Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én a hamis túróssal jártam így. Gondolhattam volna, hogy 1 liter tej, fél kg fodros kocka tészta már eleve rengeteg.Az a süti nagyon ízlett.Ma is az volt az eredeti terv, de győzött a kiváncsiság.
Tényleg nem tudom, létezik-e akkora gáztepsi, amibe ennyi hozzávaló belefér? Még jól meg is duzzadt.
Ti hogyan sütitek ?
Csak nagyon zsenge tökből szabad tökfőzeléket csinálni.Amibe könnyedén bele tudod vájni a körmödet,az jó.Készítem én zukkíniből,patisszonból is.Lényeg, hogy fiatal termés legyen.
Világhíres a magyar tökfőzelék.Azt írja Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauzában:
" Kedvencem a tökfőzelék,amely igazi magyar leleményességgel varázsol valódi gasztronómiai élményt a közönséges, vizes tökből."
Sziasztok! Ma én is sütöttem is diétás mufint .A tésztája almás fahéjas ,búzakorpából és zabkorpából készült.Nagyon finom lett,már le is teszteltem a gyermekemmel.A főzés az volt amit tegnap írtam.Vettem fejes salátát a piacon,nagyon finom volt az is jó zsenge,üde.Most megyek később benézek,mert még sok a dolgom,és vár rám még a torna is.
Köszönjük a kovászos ubi receptet,feltétlenül meg fogom próbálni.
Mivel tegnap olyan biztos voltam benne, hogy habart krumplileves lesz, ezért paradicsomlevest kellett csinálnom, mert töltöttkrumpli lett a darált húsból (sajtmártással), annyi krumpli meg sok lett volna.
Ti már sütöttetek is? Hogy csináljátok? Még a takarítással sem végeztem... igaz, mostanában hanyagoltam a dolgaimat, úgyhogy van mit pótolnom...
Sziasztok Zyúkok, jó hétvégét!
A koviubit mi is így csináljuk, jobb, mint a kenyeres változat.
Nyami-nyami!!!!
Elmentve!!!
Na,ezt szerintem meg fogják kóstolni!Fogadunk? :-)
Szóval:Kovászos uborka (ahogy az esztergomi Ferences rendi szerzetes atyától tanultam)
Előveszel egy öt literes uborkás üveget.Ebbe három kiló kovászolni való uborkát lehet savanyítani.Csak aznap leszedett, direkt kovászolni való,rücskös uborka jó.Akkor lesz ropogós,savanyítás után a hűtőben akármeddig elállós.Ha nincs saját termés, piaci nénitől vedd, megbeszélve a lényeget. Alulra teszek egy csokor kaprot szétszórva.Erre helyezem a jókora ,megpucolt,cakkokra vagdalt ÖREG nyers KRUMPLIT! Erre állítgatom a (tiszta,csak erre a célra elővett)szivaccsal megmosott ,alul,felül lehegyezett, hosszában két sliccel felhasított uborkákat.Szórok rá pár gerezd pucolt fokhagymagerezdet.(Ez külön mennyei manna finomságú csemege!)Addig pakolod,míg van uborkád.A tetejére szintén krumplit teszel.Kaporral szorítom le az egészet.Végül felöntöm 2 liter langyosvízzel, melyben elkevertél 2 evőkanál (nagyszemű, jódozott) tengeri sót.Még a teteje alá dobhatsz megint kis fokhagymát.Annak nagy keletje van!
Tetejére kistányért teszel és mehet a napos ablakba, erkélyre, kertbe,stb, lényeg, hogy az erjedéshez meleg helye legyen.Kb. 3 nap alatt kész, de ha savanyúbban szeretitek, még hagyhatod 1-2 napig savanyodni.
A krumplitól gyönyörű, átlátszó, tiszta, erjedése lesz a lének, amit behűtve mint legcsodálatosabb nyári üdítőt isszák a ffiemberek (és asszonyok, meg gyerekek), hogy sose elég belőle. Azért vigyázni is kell, mert aki hajlamos rá, annak hasmenést is okozhat , ha túlzásba viszi.. Kitűnő fogyókúrához és tisztítókúrához!
Mindenféle kemény zöldséget lehet így kovászolni(káposztát, sárgarépát,karfiolt,stb)és ebből remek nyári savanyúkáposztás ételeket lehet készíteni.
Na hát én meg úgy jártam, hogy kicsike lett a tepsi, ugyhogy egy kicsit nagyon tele lett.
A tejszinhab már nem fért rá:)
Nekem bizony megjött:)))
El is lopom, nehogy eltűnjön itt a sokaságban.
Szia Lúdanyó!
Itt olvasom, hogy kiráz a hideg a tökfőzelék gondolatától.Ilyen "mirelites" időszakokban engem is kiráz.De amikor már igazi, gurulós tök van otthon, mindenki odavan érte. Csinálom is egész nyáron.Cipőfűzőszerűen(vastagra, hosszúra)gyalulom, besózom(30 ')kicsavarom.Olajon szálasra metélt hagymát "fényesítek", rádobom a kicsavart tököt,kaprot, ráöntök 1 pohár kefírt (ettől megfő ugyan, de nem lesz nyálkásan csúszkálós, hanem finom "al dente") és még pici vizet is kanalászhatsz alá.(5 perc fővés elég)
Akkor még egy kicsi kefírrel (a joghurt kesernyés)
és 1-2 kk.liszttel bestaubolom, rottyan egyet és kész.
AKKOR a (sajátmagam által eltett!!) kovászosuborka levével még picit savanyítom,+ 1-2 kockacukor,és még egy kanálka metélt, friss kapor.
Hidegen melegen élvezetes, könnyű, üdítő nyári eledel.Pláne ha még futtában pár fasírtot is be lehet kapni hozzá. :-))
Na? Ugye megjött a kedved hozzá?!
Szia!
Én majdnem hibáztam a sütésnél abban, hogy miután fölkenem a pudingos,tojáshabos finom sárga réteget, azzal azonnal vissza kell tenni a sütőbe kb.15 percre, hogy a nyers hab is megsülhessen kicsit.Szerencsére kapcsoltam, de akkor már egyszer kivettem, kihűlt és újra kellett melegíteni a sütőt is.
Jó süti.
hopp! Erre nekünk van 1000 %-osan bevált háziszerünk.Anyám már nem bírta az 5 kamasz(odó) fiúunokája "tornacipőszagát,és egy alkalommal (valami TV műsor előtt ültek szép sorban) Mindegyikük elé odatett egy lavór lábvizet, hogy:" 15 perc áztatás"!!!!
A meleg vízben literenként 1 ek.só, 1 ek.ecet, 1 ek. szalicil volt feloldva. Pár nap múlva még le is hámlott a "viseltes" bőr, de az eredmény tökéletes. Ilyen oldatban kell a tornacipőket, edzőcipőket, stb, belül kissé megáztatni.
Ha (kb. 1 év múlva) újra támad a fertőzés /óhatatlan, hiszen strand, edzőterem stb. bőven termik ezt a gombát/ a kezelést egyszerűen meg kell ismételni.
Most a hangyák ellen kell bedobnom egy kis cselt.Nem veszek ezrekért mindenféle (és nem hatékony) KILLERT, hanem egyszerűen a Gazdaboltban kapható kerti rovarőlőszert feloldom, spréflakonba töltöm és azzal támadok.Aljas cselként még egy üdítőskupakban kiteszek pici mézet is,arra előjönnek és teljes sikerrel ki lehet irtani a nemkívánatos betolakodőkat.
Hali. A paprika palántát én úgy szoktam, hogy fogok egy kisebb virágládát, és 3/4 részig megtöltöm általános virágfölddel, arra szórom a paprika magot, egy ládába egy zacskóval (csak 30-50 mag van egy zacskóban), aztán egy nagyon vékony réteg földdel betakarom. Ezután letakarom fóliával vagy üveglappal. Az a lényeg, hogy a föld ne száradjon ki, de locsolni se igen lehet, mert kimosódnak a magok. Az elhelyezés is fontos, én nem a lakásban szoktam, hanem kint az udvaron, úgy próbálom elhelyezni, hogy a reggeli-délelőtti nap érje, a délutáni már ne.
Miután kikeltek és kb. 1 centi magasak a paprikák, leveszem az üveglapot. Fontos, hogy napfény érje, mert különben megnyúlik, de az erős napfénytől meg kiszárad, úgyhogy dédelgetni kell erősen :)
Akkor szoktam kiültetni, mikor 10-12 centisek, mindjárt a helyükre. A szomszéd nénitől tanultam.
Jó reggelt mindenkinek!Kicsit eltűntem ,de látom jönnek azért újjak is! Beindult a meló nálunk is! Kert ,háztartás stb!Sokszor azt se tudom fiú vagyok -e vagy lány!!
Jó tanács lábszag ellen:(itt találtam a neten)
Szódabikarbónát bele kell szórni a cipőbe és elűzi a szagokat!! Én hintőporral kevertem,és úgy tettem bele apa bakancsába!! Azt hiszem használ!!! :)
Jó reggelt sziasztok!!
Gyógyulj meg mihamarabb!Egy kérdésem van! A paprika magból ha palántát akarok,akko azt csak lakásban lehet nevelni? És te mibe tetted kis műanyag poharakba???? Válaszod előre is köszönöm!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)