Lombik és táppénz (beszélgetés)
Igen, ez igaz, de utána már nem kerülnék pénzbe a cégnek.
A Kaáliba járok. Igen, az első lombik, volt 4 inszeminációm, de egyik sem sikerült.
Érdekes, pedig nekik többe kerül a táppénz. Az első 15 napot a munkáltató fizeti, és azután is a táppénzed bizonyos százalékát.
Hová fogsz járni lombikra ha szabad kérdezni? Ez lesz az első? :)
Ja vagy az orvost kérdezed?
A háziorvosom olyan megoldást keres, hogy ne táppénzre menjek, hanem vegyem ki a szabikat, stb. De az nem lesz elég...
Táppénzre csak a háziorvos írhat ki. A Nőgyógyász adhat igazolást, ami alapján a háziorvos kiírhat. Ha nem hajlandó, válts orvost, mert akiben ennyi empátia sincs, az nem érdemli meg,hogy hozzá járj!
Az lombiknál a beültetés után adnak egy igazolást, amiben benne van, hogy In Vitro fertilizásűciós eljárás történt. Ennek is elégnek kell lennie a háziorvos számára! Legalábbis a miénk elfogadta annak idején.
és még ezt is:
"Indokolt az is, hogy a reprodukciós eljárásban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat is az Mt. 107. § alapján a munkavégzési kötelezettség alóli - fizetetlen, ám a munkáltató á1tal kötelezően biztosítandó - mentesülés esetkörébe tartozzon. A felek együttműködési kötelezettségéből levezethetően a munkaidő-kedvezményben való részesülés feltétele a lombikbébi programban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat igazolása a munkavállaló részéről, azonban - tekintettel az ezzel összefüggő információ érzékeny voltára - a munkavállaló mérlegelési körébe tartozik, hogy a lombikbébi programban való részvételét a munkáltató tudomására hozza-e, és igénybe veszi-e a munkaidő-kedvezményt, vagy a távollétet más módon, pl. szabadság kivételével oldja meg. "
Kimásoltam ezt neked egy másik fórumról, remélem segít:
+ Törvény: lombikosokat védi a törvény(2005. évi LVII. )
Az Mt. 90. § (1) bek. d) pontja szerint nem szüntetheti meg a munkáltató annak a közalkalmazotti jogviszonyát felmentéssel, aki emberi reprodukciós eljárásban (lombikbébi programban) vesz részt. Nem kötelező, de tanácsos tájékozatni a munkáltatót.
0. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság
Elég durva megfogalmazás, de az a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárás a lombik!!
Továbbá:
107. § Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól
d) a kötelező orvosi vizsgálat (ideértve a terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatot is) teljes időtartamára;
i) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés teljes időtartamára.
TEHÁT NEM MONDHATNAK FEL NEKED ÉS NEM KELL KIVENNI SZABIT, NEM KELL TÁPPÉNZRE MENNI, KÖTELESEK ELENGEDNI!
Sziasztok!
2 hét múlva kezdődik a stimulációm a lombikhoz. Úgy tudom, hogy sem a stimuláció ideje alatt sem pedig a beültetés utáni 2 hetes kötelező fekvésre nem jár táppénz:S Szerintetek van arra lehetőség, hogy akár a nőgyógyászom, akár a háziorvosom valamilyen módon kiírjon? Sajnos munkahelyi problémák miatt lenne ez nagyon szükséges.
Aki tud segíteni, köszönöm!!
További ajánlott fórumok:
- Teherbe estem, viszont nemrég kezdtem új munkahelyen. Rosszul viselem a terhességet, se táppénz se GYED?
- Nyaralás veszélyeztetett terhesség miatti táppénz alatt
- Tgys-ra vagy táppénzre "érdemes" menni, ha van választási lehetőség?
- Betegszabadság, saját jogú táppénz, passzív táppénz (2008-as jogszabályoknak megfelelően)
- A munkahelyemről 2x6 hónap eljöttem táppénzre 2 év alatt.Ha munkáltatók lennétek mit csinálnátok velem?
- Lombik kezelésben a szurik megkezdésétől lehetek táppénzen?