Keresztény anyukák (beszélgetés)
Én is vérszemet szoktam kapni, mikor azt pedzegetik, hogy ennyire fiatalon felelőtlenség gyereket szülni. Hogy milyen rossz lesz a Hedvignek, hogy iskolázatlan anyja van... De könyörgöm... Nem abban a világban élünk, hogy "életfogytig tartó tanulás" az irányelv? Nem érzem hogy lemaradtam volna valamiről... Világ életemben családot akartam... Az Úr megadta. Ha lehet, tanulok később. Legalább kitalálom, hogy mit akarok.
Én úgy gondolom nem bírnám megölni a beteg magzatom. Mondom ezt úgy, hogy nincs tapasztalatom... (Hála az Úrnak) Örökké azon járna az eszem, hogy az Úr képes gyógyulást adni. És ha úgy esik, megengedheti, hogy egy 9 hónapos egészséges magzat szülés közben oxigén hiánnyal szülessen, vagy egy pár éves gyerek agyhártya gyulladást kapjon... Szóval ezen a világon minden annyira bizonytalan... De valahogy az Úrban mégis annyira biztos... Ad erőt a beteg gyerekhez... Vagy Isten valahogy így mutatja meg, hogy mekkora fájdalom volt odaadnia Jézust, az egyetlen fiát...
Bocs... Csak ez olyan elgondolkoztató... Fura az élet...
Én igazából azt nem értem, hogy ha szereti őt, akkor miért nem örült inkább, hogy megszületett. ha én szeretek valakit, nem kívánom azt, hogy bárcsak ne létezne. Egy gyerek nem valami használati tárgy, hogy ez hibás, inkább másik kéne helyette. Neki meg mindegy, hogy ő vagy egy másik? Nem látja, milyen nagy csoda, hogy ő létezik? És hogy senki mással nem pótolható?
Őszinte leszek, ha tudtam volna, hogy beteg lesz, lehet, hogy nem lett volna erőm megszülni. Szörnyű dolog, de nem tudom biztosra mondani, hogy igen. Ezért nagyon hálás vagyok Istennek, hogy nem tudtam róla, és Barni megszületett, és hogy pont ő. Nekem nem kéne helyette egy másik gyerek, aki teljesen egészséges, és semmi gond nem lett volna vele, csak nem ő lenne.
Anyósom még mindig haragszik az egész családunkra, bár Barni már jól van. Szerinte tisztességtelenek voltunk, hogy nem szóltunk erről a génhibáról (hiába mondtam, hogy mi sem tudtuk).
ezek olyan furcsa dolgok,amit Te is irtál,hogy inkább el kellett volna vetetni.
Barátnőm mesélte,hogy anyukája haragszik rá,mert bevállaltak egy 3. babát.
Most nem segít,mert oldja meg magának a barátnőm,ha már három gyereket akartak.
Sziasztok!
Szerintem nem kell mindenkit szeretnünk, nem is lehet, csak harag ne legyen bennünk. De ehhez meg sokszor idő kell.
Én is haragszom anyósomra, mert mikor kiderült Barni betegsége, olyanokat mondott, hogy miért nem derült ez ki terhesség alatt, mert jobb lett volna, ha nem születik meg, én meg ezen kiakadtam. Ha csak engem bántott volna, az nem érdekelne, de hogy a kisfiamat... A megbocsátáshoz az kéne, hogy megértsem az ő gondolkodását, de egyszerűen nem bírom. Talán majd az idő megoldja.
Szia!bocs de ez kikívánkozik belőlem: Mi az,hogy a gyerekneveléshez tapasztalat elegendő? Azért mondja mert ő fel nevelt egyet? Nagy tapasztalat! Más meg felnevelt 3-4-t és mindig vannak kérdései amiben tanácsot keres.
Sajnos ez a felneveltem megszültem neked hozzá állás az én anyósomnál is visszaköszön. Emlékeztek kértem,hogy egy kirohanása után imádkozzatok értem.
Sajnos csak szóban tudok neki megbocsátani. Annyi bűnt rosszat követett el a fia ellen és már ellenem és a fiaim ellen,hogy egyelőre ő az én veszteség listám. Annyira,hogy ha telefonál akkor igen-nem a válaszunk a kérdésire. Ha találkozunk inkább csak a "kérsz vizetre" szorítkozunk. Nehéz dolog ez.
Imádkozom,hogy megtudd bocsátani magadnak a hirtelen természeted és ,ohgy anyósoddal is jobbá legyen a viszonyod.
Az enyém sajna nem lesz semmilyen.
kitartást kívánok a takarításhoz és a többihez. Lánykádhoz meg férjedhez sok-sok örömet.
Még annyit,hogy amit a keresztyén gyereknevelésről tudok azt sok-sok elolvasott könyvből merítettem és a nagyszüleim és szüleim példájából.
S most is olvasok a testvér féltékenységről. Mert nekem ez most gond.
egyet értek lámpakörtével.Azt hiszem mindannyiunk életében van ilyen,hogy egy családtaggal hajba kapunk.És azt hiszem egy anyóssal a legkönnyebb.Anno nekem is pont emiatt volt(gyerekek) egy összeveszésünk.Már megszépítette az idő,de a tüske ott maradt.
De könnyű szeretni azt aki kedves felénk,és nehéz szeretni azt aki ellenünk dolgozik.
Átérzem a helyzetedet!
Remélem hamar rendbe jönnek a dolgok!Kitartást!
Sajnos mindenki életében vannak kapcsolatok, amiket a veszteség listán kell elkönyvelni. Még a télen összevesztem a férjem tesójának a menyasszonyával. Azóta megírta, hogy utál, és reméli, hogy ez így marad. Hát van ez így. Biztos megérdemeltem. Nem a legjobb a természetem. Még nem tettem túl magam rajta, de nem fogok háborúzni. Nagyon értelek téged. Nem bírsz kedves lenni, mert ott az a tüske, dehát elkerülhetetlen... Az idő ahogy telik jobb lesz. Az Úr valahogy megadja. Olvastam valahol, hogy Isten nem csak kivenni képes a tüskéket, hanem egy jó érzést is tud hagyni utána. Amikor már csak legyintesz és megszépül a múlt. Szerintem adj magatoknak időt. Én hiszem, hogy az Úr MINDENT el tud intézni, és megáld.
Sok erőt a ház körüli munkákhoz!
Tegnap az anyósomra tökre kiakadtam. Öszzevesztünk. Most ez nagyon nyomaszt és nem tudtam lerakni Isten elé.
Mivel ő egy gyereket felnevelt, azt hiszi, hogy mindent tud a nevelésről és hülyének néz. Szépen elmagyaráztuk neki 120szor, de mindig mondja a sajátját és erőszakosan. Süket fülek. Ez már nagyon a begyemben volt, és tegnap csak egy fricska kellett, hogy kiakadjak. Most meg én vagyok a kiakadós. Magasról tesz ránk, én meg a gyereket érintő témában nem vagyok hajlandó alkudni. Hiába magyarázzuk. Semmi. Szélmalomharcnak érzem az egészet. Patt helyzet. S mivel egész életében viaskodott vele néhai férje, és néha ő tudta megállítani, a férjem képtelen rá, mert még szerintem mindig gyerekként kezeli őt és magasról tesz rá..... feljogyosítva érzi magát arra, hogy beleszóljon a dolgokba, mert ő már felénevelt egyet. Hiába magyarázom, hogy én ismerem a gyerekem, figyelek rá, kapisgálom a helyzetet....semmi. És kijelentette, hogy a könyvekből nem lehet nevelni, ehhez tapasztalat kell, mikor említettem, hogy nemcsak én gondolom így. Ja, ő életében egy könyvet el nem olvasott, még a kötelezőket sem. :(
Marhára értem az ő álláspontját, de én nem vagyok hajlandó ezt vagy azt csinálni az ő kedvéért. A férjem azt mondja, hogy "az egyik fülemen be a másikon ki" stratégiával élt az édesapja és ő is (!) én is ezt alkalmazzam. Én meg megütközöm.... és ez az én hibám, és tudom, hogy ez nagy hiba, hogy akkor temperamentumosan felemelem a hangom és elragadtatom magam. Utána lenyugszom, de ordítozom egy sor. Tudom, hogy a szavaimat ezzel nemhogy kiemelném, de ellenem felhozhatóak. Szörnyű. A párom egy nyugodt személyiség, aki ezt tudja kezelni....ez az ő érdeme.
