Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Diéta & Fitness témák » Szélmalomharc a kilókkal? 2. rész cikk

Szélmalomharc a kilókkal? 2. rész


A túlsúly nem maga a baj. A túlsúly valaminek a következménye. Első szinten persze annak, hogy a szervezetünk nem használ fel annyi kalóriát, mint amennyit adunk neki. Ezer praktika létezik arra, hogy ezt elkerüljük. Ezek a különféle fogyókúrák, melyek között vannak átgondoltak és hasznosak is, mégis azt tapasztaljuk időről időre, hogy csak átmeneti részmegoldásokat érhetünk el velük.

Ezen a szinten nem is várhatunk mást. Így legtöbbször csak látszatmegoldásokra találunk. Az ajánlatok között nem túl nagy a különbség: különböző táplálkozási és mozgásprogramok, esetleg valami lenyelhető kapszula vagy pirula és a vak remény. Ezen a szinten ennyit találtunk ennyien ennyi év alatt. Nyilván, mert ezen a szinten nincs megoldás. Akkor mit tehetünk?

Lépjünk egy szinttel feljebb! Tegyük fel azt a kérdést, hogy miért adunk több kalóriát a szervezetünknek, mint amennyit felhasznál? Miért érzünk késztetést az evésre, ha a testünknek nincs szüksége táplálékra? Mi miért érzünk így, mások meg miért nem? Gyengébb jellemek lennénk? Áldozatok vagyunk? Szó sincs róla! A túlsúly nem jellemgyengeség következménye. De nem is valami átok. A túlsúly TÜNET! Jel, hogy valamit másként kellene tennünk.


Az ember sokkal több, mint egy zsák vegyület. A világ legfejlettebb számítógépe is elképzelhetetlenül primitívebb, mint a legegyszerűbb ember agya. A testünk hallatlan szervezettségű üzem, hatékony hadsereg, mérhetetlen csoda. És ez még csak a testünk. Pedig az ember nem csak testből áll. A szellemünk, a lelkünk szintén végtelen titkokat rejt. Az ember, ez a csodálatos teremtmény nem véletlenül ilyen vagy olyan. És ha valami nem úgy működik rajtunk, bennünk, ahogy szeretnénk, az sem véletlenül van. Mindennek oka van. A túlsúlynak is, de a túlevésnek is. És mi balga módon azon erőlködünk már hosszú ideje, hogy a tünetet szüntetnénk meg ahelyett, hogy magát a bajt orvosolnánk. Ha vakbélgyulladás miatt görcsöl a hasunk, végzetes hiba a fájdalomcsillapítókban reménykedni. A tünetet ideig, óráig elfedhetjük ugyan, de ha nem szüntetjük meg az okot, nem szabadulunk meg a gondunktól, csak csukott szemmel menekülünk előle. De meddig bírjuk? És mik lesznek a következmények? Komoly kérdések ezek, sokkal több szót érdemelnek. Nem intézhetők el pár mondattal Érdemes hosszabban beszélnünk róluk, ha valódi megoldást akarunk a problémáinkra, nem elég csak annyi figyelmet szentelnünk erre, mint amennyi ahhoz kell, hogy bekapjunk egy fájdalomcsillapítót. Több információra van szükség ahhoz, hogy valóban megértsük a túlsúly titkát, és ki is iktathassuk a negatív hatását az életünkből.


(Folytatjuk)
Írta: Bányai Gyöngyi, 2008. október 15. 11:03
Fórumozz a témáról: Szélmalomharc a kilókkal? 2. rész fórum (eddig 29 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook