Lézeres szemműtét (beszélgetés)
Én is azt hámoztam ki ebből az irományból, amit Te is írtál:
"A hám alatt keletkezett hegszövet réslámpával kisebb-nagyobb mértékben észlelhető homályt, ún. haze-t okoz. Amennyiben, elsősorban nagyobb dioptriák kezelésekor, nagyobb fokú homály alakul ki, ez leronthatja a korrigált látásélességet, és jelentős regresszióhoz is vezethet. Idővel a sebgyógyulás folyamata során egyre inkább az eredeti szerkezet kezd kialakulni, vagyis a hám
újra normális vastagságúvá válik, a stroma re-modelling eredményeként pedig egyre szabályosabb
lamelláris szerkezet jön létre. Így az esetek többségében a fent említett mellékhatások is
fokozatosan enyhülnek, illetve megszűnnek, és fél-egy év után a refrakciós eredmények is
többnyire stabilnak tekinthetők. A túl erős hegesedés ellen szteroid gyulladáscsökkentő cseppek huzamosabb, fokozatosan csökkentett adagolásával lehet védekezni. Amennyiben a homály
konzervatív kezelés ellenére is jelentős marad, eltávolítását meg lehet kísérelni excimer lézeres
felszínes keratektómiával."
Ebben is a hámréteg vastagságát és lamelláris szerkezetét emlegetik, mint az éleslátás feltételét. Most már csak azt nem tudom, hogy a záródási csillag és a haze rokonok-e valamilyen szinten. Talán olyasmi lehet, hogy a záródási csillagnál még nem fejeződött be a folyamat, a haze esetében meg túl gyors volt (ahogy mondtad) és a nagy sietségben "összecsimbókosodtak a hámsejtjeid.
Tegnap voltam 2 hónapos kontrollon (PRK, Focus Medical), 85%-os a vízusom mindkét szememre, de még van haze (homály) mindkét szaruhártyámon, a doktornő szerint ez okozza a duplakontúros látást, mert másképp töri a fényt. Maradni kellett Tobradexnél. Legutóbbi vizsgálat óta azért van némi javulás, mert éreztem, hogy jobban látom a betűket, de azért rettegek, hogy nem múlik el a haze teljesen és visszamarad. Doktornő szerint még nincs ok aggodalomra, még időben vagyunk.
Utánaolvastam ennek a haze dolognak, az UV fény okozhatja, illetve a beavatkozás után a sejtek felgyorsult anyagcseréjének a következménye és legtöbb esetben a szteroidkezelés megoldja. Ha mégsem, akkor lézerkezeléssel távolítják el a homályos réteget, remélve, hogy a visszanövő hámréteg már tiszta lesz. Ha ez sem segít, akkor szaruhártya átültetés, de erre csak extrém ritkán van szükség.
Aki tud angolul, itt a cikk: [link]
Majd referálj, túlélted-e! :-)
A Schirmer-tesztet én megsínylettem. Vagy 2 percig könyörögtem az életemért, mire megszánt az asszisztens és kivette a csíkokat :-)
1 dioptria alatt nem vállalnak műtétet, a gyakorlatban pedig szeretik inkább az +/-1.5 D-t. Hogy érdemes-e? Majd a vizsgálaton megmondják.
Nem, szerencsére nálunk még nem végleges az eredmény, meg is ütne a guta :-)
Sziasztok!
Nekem -1.75 illetve -1.5 a szemem. Érdemes műttetni?
Nálatok végleges az eredmény?
Pécsett a Lazirisznél járt valaki?
de Luca :-)
Ajnácska! A műtét sem fáj,az alkalmassági meg pláne :-) Szorítok!
Nekem fájdalmam egyáltalán nem volt ettől, pedig emlékszel, milyen durva látásromlást okozott.. Nekem inkább csak olyan érzésem van, mintha nem lenne megolajozva egy ajtó.. :)
de Luca! Igen, de ez sem mindenkinél probléma, eleinte nekem sem volt gondom vele, csak a szteroidra volt túl érzékeny a szemem.. Viszont soha nem volt még ilyen szép fehér, érmentes a szemem! :)
Félreértés ne essék, profi a gárda, de sok a páciens, és a betegek lelki gondozására nincs idő. Ha valaki igényli a törődést, fizessen be egy pszichológushoz :-) Abban teljesen korrektek, hogy hamis eredményekkel nem hitegetnek, ha valaki mégsem úgy gyógyul, mint ahogy előre számítottak rá, az biztos, hogy a kezelt ember szervezetének műtétet követő nem várt egyéni reakciója miatt van. Viszont a kontroll 5 perces időtartama alatt az orvosnak nincs ideje arra, hogy felmérje a páciens értelmi szintjét vagy fegyelmezettségét, így kerülik a válaszadást, nehogy újabb kérdéseket generáljon, vagy a kezelt bepánikoljon a tudományos magyarázattól.
Összefoglalva: szerintem tudják, mit csinálnak, a gyors kontroll pedig mindannyiunk érdeke, így nincs sorban állás.
Minden kérdésre az a válaszuk: "türelem, messze van még a 6. hónap vége". Én már letettem a kérdezősködésről. :-)
Szintén OM, PRK, február végén:
Induló:
jobb szem: -1,00 D és -2,75 cyl
bal szem: -0,75 D és -3,75 cyl
Műtét előtti vizus 0,05 volt mindkét szem
1 napos: 0,6 mindkettő
1 hetes: 0,3 mindkettő
1 hónapos: 0,6 mindkettő
(Az elmúlt hetekben "műveltem ki" magam ennyire, miután én is tapasztaltam a futószalagszerű kontrollvizsgálatokon a tájékoztatás teljes hiányát) :-)
Én úgy tudom (egy anatómiát tanult embertől), hogy a szaruhártya sejtjeinek száma a zsírsejtekéhez hasonlóan állandónak mondható. Így ha sérül a szaruhártya, akkor a környező sejtek méretük növelésével töltik ki a sérült, hiányos területeket. Ezt látszik igazolni az is, hogy a lebenykészítő eljárásoknál a lebeny nem heged vissza a szomszédos területekhez, hiszen nincs sejtosztódás. Csak a szarusejteket kívülről védő hámréteg sejtjei nőnek össze.
A sejtosztódás tehát csak a hámréteg esetében figyelhető meg - a mi esetünkben az elpárologtatott terület szélétől befelé irányulóan - amint már írtam, a folyamat befejezéséig megfigyelhető a szellemképes látás a teljes vastagság kialakulásáig és a rétegek elrendeződéséig.
A Flucon mellékhatása a "késleltetett sebgyógyulás", tehát szerintem nem ezért adják, hogy lassan hámosodjon a szemünk hiszen nem számolhatnak azzal, hogy mindenkinél fellép a mellékhatás. Az viszont igaz, hogy gátolja a "gyulladással összefüggő heg kialakulását", amelyek elég durva fénytörési hibákat rögzítenének a szemünkben.
További ajánlott fórumok:
- Van valaki, aki megbánta a lézeres szemműtétet? Miért?
- Lézeres szemműtét. Mennyiért és mennyire eredményes?
- Sasszem lézeres szemműtét
- Melyik lézeres szemműtét a legjobb?
- Lézeres látásjavító szemműtét után lehet hagyományos módon szülni?
- Lézeres szemműtét után vagyok, az eredményeim szerint romlott a szemem. Mit lehet tenni?