Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Lézeres szemműtét fórum

Lézeres szemműtét (beszélgetés)

4614. de Luca (válaszként erre: 4612. - Penumbra)
2011. ápr. 9. 15:26

Én is azt hámoztam ki ebből az irományból, amit Te is írtál:

"A hám alatt keletkezett hegszövet réslámpával kisebb-nagyobb mértékben észlelhető homályt, ún. haze-t okoz. Amennyiben, elsősorban nagyobb dioptriák kezelésekor, nagyobb fokú homály alakul ki, ez leronthatja a korrigált látásélességet, és jelentős regresszióhoz is vezethet. Idővel a sebgyógyulás folyamata során egyre inkább az eredeti szerkezet kezd kialakulni, vagyis a hám

újra normális vastagságúvá válik, a stroma re-modelling eredményeként pedig egyre szabályosabb

lamelláris szerkezet jön létre. Így az esetek többségében a fent említett mellékhatások is

fokozatosan enyhülnek, illetve megszűnnek, és fél-egy év után a refrakciós eredmények is

többnyire stabilnak tekinthetők. A túl erős hegesedés ellen szteroid gyulladáscsökkentő cseppek huzamosabb, fokozatosan csökkentett adagolásával lehet védekezni. Amennyiben a homály

konzervatív kezelés ellenére is jelentős marad, eltávolítását meg lehet kísérelni excimer lézeres

felszínes keratektómiával."

Ebben is a hámréteg vastagságát és lamelláris szerkezetét emlegetik, mint az éleslátás feltételét. Most már csak azt nem tudom, hogy a záródási csillag és a haze rokonok-e valamilyen szinten. Talán olyasmi lehet, hogy a záródási csillagnál még nem fejeződött be a folyamat, a haze esetében meg túl gyors volt (ahogy mondtad) és a nagy sietségben "összecsimbókosodtak a hámsejtjeid.

4613. de Luca (válaszként erre: 4612. - Penumbra)
2011. ápr. 9. 14:52
Nekem tudtommal egyáltalán nincs (orvos még nem említette, az orvosi papírjaimon H 0 szerepel), de az én hámrétegem nagyon lassan nőtt vissza, lehet, hogy pont emiatt úsztam meg. Ezért sem tudom eldönteni, hogy az én kettős/többes látásomnak mi lehet az oka. Vagy a hámréteg záródási csillaga (azaz a hámrétegek a műtött terület közepén még nem rendeződtek el teljesen; normál esetben ez 1-1.5 hónap alatt megtörténik, de jó pár embernél ez több hónap is lehet), vagy a bent lévő cylinder (ha minden jól megy, akkor ez csökken a cseppek hatására), vagy még nem feszült ki a szaruhártyám.
4612. penumbra (válaszként erre: 4609. - De Luca)
2011. ápr. 9. 14:42
Neked van még ilyen haze a szemeden?
4611. capuccino77 (válaszként erre: 4605. - Horvathrekusi)
2011. ápr. 9. 12:48
Nekem is az egyik szemem -1.5 volt, nem említették, hogy úgy hagyják! :))) És az most 125 %-os! :)
4610. capuccino77 (válaszként erre: 4607. - De Luca)
2011. ápr. 9. 12:46
Az gáz! :) Nekem anno még mondta is a kedves asszisztens nő, hogy kivehetjük, ha gondolom, de Én "fasza csaj" voltam, hősiesen tűrtem. :)))
4609. de Luca (válaszként erre: 4608. - Penumbra)
2011. ápr. 9. 12:37
penumbra, Te is megszenveded a magadét! De a 85%-od legalább biztatónak tűnik... Reméljük a legjobbakat!
4608. penumbra
2011. ápr. 9. 08:54

Tegnap voltam 2 hónapos kontrollon (PRK, Focus Medical), 85%-os a vízusom mindkét szememre, de még van haze (homály) mindkét szaruhártyámon, a doktornő szerint ez okozza a duplakontúros látást, mert másképp töri a fényt. Maradni kellett Tobradexnél. Legutóbbi vizsgálat óta azért van némi javulás, mert éreztem, hogy jobban látom a betűket, de azért rettegek, hogy nem múlik el a haze teljesen és visszamarad. Doktornő szerint még nincs ok aggodalomra, még időben vagyunk.

Utánaolvastam ennek a haze dolognak, az UV fény okozhatja, illetve a beavatkozás után a sejtek felgyorsult anyagcseréjének a következménye és legtöbb esetben a szteroidkezelés megoldja. Ha mégsem, akkor lézerkezeléssel távolítják el a homályos réteget, remélve, hogy a visszanövő hámréteg már tiszta lesz. Ha ez sem segít, akkor szaruhártya átültetés, de erre csak extrém ritkán van szükség.

