Kenyérsütök segitsetek!!! (beszélgetős fórum)
Szia
Szerintem,sima fehér kenyeret nem sok értelme van sütni.Ha sütsz,akkor érdemes valamilyen magot beletenni,vagy teljes kiőrlésű lisztet.Nekem receptem csak kenyérsütőgépbe való van,én abban sütöm a kenyeret,teljes kiőrlésű lisztből,tönkölybúzából,és magvakból.Közel sem olyan drága,mint ha boltban vennéd.35 deka legalább 250-300 forint)Pont,ma számoltam ki,hogy egy 1.30 dekás kenyér 210 forint körül van(van benne tönkölybúza teljes kiőrlésű liszt,sima teljes kiőrlésű liszt,lenmag,napraforgómag,és tökmag.só,pici cukor,olaj.Édesanyám párja,mikor édesanyám felrakja a kenyeret,azt mondja,hogy nem jön ki a konyhába,mert egyszer addig "vegyészkedik"édesanyám míg felrobbanunk.Ahol tudok,ott spórolok mindenen.Ha bármire szükséged van,nagyon szívesen segítünk.
Fontos még: A kenyérkosárban kelés után átforgatni a tésztát,
a pékek úgy mondják :virgolás
késsel 3 ferde vágást csinálni,vizes ecsettel átkenni,tepsiben, gyorsan be a 200 fokra fűtütt sütőbe.
15-20 perc után tepsibe 2-3 l.langyos vizet a kenyér tepsije alá tenni,( párában kell sülni)
A hőfokot 160 fokra visszavenni ,50 perc sütés,ha megsült, gyorsan átkenni vízzel és 5-10 percre visszatenni a sütőbe,most kapja meg a fényét a kéreg.
Szerintem,tartsd magad a recepthez,nincs a kovász készítésben semmi faxni.:))
Persze megpróbálhatod szárított élesztővel is,csak akkor ha véletlenül nem lenne finom,akkor nem tudhatod,hogy a recept nem jó,vagy szárított élesztővel nem az igazi csak:)
Mi rendszeresen sütünk ,igaz újabban géppel.
Teszünk bele 1 csapott kk aszkorbinsavat,
1 kk sikér (szejtán néven kapható )
A kovász készítésnél az élesztő nem fontos ,de elősegíti a tejsavas erjedést.
A dagasztás utáni kelsztést hosszukás ,ruhával bélelt vesszőkosárban ,letakarva ,meleg helyen kelesztjük
Letekerva nem huzatos helyen mint minden kelt tészta érzékeny a huzatra.
ezt a kenyér receptet szeretném megcsinálni:
...5 dkg friss élesztő,
kb. 6 dl víz,
1 kg kenyérliszt (BL-80) vagy részben (esetleg egészben) lehet finomliszt is,
1 evőkanál só (kb. 2 dkg.)...
A sütés tervezett napja előtti este elkészítjük a kovászt: az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk és kb. 10 perc alatt kissé felfuttatjuk. Ezután kb. 20 dkg lisztet adunk hozzá (a teljes mennyiségből vegyük el) és galuskatészta sűrűségű tésztát keverjünk belőle. Konyharuhával takarjuk le és langyos helyen pihentessük egész éjszaka. (Ha nem másnap akarjuk sütni, akkor 1-2 óra múlva legyük be a hűtőbe és így kb. 2 hétig eláll, bármikor süthetünk vele.)
a kérdésem az lenne h száritott élesztövel is lehet csinálni?ha igen akkor kell kovászt csinálni vagy hogy???:S
sima fehér liszttel is lehet???
utána az van h:
"...Ekkor meglisztezett tepsire borítjuk, vizes ecsettel lekenjük és meleg (kb.35 fokos), lehetőleg párás helyen, további 40 percig kelesztjük..."
párás helyen?!pl? hol?fürdöbe kelesszem vagy mi?:S:)
bocsi h ilyen hülyeségeket kérdezek,de ez lessz életem elsö kenyere,és szeretném ha jol sikerülne:)
ha van valakinek finom,egyszerü kenyér receptje az nyugodtan leirhatja:)))
köszi elöre is:))
További ajánlott fórumok:
- Ki használ kenyérsütő-gépet?
- Otthoni kenyérsütés géppel-tapasztalatok..?
- Pékek és tapasztalt kenyérsütők segítsetek! Hogyan lehet jó kenyeret sütni?
- Nem kel meg a kenyér rendesen a kenyérsütőben. Miért? Segítsetek léciii
- Kaptam egy Trisa typ 7700 kenyérsütő gépet. Sajnos használati utasítást nem kaptam hozzá! Kérlek segítsetek!
- Premiun kenyérsütőgép használata, ismeri valaki, segítsetek?