Most magam alatt vagyok, anyósomra is és magamra is haragszom. Csalódtam mindkettőnkben.
Kétszer befőztem 8+9 kg barackot, egy csomó házimunka van a festéssel, hisz mi csináljuk, és segítségre lenne szükségem, amit felajánl anyósom, de mi nem hívjuk. HA itt van, akkor felhúzza a menedzserkesztyűt és nem azt mondja, hogy mit csinálhatok, hanem, akkor te ezt, te azt csinálod... PAnnit meg túlhajszolja játékkal és nem tud elaludni a gyerek annyira fáradt, plusz nem szeretem, hogy miket tanít. Ott kell lenni mellette, mikor a gyerekkel van.
Nagyon nyomaszt ez a dolog. NO meg az, hogy még rengeteg takarítani való, tenni való akad a ház körül....és a férjem már csak a héten van szabin(most mondjuk beszaladt dolgozni) és még egynapos kiránduláson sem voltunk. Most úgy érzem, hogy az én hibám, mert ha engedném, hogy anyósom segítsen valamivel jobban haladnánk...
Hajtsak fejet? A szívem azt modja, ne, de aggyal tudom, hogy okosabb döntés lenne... de meddig?
Bocs, hogy ezzel traktállak.... Kérlek imádkozzatok értünk.
Nem irigyellek.
Mi strandoltunk hullák voltak két nap is. Aztán nem volt kedvünk kimenni, így bent voltunk. Éjjelre kérte Levente a ventilátort. Lehet az a baj ( ez volt csütörtök) most fáj a füle és a torka. Délután megyünk a doktornénihez. Gergő jól van. A nap kiszívta a haját, most már nem kis világosbarna hanem szöszi:))
Egyre kevésbé van kedvem kimenni. megteltem a nyárral. Levente kirándulna meg minden. De egyedül a két gyerekkel hát nem. Marad a közeli játszó ha beleegyezik.
A meleg mellé, pár napja kibújt Panni első foga... "Szórakoztató" pár napunk volt... Szegénykém. Plusz még festünk is, így a megszokott élete teljesen felborult...mert az ő szobát is átfestettük, így áttetük a mi hálószobánkba. Túléltük azért.
Várt lehülés után ismét magas hőfokok a héten. Habár a festésen túlvagyunk, most a takarítási fázisban vagyunk...
Köszi a válaszodat, kb erre számítottam... Nekünk is van egy 5 éves babás ismerősünk, aki ugyanezt járja végig, mint ti...így én szeretném elkerülni azt, csak azt nem tudom, hogy én hogyan tudnék segíteni...úgy értem tornával vagy valamivel...de éertem, hogy szakember feladata.
Úgy is hívott a doktor néni 8 hónapos kontrollra, így majd akkor megbeszélem ezt vele. Majd visszajelzek.
Sziasztok!
Mi most kettesben vagyunk itthon kaptunk anyukáméktól ajándékba a házassági évfordulónkra egy hétvégét kettesben. A fiúk náluk vannak. Előtte velük voltunk együtt a mamáéknál.
Elsősorban a több gyerekes anyukáktól kérdem: hogy lehet megtanítani a nagyot a kicsire és a kicsit a nagyra. Arra gondolok,hogy tudjanak jó testvérek lenni együtt játszani és minél kisebb legyen a féltékenység. Leventém Gergőre féltékeny hogyan legyen hogy jó legyen. Szeretném a nagyobb bajt elkerülni.
Tudtok esetleg könyvet ajánlani?
Szia!
Levetném most 5 éves és ő sem volt hajlandó mászni. Mindent megoldott anélkül. Ha lett volna egy jó védőnőm felfigyelt volna erre és most nem járnánk talán fejlesztésre. Ugyanis idegi éretlenségre utalhat ha kihagyja. Ne hagyja ki ha lehet. Vidd el egy fejlesztő pedagógushoz és gyógytornászhoz nézze meg. Egy misét megért. Mi most küzdünk asz okosító tornával. mozgás koordinációs problémáink vannak, nem elég fejlett az egyensúly érzéke el van maradva a nagy mozgásokban a korához képest. De ha végig csináljuk most ezt a 8 hetet akkor a következő félévben már csoportban tornázhat. Ja és kihat a beszédfejlődésre is.
Remélem nem ijesztettelek meg.
Mi most ezt csináljuk ez a nyári program,hogy mire logopédiára megy jobb legyen.
Hahó Mindenki!
Remélem jól vagytok... :)
Nekem az a kérdésem lenne, az elsősorban a nagyobb gyerkőcökkel rendelkező anyukáktól, hogy a babáknál minden helyváltoztató stádium megtörtént? Ugyanis Panni nem akar kúszi/mászni... Hasra rakom, már rögtön fordul. Hogy elérjen valamit hasra és hátra fordul, majd háttal kúszik, valahogy megoldja, de nem úgy ahogy kéne.... Ha segítek felhúzni a fenekét, vagy úgy rakom le, hogy a térdén legyen rögtön hasra vágja magát, majd fordul.
Azt viszont hallottam, hogy az agy fejlődése miatt fontos a kúszás/mászás, tehát nem jó kihagyni...
Nektek mi a véleményetek? Vagy ötletetek?
Köszi...
Az elmúlt éjjel Andris is egy bodyban aludt csak.Addig sirt,pedig vékony kis zsákja van.Mikor lekerült róla,rögtön eltudott aludni:)
Amúgy ezt a zsákot nem rég vettem neki,de alig kaptam rávalót és ujjatlant.Csomó helyen voltam.
Szerintem sem fog fázni ha pl. csak egy ujjatlan rugit adsz rá. Így a testén és lábán van valami. Én szerintem egy bodyt sem adnék rá.
MIvel a babáknak 2 hét után kb. beáll a hőközpontjuk, sőt inkább túlmelegedésre hajlamosak, én úgy öltöztetem Pannit, ahogy én öltözöm.... így napközben csak egy body van rajta, de ha nagyon meleg lenne a lakásba azt is levenném. Ezt te is érzed. Sőt én magamon szoktam kipróbálni ha kell, pólóval, póló nélkül.... de ha alszik akkor legalább egy réteg valamit adok rá.... Szerintem keress egy jó nyári vékony zsákot... még 2 hónap van a nyárból, jószolgálatot tehet. :)
Akkor adj rá egy bodyt meg egy zoknit. Az sem jó, ha megizzad. Ha fázna, úgyis felébred, de 28 fokban kizárt dolog... Sokkal jobban fog aludni.
Vagy esetleg body meg egy vékony, ujjatlan rugi?
Andris nem eszik kevesebbet ebben a meleg időszakban? (azért főleg Tőled kérdeem, mert Csak két hét van Lőrinc és Andris közt)
De a többiek véleménye is érdekel!!!(tapasztalata)
Nálunk is 27-28 fok van éjszaka, a légzésfigyelőn látom (nap közben meg vagy 30) ezért nem tudtam eldönteni, hogy csináljam. Én csak egy rövidujjú bodyn gondolkoztam, mert minden éjjel megizzad. :( De akkor marad a zsák. Meg várom a hűvösebb időt.
Más:?
Napközben kell rá valami ruha, vagy elég, ha pelusban van? A mi lakásunk iszony meleg. (panel)
Ügyes legénykéd van! :)
Mi éjszakára egy bodyt plusz nyári hálózsákot veszünk fel. A hálózsáknak van ujja, de olyan vékony anyagból van, mint a napozók. Én is aggódom, hogy reggel fele elég-e, de eddig minden rendben volt...
Sziasztok!
Képzeljétek, Lőrinc hasra tud fordulni (vissza nem). :)
Ma annyira nyűgös volt, ő sem bírja ezt a meleget.
Ti mibe altatjátok ilyen időben a babákat éjszaka? Én most a hálózsákkal vagyok bajba, végülis csak ráadtam, mert félek a rövidujjú body kevés lenne. Takarót nem szoktam amúgy sem használni, mert egy pillanat alatt lerugja, ezért alszik hálózsákba. Csak nem tudom nem sok-e. Szerintetek?