Kuktában megfőzendő ételrecepteket keresek! (tudásbázis)
Nekem AVAIR IDA elektromos kuktám van,ebben lehet rizst,de van recept is hozzá sok:
Zöldségleves,Húsleves,Fokhagymás csirkemáj,Zöldséges hal,Hentes tokány,Vadas,Székelykáposzta.
Én szoktam benne egy-egy és fél kg sertéshúst egyben sütni.Több helyen megszurkálom,beleteszek egy fél mokkáskanál sót és 1 fokhagymagerezdet minden lyukba.Nagyon finom lesz.
Még azt kérdezném,hogy van hozzá párolóbetét,azt miként kell használni??
Lehet,hogy kissé gyagyának tűnök,de 14 éve főzök,csak éppen hagyományos edényekbe.A kukta még kicsit kínai,félek,hogy szétfő a kaja benne.
A körömpömpörköl miért fő benne szét??Az is elég közkedvelt étel!
Az oldalast lehet csinálni vöröshagymásan, fokhagymásan, borsosan...
Utána lehet tunkolni is a pecsenyezsírt...
A babot este leáztatom. Reggel beleteszek minden hozzávalót (sonka, kolbász), só, sárgarépa, zöldség, zeller, csípős paprika, köménymag, babérlevél. Felforralom. Amikor ez már bekövetkezett, egy késhegynyi szódabikorbónát teszek bele, ettől egy kicsit habzik és a bab héja megduzzad. Van, amikor a tarhonyát is együtt főzöm vele. A tetőt rá és hagyom kb. 3/4 órát főni lassan. Közben elkészül a fokhagymás rántás. A lehűtött kuktába bele a rántás és összefőzni.
Ezután bele lehet főzni az apró nokedlit vagy csipetkét.
Bableves
előző este beáztatom a füstölt csülköt vagy f.oldalast
hideg vízben felteszem főni a húst, szórok mellé pár szem borsot
sistergéstől számítva kb. fél órán át takarékon főzöm a húst,közben zöldséget pucolok:
zellert, répát, fehérrépát, karalábét, 1 burgonyát, zellerlevelet 1-2 abbérlevelet - ezeket bele a levesbe,+sózom, borsozom, szoktam bele dobni egy leveskockát is, főzöm még fél órát
mikor megpuhultak, rántást készítek:
olajon pár gerezd fokhagymát pirítok, rá a lisztet, pirospaprikát, és ezzel berántom
Évtizedek óta főzök kuktával.
Egy-két jótanács hozzá: levesféle ne legyen lisztes. Ugyanúgy összepárolod, felöntöd. Hagyom felforrni, utána takarék és rá a tető. Több vizet nem kell hozzáönteni, mert nem forr el.
Kicsivel hamarabb el lehet zárni alatta a gázt, még jó ideig forró marad. Amikor bablevest főzök pl., akkor a mosogatóba engedek vizet és beleteszem a kuktát, hogy hűljön, mert nem szeretem kiengedni a gőzt belőle, vagy pedig hidegvizes ruhát teszek a tetőre.
Leginkább oldalast úgy sütöttünk benne, hogy először öntöttünk rá vizet, és csak utána pirítottuk meg. A pörköltet rövidebb lével öntjük fel, a körömpörkölt szétfő benne...
A rizst pillanatok alatt ugyanígy elkészíthető benne. Egyedül elmosogatni macerásabb kicsit, ettől függetlenül nagyon szeretek főzni.
A kukorica forrástól kezdve 10 perc múlva kész...
Kösz a gyors választ,de leírnád is őket?Hétvégén pont bablevest főznék,de hogy???
A marhapörkölt is érdekel:-))
bableves
gulyásleves
sólet
marhapörkölt
én ezeket szoktam
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet kuktában főzni? Nemrég kaptam, nem veszélyes?
- Kukorica főzés kuktában
- Elegem van, le akarok fogyni! Szénhidrát és zsírszegény diétás ételrecepteket várok
- Nagy kuktában lehet keveset főzni?
- Mindig, amikor felrakok egy ételreceptet, ott van mindig mellette/törlés, módosítás/. Mit csináljak, hogy eltűnjön?
- Mennyi ideig főzzem kuktában a marhahúst?