Külföldön élők, nálatok mennyivel nőtt a rezsi? (tudásbázis kérdés)
így igaz, csont és bőr vagyok....-))
a Mr. Habony lapjai mind igazat írnak, én is azt járatom..-))
A vízzel is spórolj,és a klotyót sem szabad lehúzni.
Tudtad?
Igazuk is van akik ezt hiszik.
hogy külföldön sokkal rosszabb.
Nekem már régen Magyaro. a külföld.
rettenetes életem volt, fogalmam sincs róla, hogy miért maradtam itt több mint ca. 40 évig...
mert butus vagyok..-)))
Nem egyszerű elérni őket telefonon de nem lehetetlen sem, mi 3 napig próbáltuk 3 telefonnal végül felvették.
Ha eddig diktáltatok akkor valószínűleg azért sok a számla mert van nyári és téli görbe.
Addig kell próbálni felhívni őket míg el nem éred, mi sem adtuk fel, nekünk 52ezres számlát küldtek ki úgy hogy a megengedett 144m3 altalányt fizetjük, csak 17 napra számlázták ki ami sok lett volna hiszen akkor egy hónapra bőven túllépi a 144-et, korrigálták, lett belőle végül egy 9000-es csekk.
Pedig Ti fogtok megfagyni bibibííí.
Ez a közbeszéd,és nem vicc sajnos.Azt hittem mi magorok okosabbak vagyunk (hát nem)
Svédországban tavaly nyáron kezdett drága lenni az áram, így már annyiba került mint a magyarországi rezsicsökkentett ár. Idén még drágább lett, de ennek nincs köze sem a háborúhoz, sem a szankciókhoz. Svédország nem gázfüggő, inkább a szélhez ragaszkodik. Ezért ha fúj a szél, azokon a napokon kb 30 ft/kwh, ha nem fúj akkor akár 180 ft is lehet egy kwh. De minden nap éjféltől elérhető az aktuális napi áram ára óráról órára. Hozzáteszem hogy itt most csak azok a gazdagok kakkukolnak az áron, akik otthon töltik a Tesla-ikat,amúgy teljesen megfizethető.
Az étolaj ára megduplázodott a háború óta. A diesel nálunk a legdrágább, de az állam megtérít kb fél tanknyit (az hiszem autónként) havonta.
A sajt, tej ára szinte nem változott. A liszt lett drágább, de azt a pénzt az átlagember megkeresi 1-2 perc munkával.
Ami otthon megy, az rablás. Mindenhol nőttek az árak külföldön is, de Magyarországon nemcsak a századik bőrt húzzák le az emberekről, hanem már a húsukat is aprítják...
Így így, nagyon helyes fogalmazás és szemlélet...-))
Belgium:
1 liter tej 85 cent, a vaj ára harmad annyi, mint otthon. Mindezt úgy, hogy itt ugye a bérek jóval magasabbak. Rezsire átalányt fizetünk, azt 50 euróval emelték meg.
Ami otthon megy, az rablás. Mindenhol nőttek az árak külföldön is, de Magyarországon nemcsak a századik bőrt húzzák le az emberekről, hanem már a húsukat is aprítják... Végtelenül sajnálom azokat, akik otthon kevés jövedelemből próbálnak most rezsire meg élelemre kuporgatni. Szerintem ebből amúgy jóval nagyobb bajok lesznek, mint amit most elképzelni tudunk.
Szia!
Németország, Bajor tartomány: a villany egy kicsivel több, mint a duplájára növekedett szept. 1-től. Az eddigi ár kb. 230%-át fizetjük most. A fűtésről még nem kaptuk tájékoztató levelet.
Volt múltkor egy bejegyzés arról, hogy egy market-ben csak napi 10 kg cukrot tehernek ki, a raktárban raklapszám áll, de nem akarják, hogy az emberek az alacsonyabb áron vigyék....
Azt gondolom ez minden bolt alkalmazza, az összes ársapkás termékre.
Húst meg egyszerűen nem rendelnek, csak pár kg-t. Azt mondja nekem múltkor za eladó ,hogy azért nincs, mert madárinfluenza járvány volt, ezzel magyarázták. Én meg visszakérdeztem, hogy ez az influenza csak a csirkemellét érintette? Mert, hogy comb és egyéb alkatrész kapható volt..... Szegény erre nem tudott mit mondani, csak mosolygott.
persze, hogy nem jók, itt van pl ez:
és megnéztem az adatforrást és hogy mi szerepel, HU-nál 1250 m3-t fogyasztó háztartásra számolja az árat... ami nyilván nem igaz arra, aki kívül esik ezen. anyukámék 1,3 milliót fognak ráfizetni, ha annyit fogyasztanak, mint múlt télen :-(
A hivatalos statisztikák nem jók szerintem. Sokkal érdekesebb a valóság amit érzékelnek az emberek.
Vagy szerinted magyarországon tényleg 15% az infláció? Az élelmiszernél pedig csak 30%? Mert akkor számodra tényleg jók a hivatalos adatok.
Nagyon sok statisztika van erről hogy más országokban hogy alakulnak az árak, legutóbb ez jött velem szembe: [link] Ha beírod a google-be, kiad egy csomó mindent a témában.
Nyilván nem csak nálunk van emelkedés, de ezt egy fórumon elég nehéz megbeszélni, mivel az emberek a szubjektív benyomásukat is megosztják. Értelemszerűen, hiszen a boltban bevásárolok, nem statisztikát készítek.
További ajánlott fórumok:
- Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi?
- Nálatok kb. mennyi a rezsi havonta?
- Mennyivel olcsóbbak a műkörmös, manikűrös eszközök külföldön? (Pl. USA)
- Albérletben lakunk (32 m2), a tulaj szerint sok a rezsi. Megírnátok, hogy nálatok mekkora lakásban, hány fővel, mennyi a fogyasztásotok?
- Ha 20-as mobilt hívok, ami most külföldön van akkor mennyivel többet kell fizetni a hívásért?
- Dryvit szigetelés mennyivel csökkent(het)i a rezsit?