Lézeres szemműtét (beszélgetés)
Sziasztok!
Dióhéjban: -5,0 és -4,5 a szemem. Kb. egy hét múlva műtenek (lasik) az Optimumnál.
Az Intralasik is felkeltette az érdeklődésem, sokat olvastam a témáról.
Beszéltem több Lasik-műtéten átesett, gyógyult sorstárssal is, akiknél tökéletesen sikerült a műtét -legalábbis az én ismerőseim (azok ismerősei) körében.
Persze, nagy volt a dilemma, melyiket válasszam: Intralasik vagy Lasik... így múlt héten elmentem a Focus Medicalhoz is. (A doktornő azt mondta, az Optik-Med még nem műt IntraLasikkel, átküldik hozzájuk a nem PRK-t választó pácienseket.)
Korábban a Focus M. tájékoztatóját elolvasva kissé rám tört a frász, ugyanis eléggé Lasik ellenesen írnak. Még mielőtt befekszem a "szike" alá, gondoltam, jobb, ha elmegyek más kliniára is, bár az Optimumnál nagyon kedvesek és korrektek voltak velem. Arra számítottam, hogy a Focus Medical majd jól lehurrog, hogy Lasikre vállalkozom. De meglepetés ért. Szerencsémre, a vezető orvos vizsgált meg, mondtam neki, hogy hamarosan Optimumnál lesz elvileg műtétem, de szeretném ezt az Intralasik dolgot is körbejárni. Azt hittem, ezerrel meg akar győzni, hogy mennyire jobb az Intralasik. De nem így történt. Azt mondta, a Lasiket elsősorban azért nem végzik már, mert anno az IntraLasik mellett Lasiket is készítettek, és sokan az IntraLasiket választották, így a Lasiket már nem csinálják. Rákérdeztem a lasik-ellenességre is, hogy a tájékoztatójukban ráhozzák a frászt az emberre, de az asszisztens azt mondta, hogy azért az marketing is. Ők is évekig csinálták a Lasiket az Intralasik mellett párhuzamosan,és nem rossz módszer, csak bizonyos szempontból a lebeny elkészítésénél felmerülő hibákat, melyek az orvos jártasságán vagy épp nem jártasságán múlik, ki lehet küszöbölni, de tulképpen nincs akkor különbség.
Kedvesek voltak itt is, de végül az Optimum mellett döntöttem, mert az optimumos csapat, környezet engem jobban meggyőzőtt.
Beszéltem több Optimumnál műtött sorstárssal is, és tökéletesen meg voltak elégedve. Az Optimumos orvosom önéletrajza fent van a neten, meggyőző, a Focus Medicalosról nem találtam egy sort sem. (De Ő is kedves volt.)
Egy kicsit fura, hogy egy hotelben van a Focus Medical rendelő. "Vicces" volt, ahogy a táguló pupillámmal ülök a váróban, és közben a wellnessből jövő szállodavendégek elslattyognak köntösben közöttünk. :) Persze, nem ezen múlik az orvosi szakértelem.
Tehát most úgy érzem, jó kezekben leszek... Azért a héten még elmegyek egy konzultációra az Optimumhoz.
A PRK-t azért vetettem el, mert nem hiszem, hogy olyan jó a szervezetnek a hat hónap szteroid-terápia (erre az egyik orvos is bólintott). Illetve a gyógyulás során lehetnek problémák. 3 emberről is tudok, akiknek nem volt problémamentes a hámosodás, az egyik nem is lát jól emiatt az egyik szemével... Fura, hogy itthon, Magyarországon annyi PRK-t csinálnak, holott tényleg nem a legjobb módszer, és az sem nem igaz, hogy biztonságosabb. (Van ismerősöm, akit PRK-val műtöttek, és tökéletes lett.)
Az egyik orvos úgy fogalmazott, hogy a PRK műtéte során nem lehet gond, de a gyógyulásnál annál több (+ a 6 hónapos szteroid-csepp kúra.) A Lasiknél nagyon kell a profi, tapsztalt orvos, nehogy elszúrja, de a gyógyulás során már kevesebb esély van komplikációra. (Persze, ahogyan egy rutin mandula-műtétnek is lehetnek szövődményei, így bármelyik szemműtétnek is.)
Sziasztok!
Tünii nem írt... Ezek szerint nem kellett halasztani a műtétjét!? :o)
Bodza
Intralasikot az Optik-mednél is végeznek. Én úgy értelmeztem, hogy az ő orvosuk csinálja, a Focus Medicalban. Az Optik-mednek is van már Intralasik lézere, de még tesztelés alatt van, egyenlőre nem használják és a pácienseiket a Margitszigeten műtik.
Nektek mennyi idő alatt múlt el ez a "homályos" vagy inkább "rosszul fókuszálós" látás? (A kontrasztossággal nincs bajom, az jobb, mint eddig akár szemüveggel volt, de ez a "kettős kontúr" vagy mi, rettenetesen zavar és ettől nem olyan a 'látásélményem', mint amilyen enélkül lehetne.) Tudom, tudom, türelem... De meddig?? :o)
Köszi!
m.
Sziasztok!
Bodza1980 én a te helyedben nem mennék Lasik-ra mivel ott kézzel végzi a műtét egy részét. Az Intralasiknál meg a lézergép végzi el ezt a feladatot. Jobb helyeken már nem is végeznek Lasikot mivel sokkal nagyobb a hiba lehetőség. De ha vissza olvasol én beszúrtam egy linket ahol a klinikák értékelve vannak. Ide is beírom [link]
Milyen műtéted lesz? Hol? Ki műt?
(Én 20-án megyek Lasikre...)
Szia!
Nos, olvasgattam ezt-azt az interneten. Érdekel az IntraLasik is, ezt csak a Focus Medical csinálja. Persze, erről is olvastam olyan tanulmányt, mely szerint nem jobb, mint a sima Lasik... Bár a doktornőben teljesen megbízom, aki műteni fog két hét múlva Lasik módszerrel (Optimum), de azért holnap a Focus Medicalhoz is elmegyek.
Beszéltem azóta két Lasikes, gyógyult társsal is, illetve olyannal is, aki félt a Lasik esetleges szövődményeitől, ezért a biztonságosabbnak mondott PRK-t választotta, és a gyógyulása nem ment simán, mert valamiféle benövés keletkezett a hámréteg regenerálódása során, és sokat szenvedett a szemével. Szóval amit egy másik fórumon hangoztatnak, hogy a PRK mennyivel biztonságosabb: nem igaz.
A Lasiknél nagyobb esély van arra, hogy a műtét során keletkezik probléma, a PRK-nál a gyógyulási folyamat rizikósabb.
A Lasiknél (is) számolni kell a szemszárazsággal, van olyan, akinek drasztikus változás állt be a könnytermelését illetően.
Azt tudni kell, hogy a szemműtétnél a módszer mellett az is fontos, hogy ki végzi a műtétet.
Lasik-élménye van valakinek?
Szia!
Felhívtam a klinikát,ott azt mondták,hogy holnap újra megnézik,és kiderül elég volt-e!De én is úgy gondolom,hogy lágy lencsénél talán nem mutat mást 5 napnál sem!Rendes vagy,hogy szorítsz!
Szép napot!
Szió!
Miért bizonytalanodtál el?
Sziasztok!
Nekem néhány napja volt PRK-m, szóval "sasszemről" még nem tudok beszámolni, de a műtétről igen. Nekem amíg a műtét után rajta volt a védőlencse a szemeimen, semmi bajom nem volt: se nem könnyezett, se nem fájt, se nem volt fényérzékeny, semmi. Amikor levették a lencsét, utána az egyik szemem egy helyen icipicit szúrt, de délutánra ez is megszűnt. Szóval csak azt szeretném mondani, hogy aki a PRK-tól a 'fájdalom' miatt fél, az ne tegye, mert van ilyen is, hogy egyáltalán semmilyen tüneted nincs. :o) A látásom az még homály, de még egy hetes sincs a szemem, szóval ez még simán belefér. :o)
Szia Erika!
Az első két-három hétben ingadozó volt a látásom, volt olyan nap, hogy az előző naphoz képest kis visszaesést észleltem, ugyanúgy ahogy te. A műtét előtt a jobb szemem volt a vezérszem, most pedig a ballal látok kicsit élesebben, de ez még alakulni fog nálam... nekem kb. egy év múlva egy 1D-s olvasószemüveg kell majd viselnem a műtét előtti orvosi előrejelzés szerint. Mondta is a dokim, hogy élvezzem az elején, hogy közelre "sasként" látok. Élvezem is... De írtam, h az én szemhibám nagyon összetett volt és nem tudtak olyan lencsét előállítani, ami igazán jól korrigált volna. Majd írd meg, hogy mi lett a kontroll eredménye.
Üdv.
Sziasztok!
Amikor én csináltattam akkor csak azért izgultam hogy minél hamarabb letehessem a napszemüveget. A műtétet gyorsan elvégzik.
Szia!
Akkor neked is 7 napot mondtak.Az a baj,nekem ezt nem mondták a műtét előtt,én olvastam utánna.Most azért izgulok,hogy elég lesz-e ez az 5 nap,a 7 helyett!Nagyon remélem,hogy igen,mert nem szeretném elhalasztani a műtétem!De más honlapon meg azt olvastam,hogy 3-4 nappal a műtét előtt is elég kivenni a lágy lencsét,ugyhogy bizakodom,hogy nem hagy nyomot és meg tudnak műteni.Ha igen,akkor az most lesz pénteken!
Szia Erika!
Bizony engem is zavart a Flucon-os cseppentést követő állapotom pár napig, vizsgálgattam magam ill. a látásélességem. Időnként riasztottam a családomat, h velem valami nem stimmel. Komolyan vették - talán mert nagyon nem vagyok egy hisztérikus alkat és persze mégiscsak a szememről van szó -, ide-odaálltak és különböző távolságról néztem a kontúrjaikat, megbeszéltük és ez is segített.:)
Amúgy nem szeretnék bölcselkedni semmiképp - pl. a steroid hogy hat - csak a saját tapasztalataimat írom. Tudom, hogy ez az "anyag" is kellett a gyógyulásomhoz. Szerintem ha kétséged van, hívd fel az orvosadat.
Szia Erika!
Pontosítanám a válaszomat annyival, hogy ez egy rám szabott előrejelzés volt és korrekt volt az orvosom, mert nem ígért mesés jövőt. Amúgy én nem a statisztikai átlag vagyok, mert távollátó voltam erőteljes cylinderekkel megáldva túl a negyvenen.
Szia!
Nekem azt mondták a rendelésen, hogy legalább 7 nappal hamarabb ki kell venni, mert a "nyomot hagyhat" a szemen...Nekem két hét múlva lesz Lasik műtétem. Olvastam az IntraLasikről is, de nem feltétlenül jobb, mint a sima... Azért izgulok nagyon... Remélem, jól döntöttem...
Sziasztok!
Mindkét szemet egyszerre műtik. tünni nem kell izgulnod 1 óra alatt kész lesz és nem fogsz érezni semmit. Találtam egy független honlapot ahol a klinikákat osztályozzák. [link]
Sziasztok!
Nekem pénteken lesz a mütétem.Már nagyon izgulok,főleg most,mert nekem nem mondták,hogy a műtét előtt egy héttel nem szabad láégy kontaktlencsét hordani.Én ma vettem ki,szerintetek ez mennyire gond?Most igy nem egy hét,csak öt nap amig nem hordtam.van ilyen tapasztalatotok?
Örülök,h segített! Úgy írtam le mindent, ahogy megéltem.
Millilu! Köszönöm a választ! Nem gondoltam,hogy akár ilyen hosszú idő is lehet, mire eléri a legjobb értéket. Gratulálok a 0-ás dioptriákhoz! :) Erika
Szia Erin!
Az én dokim azt válaszolta erre, hogy ez teljesen egyéni teljesítmény. 3-6, de 12 hónap is lehet. Függ az agy látóközpontjának alkalmazkodó képességétől és a retina rugalmasságától, ami az életkor előrehaladtával gyengül.
Én a 7. héten közel elértem a célt, de még alakulok és ez nem tudom, h mennyi idő lesz. Majd írok a tapasztalataimról.
A honlapod elolvasom most.
Üdv.
Sziasztok!
Van itt olyan akinek eret távolítottak el ilyen módszerrel a szeméből?
Szia Ear!
Mindkét szemet egyszerre műtik. Úgy tudom, hogy akkor vállalják a műtétet, ha már minimum fél éve nem romlott a szem. Nekem másfél hete műtötték a szemem, és olyan jó érzés, hogy jól látok!! Szóval amint lehet, ne habozz, nem fogod megbánni!
Honlapomon csináltam egy külön PRK lézeres szemműtét részt, ahol leírtam a saját élményeim: [link] Esetleg olvasd el, ha van időd.
Többiekhez az lenne a kérdésem, hogy műtét után mennyi idővel éri el a látás a legjobb értéket?
Én is előre köszönöm a válaszokat!
További ajánlott fórumok:
- Van valaki, aki megbánta a lézeres szemműtétet? Miért?
- Lézeres szemműtét. Mennyiért és mennyire eredményes?
- Sasszem lézeres szemműtét
- Melyik lézeres szemműtét a legjobb?
- Lézeres látásjavító szemműtét után lehet hagyományos módon szülni?
- Lézeres szemműtét után vagyok, az eredményeim szerint romlott a szemem. Mit lehet tenni?