Lézeres szemműtét (beszélgetés)
Szia!
Ne aggódj, jó lesz az :) A közellátás stabilizálódása sok mindenen múlik: életkor, dioptria, cylinder, stb..
Szia Ancsi!
Kösz a megnyugtató választ,bár elég szkeptikus vagyok.
De igen teljesen elvették a szteroidot,csak műkönny semmi más.Lehet,hogy csak türelmetlen vagyok.
Én is nagyon sokat olvastam mielőtt nekimentünk a dolognak,de róla nem hallottam egyáltalán.
Egyébként azt hiszem nagyjából mindegy is az ember hová megy megműttetni a szemét,nem? Mert az "ellátás" mindenhol kifogástalan,inkább az eljáráson van a hangsúly. És persze az egyéni problémákon.
Szerintem az én "bajommal",most is itt tartanék,akármelyik klinikán műtettem volna meg a szemem.
Más: tegnap mentem az utcán,és itt nálunk,annyi egyforma testalkatú idős néni flangál,de én nem mindegyiknek köszönök egyformán. És már a 3.-nál annyira zavart,hogy csak amikor közel ért,vagy mellém, az utca túloldalán,nagyjából akkor láttam tisztán az arcát. Mert köszöntem már jónapotot annak is,akinek sziát szoktam :-/ Nagyon idegesít.
Na,ilyen hétköznapi gyakorlatokban lenne jó érezni már,hogy megjavították a szemem :-)
Sziasztok!
Amikor készültem a műtétre, én is végignéztem sok fórumot, mert úgy voltam vele, hogy szép, amit lerínak a klinikák, de ők azért kicsit biztos szépítik a dolgot. Akkor megfogadtam, hogy leírom tapasztalatimat, hogy azok, akik lézeres szemműtétre készülnek könnyebben dönthessenek….
Nekem 2008. őszén volt PRK a Mária utcai klinikán dr. Nagy Zoltánnál. Én annak ellenére ajánlom, hogy nincsenek magánklinikai körülmények, Ő a legjobb ebben Magyarországon. E mellett sokkal olcsóbb (akkor 160 e a két szem, magán akkor 260 e), mint a magán, de persze a magánklinikák is nagyon jók, kivizsgáláson voltam az egyiknél.
Nekem -2 .25 volt a szemem.
Úgy néz ki a történet, hogy bejelentkezel egy kivizsgálásra és, ha alkalmas vagy a kivizsgáláson 2-3 hét múlva kapsz időpontot a műtétre. Maga a műtét 1 perc, előtte csepegtetnek a szemedbe többször, ami érzéstelenít, aztán befekszel egy ágyba, a fejed rögzítik, nehogy elránthasd és a doki lekaparja a szemlencse felső rétegét, majd a fejed fölé húz egy gépet és kb. 10-10 másodpercig bele kell nézni egy piros pontba, ennyi. Aztán kapsz a szemedre kötést és hazavisz, akivel jöttél (nem látsz), itt nem kapsz védőlencsét a szemedre, ezért kellemetlenebb, mint a magánklinikai eljárás, de hallottam, hogy miután leveszik a védőlencsét ugyanúgy rossz érzésed van pár napig.
Na ami ezután jön az kemény…. A fájdalomcsillapító ebben az esetben kb. semmit se ér miután kimegy az érzéstelenítő, az első este nem alszol annyira fáj, éget a szemed (elvégre belekapartak…), aztán másnap javul a dolog, de 3. napig nem akaródzol kinyitni a szemed, mert a pislogással kapargatod a szemlencsét, ami nagyon érzékeny, aztán 3-4 naptól már tudod használni, már nem fáj, de még kicsit homályosan látsz. A rövidlátás kb. 2-3 hétig nem lesz jó (agyi szinten lesz megzavarodva a szemed), szóval Tv-zni tudsz, de olvasni nem nagyon (lassan persze javul, második héten nagyjából tudsz gépezni, de még nem tudsz dolgozni).
Szóval, ha Irodai munkát csinálsz hagyjál rá 3 hetet ki. Az első kontroll egy hét után van, úgy emlékszem ez után kell elkezdeni csöpögtetni a szemcseppet, amit első hónapban napi ötször második hónapban napi négyszer és így tovább kell használni öt hónapig. A kontrollok havonta vannak fél évig.
Az első hónapos kontrollra már majdnem teljesen rendbe jön a látás élessége, de gondolom ez függ a dioptriától is, teljesen kb. a 2-3. hónapra van meg a látásélesség (ezt úgy értsd, hogy első hónapban is szemüveg nélkül látsz, csak még nem „0”ás a dioptria)
A csepegtetés nagyon fontos, a szem úgy érzi, hogy elrontották és az eredeti állapotot próbálja visszaállítani, ezért kell a csepp, kb. 5 hónap alatt szokja meg a szem az új állapotot és már azt tartja normálisnak, nem akarja a rosszat visszaállítani.
Napszemüveg fél évig kell, én amúgy is napszemüveges vagyok, nem zavart, de szerintem jobb ősszel/télen csinálni, mer kisebb a sugárzás, ami nagyon ronthatja a műtét hatékonyságát. Nem baj, ha fura felhős időben napszemüvegben járni, az a pár hónap megéri. És tényleg jó napszemüveg kell (ezen ne spórolj!!!).
Ajánlják még az INRTALASIK (nem lekaparják a szemlencsét, hanem felnyitják és úgy végzik el a lézerkezelést) eljárást is PRK helyett, mert állítólag fájdalommentes és nincs a pár napos regeneráció, de nekem azt mondta a doki, hogy annál fennáll a veszély, hogy erős behatásra (sport, autó balest….) leszakadhat később a lencse, szóval a pár napos kellemetlenség szerintem megéri a PRK-t.
Ami még fontos, mennyire tartós az eredmény? Nekem 2 és fél év alatt nem romlott a szemem, de azt tudnod kell, hogy nincs garancia arra, hogy nem romlik vissza, (vannak akik leírták, hogy pár év alatt romlott kicsit) ezért is kell szigorúan betartani a csepegtetést és a napszemüveget, de ezekkel együtt sem kizárt, hogy visszaromlik idővel..
A fent leírtak persze az én tapasztalataim. A fájdalom, a javulás mértéke, nyilvánvalóan minden embernél különböző, de támpontot adhat számodra.
Szia!
Én már hallottam ilyet, nekem is mondták a műtét előtt, hogy előfordulhat ilyen. Én úgy tudom, hogy ezt a szteroidos szemcsepp csökkentésével tudják megoldani, hiszen akkor a javítósejtek kicsit "visszarontják" az eredményt, esetedben éppen 0 dioptriára .. Nem változtattak a szemcsepp adagodon?
Ilyen pici dioptriánál én inkább hordanék szemüveget, hiszen öltöztet és nem olyan vész a látásod.
Nekem
+6,5 a jobb és a bal is
0,75 cilinderrel.
ezt nem lehet műteni e nivós helyen nézettem meg.
Szia sóvárgó !
Nem tudom, aktuális-e még a kérdésed, de azért válaszolok :D
Ha Neked valóban ezek a dioptriáid és MÁR kell olvasószemüveg is (nagy valószínűséggel egy +0.5-s lehet vagy max. vmi nagyon kicsi mínuszos), akkor én nem javasolnám Neked a műtétet...
Ha felszíni műtéted lesz (PRK vagy LASEK), akkor 5 6 hónapig kötelező jelleggel UV-szűrős napszemüveget kell hordani (nem óccssóóóóó, kínai piacosat-hanem valódi, bevizsgálat szemcsit), mert a felszíni sejtek igen nagyon érzékenyek lesznek jó pár hónapig és az UV-sugárzás nagyon csúnya hegesedést tud csinálni.
De igazából nehéz megmondani, hogy mikor érdemes megcsináltatni, hisz ha nyáron vagy mostanság operáltat az ember, akkor a szemüveg kötelező viselése annyira nem tűnik fel, hisz nyáron mindenki szemüveget visel.
Míg ha ezt télen teszi vagy a ködös-borús ősszel, akkor talán kicsit "furán" nézhet ki napszemcsiben (bár, mondjuk, ki nem szarja le, mit gondolnak vadidegen emberek).
És a tévedésel elkerülése végett télen is igen erős tud lenni az UV sugárzás, főleg a havas időben a hóról visszaverődő fény ...
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne a műtéttel kapcsolatban Hozzátok. Voltam 1 hete vizsgálaton, alkalmas vagyok PRK és IL kezelésre is. Én előbbit választom,mert az eredményben azt mondta a doktornő,hogy nem lenne esetemben különbség (-1.75 mindkét szemem,a cylt nem tudom). A kezelésről, hála Nektek is, sokat tudok már,mert elolvastam rengeteg hozzászólást. Nekem a műtét időpontjával kapcsolatban lenne kérdésem. Én április közepén szeretném megműttetni,de nyakunkon enyhe túlzással a nyár. Én nyáron utazom, sportolok a szabadban, fesztiválozom,sőt még tánctáborba is megyek. Mennyire fog engem korlátozni a műtét utáni gyógyulási fázis? Azt tudom,hogy uv fény és napfény nem érheti kb. fél évig a szemem, de ezen kívül lesznek még korlátozó tényezők? Érdemesebb lenne őszig várnom a műtéttel? Aki szintén hasonló időszakban műtette meg a szemeit mik a tapazstalatai? Előre is köszönöm a válaszokat.
Mayushi! Hogy vagy? Látásod?
De Luca! Én nem értek hozzá,de egész reálisnak tűnik a magyarázatod,erre én is kíváncsi lennék amúgy konkrétan. Mármint,hogy tényleg észhez kell térnie az agynak is ,hogy jól lát a szem???
Szia! Mi itt sokan OM-esek vagyunk,én is. Nekem nem volt kifogásom a munkájukkal vagy hozzáállásukkal kapcsolatban,a gyógyulás pedig egyéntől,problémától függ.
Az hogy milyen kezelésed lesz,nem csak rajtad múlik,nekem pl. csak prk-val lehett kezelni a szemem. Kértél már időpontot alkalmasságira esetleg?
sziasztok!
Szemműtétet tervezek áprilisban, érdeklődni szeretnék, hogy az Optik Medet ajánljátok e? Volt már valaki?
PRK hullámfront kezelést gondoltam.
Mi a véleményetek róla?
by: andy :)
És téged is bíztatnak,hogy rendbe fog jönni a szemed? Elég hihetetlen,mert sokszor szinte óráról órára változik a látásom.
És a legfurább,hogy a 0,9-1,0 visussal nem éreztem azt a magabiztosságot. Sokan azt mondták,hogy még az agynak is át kell állni.
Na,most vagy ennyire nehéz felfogású vagyok,vagy nem is volt rá ideje :-)
Tudtommal 1,00 dioptria alatt nem vállalnak senkit, mert nagyobb lehet a szövődmények kockázata, mint a tökéletes végeredmény. A szférikus és cylinderes dioptriák értékeit szemenként összeadják, ennek a számnak illene 1-nél nagyobbnak lennie.
Javaslom a mielőbbi kivizsgálást, ahol a szem mindenféle megbetegedéseit is kiszűrik. Mindent mérlegelve az orvos mondja meg, hogy műthető vagy-e, ha igen, akkor melyik eljárásokkal. Az eljárást - ha többfélére is alkalmas vagy - Neked kell kiválasztanod.
Te vagy az én emberem! Nekem a dioptriáim mínuszosak voltak, de alacsony volt a szférikus és magas a cylinder, és ha jól saccolom, korban is passzolunk, és a műtét utáni szenvedéseink is erős hasonlatosságot mutatnak.
Induló:
jobb szem: -1,00 D és -2,75 cyl
bal szem: -0,75 D és -3,75 cyl
Műtét előtt 0,05 volt mindkét szem
1 napos: 0,6 mindkettő
1 hetes: 0,3 mindkettő
1 hónapos: 0,6 mindkettő
de Luca! az induló értékek:
jobb szem: +1,00 D és - 3,50 cyl
bal szem: +1,00 D és - 3,00 cyl
Műtét előtt volt 50 és 35 %-os a látásom,
1 hetes kontrollon: 0,7 visus
1 hóson: 0,9-1,0 mindkettő
2 hóson: 0,9-1,0 és 1,0
Neked is ilyen magas volt a cylindered?
Szervusztok!
A férjem rá akar beszélni a szemműtétre, de nem tudok róla eleget. Elsősorban az érdekelne van-e valami alsó határa a dioptriának ami alatt nem műtenek. Nekem az egyik szemem -1.75 a másik -0.75 a cilindert nem tudom de az elég sok. Ráadásul már kellene szemüveg közelre is. Remélem nem kérdeztem túl nagy marhaságokat.
További ajánlott fórumok:
- Van valaki, aki megbánta a lézeres szemműtétet? Miért?
- Lézeres szemműtét. Mennyiért és mennyire eredményes?
- Sasszem lézeres szemműtét
- Melyik lézeres szemműtét a legjobb?
- Lézeres látásjavító szemműtét után lehet hagyományos módon szülni?
- Lézeres szemműtét után vagyok, az eredményeim szerint romlott a szemem. Mit lehet tenni?