Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Kenyérsütő nélkül

Kenyérsütő nélkül


Egyre többen vagyunk, akik valami oknál fogva nem ehetjük a fehér búzalisztből készült kenyereket, az egyéb lisztekből készültek ára viszont kezd az egekbe emelkedni. A megfelelő liszt ára még elviselhető lenne, de ha nincs kenyérsütőnk, akkor mit is lehet tenni?
Kenyérsütő nélkül
Kép: Pixabay.com

Most azt írom le, hogyan csinálom én a kenyeremet. Egyszerű, és semmi más eszköz nem kell hozzá, csak egy palacsinta sütő.

Mert ugye mások begyúrják, megsütik és utána felszelik a kenyeret. Én begyúrom, felszelem és ezek után sütöm.

Egy évvel ezelőtt Guruljka talált egy igen egyszerű német receptet, az alapján sütöm. Nem élesztős, hanem sütőporos, vagyis nem kell keleszteni. 60 dkg lisztből egymagamnak 7-8 napra is elegendő. Mindössze másfél óra alatt kész, és csak harmad annyiba kerül! Gondolom, más recept is ugyanígy működik az általam alkalmazott sütési "technikával".


Egyszerűen begyúrom a tésztát, majd 4 kis gombócot gyúrok a 60 dkg lisztből. Elnyújtom kb. 0,5-0,7 cm vastagra, és a kerek tésztát hosszában-keresztben 4 részre vágom. Igaz, hogy nem lesz teljesen szögletes, mint a formakenyér-szeletek, viszont a serpenyőben így gyönyörűen elfér a 4 szelet, követve a serpenyő körívét.


A serpenyőt alaposan felforrósítom, vékonyan kikenem olajjal, de közepes lángon sütöm, különben gyorsan kész, és esetleg a közepe nyers marad, míg a külseje megég. Miután beleraktam a szeleteket, egy olyan edénnyel borítom be, amely valamivel kisebb, mint a serpenyő. Ezzel elérem, hogy bent maradjon a hő, és alul-fölül kap meleget a tészta. 1-2 perc múlva a fedőt leveszem, alányúlok, megnézem. Födő nélkül még egy kicsit hagyom pirulni.

Akkor jó, ha már kb. zsemlemorzsa színű. Ha közben puklisodik (dolgozik a sütőpor), azt ki szoktam villával szúrni, különben csak a tésztának az a része érintkezik a serpenyővel, a többi esetleg sületlen marad. Miután megfordítom a szeleteket, a födőt nem rakom rá vissza. Szépen megkelnek, 1,0-1,2 cm vastag szeletek lesznek. Nekem bevált.


A 4 kis gombóc kinyújtva és négyfelé vágva = 16 db negyed körcikk, ha tartom a normámat, 8 napra elegendő. Persze olyan is van, hogy egyáltalán nem eszek.

Nyáron kettesével csomagolva a felét beraktam a fagyóba, és akár konyha melegen, akár a mikróban szépen visszapuhul. Most már csak a normál hűtőben tartom egy nagyobb zacsiban.

Mikróban vigyázni kell, kizárólag 1-2 forgás, különben elkezd sülni. (Sőt képes szénné égni, hatalmas füstfelhőbe borítva a konyhát. Tapasztalatból mondom.) :))


Teljes kiőrlésű lisztet veszek, 300 Ft/kg, és abból 2 hétre való kenyerem lesz. Az üzletben a két hétre való tk. kenyér ára 1000-1200 Ft, üzlettől függ.

Ne féljetek belevágni, menni fog az. Eleinte minden sütésnél az első darabokat rögtön bemeóztam, hogy megtanuljam, hogyan, meddig kell sütni egyik-másik oldalát. Hiszen még a tűzhelyek sem egyformák, sokszor a gáz fűtési értéke is változik. De menni fog az, aki akarja, könnyen megtanulja. Sok sikert, jó étvágyat kívánok mindenkinek.




Írta: Napsugár8, 2021. december 14. 09:35
Fórumozz a témáról: Kenyérsütő nélkül fórum (eddig 83 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook