Karácsonyi sütés-főzés, tervezés, ti már készültök rá? (beszélgetés)
Én gondolkodtam még pogácsán is az eredeti menühöz...találtam egy szupi receptet rá...amúgy lesz karácsonyi naracstorta, narancsos kuglóf, zserbó, panna cotta málna öntettel a kisfiam kedvence:-) és akkor a pogácsa....nem egy szokványos összeállítás, de ezek tuti elfogynak...
a menű pedig: marhahúsleves gazdagon, ricottával töltött gombafejek, rántott hekkfilé a kisfiamnak, dióban sült camembert áfonyalekvárral, baconos harcsafilé, egybensült sertéskaraj, és töltött csirkemell variációk (körtés-camembertes, ementális-aszalt vörösáfonyás, aszalt paradicsomos-mozarellás, kolbászos-juhtúrós, hagymás-májas)
Köretnek lenne a hercegnő burgonya, tejfölös burgonyasali, kukorica sali, friss jégsali mix nekem:-), rízs a kisfiamnak, savanyú....reggelire csirkemáj pástétom, vendégváró őzgerinc és kétféle sajttekercs, füstölt lazaccal töltött tojás...a reggeli mindig villás karácsonykor...persze ezek a három napra elosztva, mert jönnek volt anyósomék és másnapján a hugom és a párja..27én pedig utazunk a kisfiammal apuhoz:-)alig várom már
A hercegnőburgonya egy krémes, vajjal-tejszínnel készített krumplipüré, amit nyomózsákkal csillagra formáznak és sütőben megpirítják.
Vannak a krumplinál finomabb köretek is :)
A hercegnőburgonya egy krémes, vajjal-tejszínnel készített krumplipüré, amit nyomózsákkal csillagra formáznak és sütőben megpirítják.
Vannak a krumplinál finomabb köretek is :)
Reggelire mi házi kalácsot és házi bagelt szoktunk enni, szarvaspástétomot és konyakos kacsapástétomot készítek, valamint füstölt lazac és krémsajt még a menü. Ilyenkor villásreggelizünk, ez hagyomány nálunk :)
A másik tradíció a profi sajttál.
Már igen :) A menüsor összeállítva régen, mindhárom napra.
Az ajándékok egy részét már megvettük, a tartós alapanyagokat is.
Egyre jobban összeáll a terv h kinek mit is kellene ajándékozni...a kisfiam meg csak gyűjti az ötleteket és bővül a kívánság lista:-)
Már elkezdtük a karácsonyfa díszek készítését is..az idén a mottó: "csináld magad". Fonalból készítünk díszeket, papir boat majd az utolsó pillanatban és sztem még egy kis műhó fogja teljessé tenni. Remélem szép is lesz, bár a készülődés, az együtt töltött idő felehetetlen:-)
Már most agyalok a karácsonyon:) A listán egyre több dolog van,hogy kinek mit is kellene ajándékozni,a gyerekeknek is kiadtam,hogy írjanak kívánság listát.Ami most nagyon nagy örömet szerzett,hogy a kicsi lányom 2 éve Furby-t szeretne,de iszonyat drága így mindig mondtam neki,hogy ezt sajnos biztosan nem fogja megkapni,most is fent van a listáján már láttam,valamelyik nap,mászkálunk a Metróban,és le van akciózva a Furby :D Nem akartam hinni a szememnek :))) 33 ezer ft-ról 10700 ft(persze azért gondolom,mert idén újabbak lesznek) megvettük..alig bírom ki karácsonyig,hogy ne adjam neki oda :)) Nagyon fog neki örülni:)
A menün is agyalok...nem egyszerű,csak szentestén leszünk otthon,utána kezdődik a rokon körbejárás,500 km-re,tehát úgy kell főznöm,hogy aznap elfogyjon,és valami különlegeset...még nem tudom,de várom az ihletet.
Nagyon szívesen, remélem tudtam segíteni :)
Ha jól emlékszem kb 20 percig, ahogy a teteje elkezd kicsit sötétülni kiveszem a sütőből.
Készített már vki hercegnő burgonyát?
A fényképeken olyan jól néz ki, de finom is? Könnyen elkészül?
Köszönöm szépen Barbara12!
Meddig sütöd ezt a finomságot?
Az én zserbóm:
Tészta:
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg zsír,
- 1 db élesztő,
- 1.5 dl tej,
- 2 ek. cukor,
- 2 db tojás,
- késhegynyi sütőpor.
Töltelék:
- házi sárgabaracklekvár,
- kb 40 dkg darált dió,
- kb 35 dkg porcukor,
- citrom reszelt héja.
Csokimáz:
- 10 dkg vaj,
- 4 ek. kakaópor,
- 4 ek. cukor,
- 4 ek. víz.
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a sütőport. A masszát jól összedolgozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 3 részre osztjuk, kinyújtjuk a kiválasztott tepsi formájára (közepes tepsibe szoktam). Kinyújtjuk az első lapot, vajazott, lisztezett tepsibe tesszük, vastagon megkenjük lekvárral és megszorjuk a fele diótöltelékkel. Rátesszük a második lapot, megszurkáljuk és megkenjük lekvárral, megszorjuk a maradék dióval. A harmadik lapot is rátesszük, rányomkodjuk, megszurkáljuk.
Aranybarnára sütjük, ha kihült tálcára tesszük és az összemelegített csokimázzal leöntjük.
Akkor az igazi, ha 1 napot állni hagyjuk.
Nem!
Hol van az még?