Aki tud angolul, itt a cikk: [link]

4607. de Luca (válaszként erre: 4602. - Ajnácska85)
2011. ápr. 9. 06:53

Majd referálj, túlélted-e! :-)

A Schirmer-tesztet én megsínylettem. Vagy 2 percig könyörögtem az életemért, mire megszánt az asszisztens és kivette a csíkokat :-)

4606. de Luca (válaszként erre: 4605. - Horvathrekusi)
2011. ápr. 9. 06:50

1 dioptria alatt nem vállalnak műtétet, a gyakorlatban pedig szeretik inkább az +/-1.5 D-t. Hogy érdemes-e? Majd a vizsgálaton megmondják.

Nem, szerencsére nálunk még nem végleges az eredmény, meg is ütne a guta :-)

[link]

2011. ápr. 8. 23:14

Sziasztok!

Nekem -1.75 illetve -1.5 a szemem. Érdemes műttetni?

Nálatok végleges az eredmény?

Pécsett a Lazirisznél járt valaki?

2011. ápr. 8. 16:06

de Luca :-)

Ajnácska! A műtét sem fáj,az alkalmassági meg pláne :-) Szorítok!

2011. ápr. 8. 15:43
Capuccino, köszönöm!!!
2011. ápr. 8. 15:43
milyen szike??? ez most komoly??? ugye nem??? bevallhatjátok, ha az, jobb ha tudom:D
4601. capuccino77 (válaszként erre: 4598. - Ajnácska85)
2011. ápr. 8. 15:36
Dehogy fáj!!! Számomra az egyetlen kellemetlen dolog az volt, aminek nem tudom megmondani a pontos nevét :P, de a lényege, hogy a könnytermelődést nézték vele, vagy hogy is fejezzem ki magam! :))) Jól írtam, Kedves Többiek? :)))
4600. capuccino77 (válaszként erre: 4599. - De Luca)
2011. ápr. 8. 15:34
Micsoda???!!! :D Ne rémísztgesd szegényt! :)
4599. de Luca (válaszként erre: 4598. - Ajnácska85)
2011. ápr. 8. 15:31
Csak az a része kellemetlen, amikor szikével szövetmintát vesznek a szemfenékről, de ki lehet bírni! :-D
2011. ápr. 8. 15:09
szurkoljatok, hnap 11kor alkalmassági vizsgálat! OM-ben...Ugye nem fáj?
4597. Ancsi86 (válaszként erre: 4596. - Capuccino77)
2011. ápr. 8. 13:35

Nekem fájdalmam egyáltalán nem volt ettől, pedig emlékszel, milyen durva látásromlást okozott.. Nekem inkább csak olyan érzésem van, mintha nem lenne megolajozva egy ajtó.. :)

de Luca! Igen, de ez sem mindenkinél probléma, eleinte nekem sem volt gondom vele, csak a szteroidra volt túl érzékeny a szemem.. Viszont soha nem volt még ilyen szép fehér, érmentes a szemem! :)

4596. capuccino77 (válaszként erre: 4592. - Ancsi86)
2011. ápr. 8. 08:38
Igen, és olyan száraz a szemem, mint a sivatag. :) De most már egy hete, hogy használom a Corneregel-t és így legalább nem fáj reggel, ha kinyitom, csak száraz. Cseppentek belőle és az valami csodás...! :)))
4595. de Luca (válaszként erre: 4594. - Ancsi86)
2011. ápr. 8. 06:20
A szaruhártyában lévő idegeket vágják át lebenykészítés közben (ezek érzékelik, ha száraz a szemed, és beindítják a könnytermelést). Közben utánanéztem, az IL-esek jobban szívnak ebből a szempontból, a PRK-soknál csak csökken az ingerátvitel, de előbb-utóbb helyreáll. Az IL-nél meg szerencsés esetben a szomszédos idegek átveszik a vágottak szerepét.
4594. Ancsi86
2011. ápr. 7. 21:59
Nekem az IL miatt előre megmondták, hogy ez lesz, ugyanis a lebenykészítés miatt a lézer átvág valamit, ami a könnytermelésért felelős, azt mondták kb. fél év alatt fog visszaállni ebből a szempontból a normális állapot.
4593. de Luca
2011. ápr. 7. 17:39
Nem gondoltam volna, hogy a szemszárazság ennyire durván jelen van mindenkinél...
4592. Ancsi86 (válaszként erre: 4591. - Capuccino77)
2011. ápr. 7. 17:12
És te is homályosabban látsz reggel? Nekem alvás közben is kiszárad a szemem, és kell 1-2 óra, mire kiélesedik..
4591. capuccino77 (válaszként erre: 4580. - Ancsi86)
2011. ápr. 7. 16:06
Én is corneregel-t kaptam most a szememre, mindig úgy kiszáradt, hogy reggel az első szemnyitásnál mintha kést vágtak volna bele. De ez a gél nagyon szupi. Jó sűrű. reggel-este cseppentem, napközben meg a systane ultra-t. :)
4590. tegee01
2011. ápr. 7. 11:25
Akkor megnyugodtam a lényeg,hogy profik legyenek és úgy tűnik ők tényleg azok.
4589. de Luca (válaszként erre: 4588. - Tegee01)
2011. ápr. 7. 10:39

Félreértés ne essék, profi a gárda, de sok a páciens, és a betegek lelki gondozására nincs idő. Ha valaki igényli a törődést, fizessen be egy pszichológushoz :-) Abban teljesen korrektek, hogy hamis eredményekkel nem hitegetnek, ha valaki mégsem úgy gyógyul, mint ahogy előre számítottak rá, az biztos, hogy a kezelt ember szervezetének műtétet követő nem várt egyéni reakciója miatt van. Viszont a kontroll 5 perces időtartama alatt az orvosnak nincs ideje arra, hogy felmérje a páciens értelmi szintjét vagy fegyelmezettségét, így kerülik a válaszadást, nehogy újabb kérdéseket generáljon, vagy a kezelt bepánikoljon a tudományos magyarázattól.

Összefoglalva: szerintem tudják, mit csinálnak, a gyors kontroll pedig mindannyiunk érdeke, így nincs sorban állás.

Minden kérdésre az a válaszuk: "türelem, messze van még a 6. hónap vége". Én már letettem a kérdezősködésről. :-)

4588. tegee01
2011. ápr. 7. 10:19
Miért az om-ben futószalagon mennek a kontrollok,olyan sokan vannak?Köszi az adatokat,mindenesetre a "művelődésed" nagyon jól sikerült...
4587. de Luca (válaszként erre: 4586. - Tegee01)
2011. ápr. 7. 10:10

Szintén OM, PRK, február végén:

Induló:

jobb szem: -1,00 D és -2,75 cyl

bal szem: -0,75 D és -3,75 cyl

Műtét előtti vizus 0,05 volt mindkét szem

1 napos: 0,6 mindkettő

1 hetes: 0,3 mindkettő

1 hónapos: 0,6 mindkettő

(Az elmúlt hetekben "műveltem ki" magam ennyire, miután én is tapasztaltam a futószalagszerű kontrollvizsgálatokon a tájékoztatás teljes hiányát) :-)

4586. tegee01
2011. ápr. 7. 10:03
Kedves de Luca,capuccino 77 nagyon köszönöm a válaszokat!Még tőled szertném kérdezni de Luca,hogy neked milyen volt a dioptriád,téged is az om-ben kezeltek?Biztos írtad már csak visszaolvasni nem volt időm sajna.Egyébként tényleg nagyon profi vagy csak ámulok,hogy miket írsz!!!
4585. de Luca (válaszként erre: 4581. - Penumbra)
2011. ápr. 7. 09:11

Én úgy tudom (egy anatómiát tanult embertől), hogy a szaruhártya sejtjeinek száma a zsírsejtekéhez hasonlóan állandónak mondható. Így ha sérül a szaruhártya, akkor a környező sejtek méretük növelésével töltik ki a sérült, hiányos területeket. Ezt látszik igazolni az is, hogy a lebenykészítő eljárásoknál a lebeny nem heged vissza a szomszédos területekhez, hiszen nincs sejtosztódás. Csak a szarusejteket kívülről védő hámréteg sejtjei nőnek össze.

A sejtosztódás tehát csak a hámréteg esetében figyelhető meg - a mi esetünkben az elpárologtatott terület szélétől befelé irányulóan - amint már írtam, a folyamat befejezéséig megfigyelhető a szellemképes látás a teljes vastagság kialakulásáig és a rétegek elrendeződéséig.

A Flucon mellékhatása a "késleltetett sebgyógyulás", tehát szerintem nem ezért adják, hogy lassan hámosodjon a szemünk hiszen nem számolhatnak azzal, hogy mindenkinél fellép a mellékhatás. Az viszont igaz, hogy gátolja a "gyulladással összefüggő heg kialakulását", amelyek elég durva fénytörési hibákat rögzítenének a szemünkben.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook