Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Lézeres szemműtét fórum

Lézeres szemműtét (beszélgetés)

4524. Ancsi86 (válaszként erre: 4523. - Esani)
2011. ápr. 2. 11:25

Szia!

Ne aggódj, jó lesz az :) A közellátás stabilizálódása sok mindenen múlik: életkor, dioptria, cylinder, stb..

4523. esani
2011. ápr. 2. 07:42

Szia Ancsi!

Kösz a megnyugtató választ,bár elég szkeptikus vagyok.

De igen teljesen elvették a szteroidot,csak műkönny semmi más.Lehet,hogy csak türelmetlen vagyok.

4522. 2afcd0963f (válaszként erre: 4521. - 555péter)
2011. ápr. 2. 06:18

Én is nagyon sokat olvastam mielőtt nekimentünk a dolognak,de róla nem hallottam egyáltalán.

Egyébként azt hiszem nagyjából mindegy is az ember hová megy megműttetni a szemét,nem? Mert az "ellátás" mindenhol kifogástalan,inkább az eljáráson van a hangsúly. És persze az egyéni problémákon.

Szerintem az én "bajommal",most is itt tartanék,akármelyik klinikán műtettem volna meg a szemem.

Más: tegnap mentem az utcán,és itt nálunk,annyi egyforma testalkatú idős néni flangál,de én nem mindegyiknek köszönök egyformán. És már a 3.-nál annyira zavart,hogy csak amikor közel ért,vagy mellém, az utca túloldalán,nagyjából akkor láttam tisztán az arcát. Mert köszöntem már jónapotot annak is,akinek sziát szoktam :-/ Nagyon idegesít.

Na,ilyen hétköznapi gyakorlatokban lenne jó érezni már,hogy megjavították a szemem :-)

4521. 555péter
2011. ápr. 1. 23:49

Sziasztok!

Amikor készültem a műtétre, én is végignéztem sok fórumot, mert úgy voltam vele, hogy szép, amit lerínak a klinikák, de ők azért kicsit biztos szépítik a dolgot. Akkor megfogadtam, hogy leírom tapasztalatimat, hogy azok, akik lézeres szemműtétre készülnek könnyebben dönthessenek….

Nekem 2008. őszén volt PRK a Mária utcai klinikán dr. Nagy Zoltánnál. Én annak ellenére ajánlom, hogy nincsenek magánklinikai körülmények, Ő a legjobb ebben Magyarországon. E mellett sokkal olcsóbb (akkor 160 e a két szem, magán akkor 260 e), mint a magán, de persze a magánklinikák is nagyon jók, kivizsgáláson voltam az egyiknél.

Nekem -2 .25 volt a szemem.

Úgy néz ki a történet, hogy bejelentkezel egy kivizsgálásra és, ha alkalmas vagy a kivizsgáláson 2-3 hét múlva kapsz időpontot a műtétre. Maga a műtét 1 perc, előtte csepegtetnek a szemedbe többször, ami érzéstelenít, aztán befekszel egy ágyba, a fejed rögzítik, nehogy elránthasd és a doki lekaparja a szemlencse felső rétegét, majd a fejed fölé húz egy gépet és kb. 10-10 másodpercig bele kell nézni egy piros pontba, ennyi. Aztán kapsz a szemedre kötést és hazavisz, akivel jöttél (nem látsz), itt nem kapsz védőlencsét a szemedre, ezért kellemetlenebb, mint a magánklinikai eljárás, de hallottam, hogy miután leveszik a védőlencsét ugyanúgy rossz érzésed van pár napig.

Na ami ezután jön az kemény…. A fájdalomcsillapító ebben az esetben kb. semmit se ér miután kimegy az érzéstelenítő, az első este nem alszol annyira fáj, éget a szemed (elvégre belekapartak…), aztán másnap javul a dolog, de 3. napig nem akaródzol kinyitni a szemed, mert a pislogással kapargatod a szemlencsét, ami nagyon érzékeny, aztán 3-4 naptól már tudod használni, már nem fáj, de még kicsit homályosan látsz. A rövidlátás kb. 2-3 hétig nem lesz jó (agyi szinten lesz megzavarodva a szemed), szóval Tv-zni tudsz, de olvasni nem nagyon (lassan persze javul, második héten nagyjából tudsz gépezni, de még nem tudsz dolgozni).

Szóval, ha Irodai munkát csinálsz hagyjál rá 3 hetet ki. Az első kontroll egy hét után van, úgy emlékszem ez után kell elkezdeni csöpögtetni a szemcseppet, amit első hónapban napi ötször második hónapban napi négyszer és így tovább kell használni öt hónapig. A kontrollok havonta vannak fél évig.

Az első hónapos kontrollra már majdnem teljesen rendbe jön a látás élessége, de gondolom ez függ a dioptriától is, teljesen kb. a 2-3. hónapra van meg a látásélesség (ezt úgy értsd, hogy első hónapban is szemüveg nélkül látsz, csak még nem „0”ás a dioptria)

A csepegtetés nagyon fontos, a szem úgy érzi, hogy elrontották és az eredeti állapotot próbálja visszaállítani, ezért kell a csepp, kb. 5 hónap alatt szokja meg a szem az új állapotot és már azt tartja normálisnak, nem akarja a rosszat visszaállítani.

Napszemüveg fél évig kell, én amúgy is napszemüveges vagyok, nem zavart, de szerintem jobb ősszel/télen csinálni, mer kisebb a sugárzás, ami nagyon ronthatja a műtét hatékonyságát. Nem baj, ha fura felhős időben napszemüvegben járni, az a pár hónap megéri. És tényleg jó napszemüveg kell (ezen ne spórolj!!!).

Ajánlják még az INRTALASIK (nem lekaparják a szemlencsét, hanem felnyitják és úgy végzik el a lézerkezelést) eljárást is PRK helyett, mert állítólag fájdalommentes és nincs a pár napos regeneráció, de nekem azt mondta a doki, hogy annál fennáll a veszély, hogy erős behatásra (sport, autó balest….) leszakadhat később a lencse, szóval a pár napos kellemetlenség szerintem megéri a PRK-t.

Ami még fontos, mennyire tartós az eredmény? Nekem 2 és fél év alatt nem romlott a szemem, de azt tudnod kell, hogy nincs garancia arra, hogy nem romlik vissza, (vannak akik leírták, hogy pár év alatt romlott kicsit) ezért is kell szigorúan betartani a csepegtetést és a napszemüveget, de ezekkel együtt sem kizárt, hogy visszaromlik idővel..

A fent leírtak persze az én tapasztalataim. A fájdalom, a javulás mértéke, nyilvánvalóan minden embernél különböző, de támpontot adhat számodra.

4520. Ancsi86 (válaszként erre: 4519. - Esani)
2011. ápr. 1. 22:50

Szia!

Én már hallottam ilyet, nekem is mondták a műtét előtt, hogy előfordulhat ilyen. Én úgy tudom, hogy ezt a szteroidos szemcsepp csökkentésével tudják megoldani, hiszen akkor a javítósejtek kicsit "visszarontják" az eredményt, esetedben éppen 0 dioptriára .. Nem változtattak a szemcsepp adagodon?

4519. esani
2011. ápr. 1. 19:15
Sziasztok!Márc 18-án operáltak-2dioptriával, s azóta a közellátásom elment.Kiderült a vizsgálatokon, hogy egy kicsit átment+ba,s azzal vigasztalnak a klinikán, hogy legyek türelmes, mert ez vissza fog állni.Érdeklődnék van-e ilyen tapasztalata valakinek,s valóban vissza áll-e a szem, bár a távollátásom már elég jó két hét után, csak borzasztóan fáj a fejem.
4518. izabell82
2011. ápr. 1. 13:59

Ilyen pici dioptriánál én inkább hordanék szemüveget, hiszen öltöztet és nem olyan vész a látásod.

Nekem

+6,5 a jobb és a bal is

0,75 cilinderrel.

ezt nem lehet műteni e nivós helyen nézettem meg.

4517. Jellina (válaszként erre: 4495. - Sóvárgó)
2011. ápr. 1. 13:55

Szia sóvárgó !

Nem tudom, aktuális-e még a kérdésed, de azért válaszolok :D

Ha Neked valóban ezek a dioptriáid és MÁR kell olvasószemüveg is (nagy valószínűséggel egy +0.5-s lehet vagy max. vmi nagyon kicsi mínuszos), akkor én nem javasolnám Neked a műtétet...

4516. Jellina (válaszként erre: 4515. - Jellina)
2011. ápr. 1. 13:53
5-6 hónap, nem 56 hónap...izé....bocsi... :DDDD
4515. Jellina (válaszként erre: 4511. - Gyarmi)
2011. ápr. 1. 13:52

Ha felszíni műtéted lesz (PRK vagy LASEK), akkor 5 6 hónapig kötelező jelleggel UV-szűrős napszemüveget kell hordani (nem óccssóóóóó, kínai piacosat-hanem valódi, bevizsgálat szemcsit), mert a felszíni sejtek igen nagyon érzékenyek lesznek jó pár hónapig és az UV-sugárzás nagyon csúnya hegesedést tud csinálni.

De igazából nehéz megmondani, hogy mikor érdemes megcsináltatni, hisz ha nyáron vagy mostanság operáltat az ember, akkor a szemüveg kötelező viselése annyira nem tűnik fel, hisz nyáron mindenki szemüveget visel.

Míg ha ezt télen teszi vagy a ködös-borús ősszel, akkor talán kicsit "furán" nézhet ki napszemcsiben (bár, mondjuk, ki nem szarja le, mit gondolnak vadidegen emberek).

És a tévedésel elkerülése végett télen is igen erős tud lenni az UV sugárzás, főleg a havas időben a hóról visszaverődő fény ...

4514. capuccino77 (válaszként erre: 4511. - Gyarmi)
2011. ápr. 1. 12:47
A sok nyári programodat olvasva, talán tényleg jobban járnál, ha várnál őszig a műtéttel. Vagy akár csak a nyár végéig. :) Én télen műttettem a szemem, de nem bántam meg. Még úgy is nagyon zavart a napsütés, mikor már 5-6 hónap telt el a műtét óta. Nem tudhatod előre, milyen gyorsan gyógyulna a szemed, nehogy aztán bármelyik tervbe vett programodban megakadályozzon! Figyelembe kell venni azt is, hogy szinte össze leszel nőve a szemcseppel, műkönnyel. :)
4513. mayushi (válaszként erre: 4511. - Gyarmi)
2011. ápr. 1. 12:29
Szia! Nekem 3 hete volt műtétem, úgy gondoltam, még időben vagyok, hogy a nagy UV sugárzás előtt megcsináltassam. Nekem az a meglátásom, hogy ha szeretnéd kihasználni a nyár nyújtotta lehetőségeket, és előreláthatólag is sokat leszel szabadban, akkor inkább várj őszig -hacsak nem szántad rá magad visszavonhatatlanul! :) Az UV fény az egyetlen, ami érdemben rontja a műtét eredményességét, így szerintem nem érdemes kockáztatni. Én egész nap irodában ülök, szabit nem kapok, ígyhát sok esélyem nincs a hasamat süttetni :)Ha belevágsz, akkor sok sikert, mi lélekben támogatunk!!! :)
4512. de Luca (válaszként erre: 4511. - Gyarmi)
2011. ápr. 1. 11:18
Szerintem csapj a húrok közé!
4511. Gyarmi
2011. ápr. 1. 11:08

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne a műtéttel kapcsolatban Hozzátok. Voltam 1 hete vizsgálaton, alkalmas vagyok PRK és IL kezelésre is. Én előbbit választom,mert az eredményben azt mondta a doktornő,hogy nem lenne esetemben különbség (-1.75 mindkét szemem,a cylt nem tudom). A kezelésről, hála Nektek is, sokat tudok már,mert elolvastam rengeteg hozzászólást. Nekem a műtét időpontjával kapcsolatban lenne kérdésem. Én április közepén szeretném megműttetni,de nyakunkon enyhe túlzással a nyár. Én nyáron utazom, sportolok a szabadban, fesztiválozom,sőt még tánctáborba is megyek. Mennyire fog engem korlátozni a műtét utáni gyógyulási fázis? Azt tudom,hogy uv fény és napfény nem érheti kb. fél évig a szemem, de ezen kívül lesznek még korlátozó tényezők? Érdemesebb lenne őszig várnom a műtéttel? Aki szintén hasonló időszakban műtette meg a szemeit mik a tapazstalatai? Előre is köszönöm a válaszokat.

4510. de Luca (válaszként erre: 4507. - 2afcd0963f)
2011. márc. 31. 17:09
Személyesen ismerek olyanokat, akiknek erősnek volt mondható a szférikus dioptriájuk (pl. egyiküknek -5 és -8), hetekbe telt, mire "megtanultak" közelre látni. Fórumok hozzászólásait olvasva - amint már írtam is - kb. -3-4 körül van az a dioptriaérték (nyilván ez csak egy átlag), ami fölött ez megfigyelhető.
4509. mayushi (válaszként erre: 4505. - Endy09)
2011. márc. 31. 16:07
Szia, én is az OM-ben voltam, megnyugtatónak tűnt a műtött páciensek nagy száma. Csak javasolni tudom!! Szerintem szánd rá magad mielőbb, mert egyre erősebb a fény!
4508. mayushi (válaszként erre: 4507. - 2afcd0963f)
2011. márc. 31. 16:04
Háát... a számítógépet nem szereti, az biztos, tiszta homály a látásom... de a szabadban nagyon jól el vagyok vele. Képzeld, valamelyik este lefekvéshez készülődtem, és azon gondolkodtam, hogy mikor is vegyem ki a kontaktlencsémet :) A megszokás hatalma...
2011. márc. 31. 15:57

Mayushi! Hogy vagy? Látásod?

De Luca! Én nem értek hozzá,de egész reálisnak tűnik a magyarázatod,erre én is kíváncsi lennék amúgy konkrétan. Mármint,hogy tényleg észhez kell térnie az agynak is ,hogy jól lát a szem???

2011. márc. 31. 15:54

Szia! Mi itt sokan OM-esek vagyunk,én is. Nekem nem volt kifogásom a munkájukkal vagy hozzáállásukkal kapcsolatban,a gyógyulás pedig egyéntől,problémától függ.

Az hogy milyen kezelésed lesz,nem csak rajtad múlik,nekem pl. csak prk-val lehett kezelni a szemem. Kértél már időpontot alkalmasságira esetleg?

4505. endy09
2011. márc. 31. 15:40

sziasztok!

Szemműtétet tervezek áprilisban, érdeklődni szeretnék, hogy az Optik Medet ajánljátok e? Volt már valaki?

PRK hullámfront kezelést gondoltam.

Mi a véleményetek róla?

by: andy :)

4504. de Luca (válaszként erre: 4503. - Mayushi)
2011. márc. 31. 15:33
Szerintem az lehet a háttérben (ha nem így van, nyugodtan javítsatok ki), hogy az szemészek inkább visszavesznek a dioptriából 0,25 D-t, ha a páciensnek így elmúlik a tűélesre állított szemüveg miatti "húzó" érzése, ami szédülést, fejfájást okozhat. A műtét célja, hogy minél élesebbre állítsák a szemet, ami jobban megtornáztatja az agyat is.
4503. mayushi
2011. márc. 31. 15:12
Kérdeznék tőletek egy hülyeséget: nem értem, hogy miért van az, hogy ha valakinek rossz a szeme és szemüveget vagy kontaktlencsét visel, nem kell (legalábbis hosszabb) idő arra, hogy az agy megszokja a látást. Akkor műtét után miért kell??
4502. de Luca (válaszként erre: 4501. - 2afcd0963f)
2011. márc. 31. 15:09
Igen, a Bécsi útra...
4501. 2afcd0963f (válaszként erre: 4500. - De Luca)
2011. márc. 31. 15:05
Így is van,így kell hozzá állni!!! :-) Te is Pestre jársz kontrollra amúgy?
4500. de Luca (válaszként erre: 4499. - 2afcd0963f)
2011. márc. 31. 14:11
Nekem konkrétan nem mondanak semmit, igaz, nem is igen kérdezek, mert valószínűleg a válasz az lenne, mint minden esetben: "türelem"! De én eldöntöttem az agyamban, hogy nem hiszem és nem remélem, hanem akarom és tudom, hogy jól fogok látni, úgyhogy ebben a tudatban várom a 120%-ot annak ellenére, hogy az orvosok szerint nekem sosem lesz annyi. Tudom, hogy én nyerek :-)
4499. 2afcd0963f (válaszként erre: 4497. - De Luca)
2011. márc. 31. 13:48

És téged is bíztatnak,hogy rendbe fog jönni a szemed? Elég hihetetlen,mert sokszor szinte óráról órára változik a látásom.

És a legfurább,hogy a 0,9-1,0 visussal nem éreztem azt a magabiztosságot. Sokan azt mondták,hogy még az agynak is át kell állni.

Na,most vagy ennyire nehéz felfogású vagyok,vagy nem is volt rá ideje :-)

4498. de Luca (válaszként erre: 4495. - Sóvárgó)
2011. márc. 31. 09:23

Tudtommal 1,00 dioptria alatt nem vállalnak senkit, mert nagyobb lehet a szövődmények kockázata, mint a tökéletes végeredmény. A szférikus és cylinderes dioptriák értékeit szemenként összeadják, ennek a számnak illene 1-nél nagyobbnak lennie.

Javaslom a mielőbbi kivizsgálást, ahol a szem mindenféle megbetegedéseit is kiszűrik. Mindent mérlegelve az orvos mondja meg, hogy műthető vagy-e, ha igen, akkor melyik eljárásokkal. Az eljárást - ha többfélére is alkalmas vagy - Neked kell kiválasztanod.

4497. de Luca (válaszként erre: 4496. - 2afcd0963f)
2011. márc. 31. 08:28

Te vagy az én emberem! Nekem a dioptriáim mínuszosak voltak, de alacsony volt a szférikus és magas a cylinder, és ha jól saccolom, korban is passzolunk, és a műtét utáni szenvedéseink is erős hasonlatosságot mutatnak.

Induló:

jobb szem: -1,00 D és -2,75 cyl

bal szem: -0,75 D és -3,75 cyl

Műtét előtt 0,05 volt mindkét szem

1 napos: 0,6 mindkettő

1 hetes: 0,3 mindkettő

1 hónapos: 0,6 mindkettő

4496. 2afcd0963f (válaszként erre: 4493. - 2afcd0963f)
2011. márc. 31. 06:32

de Luca! az induló értékek:

jobb szem: +1,00 D és - 3,50 cyl

bal szem: +1,00 D és - 3,00 cyl

Műtét előtt volt 50 és 35 %-os a látásom,

1 hetes kontrollon: 0,7 visus

1 hóson: 0,9-1,0 mindkettő

2 hóson: 0,9-1,0 és 1,0

Neked is ilyen magas volt a cylindered?

2011. márc. 30. 21:38

Szervusztok!

A férjem rá akar beszélni a szemműtétre, de nem tudok róla eleget. Elsősorban az érdekelne van-e valami alsó határa a dioptriának ami alatt nem műtenek. Nekem az egyik szemem -1.75 a másik -0.75 a cilindert nem tudom de az elég sok. Ráadásul már kellene szemüveg közelre is. Remélem nem kérdeztem túl nagy marhaságokat.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook