Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
... persze ! én is kicsinként tartok " főpróbát " :) aztán ha nem jön be akkor se a sokat szúrtam el :( :(
El tud tűnni, igaz, de aztán pótolni is lehet könnyen. Szereti a nedves talajt.
Háppersze, nem is mondom én, hogy a neten csupa összevisszaság van! Csak jártam már úgy - no nem a koviubival!! -, hogy csak pislogtam: valaki ezt komolyan gondolta??? És van, aki komolyan is veszi??? (Főleg a süteményekre gondolok, meg az ilyen-olyan "modern" rakottasokra, "csőben".)
En kipróbálom,egy kicsi üvegbe 2-3apró ubi rizs
Milyen lesz kiváncsi vok.
a lányom barátja csodálkozott a tejfölösön,mert ők is így szokták,bors,só,víz,ecet,de ízlett neki,
hát én is dolgoztam a kastély melléképületében,a postás röhögött,milyen jó itt nyáron hideg van,télen meg hűvös.az asztalon majd megfagyott a kezünk.nyáron pulóverben,zokniban.
... rengeteg jó ötlet kering a neten :) csak győzzük uborkával :)
... mi régen csak tejföl nélkülit csináltunk , szegény Anyóskám 1x olyat adott ebédre , senki + se kóstolta :( :( az volt az első és utolsó próbálkozása :) ... Mamikám szórt 1 kis őrölt borsot a tetejére + pirospaprikát , én azokat se szoktam rá :( :(
... a munkahelyemen voltak olyan külső-belső ajtók , aztán télen milyen jó is volt , na + nyáron is , mert azokat az ajtókat azért olyan 60-70 centis vályogfalaknál alkalmazták ! nem a fene nagy modernségbe a 20 centis falaknál !!! / itt az utcába az egyik ház épült olyan 20-on centis téglával , télen + majd megfagytak ! :( :( /
ha magamnak csinálom.só,pici ecet,pici fokhagyma,paprika,tejföl.a maradék levet megiszom.arra emlékszem,mikor a nagyanyám csirkepörköltet csinált uborkasalátával.a nokedlit meglocsolta pörköltszafttal,hogy nekünk több hús jusson.meg egy kis uborkasalátával.
... oké ! de akik felrakják az ilyen okosságokat ? ők is tanulhatták valakitől , lehet , h az a valaki + még számítógépet se látott :) :) de itt mindenre találhatsz választ / előbb-utóbb /
... jól is tette !!! kolléganőm Apuja ács volt valaha , ő még a szép egyenes db-okat is félretette még akkor is ha az éppen a tüzelő között találta , valami mindig lett belőle , kapanyél v akármi ! a padláson tárolta , időnként megforgatta h egyformán száradjon , ne vetemedjen el ...
... ültettem a kertbe tormát , vettem 2 éve 1 kb 20 centis db-ot és elültettem 2 cserépbe kettévágva régen még az árokparton is volt itt-ott , aztán eltűnt , gyerekkoromba a szembeszomszédba más se volt csak iszonyat sok torma :)))))))
hát bizony.a régi házba két ajtó kellett,mert közte volt egy kis bejáró.egy méteres talán.aztán a munkatársnőm fia megcsinálta,így van egy külső ajtó,meg egy belső,ami üveges.őt is valami másnak szánták,de ragaszkodott a fához.
Beírtam - semmi.
Viszont Gumibogyó segített, úgy már kijött ez-az.
Jobban hiszek azonban az olyasmikben, amiket valaki maga tapasztalt, csinál ezért jöttem ide a "problémommal".
... mert biztos benne még az van , h azt úgy kell :) azt látta , úgy olvasta , én első uborkasalátámtól fogva nem sózom le , nem csavarom ki és nem öntök rá vizet se , de kap 1 kis fokhagymát+ecetet és ma már csak édesítőt , mióta cukros a ház ura :) :) / nekünk se árt ha kevesebb cukrot eszünk :) / és a lét megittam mindig , ma már nem sok jut :) :) mert a többiek is rájöttek h az fííííínom :)
Köszi!
Lehet, hogy egyszer kipróbálom ezt a receptet is, de igazándiból meg vagyok elégedve azzal, amit tanultam.
A fűszerezés nálunk: kapor, szőlőlevél, torma.(!!) És só, persze.
... nem próbáltál ? a neten utána nézni ? ott mindent + lehet találni :) beírod a keresőbe h : nyári savanyított káposzta ...
a lányom kicsavarja az uborkát.nem akarok rászólni,kiöntöm egy kis pohárba,aztán megiszom.
... hajdanán Anyóskám egyik fiát asztalosnak , a másikat lakatosnak , a 3.-at szobafestőnek / ő volt Bundy / a 4.-et + közértesnek/hentesnek adta :) annyira sajnáltam h v engedte volna h Bundy autószerelőnek menjen ? mert akkor ma a lányunk is tuti h autószerelő lenne , v asztalosnak adta volna Bundyt , mert a fával dolgozni ?! csodálatos dolgok készülhetnek fából :) :)
Dodi ! körülszaladt a szám egyik fülemtől a másikig :) gondolj bele !!! én mindenféle lét és löttyöt szeretek meginni / ha megmarad / még a rakott káposztához főtt főzővizét is :) :) roppant egészséges a káposztalé , töményen is + főzve is :) ... gyerekkoromban besóztuk a lereszelt káposztát , lesóztuk , majd rövid állás után kicsavartuk :) én sózás nélkül csavarom ki a nyárvégi káposztát , ha nagyon lédús lereszelve , és megiszom a kicsavart lét ! na az aztán csinál nemcsak metánt @@@@@
... finom is a káposztás tészta , de az újkáposzta még nagyon vizes ahhoz és nekem még főzeléknek is , még nem sok íze van :( lehet ? h a múltkori káposztafőzeléket nemcsak nem sóztam + ? hanem elfelejtettem h azt salátának jobban " szeressük " @@@@@
Vlki írt egy kovi ubi receptet,ideírom.
2-kg ubi vége levágva,bevagdosva
Üvegbe rakja,felönti annyi vízzel ami ellepi,literenként 2-ev kanál só,kapor,mustármag,koriander mag ízlés szerint,és kenyér helyett 3-ev kanál rizst tesz bele.Azt irja nem kell megmosni a rizst.Nap sem kell ,a rizs dolgozik.
Ha megérett leszűri,és kész.
már én is látom... valamit elbaccccarintottam
én is néztem reggel,de az enyém még nem elég piros,savanyú.de ha ilyen hőség lesz?
Köszi!
Már aprítom is..!
Mad beszámolok róla, milyen lett.
Kell bele,1-szelet fehér kenyér,de ne tedd a napra,mert ha nagyon megmelegszik lepuhul szétmállik.
Ugyan ugy mint a kovi ubit úgy csináld.
Ezért kérdezem! Mert nem tudok visszaemlékezni, hogy került-e bele kenyér??
Nem lehet h kovászolt káposzta? Nem csináltam még, de olvastam róla.
Nagyanyáink ötleteiből tudtok-e olyat, hogy "napon savanyított káposzta"?
Nekem gyerekkori emlék, de a recept nem maradt fönn...
További ajánlott fórumok: