Kismama vagyok Angliában! (beszélgetés)
Nakunk en keszitettem a fenykepet. Letettem egy feher feluletre es hajra. Sokbol egy par elfogadhato lett. Abbol valasztottunk ki egyet. Mi online kuldtuk be vhova, ahol meretre vagtak, kinyomtattak es postaztak, de valiban kitudod magad is nyomtatni akar a bootsban is. Remelem el fogjak fogadni, bar mindenhol azt irjak, hogy a magyarok kekecebbek, mint az angolok, ha utlevelfenykeprol van szo. Bar ezen nem vagyok meglepodve.
Mi 29-en fogunk menni a nagykovetsegre, ugyhogy meg odebb van, hogy megtudjam mondani elfogadtak e v sem.
Ha viszont biztosabbra szeretnel menni, akkor beviszed egy fenykepeszhez es ott pikk pakk megcsinaljak. Megvannak mar a trukkjeik a babafenykepezeshez.
Kell neki par nap, hogy hasson, de minden hasfajos csepp ilyen.
Nekunk a colief es a bio gaia segitett, mostmar csak bio gaia-t kapja.
Hasfajos szegeny babo? :/
Mi nagyon sokat szenvedunk vele 3 hetes koratol.
Nekem valahogy egyertelmunek tunth feljottok Londonba. Bocs :-)
A ferjem 5 napig fenykepezett. A kisfiam ugy nezett ki mint egy kis bunozo :- D
Valahogy el kell kapni,hogy a kameraba nezzen. Nem egyszeru
En fogom leforditani az anyakonyvi kivonatot.
Ez a fenykepezes dolog csak azert lesz erdekes, mert nem tudom milyen kepet fogadnak el. Eleg vicces lesz :D
Hazasok vagyunk es azert kell a kozjegyzo, hogy ne Londonba kelljen alairni a dolgokat, hanem a kozjegyzo elott, igy csak fele annyit kell utaznunk es nem kell 2 honapot varni a szemelyes idopontra :)
Az anyakonyvit is le kell forditatni EGYENILEG! A kozjegyzo nem tudom minek kell,hiszen utlevelehez mindket szulonek ott kell lennie es az ugyintezo elott alairni a kerelmet. Ha nem vagytok hazasok akkor meg az apasagi nyilatkozatot is le kell toltenetek.
Pedig kell fenykep. Lefekteted a babat egy fehet lepedore es addig fenykepezed mig elfogadhato nem lesz a kep. Aztan elviszed a telodon a bootsba pl.es kinyomtatod 25 penniert
Van valaki aki mar intezi a magyar utlevelet a babanak?
Mi most kezdtuk el es nagyon bele vagyok gabalyodva....
Utiokmany igenylolapot kaptunk a kovetsegrol. Kineztuk a kozjegyzot, irtam neki, hogy mikor lehetne menni hozza es hogy tenyleg kell-e o nekunk :D
Ezen kivul van valami adatlap amit le kell tolteni a nagykovetseg honlapjarol.
Ezen kivul mit kell meg csinalni? Kell ugye kepet is kuldeni a baborol? Ezt hogy kene kivitelezni? :D Egy 2 honapos babarol hogyan csinaljunk igazolvanykepet? :D
Legyszi irjon aki ezt mostanaban intezte!
Nem torvenyszeru, hogy neked is eddig fajni fog :)
En tomtem magam fajdalomcsillapitoval, a max adagot amit szoptatas mellett lehet cuprofent es paracetamolt egyutt, a midwife szerint ezek erositik egymas hatasat.
Egy picit v alakban osszevartak, az belulrol jott picit ki. Ez kb 3 het alatt begyogyult es nem is fajt utana. Hozzateszem oriasi csomot hagytak es az iritalta ott a bort, de mikor azt kivagtak onnantol nem fajt.
Amit nem varrtak az meg kb 2 hete is fajt, azzal szenvedtem nagyon sokat, rossz helyen repedt, felfele :S A 6 hetes check upon mondtam a dokinak de le sem sz*rta, mondta hogy meg fajhat par hetig, ra sem nezett.
Nálam nem került elő a birth plan, bár be volt téve a zöld füzetbe, szóval lehet, hogy láttk. Nem tudom. Mindenesetre nálam egyáltalán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy oda le volt írva bármi is. Meg ami le volt írva, arra is rákérdeztek (pl hogy akarom be adatni a k vitamint a babának)
Szerintem a biztonság kedvéért készíts egyet és tedd be a füzetbe, aztán majd meglátod, hogy lesz.
Én ittam málnalevél teát és gátmasszázzsal is próbálkoztam. Nem hinném, hogy bármelyik segített volna, bár ez utóbbiról fogalmam sincs, mert végül ugye vágniuk kellett. Viszont a kezdeti nehézsgéket leszámítva gyorsan begyógyult és alapvetően semmi bajom nincs. Szóval lehet, hogy az is segített valamit... na meg a sok pelvic floor exercise, amiről soha nem tudom, hogy amúgy jól csinálom e vagy sem, de már évek óta küzdök vele, mikor eszembe jut. :) :) :)
De komolyan lányok, ha csináljátok, ti tényleg tudjátok, hogy jól csináljátok e vagy sem? Én csinálok valamit, aztán az van, de hogy ilyen gyakorlat sorokat kövessek... kitartsak meg ilyenek, nekem azok soha nem mentek, pedig aztán tényleg évek óta próbálkozom... még ha nem is napi/heti rendszerességgel, de azért próbálkozok.
Néha olyan hülyének érzem magam közben. :D
En ha visszamehetnenk akkor a malnelevel tea ivasa helyett gatmasszazst csinalnek, mert az eszmeletlen kellemetlen volt meg hetekig, ahogy repedt.
Amit legkozelebb is csinalni fogok az a legzesgyakorlat, nekem szerintem az segitett a legtobbet szules kozben.
Nekem volt birth planem es tiszteletben is tartottak, amennyire csak tudtak. Pl leirtam, hogy csak utolso lehetosegnek akarom hagyni az epiduralt es mikor mondtam, hogy mostmar ussenek ki :D akkor elkezdtek emlekeztetni a birth planemre, gyozkodtek, hogy ezt nem igy akarom, tartsak ki stb es vegul nem is kellett :)
Tolem szules vege elott kerdezte a midwife hogy van e birt wishes, hat mondtam neki van, de fel uton volt a baba ugy hogy nem kivantam elokotoraszni a taskambol, igy mondtam hogy csak az altalanos dolgok, ha valamit szeretne tudni akkor kerdezzen.
En szemely szerintem nem ittam es nem szedtem semmit, nem masziroztam, nem ettem szules gyorsito eteleket, nem csinaltam legzes gyakorlatokat, de igy utolag persze nehez megmondani hogy van e jelentoseguk ezeknek vagy nincs.
Megvolt a regisztralas, en nem is mentem a vegen csak a ferjem, de nem kertek tole semmit. A korhazbol kuldik at nekik az adatokat. Az eredeti anyakonyvi kivonat ingyen van amit csak child benefithez lehet hasznalni, a copy £4/db ha az nap veszed, ha masik napon akkor dragabb. Mi 2 copyt kertunk.
A Magyar regisztralas hogy mukodik, esetleg tudja valaki? Itt kell bejelenteni a nagykovetsegen keresztul vagy raer akkor amikor otthon leszunk?
Kismaja: En kaptam egy pelvic floor gyakorlatok kisfuzetet es abban van par laza hasgyakorlat is. Ma este apuka babazot es en elmentem egy nagyobb setara emelkedon, boka sulyokkal, de nem erzek fajdalmat ott lent, ha kenyelmetlen vagy faj akkor inkabb ne eroltesd persze.
Igen, az addig aludj amig lehet is hulyeseg. En is fent voltam mindig hajnal 4-tol az utolso 4 hetben. Vicces, mert Sophie eddig mindig 4-kor kelt :)
3180-al szuletett es o csak anyatejes. 1 honaposan 4300 gramm volt.
Csodalkoztak ma a baba-mama csoportban, hogy anyatejes baba es atalussza az ejszakat 2 honaposan :) ennyit arrol, hogy tapszeresen tobbet kene hiznia :D
Koszi szepen lanyok az infokat! REmelem tenyleg ilyen hamar meg lesznek a papirok. Egyebkent mindketten magyarok vagyunk, es nem vagyunk hazasok. Valoszinu megkapjuk az angol allampolgarsagot a picinek, mert paromnak mar letelt az 5 ev, es minden papirja meg van hozza,wrs-tol kezdve ,p60-ig. Szoval remelem tenyleg megkapja...
Teljesen mas: ti szedtetek valamilyen homeopatias cuccot,malnalevel tea,stb ? Es ha igen, hasznalt?
Ma voltam midwifenal( 38.hetes vagyok), es kerdeztem , hogy nem kene birth plant irni vagy vmi, es azt mondta nem szoktak mar iratni, mert teljesen felesleges, nem is biztos, hogy be tudjak tartani a benne leirtakat, szoval most mar nem foglalkoznak vele. Majd ott kiderul mi a jo, hogy szeretnenk, es ha megvalosithato, akkor ugy lesz.
jah! Meg a másik a "pihenj, amig lehet"... úúúú, ettől falra másztam! Mintha lehetne előre pihenni. :) Nem mellesleg, én minél többet pihenek, annál fáradtabb vagyok.
Szuper akkor, ha jobban van. Örülök. :)
Huha! Mi vasárnap mértünk és 4.12 kg volt. 7 hét alatt hízott 1 kilót,pedig tápos baba és azt mondják, hogy akkor gyorsabban híznak. Hát egyenlőre ez nálunk nem így van, pedig eszik rendesen. Sokszor túlszárnyalja a napi maximumnak mondott adagját is. Sophie mennyivel született?
Lehet... írtam, hogy nem vagyok benne biztos, csak mintha azt olvastam volna. Meg mástol is hallottam, hogy ilyen esetben tulképp ha a kukutyin vezetéknevet szeretné valaki adni a gyerekének, akkor azt adja. :)
Azt sem értem, hogy miért kell egyáltalán az anyja ehhez a procedurához, mert tőlem spec semmilyen igazolványt nem kértem. Szóval akárki is lehettem volna. Mondjuk nekem bejön ez a rendszer. A magyar túlbonyolítás után mindenképp. Ezt mindig is szerettem a britekben. :)
Ez az akkor aludj mikor a baba is szerinyem a legmagyobb babazasi jotanacs.
Ha akkor alszok, akkor mikor tusolok, pisilek, eszek? :D
Jobban van mostmar, koszi :) ne olyan nyugos, ejszaka is alszik es a pirossagis elmult.
Ma lemerettuk es 2 honaposan 5290 gramm :)
Mi hazasok vagyunk, igy en egyedul regisztraltam. A szemelyimet megneztek, de minden adatot en diktaltam be, kb 10 perc volt es megkaptam a papirt.
Mi mindketten magyarok vagyunk, semmit nem szamitott :) eleg lazan ment a dolig :D
Még annyi eszembe jutott, hogy ha nem vagytok házasok, akkor én úgy tudom, hogy csak az anya mehet be regisztrálni és ott kérheti, hogy kinek a nevén legyen a baba regisztrálva. Viszont a magyarhoz mindenképp személyesen kell bemenni a nagykövetségre mindnkét szülőnek... még akkor is ha házasok. Ha nem, akkor még egy extra nyilatkozatot is tenni kell a magyar anyakönyvezéskor.
A kórházban nálunk úgy volt, hogy a gyereket az én vezetéknevemen tüntették fel mindenhol, mivel házasságkor nem vettem fel az apa vezetéknevét. Ebből csak a GP-nél volt kavarodás, de azt is gyorsan lehetett tisztázni miután megmutattam nekik a reg papírt.
Tegnap bepötyögtem a hülye telefonon egy hosszút, aztán ki kellett kapcsolnom, mire visszakapcsoltam elszállt!
Nagyon bosszantó!
Zsan: most, hogy mondod, rémlik, hogy volt valami hasonló érzésem. Aggódtam is miatt de, hogy őszinte legyek meg is feledkeztem róla, csak most, hogy így mondod jutott eszembe! Vasárnap volt 7 hete, hogy szültem... remélem ez megnyugtat. :) Szóval, hogy nálam nem tartott sokáig. :)
Kismami: én nem emlékszem ilyen gyakorlatokra... bár annyi füzetet kaptunk, hogy nem győztem olvasgatni. Egy egész dobozt megtöltöttek. Viszont az elején én is úgy voltam vele, mint Izabelle, hogy ha picit többet emeltem és/vagy gyorsabban mentem kicsit hosszabb ideig, sajnos megéreztem én is. Most már én jól vagyok és szeretnék is elkezdeni valamit csinálni. Szerintem előbányászom a dvd-imet. Norbi az én haverom! :)
Vagy megnézem ezt a kinekt cuccot a tv mellett, még úgysem használtam soha. A férjem szerint úgyis nagyon kellett. :) :) :)
Isabelle: remélem Sophie most már jól van. Az nagyon klassz, hogy már átalussza az éjszakát. Nálunk ez az első kb egy-másfél hónapban volt... most így a második hónapra kitalálta, hogy mégsenem csinál ilyet többet. Ráadásul szenvedek, mert ha felkeltem, akkor én felkeltem és képteleln vagyok visszaaludni. Szóval ma sem aludtam sokat. :)
Én nem tudom mások, hogy tudnak akkor aludni, amikor a baba is.
Juccus: nekünk csak simán be kellett vinni a papírt, amit adtak a kórházban a registrarhoz és ő adott cserébe születési anyakönyvi kivonatot. Mivel mi házasok voltunk így elég volt csak egyikünknek bemenni és semmit sem kellett vinni. Bár én vittem a házassági anyakönyvi kivonatunkat. De igazából nem kellett. Mi mind a ketten magyarok vagyunk.
Annyit tanácsolok, hogy kérj mindenképp részletes születésit(alapból csak a szimpla jár), mert minden más papír intézéséhez azt kérik majd. Nálunk ennek plusz költsége volt, 4 font/db, és annyit lehet venni amennyit szeretnél. (Amihez tuti kell: magyar sz anyakönyvi kivonat kiváltásához, a child benefit megigényléséhez - bár itt össze vissza vannak adatok, mert hol azt írják az egyszerű is elég, hol meg azt, hogy a részletes kell... ráadásul mindez a hmrc-től kapott doksiban, meg ha ki akarjátok váltani a brit útlevelet, akkor oda is ez fog kelleni.)
További ajánlott fórumok:
- Igaz, hogy a reggeli rosszullétek jobban kínoznak ha lányt vársz? Olyan kismamák válaszára vagyok kíváncsi akik megtapasztalták mind2-őt.
- Szoptatós kismama vagyok, mit tudnék főzni ami hamar elkészül & nem kell sokat ott állni?
- 5+4 kismama vagyok
- Mit tehetnék, hogy ne vizesedjen a bokám? 30, lassan 31 hetes kismama vagyok. :)
- Ki hogyan viselte a terhességet? A végefelé vagyok, 26 hetes kismama vagyok és nehezen telnek már a napok, más is így volt vele?
- Munkahelyen hogyan jelentsem be, hogy kismama vagyok?