapefruitot az edényünkbe, így körülbelül 2,5 dl folyadékot kell, hogy kapjunk. A grapefruitlé kb. 1,25 - 1,9 dl legyen. Zárjuk le az edényt és erõsen rázzuk addig, amíg vízszerû folyadékot nem kapunk.

Látogassuk meg a toalettet, még ha késünk is a tíz órai italunkkal. Ne késsünk 15 percnél többet.


22:00 óra


Igyuk meg az imént mixelt italunkat, méghozzá állva. Igyuk meg az egész mennyiséget 5 percen belül (a legjobb nagy levegõt venni és egyszerre meginni az egészet).

Azonnal feküdjünk le. Ne takarítsuk ki a konyhát, ne rakjuk el a hozzávalókat. Feküdjünk a hátunkra, fejünk alatt egy magas párnával. Próbáljunk mozdulatlanul maradni legalább 20 percig. Ha mindent jól csináltunk, érezhetjük, ahogy a kövek vándorolnak bennünk. Próbáljunk meg minél hamarabb elaludni. Akinek alvási nehézségei vannak, szigorúan természetes alapanyagú altatót vehet be (ezt a 10 órai ital elsõ kortyaival lehet bevenni).


2. nap


Amint felkelünk, megihatjuk harmadik adag keserûsó keverékünket, majd visszafekhetünk pihenni. Ne igyuk meg a harmadik adagot 6:00 óra elõtt.


2 órával késõbb


Igyuk meg az utolsó adag keserûsó keveréket. Ismét visszafekhetünk pihenni.


2 órával késõbb


Igyunk gyümölcslevet vagy ásványvizet. Fél órával késõbb gyümölcsöt, majd további egy óra elteltével egyéb ételt is fogyaszthatunk, de ajánlatos kímélõ ételekkel kezdeni. Estére teljesen jól kell, hogy érezzük magunkat.


Hogyan sikerült a tisztítókúra?


Rögtön reggel számítsunk erõs hasmenésre. A salakanyaggal együtt kövek is távoznak. Számíthatunk különbözõ színû (fehér, sárga, fekete vagy zöld) és méretû (borsó nagyságú és kisebb) kövekre.

A tisztítást két hetes idõközönként lehet elvégezni. Sose végezzünk tisztítást, ha nem vagyunk egészségesek!
Írta: 52665f9580, 2007. március 28. 19:06
Fórumozz a témáról: Májtisztító kúra fórum (eddig 1587 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook