Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


8279. 875f1a5663 (válaszként erre: 8276. - Martini64)
2010. ápr. 10. 18:03

Én a hamis túróssal jártam így. Gondolhattam volna, hogy 1 liter tej, fél kg fodros kocka tészta már eleve rengeteg.Az a süti nagyon ízlett.Ma is az volt az eredeti terv, de győzött a kiváncsiság.

Tényleg nem tudom, létezik-e akkora gáztepsi, amibe ennyi hozzávaló belefér? Még jól meg is duzzadt.

Ti hogyan sütitek ?

8278. caravell (válaszként erre: 8277. - Martini64)
2010. ápr. 10. 17:59
privi ment
8277. martini64 (válaszként erre: 8273. - Caravell)
2010. ápr. 10. 17:53
... és hova kell vinni az üvegeket? Van valami linked erről? Gondolom, cimkét leáztatni, kimosni, ugye?
8276. martini64 (válaszként erre: 8275. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 17:51
A családnak ízlett, én nem vagyok annyira oda. Biztos megcsinálom majd még egyszer, de sokkal nagyobb tepsit fogok hozzá használni.
8275. 875f1a5663 (válaszként erre: 8262. - Martini64)
2010. ápr. 10. 17:45
Nagyon kiadós ,jóízű, könnyű (elkészíteni is)ez a süti.Remélem, izleni fog :-)
8274. caravell (válaszként erre: 8272. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 17:45
Egyszer német vendégeink voltak elájulva tőle, hogy az mmilyen finom, a kislányom akkor 5 éves forma volt és ette az előző napi maradék tökfőzeléket. Nnna, megkóstolták a németek is, hogy ők még soha ilyet nem hallottak. Le is írták a receptet gyorsan, de nem tudták megcsinálni, náluk csak sütőtök kapható.
8273. caravell
2010. ápr. 10. 17:42
Tyúkok! Meghosszabbították az üvegek újrahasznosításáról az akciót: 15 kg üvegért színházjegy! (2 db. a Vígszínházba)
8272. 875f1a5663 (válaszként erre: 8270. - Lúdanyó)
2010. ápr. 10. 17:40

Csak nagyon zsenge tökből szabad tökfőzeléket csinálni.Amibe könnyedén bele tudod vájni a körmödet,az jó.Készítem én zukkíniből,patisszonból is.Lényeg, hogy fiatal termés legyen.

Világhíres a magyar tökfőzelék.Azt írja Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauzában:

" Kedvencem a tökfőzelék,amely igazi magyar leleményességgel varázsol valódi gasztronómiai élményt a közönséges, vizes tökből."

8271. tapsifül
2010. ápr. 10. 16:46
Na,meg volt a torna.Porszívóznom kell még,megyek is.Sajna én holnap dolgozom,így ma kell mindent megcsinálnom.
8270. lúdanyó (válaszként erre: 8257. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 16:29
drága angyalom ez étekre akármilyen gusztusosan irod le akkor sem tudsz rábeszélni. Egyszer főztem a gyerekeimnek vagy 25 éve. Na annyi maratt meg, hogy főztem, főztem vagy 2 órát de keménylett még még főztem keményebb a végén kidobtam....:)) Kisérlet vége. Azért nem eszem meg mer álítólag Édesanyám belém erőltette kicsinek nemtudom vagy a kapor miatt egyszer megprobáltam kapros lángost csinálni eggyet meg is ettem ugy megdagatt a szám tőle mint egy bantu négernek ez a kisérlet sem mükszik..:))
8269. lúdanyó (válaszként erre: 8248. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 16:20
ahhhhhhhhhh vadas..:)))
8268. tapsifül
2010. ápr. 10. 15:43

Sziasztok! Ma én is sütöttem is diétás mufint .A tésztája almás fahéjas ,búzakorpából és zabkorpából készült.Nagyon finom lett,már le is teszteltem a gyermekemmel.A főzés az volt amit tegnap írtam.Vettem fejes salátát a piacon,nagyon finom volt az is jó zsenge,üde.Most megyek később benézek,mert még sok a dolgom,és vár rám még a torna is.

Köszönjük a kovászos ubi receptet,feltétlenül meg fogom próbálni.

8267. caravell
2010. ápr. 10. 15:05

Mivel tegnap olyan biztos voltam benne, hogy habart krumplileves lesz, ezért paradicsomlevest kellett csinálnom, mert töltöttkrumpli lett a darált húsból (sajtmártással), annyi krumpli meg sok lett volna.


Ti már sütöttetek is? Hogy csináljátok? Még a takarítással sem végeztem... igaz, mostanában hanyagoltam a dolgaimat, úgyhogy van mit pótolnom...

8266. caravell (válaszként erre: 8264. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 15:03

Sziasztok Zyúkok, jó hétvégét!


A koviubit mi is így csináljuk, jobb, mint a kenyeres változat.

8265. zsuzsip65 (válaszként erre: 8264. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 13:14

Nyami-nyami!!!!

Elmentve!!!

2010. ápr. 10. 13:10

Na,ezt szerintem meg fogják kóstolni!Fogadunk? :-)

Szóval:Kovászos uborka (ahogy az esztergomi Ferences rendi szerzetes atyától tanultam)

Előveszel egy öt literes uborkás üveget.Ebbe három kiló kovászolni való uborkát lehet savanyítani.Csak aznap leszedett, direkt kovászolni való,rücskös uborka jó.Akkor lesz ropogós,savanyítás után a hűtőben akármeddig elállós.Ha nincs saját termés, piaci nénitől vedd, megbeszélve a lényeget. Alulra teszek egy csokor kaprot szétszórva.Erre helyezem a jókora ,megpucolt,cakkokra vagdalt ÖREG nyers KRUMPLIT! Erre állítgatom a (tiszta,csak erre a célra elővett)szivaccsal megmosott ,alul,felül lehegyezett, hosszában két sliccel felhasított uborkákat.Szórok rá pár gerezd pucolt fokhagymagerezdet.(Ez külön mennyei manna finomságú csemege!)Addig pakolod,míg van uborkád.A tetejére szintén krumplit teszel.Kaporral szorítom le az egészet.Végül felöntöm 2 liter langyosvízzel, melyben elkevertél 2 evőkanál (nagyszemű, jódozott) tengeri sót.Még a teteje alá dobhatsz megint kis fokhagymát.Annak nagy keletje van!

Tetejére kistányért teszel és mehet a napos ablakba, erkélyre, kertbe,stb, lényeg, hogy az erjedéshez meleg helye legyen.Kb. 3 nap alatt kész, de ha savanyúbban szeretitek, még hagyhatod 1-2 napig savanyodni.

A krumplitól gyönyörű, átlátszó, tiszta, erjedése lesz a lének, amit behűtve mint legcsodálatosabb nyári üdítőt isszák a ffiemberek (és asszonyok, meg gyerekek), hogy sose elég belőle. Azért vigyázni is kell, mert aki hajlamos rá, annak hasmenést is okozhat , ha túlzásba viszi.. Kitűnő fogyókúrához és tisztítókúrához!

Mindenféle kemény zöldséget lehet így kovászolni(káposztát, sárgarépát,karfiolt,stb)és ebből remek nyári savanyúkáposztás ételeket lehet készíteni.

8263. zsuzsip65 (válaszként erre: 8246. - Martini64)
2010. ápr. 10. 13:06
:)))
8262. martini64 (válaszként erre: 8255. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 12:41

Na hát én meg úgy jártam, hogy kicsike lett a tepsi, ugyhogy egy kicsit nagyon tele lett.

A tejszinhab már nem fért rá:)

8261. martini64 (válaszként erre: 8259. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 12:27
Hát hogyne. Én is szoktam, bár csak én eszem meg Papácska, a kölykök nem szeretik.
8260. kovaevakiss (válaszként erre: 8241. - Tapsifül)
2010. ápr. 10. 12:11
Köszönöm, én is megkeresem!
8259. 875f1a5663 (válaszként erre: 8258. - Martini64)
2010. ápr. 10. 11:48
Akarod a kovászosuborka receptemet?
8258. martini64 (válaszként erre: 8257. - 875f1a5663)
2010. ápr. 10. 11:31

Nekem bizony megjött:)))

El is lopom, nehogy eltűnjön itt a sokaságban.

8257. 875f1a5663 (válaszként erre: 8199. - Lúdanyó)
2010. ápr. 10. 09:46

Szia Lúdanyó!

Itt olvasom, hogy kiráz a hideg a tökfőzelék gondolatától.Ilyen "mirelites" időszakokban engem is kiráz.De amikor már igazi, gurulós tök van otthon, mindenki odavan érte. Csinálom is egész nyáron.Cipőfűzőszerűen(vastagra, hosszúra)gyalulom, besózom(30 ')kicsavarom.Olajon szálasra metélt hagymát "fényesítek", rádobom a kicsavart tököt,kaprot, ráöntök 1 pohár kefírt (ettől megfő ugyan, de nem lesz nyálkásan csúszkálós, hanem finom "al dente") és még pici vizet is kanalászhatsz alá.(5 perc fővés elég)

Akkor még egy kicsi kefírrel (a joghurt kesernyés)

és 1-2 kk.liszttel bestaubolom, rottyan egyet és kész.

AKKOR a (sajátmagam által eltett!!) kovászosuborka levével még picit savanyítom,+ 1-2 kockacukor,és még egy kanálka metélt, friss kapor.

Hidegen melegen élvezetes, könnyű, üdítő nyári eledel.Pláne ha még futtában pár fasírtot is be lehet kapni hozzá. :-))

Na? Ugye megjött a kedved hozzá?!

8256. martini64 (válaszként erre: 8253. - Kuszkusz)
2010. ápr. 10. 09:28
Nekem sajnos nincs fóliám.
8255. 875f1a5663 (válaszként erre: 8249. - Martini64)
2010. ápr. 10. 09:25

Szia!

Én majdnem hibáztam a sütésnél abban, hogy miután fölkenem a pudingos,tojáshabos finom sárga réteget, azzal azonnal vissza kell tenni a sütőbe kb.15 percre, hogy a nyers hab is megsülhessen kicsit.Szerencsére kapcsoltam, de akkor már egyszer kivettem, kihűlt és újra kellett melegíteni a sütőt is.

Jó süti.

8254. 875f1a5663 (válaszként erre: 8251. - 2934fa17dd)
2010. ápr. 10. 09:20

hopp! Erre nekünk van 1000 %-osan bevált háziszerünk.Anyám már nem bírta az 5 kamasz(odó) fiúunokája "tornacipőszagát,és egy alkalommal (valami TV műsor előtt ültek szép sorban) Mindegyikük elé odatett egy lavór lábvizet, hogy:" 15 perc áztatás"!!!!

A meleg vízben literenként 1 ek.só, 1 ek.ecet, 1 ek. szalicil volt feloldva. Pár nap múlva még le is hámlott a "viseltes" bőr, de az eredmény tökéletes. Ilyen oldatban kell a tornacipőket, edzőcipőket, stb, belül kissé megáztatni.

Ha (kb. 1 év múlva) újra támad a fertőzés /óhatatlan, hiszen strand, edzőterem stb. bőven termik ezt a gombát/ a kezelést egyszerűen meg kell ismételni.

Most a hangyák ellen kell bedobnom egy kis cselt.Nem veszek ezrekért mindenféle (és nem hatékony) KILLERT, hanem egyszerűen a Gazdaboltban kapható kerti rovarőlőszert feloldom, spréflakonba töltöm és azzal támadok.Aljas cselként még egy üdítőskupakban kiteszek pici mézet is,arra előjönnek és teljes sikerrel ki lehet irtani a nemkívánatos betolakodőkat.

8253. kuszkusz (válaszként erre: 8252. - Martini64)
2010. ápr. 10. 09:14
Sziasztok!Mi fóliában szoktunk palántot nevelni.A magházat mi összekeverjük egykis barna homokkal,rá a mag,aztán újra barnahomokos föld.Mivel ha csak magház van,akkor teljesen kiszárad.nem akarok okoskdni,de nekünk ez évekóta bevált.Locsolni mindennap.Ha már nagyobb,vigyázzunk a túlöntözéssel!Én is kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!
8252. martini64 (válaszként erre: 8250. - 2934fa17dd)
2010. ápr. 10. 09:00

Hali. A paprika palántát én úgy szoktam, hogy fogok egy kisebb virágládát, és 3/4 részig megtöltöm általános virágfölddel, arra szórom a paprika magot, egy ládába egy zacskóval (csak 30-50 mag van egy zacskóban), aztán egy nagyon vékony réteg földdel betakarom. Ezután letakarom fóliával vagy üveglappal. Az a lényeg, hogy a föld ne száradjon ki, de locsolni se igen lehet, mert kimosódnak a magok. Az elhelyezés is fontos, én nem a lakásban szoktam, hanem kint az udvaron, úgy próbálom elhelyezni, hogy a reggeli-délelőtti nap érje, a délutáni már ne.

Miután kikeltek és kb. 1 centi magasak a paprikák, leveszem az üveglapot. Fontos, hogy napfény érje, mert különben megnyúlik, de az erős napfénytől meg kiszárad, úgyhogy dédelgetni kell erősen :)

Akkor szoktam kiültetni, mikor 10-12 centisek, mindjárt a helyükre. A szomszéd nénitől tanultam.

2010. ápr. 10. 08:10

Jó reggelt mindenkinek!Kicsit eltűntem ,de látom jönnek azért újjak is! Beindult a meló nálunk is! Kert ,háztartás stb!Sokszor azt se tudom fiú vagyok -e vagy lány!!



Jó tanács lábszag ellen:(itt találtam a neten)

Szódabikarbónát bele kell szórni a cipőbe és elűzi a szagokat!! Én hintőporral kevertem,és úgy tettem bele apa bakancsába!! Azt hiszem használ!!! :)

8250. 2934fa17dd (válaszként erre: 8244. - Martini64)
2010. ápr. 10. 08:06

Jó reggelt sziasztok!!

Gyógyulj meg mihamarabb!Egy kérdésem van! A paprika magból ha palántát akarok,akko azt csak lakásban lehet nevelni? És te mibe tetted kis műanyag poharakba???? Válaszod előre is köszönöm!!!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook