Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Hát persze:
Pottyantós süti
( mindent a joghurtos pohárral kell mérni )
1 pohár joghurt
4 db. tojás
1/2 pohár olaj
2 pohár liszt
sütőpor, só, esetleg rum aroma
Eredetileg a gyünölcsöt a tészta tetejére kell szórni és sütés közben belesűlyed, de én most a lentebb leírt ötlet alapján a ütőpapirral kibélelt, kiolajozott, cukorréteggel megszórt tepsi aljára terítem és erre öntöm a nyers tésztát.
Sikerült már nagyon-nagyon finomra és a levesesebb gyünölcsnél kissé szottyosabbra is, ezér azt találtam ki, hogy ilyen esetben vagy befőző/zselésítő cukrot fogok alkalmazni, vagy a hagyományos felitató szereket : darált diót, grízt, zsemlemirzsát.
Én nagy pohár joghurtot használok, ebből tetemes mennyiség lesz, de mindig elfogy 24 órán belül így is! Kis pohárhoz arányosan csökkenteni kell a tojás mennyiségét.
De neki is ugyanannyi hajlongásba kerül összeszedni, mint neked. Vagy próbálhatja ő is rávezetni a gyerekeket, hogy pakoljanak el. Majd meglátja, milyen könnyű.:)
Nekem se sikerül sose olyan tökéletes rendet tartani mindenhol, mert mindig közbe jön valami, akármilyen jól is tervezem el. Valahogy csak elméletben működik. Különben is, ez egy végesincs folyamat, mire mindent kimosok, addigra jön a következő kupac ruha, vasalás. Ha éppen lenne időm és kedvem is a virágágyásokat rendbe tenni, akkor fix, hogy esik az eső vagy negyven fok van, így bele se tudok fogni. Máskor meg nincs időm, csak egy-egy részt csinálok meg. Így sose jutok a végére. Bár, most nagy terveim vannak, legalább ez megoldódik.
Szia!
Minta háziasszony nincs!Szerintem legalábbis.
Most sajnos én is itthon vagyok(munkanélküli lettem:((( ), de mégsem érem utol magam úgy nagy átlagban..
Egyébként meg nem múzeumban élünk, miért kéne mindenek élére állítva, fényesre suvickolva állnia, a kert sem egy gróf angolkert,ahol egy szál gaz, már tönkre vágja az összképet...
Ezzel persze nem azt mondom szutyokban, mocsokban élünk, csak vannak ésszerű határok...
Sziasztok! Találtam tegnap egy fórumot, ami arról szól, hogy hogyan kell beosztani az időnket ahhoz, hogy mindenhol minden csilivili legyen, meg ebéd, meg külön vacsora, meg egy szál gaz nélküli kert... Szóval hogyan csinálják mások a mintaháziasszonyságot. Mindenki, aki oda írt, egész nap otthon van. Én azt tartom, hogy így könnyű...
Kíváncsi vagyok, hogy Ti hogy csináljátok, munka mellett, és egyáltalán mintaháziasszonynak tartjátok-e magatokat.
Előzetesben annyit: én sajnos nem.
Tippeket is szeretnék lopni ebből a körkérdésből :)
Almavelős kifli:
tészta gyúrt, amit hűtőben kell pihentetni:
50 dkg liszt, 25 dkg hideg kockázott margarin, elmorzsolni, 1 tojás, 2 ek. cukor, vaníliás cukor, sütőpor, 2 ek. olaj.
4 fele venni, kerek lappá nyújtani, felvágni 12 cikkre, bele a töltelék: párolt alma+ cukor+fahéj, végén bele durvára tört dió
15-20 perc sütés, végén vaníliás porcukorral megforgatni.
Az a kép már így is alakot veszélyeztetően túl jól néz ki! Még jó, hogy a kalóriák nem jöttek át a neten :))
Azért kipróbálom majd én is :D
Finom lehet. Ki fogom próbálni.Kelt lesz, de nem kell dagasztani, ami nekem egyáltalán nem szokott sikerülni.
Remélem, itthon is sikert arat:-)!
A recept:
Fordított szilvás lepény:
Hozzávalók:
Tészta:
2 tojás
10 dkg margarin
fél dl olaj
5 dkg cukor
15 g élesztő
40 dkg liszt
4 dl tej
csipet só
1 kg szilva (vagy más gyümölcs)
cukor, fahéj
Az élesztőt kevés tejben (a 4 dl-ből vegyük el) felfuttatjuk. A tojásfehérjét felverjük a sóval. Az élesztőt a liszttel elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Lágy nokedli tészta-szerű keveréket kapunk. Ebbe forgatjuk óvatosan a tojásfehérje felvert habját.
Egy közepes tepsit zsírpapírral kibélelünk, vékonyan megkenjük olajjal, megszórjuk cukorral, erre fektetjük a cukorral, fahéjjal kevert szilvát, majd a tetejére öntjük a tésztát. Előmelegített sütőben nagy hőfokon, majd alacsonyon kb. fél óra alatt készre sütjük. Ha megsült a lepényt kifordítjuk, úgy, hogy a gyümölcsös-cukorszirupos rész legyen felül.
Sziasztok!
Kipróbáltam Anyagi gyümölcsös pite sütési technikáját. Mivel az említett kefires sütit én nem szeretem (sem enni, sem készíteni), ezért hagyományos szilvás lepényt készítettem, csak fejre fordítottam. Hát... nagyon feldobta! Olyan finom, ragacsos a teteje (van kép a naplómban, de az sajnos nem adja olyan jól vissza!). Köszönöm az ötletet!
Sziasztok!
Nagyon finom, kiadós süti lett a Tejfölös piskóta, ami nem esik össze c. alábbi recept elkészítve.
TEJFÖLPISKÓTA
3 db tojás
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
30 dkg tejföl
1 dl étolaj
30 dkg rétesliszt
1 cs sütőpor
1 citromhéj
csipet só
A tetejére
bőségesen gyümölcs
durvára tört dió
story
Amikor először olvastam a recept címét, jót kuncogtam. Ilyen állat nincs is! De van, bátran állíthatom!
Már próbáltam sütőpapírra öntve, úgy is jó!
Próbáltam plussz csokidarabokkal, úgy is jó!
Egyszer, hogy hogy történt nem tudom, nem volt itthon tejfölöm, de volt joghurtom és tejszínem. Ekkor 2 dl tejszín, 1 dl joghurt keverékéből készítettem el, úgy is jó!
Szóval, csak bátran, szerintem egy igen jó kis recept! Gyerekeim kedvence.
elkészítés
Egy közepes tepsit kikenünk és lisztezünk.
Egy kb. 3 l-es tálban a tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót addig keverjük robotgéppel, /persze lehet fakanállal is,csak úgy fárasztó/, amíg teljesen világos sárga nem lesz.
Ezután hozzáadjuk a tejfölt, az olajat és végül a sütőporral együtt a lisztet.
Az egészet simára keverjük és a tepsibe öntjük.
Rászórjuk az előkészített gyümölcsöket és előmelegített sütőben, kb.180 fokon szép pirosasbarnára sütjük.
Úgy szoktam megnézni, jó-e már,hogy egy éttermi kést finoman a legvastagabb részbe bököm, egyszóval tűprób! /Amikor nem ragad semmi a lapjára, adunk neki még 2-3 percet, azután kivesszük a sütőből.
Azonnal megszórjuk porcukorral.
-----------------------
TEJFÖLPISKÓTA (MÁSIK VÁLTOZAT)
HOZZÁVALÓK:
3 tojás
25 dkg porcukor
3 dl tejföl
30 dkg rétesliszt
1 sütőpor
ELKÉSZÍTÉS:
A tojsokat a porcukorral alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, lisztet és sütőport. 5 percig keverjük, majd zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és forró sütőben sütni kezdjük. Kis idő után csökkentjük a hőmérsékletet. Kb. fél óráig sütjük. Ízlés szerint lekvárral vagy bármilyen krémmel és mázzal tálaljuk.
-------------------------
Tejfölös piskóta
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: 12ek cukor
15ek liszt
2cs sütőpor
2egész tojás
1d tejföl
kb 1ek kakaópor
kevés tej
izlés szerinti gyümölcs,de nélküle is finom
Elkészítés: cukrot a tojással és a tejföllel jól kikeverem.
hozzáadom a lisztet,sütőport és annyi tejet ,hogy piskóta tészta állagot kapjak.Fele tésztát bele teszem a kizsirozott tepsibe.másik felébe bele teszem a kakaóport -elkeverem-és rácsurgatom a tésztára.Tetejét izlés szerint bármilyen gyümölcssel megszórhatom.
Tanácsok: Nagyon finom és gyors süti.
-----------------------------
Csokis tejfölös piskóta
1 éve | Lőrincz Ernőné | 13 hozzászólás
A piskótatészta az én konyhámban az egyik kedvenc alapfogás: sokféle képpen hasznosítható, tölthető, kenhető és ízesíthető, ezért a jó piskótatészta aranyat ér.
Ez a recept a szokásosnál kissé lágyabb, puhább tésztát eredményez, ami szokás szerint lekvárral, befőttekkel vagy édes krémekkel ízesíthető.
A piskótatészta hozzávalói:
3 dl tejföl
3 tojás
30 dkg liszt
25 dkg porcukor
1 dl olaj
egy csomag vaníliáscukor
egy csomag sütőpor
egy csipet só
20 dkg étcsokoládé
ízlés szerint reszelt citromhéj
Összekeverem a tojást a cukorral, majd hozzáadom a vaníliáscukrot, és egy csipet sót is, és addig keverem, míg a cukor el nem olvad a masszában. Utána mehet hozzá a tejföl, az olaj, a liszt és a sütőpor, egy robotgéppel simára keverem a tésztát, majd fakanállal hozzákavargatom a lereszelt csokit, és sütőpapírral bélelt laposabb tespibe töltöm.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Én hústűvel szoktam ellenőrizni, ha nem ragad, akkor készen van.
Utána már csak ízesíteni és szeletelni kell, és készen is van a finomság!
-----------------
TEJFÖLÖS PISKÓTA /NEM ESIK ÖSSZE/
Hozzávalók:
2 dl tejföl
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás /nem kell különválasztani/
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Mielőtt a hozzávalókat összedolgozzuk, a tepsit kikenjük zsírral, belisztezzük, majd a hűtőbe rakjuk pihenni, míg nem kevertük össze a hozzávalókat.
A hozzávalókat egyszerűen összedolgozzuk, a tepsit kivesszük a hűtőből, és a masszát a tepsibe öntjük. A tésztát előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Megjegyzés:
Ha tarkabarka tésztát akarunk csinálni belőle, azt nagyon egyszerűen meg lehet oldani, mert ez a piskóta nem esik össze, ha kivesszük a sütőből. Így a tészta egyik felét tesszük először a tepsibe, a másik felébe pedig kakaót keverünk, és 1-2 perccel később öntjük a tésztához.
Kedves Mindenki!
Keresgéltem a joghurtpiskóta után, találtam is. Akkor eszembe jutott, hogy nincs is itthon joghurt, csak tejföl. Ekkor találtam ezeket. Nekem a legutolsó lesz ma "fölpróbálva".
Hozzávalók:
2 dl tejföl
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás /nem kell különválasztani/
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Mielőtt a hozzávalókat összedolgozzuk, a tepsit kikenjük zsírral, belisztezzük, majd a hűtőbe rakjuk pihenni, míg nem kevertük össze a hozzávalókat.
A hozzávalókat egyszerűen összedolgozzuk, a tepsit kivesszük a hűtőből, és a masszát a tepsibe öntjük. A tésztát előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Megjegyzés:
Ha tarkabarka tésztát akarunk csinálni belőle, azt nagyon egyszerűen meg lehet oldani, mert ez a piskóta nem esik össze, ha kivesszük a sütőből. Így a tészta egyik felét tesszük először a tepsibe, a másik felébe pedig kakaót keverünk, és 1-2 perccel később öntjük a tésztához.
Sehol senki...?
egy ötlet: ma csináltam almavelős kiflit (Stahl Judit műsorában láttam egyszer) és sok almás-diós-fahéjas töltelék maradt ki, és gondoltam belekavarom muffintésztába, finom lett.
Kútba esett a mai tervem:( A piac annyira gyér volt, hogy nem tudtam paprikát venni a paradicsomomhoz, így elmaradt a lecsóbefőzés. No, majd holnap!
Az idő még gyönyörű, lehet el kéne menni valamerre délután...
tegnap croissant-nal próbálkoztam, az íze jó lett, csak valami miatt nem lett elég réteges, van egy egyszerűbb változata is, lehet ma kipróbálom azt fél adagban, kíváncsi vagyok a különbségre
az egyik felébe csokipudingot tettem, a másik sajtos volt, na azért elfogyott így is
Jó reggelt!
Anyagi: ezt a lecsót kipróbálom én is, nekem nincs kamrám (főzőfülke lett belőle, anyáéknak van egy pár gyümölcsfa és ők raknak el befőttet, meg lekvárt, onnan van nekünk is) és ez a fagyasztott változat jól hangzik, nekünk is van paradicsom a kertben
a poharas joghurtos sütit és nem ismerem, leírnád
szép napot mindenkinek!
Szép "vénasszonyok nyarás" napunk lesz. Jó munkálkodást mindenkinek.
A maradékokkal küzdök ma is. tegnapról maradt a szaftos húsból (hamis pörköltből) ehhez ma zucchinit készítek a magam szokott módján.
Hüvelykujjnyi hasábokta vágom a zucchiniket. A legnagyobb serpenyőben óriási lángon / a gázomon van 2 normál láng, egy mini láng és egy óriási láng, mindegyiknek van takarékja is / -olajon pirosra sütöm a hasábokat, egy kupaknyit öntök rá közönséges Sztalicsnaja Vodkából (húzd félre!)Ízesítem /szétzúzott vöröshagyma, fokhagyma, vagdalt ptrezselyem, bors, só/ és a hússal tálalom.Ugyanezt pirított kenyérrel vacsorára, kifőtt spaghettivel összeforgatva ebédre, reszelt sajttal megszórva szintén szeretem.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)