Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Lézeres szemműtét fórum

Lézeres szemműtét (beszélgetés)

204. szakértő (válaszként erre: 157. - Detty90)
2009. máj. 9. 09:46
A szemrezgés tényleg nem feltétlen kizáró ok. A szemrezgés különböző mértékű és típusú lehet, van olyan amelyknél teljes nyugalommal elvégezhető a lézeres műtét.
2009. máj. 9. 09:36
A szegedi lézerklinikán a doktornő már 1996 óta végez lézeres szemműtéteket, több ezret csinált már meg. Most pedig ott van a legjobb lézeres készülék. Az áraik is nagyon jók. (Ja, és Budapestről is vannak betegeik.)
202. pepe63 (válaszként erre: 201. - DjThom)
2009. máj. 7. 16:38
Az intralasik eljárás abból áll, hogy lézerrel készítenek egy lebenyt, amit felhajtanak és egy másik lézerrel megcsinálják a dioptria korrigálást. Aztán visszahajtják a lebenyt, ami szépen visszanő, de azért ha kézizés közben kapsz a fejedre egy jókora ütést - mert valljuk be a kézilabda igen erősen "küzdő" sport - akkor leválhat a lebeny. De én is azt ajánlom, hogy kérdezd meg az orvost. Engem PRK-val műtöttek, ott nincs ilyen probléma, mert amit lekaparnak simán visszanő, csak az több idő.
201. djThom
2009. máj. 7. 12:32

most kellett lábközépcsonttörés miatt msáfél honapot kihagynom szal nem fogok egy hétbe bele halni csak ara akartam kilyukadni hogy mennyi az az idö ami szükséges pihenéssel tölteni a mütét után...

Gondolom akkor a lasik megoldást ajánjátok. Most pár száz ezerrel drágább az nembaj...Ennél is ugy van hogy egyszerre csak egy szemet csinálnak?

200. zala-LASIK (válaszként erre: 198. - DjThom)
2009. máj. 7. 11:19
Azért a kézilabda elég durva sport, a 3 kihagyás nap szerintem kissé kevés lehet. Én is sportolok de ha egy rándulás-húódás miatt ki lehet hagyni egy hetet akkor a szemed is megér pár napot.
199. zala-LASIK (válaszként erre: 196. - Jan-csi)
2009. máj. 7. 11:17

Hello!

Én nem vagyok szemész, csak készülök a műtétre és infót gyűjtök, a helyedben megkérdezném az orvost aki műtött, vagy egy szemészt aki ismeri a PRK-t.

198. djThom
2009. máj. 6. 18:50
kössz zala! Én kézilabdázok és a műtét miatt 6 heteket nem tudnék kihagyni ....de a LASIK féle lézeres mütétnél ijet nem olvastam, tehát akkor gondolom 3.nap után már edzhetek?
197. Misnyő
2009. máj. 6. 16:26

Sziasztok!

Szerintem nyúgodtan nézzél bele napszeműveggel ha csak nem a napba akarsz nézni akkor szerintem nincs akadálya.

196. jan-csi (válaszként erre: 194. - Zala-LASIK)
2009. máj. 5. 20:14
sziasztok jancsi vagyok.1 honapja mutettem a szemem RPK-val.a szemmutet utann angliaba jottem.es nem tudok megkerdezni valami szakorvost,hogy tavcsobe nezhetek-e.??tudnatok segiteni vagy tanacsot adni.vagy nap szemuveggel?elore is kossz..
195. Misnyő
2009. máj. 4. 18:51

Sziasztok!

Sajnálom pepe63, hogy ilyen kellemetlenségbe keveredtél. Én hinnék a dokinak nem hiába kapta meg a diplomáját meg ezt az állást. Nekem a műtét után egy nagyon pici kellemetlenségem volt. Annyiból ált, hogy 2 napig nekem is szellemlátásom volt az hamar elmúlt és megnyúgodtam. Több helyen is olvastam, hogy a garancia él és úgy mükődik ahogy a honlapon van írva.

2009. máj. 4. 13:04

PRK – (fotorefraktív keratektómia), az a legrégebben kifejlesztett lézeres szemműtéti eljárás . Általában ma már csak akkor alkalmazzuk ha a szem a korszerűbb eljárásokra alkalmatlan ,vagy természetesen akkor ha a páciens ragaszkodik hozá.

Itt a szaruhártya felületi részének – a hámnak- mechanikus eltávolítása után, az excimer lézer hatást gyakorol a szaruhártya sztrómájára és néhány ezred milliméter vastagságú szövetréteget távolít el. A lézeres műtét utáni terápiás CL felhelyezése pár napig szükséges lehet, amivel a fájdalom csökkenthető. Alatta a felszín 4-5 nap alatt behámosodik.

Hátránya a fájdalom, a fénykerülés ami 3- 5 napig is eltarthat és a látás is csak a 1-2 hét végére erősödik fel. A fél éves utógondozás ( minimum 3 hónap szemcseppes kezelés, fél év UV fény elleni védelem ) nagyon fontos. Ezért a kontrollok száma is több.

Műtét utáni 1.,2.,3.,5.napok valamint ajánlott 1.,3.,6.,9.,12., hónap elteltével is. A munkából való kiesés 1 - 2 hét.

Korlátozások:

Két hétig zuhanyozás közben sem mehet víz a szemébe, és 1-2 kg nál nehezebb súlyt nem emelhet !

3 hétig ne dolgozzon számítógépen és ne üljön volán mögé !

6 hétig semmit sem sportolhat és utána is csak fokozatosan terhelje magát !

2 hónapig ne sminkeljen ,és arckezelésnél gőzölni tilos !

3 hónapig ne szaunázzon és ne ússzon !

6 hónapig ne napozzon és ne szoláriumozzon napszemüvegben sem !

6 hónapig napszemüveg viselése kötelező! ( UV védelem miatt )

1 évig lehetőleg ne essen teherbe !

LASIK – (Laser in situ keratomileusis) 1993 óta végzik a a hagyományos formáját,. Azóta több mint 30 millió páciens sikeres kezelése történt már meg világszerete. A sikerre való tekintettel természetesen folyamatosan továbbfejlesztették a módszert . Jelenleg a fejlett országokban ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, vagyis a LASIK valamelyik változatát alkalmazzák 90 % ban .Több irányban is indultak a fejlesztők, az egyiknek az eredménye a Pentacam vezérelt Lasik.

PENTACAM vezérelt LASIK

Pentacam készülék kifejlesztése tette lehetővé az utóbbi pár évben a lézerkezelések újragondolását .Ez a Pentacam és a lézerkészülék számítógépe közötti közvetlen kapcsolatot , vezérlést jelenti.

Ez az egyénreszabott kezelés, valamint a sokkal pontosabb eredmény alapja. A hagyományos kezelésekhez képest 22 000 szaruhártyapont feltérképezése alapján kezel a lézerkészülék. Ezért tudunk a plussz dioptiásoknak is (a régi készülékekkel szemben ), 100 % os eredményt ígérni.

Ez egy olyan lézeres szemkorrekciós technika, melynél a kezelés a korábbi eljárásokhoz képest nem a fájdalomra érzékeny területen történik hanem 0,1 mm rel mélyebb rétegben .Ott már nincsenek idegvégződések, és ezért nincs fájdalom sem .Az operatőr ehhez egy fedelet képez ,amely speciális vágórendszerrel történik az ún. mikrokeratómmal. Ez vákum segítségével hozzászívódik a szaruhártyához és 0,13 illetve bizonyos esetekben 0,1 mm vastagságú fedelet készít . Ezt felhajtják és ecximer lézerrel eltávolítják a szükséges sztróma szaruhártyaréteget. Majd a lamellát visszahelyezik az eredeti helyére, ami adhezíven hozzászívódik az alapjához (ezt a lebenyt ezek után már csak műtéti körülmények között lehet újból felpreparálni ).

A lebeny tökéletesen visszailleszkedik a helyére, rendkívül gyorsan és stabilan rögzül. Ezáltal a LASIK eljárás mentes minden szövődménytől, teljes mértékben fájdalommente és azonnal gyógyul. A kezelés tervezhető, mindössze 1-2 nap kiesését jelent a munkából.

Ennek a kezelésnek az az előnye, hogy a páciensnek már az első nap folyamán lényegesen jobb a látása, nincs műtét utáni fájdalom vagy egyéb diszkomfort. Általában 2 nap alatt munkába állhatnak , mert a látásélesség már a 2.-3. nap 100% os lehet, fájdalom, fénykerülés nincs. Az utókezelés 2-3 hét . A betegnek nem kell fél évig napszemüvegben járni.

A kontrollok száma kevesebb : műtét utáni 1.nap és 3. nap. Ajánlott kontrollok műtétet követően 30. nap és 90. nap

Korlátozások:

Első héten zuhanyozás közben sem mehet víz a szemébe ,és nem sminkelhet !

Az 1.napi kontroll után védőszemüvegben már futhat, sízhet, szörfözhet, kerékpározhat, aerobikozhat, emelhet súlyokat, teniszezhet és golfozhat.

2 hétig nem úszhat , nem lovagolhat, nem szoláriumozhat ( védőszemüvegben sem ), és nem szaunázhat !

6 hétig nem bokszolhat és nem búvárkodhat

A győri szemklinika oldaláról vettem.

193. djThom
2009. ápr. 29. 23:02

kérdezném hogy ezek mit jelentenek?

PRK

IntraLASIK

192. pepe63 (válaszként erre: 190. - O_tündér)
2009. ápr. 29. 19:03

Helló!

Nekem a vizsgálatkor mondta a doktornő, hogy ha a műtét után 1 évvel +1D-s szemüveg kell, akkor megcsinálják még egyszer garanciában. De azt nem mondták, hogy a műtét után az a 60%+/-20% is szellemképes lesz. Ja, és csak a - volt jobbik - szemem a szellemképes.

Egyébként azért nem kell csepegtetnem, mert a cyl.-1,5D - ami a műtét előtt +0,5 volt - így "átmentem a mínuszba" és most majd a javító sejtek dolgozhatnak. Addig nem kell csepegtetnem, amíg mínuszban van a szemem. Hát ezt mondták.... :)

2009. ápr. 29. 13:04

Sziasztok!

Van, aki az Optimumban műttette magát? Most van egy akciójuk, 25 százalékkal olcsóbb a műtét. Írjatok, hogy milyenek, légyszi.

190. O_tündér (válaszként erre: 189. - Pepe63)
2009. ápr. 27. 21:27

Sziasztok!

Hát ez érdekes,ahogy alakult a látásod. Egyébként én sem értem, hogy műtét előtt miért nem mondták meg, hogy mire számíthatsz. Ezt én is hiányoltam, mikor úgy írják, hogy a vizsgálaton pontosan megmondják,hogy mit garantálnak és meg is mutatják, hogy hogyan fogsz látni. Hát sajnos ilyenről szó sem volt. Én kérdeztem rá az orvostól, hogy mire számíthatok a kezelés után!! Mondta, hogy nullára leviszik, de visszaromolhat. Viszont ezt a vizsgálat után nem adták írásban, csak a műtét előtt írattak velem papírokat és abban volt, hogy a várható eredmény: 60%+/- 20%

Ez elég távol van a garanciavállalástól szerintem. Ezt a papírt vizsgálat során kellett volna kapnom és könnyebben döntök, hogy belemegyek-e.. Bár nem arról van szó, mert nálam ez nem volt kérdéses a magas dioptria miatt, de lehet,hogy másnál ez elég döntő. ...hogy a műtét előtt tudja meg,hogy mire számíthat.

És miért nem kell csepegtetni? ez összefüggésben van a dioptriával?

189. pepe63 (válaszként erre: 185. - Misnyő)
2009. ápr. 26. 09:12

Sziasztok!

Hát voltam a kontrollon és nagyon elkeserítettek. Különben az OM-nél csináltattam 02.19-én. Már ahogy levették a lencsét nagyon homályosan láttam. Akkor azt mondták, hogy átment mínuszba - ja, az nagyon lényeges, hogy távollátó voltam - a szemem. Ne csepegtessek! Két hetente jártam fel Pestre, de a homály nem javult. Azóta már csepegtettem is de mostmár még az olvasás is nehezen megy. Most a kontrollon mikor meglátott a doktornő rögtön mondta, hogy majd szól a Szentkirályi dokinak, mert ő műtött és ő nézzen meg. Hát ő azt mondta, hogy azt ne is várjam, hogy tökéletesen fogok látni, mert ezt a mútétet a közellátóknak találták ki és a távollátóknál sokkal nehezebb a gyógyulás, stb. stb. A tg. fokra meg azt mondta, hogy ne foglalkozzak azzal, azok csak számok. Megnézte, hogy nincs kancsalságom és csak egy rossz beidegződött dolog amit érzek. Ja, és még mindig mínuszban vagyok és ne csöpögtessek egy hónapig. Aztán majd ír fel ideiglenesen szemüveget vezetéshez meg tv nézéshez. Hát mit ne mondjak ku.....-ra megnyugtatott. Csak azt nem értem, hogy a műtét előtt miért nem mondták, hogy mire számítsak?

Bocsi, ez hosszúra sikerült, de jó, hogy legalább kiírtam magamból.

Sziasztok!

188. dindin19 (válaszként erre: 187. - A1362029f0)
2009. ápr. 24. 20:24
negatív élménye volt?
2009. ápr. 24. 17:02
a barátomnak megműtötték a szemét,és biztos nem mertem volna bevállalni,nagyon bátor volt,főleg azután,miután elmesélte,hogy milyen volt.
186. Kiss84
2009. ápr. 24. 07:45
Helo! Azóta minden rendben van. Egyre jobb és jobb a szemem. Rengeteget csepegtetek. Az kontrolon is azt mondták hogy szépen javul. Szinte hozzám nőtt a napszeműveg.
185. Misnyő (válaszként erre: 183. - Pepe63)
2009. ápr. 20. 19:28

Sziasztok!

Mit mondtak a kontrolon? Hol műtetted magad? Mikor volt a műtét azóta csepegtettél rendesen, mert az nagyon fontos a műtét után.

184. O_tündér (válaszként erre: 183. - Pepe63)
2009. ápr. 20. 18:30
Sziasztok! Kíváncsi leszek, hogy mit mondanak majd erre. Egyébként nekem is asztigmiás volt a szemem. Vagyis azt állapították meg. Előtte én sima cyl nélküli kontaktlencsét hordtam.Csodálkoztam is mikor kiderült, de azért a műtéthez elég nagy precizitással nézték meg a szememet..azért nem is kérdőjeleztem meg, hogy kell-e a cylinder.
183. pepe63 (válaszként erre: 180. - O_tündér)
2009. ápr. 19. 19:03

Szia! Köszi a válaszodat, én is ezt gondoltam és ezért is aggaszt az, hogy a műtét előtt jobb szemre 30-at, a balra pedig 95-öt mértek. Most két hónappal a műtét után a jobb 180, a bal pedig 10. És sajnos úgy érzem, hogy a bal szemem (a jobbik szemem) mintha kifele állna egy kicsit.

De jövő hét kedden megyek kontrollra rá fogok kérdezni. Mert még a látásom is még mindig homályos, ráadásul most már közelre sem látok jól.

182. Kiss84
2009. ápr. 17. 15:42
Sok fórumot olvastam és többen is azt mondták hogy érdemes feljönni pestre. Mivel itt jobb gépek vannak. Meg az orvosoknak is nagyobb tapasztalata van.
181. Misnyő
2009. ápr. 16. 18:27

Sziasztok!

djThom: Szerintem minden féleképpen felkéne jönnöd pestre, mivel itt van a két legnagyobb cég. Pl. : Optik-med aki a műtöttek 60% csináltatta náluk.

O_tündér: Ha rendes UV szürös napszemcsid van és még sapka is van rajtad akkor szerintem mehetsz. Ha az orvos azt mondta.

180. O_tündér (válaszként erre: 167. - Pepe63)
2009. ápr. 16. 11:53
Szia! Tg fok: ha valakinek astigmiája(belső szemtengelyferdülése) van, azzal korrigálják. Fokban van be állítva a lencse, hogy jól láss.
2009. ápr. 16. 11:51

Sziasztok! Én is túl vagyok a műtéten! :) Nekem nagyon magas volt a dioptriám: -11,00 :( A tapasztalatok azt mutatják, hogy visszaromolhat de akár nullán is maradhat :)

A vizsgálaton megkérdeztem, hogy lehet-e menni nyaralni, azt mondta az orvos, hogy igen. Viszont: a papírra-amit kaptam-az van írva,hogy fél évig kerüljem az erős napfényt. Tudom, hogy az én érdekem lenne.. Nem tudom, hogy napszemcsiben, baseball sapiban árnyékos helyen bevállaljam-e a nyaralást műtét után kb 5 hónappal??!! Mi a véleményetek?

178. djThom (válaszként erre: 175. - Misnyő)
2009. ápr. 15. 23:48

Misnyő: Akkor azt mondod hogy meg kell várni a 20 éves kort? Kb2 éve vegaoky lencsés\szemüveges és felesről indultam majd háromnegyed és igylett 1es, de érzem hogy valamikor ezis kevés...érdemes akkor följebb menni a dioptriával vagy hagyjam had kínlódjon egy kicsit a szem?

Nem tudom hogy érted hogy hol szeretném megműtettni! Komlon lakom igy lehetséges helyszin pécs ha ott vállalnak ilyet ,de nemtudom hol leehtne esetleg jobb lehetöségem vagy ahol jobb szakemberek vannak. Ebbe nem vagyok jártas

Elöre is köszi a válaszitokat

177. Misnyő
2009. ápr. 15. 13:55
Sajnos az UV trejedéses kérdésedre nem tudok választ adni. Szerintem érdemes meg várni mig az ember szeme nem rómlott min. 1 évig.
2009. ápr. 14. 19:08

köszi Misnyő az infót. Pesten a bécsi úton műtöttek 14 napja -5,5 dioptr. mindkét szem ill. 4 és 3,25-ös cillinderrel. Azt mondták hogy lehet 100%- os is, de a magas cillinder miatt maradhat rajta max 1 dioptria. Egyébként alig-alig veszem le a napszemüveget; csak akkor ha teljesen elsötétített a szoba, vagy ha már kinnt se nagyon lehet látni szabadszemmel naplemente után. Most viszont az a problémám a szemüveggel hogy nem takarja eléggé a szemem oldalról meg fentről ezért kicsit mérges is vagyok hogy nem vettem olyat ami teljesen fed. Most be akarok szerezni egyet ami nem olyan sötét színű, mondjuk sárga, és ami a kék fényt is kiszűri. Az uv szűrősök 450 nm-ig szűrnek, az ilyenek úgytudom 600-ig, és abban az ember el tud lenni bennt a lakásban is.

Azt megírhatná valaki(100%-os bizonyossággal) hogy az uv hogyan terjed. Gondolok itt arra hogy szokták mondani a szórt fény, ez mit jelent, minden irányból sugároz, vagy csak fentről a föld felé, és ez milyen százalékban oszlik meg.

Zárszóként azt mondhatom hogy mindenkinek ajánlani tudom a PRK kezelést 18 év felett illetve ha a szem több év után se romlik.Viszont azt hülyeségnek tartom ha valaki 1-2 dioptria miatt megy el műtétre mert lehet hogy később romlik és jobb lesz akkor műteni, másrészt nem ciki néha felvenni ha pl órán a táblát nem látod, továbbá pedig nem akarok senki dolgába beleszólni, azt csinál amit akar. Én azért csináltattam meg mert szemüveg nélkül csak nagy homályt láttam, most pedig kb 90%-ot látok mindkét szememmel. Ez jó nem ? De

175. Misnyő
2009. ápr. 14. 14:25

Sziasztok!

nosferrato : Hol mütőttek? Ilyen időben érdemes bent is viselni ha közel ülsz az ablakhoz. Mennyi vállaltak? Meddig tudják le vinni a dióptriát? A cseppegtést meg csökkenteni fogják mindig, de azt a kontrolon mondják meg, mennyivel.

djThom : Nem tudok róla hogy lenne kórhatár. Azt viszont érdemes megvárni, hogy a szemed rómlása megáljon ez általában olyan 20 fölött szokott lenni de vannak kivételek. Hol szeretnéd megműtetni?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook