Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Eredetileg én raktam föl ezt a receptet, majd sütés után a saját "utóiratomat".:-/
Intelligens krémes
Komplett krémest kapunk, kevés munkával, kevés hozzávalóval - / kikavarod, beleöntöd a tepsibe és 1 órát sütöd, akár ott is hagyhatod addig /
Hozzávalók: 30x30-as tepsihez, 16 szelethez.
8 tojás, 15 dkg cukor, kb. 20 gr vaníliás cukor, 15 dkg olvasztott margarin, 9 púpos evőkanál liszt, 1 liter tej, porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: Egy nagyobb edényben a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott margarint és a tejet. Apránként belekeverjük a lisztet, aztán óvatosan a tojások fehérjéből vert kemény habot.
Kikent tepsibe öntjük a masszát, és HIDEG sütőben / nem kell előmelegíteni a sütőt/ 150 fokon sütjük, beállítjuk a sütő óráját 60 percre, ahogy lecsörög az óra, kész a krémes. Picit nyissunk a sütő ajtaján, 10 perc múlva ki lehet venni a sütőből. Amint meghűlt, jó vastagon porcukrozzuk a tetejét
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Következő bejegyzésem
-------------------------
Nekem már sikerült elrontanom az Intelligens krémest.
Nem kikent tepsiben sütöttem,hanem sütőpapíron.Nem szabad!Az alsó lap nem sült pirosra, szinte sületlen maradt.Kanállal kell enni, a tepsiből.
( De úgyis finom.Asztalra tenni szégyensüti.
Nagyon jól tévesztettél :-)
Az intelligens azt is tudja, amit lusta volt megtanulni...
Tehát:
-én elrontottam az intelligens krémest,(már megettem, ettől függetlenül),ezért utána kerestem még erre a receptre. Ezeket találtam. Tanulságos összehasonlítani.
Ez mind variáció ugyanarra a témára.
V
INTELLIGENS KRÉMES
Nem az olcsó sütik közé tartozik, és sokáig is készül, de nagyon finom.(legalább is, azok szerint, akik eddig kóstolták.)
Hozzávalók:
8 tojás
30 dkg cukor
15dkg margarin
10 evőkanál liszt
6 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
Elkészítés:
A 8 tojás sárgáját 30 dkg cukorral és 15 dkg lágy margarinnal habosra keverjük. Apránként hozzáadunk 10 kanál lisztet, 6 csomag vaníliás cukrot és 1 liter hideg tejet.
Végül belekeverjük a tojások felvert habját.
Normál méretű (25 x 35 x 5 cm) tepsibe öntjük. Hideg sütőbe tesszük, 15-20 percig a legmagasabb fokozaton hagyjuk, majd takarékra vesszük és egy és negyed óra alatt készre sütjük. (A sütőt közben nem szabad kinyitni!)
Nos ez az aredeti recept leírása. Az én sütőmben nem elég az 1 és negyed óra, még kb. 10 perc kell (hozzáteszem, sajnos nekem egy nagyon régi Karancs tűzhelyem van; egy modern, hiper-szuper hőlégkeverésesben persze lehet, hogy így pont jó). Úgy szoktam csinálni, hogy amikor letelt ez a bizonyos idő, kinyitom a sütőt, egy picit megrázom a tepsit. Ha rezeg, mint a kocsonya, akkor még nem jó.
Amikor kész van, várni kell vele, hogy majdnem teljesen kihűljön, mert akkor lehet szépen szeletelni. A tésztát el kell választani egy késsel a tepsi falától, majd felkockázni. Szükséges még egy olyan lapátszerű eszköz, amivel alá tudunk nyúlni. Előfordul, hogy az első szeletet egy picit szétnyomjuk, de a többi már szépen kiemelhető. (Sajnos nekem még nincs szilikon tepsim, de aki ilyenben süti meg, az lehet, hogy jobban jár a kiszedésnél. Csak azért annál vigyázni kell, mert nem biztos, hogy a legmagasabb fokozatot bírja a szilikon!!!)
Ha van kedve valakinek kikísérletezni szilikon tepsiben (persze azt sem tudom, lehet-e megfelő méretűt kapni... legfeljebb csökkenteni kell a mennyiséget), és megosztaná velem a tapasztalatait, szívesen fogadnám!
-------------------
2009. június 30.Intelligens krémes
Mit is jelent, ha egy sütemény intelligenciával van megáldva? Talán azt, hogy megkímél minket a tészta gyúrás, a krém főzés és a habkészítés munkálataitól. Az igen gyorsan összeállítható massza sülés közben átalakul, alulra kerül a tészta rész, arra a krémes réteg, majd a habos rész következik, végeredményként egy mutatós süteményt kapunk. Egykét szóból összekeverhető, talán a sütés tart kicsit sokáig, de megéri. Langyosan is fogyasztható, de lehűtve igen kiváló.
Hozzávalók: 8 db tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg lágy margarin, 10 evőkanál liszt, 4 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj (én ezzel bolondítottam meg), 1 liter tej+ 2 dkg margarin vagy vaj a tepsi bekenéséhez.
Elkészítés: A tojások fehérjét habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk apránként a lisztet, a vaníliás cukrot és a tejet. Végül belekeverjük a tojások felvert habját. Vékonyan kivajazunk egy tepsit. (Én 29 cm X 40 cm nagyságút használtam.)A masszát beleöntjük a tepsibe, amit hideg sütőbe teszünk és ekkor 250 fokra kapcsolva 15-20 percig, majd 150 fokra levéve 70-80 percet hagyjuk sülni. A sütőt sülés közben nem szabad kinyitni. A megsült krémesünket hagyjuk kihűlni és ezt követően szeleteljük. Hűtőben lehűtve, porcukorral meghintve tálaljuk. (Aki ennyit nem tud várni, langyosan is fogyaszthatja:)
--------------------------
Nagyon fontos egy mély sütő edény (legalább 6-7 cm mély és 26-30 cm hosszú)
15 dkg margarin,
20 dkg cukor,
8 tojás sárgája,
8 tojás fehérje,
5 csomag vaníliás cukor,
9 evőkanál sima liszt,
1 liter tej és
egy kis só
A margarint a cukorral jól összedolgozzuk keverőgép segítségével, majd hozzáadjuk egyenként a tojás sárgáját, majd a vaníliás cukrot, a 9 evőkanál lisztet miközben folyamatosan keverjük a masszát.
Ezt követően lassan a masszához öntjük az 1 liter tejet és jó 15 percig keverjük a keverőgéppel. (Ez fontos!!!)
Végül egy külön tálban kemény habbá verjük a 8 tojás fehérjét, és gyengéden belekeverjük a masszába ügyelve, hogy a hab ne törjön meg túlságosan.
A mély sütő edényünket kivajazzuk, zsemlemorzsázzuk és az egész masszát beletöltjük.
Nagyon fontos a sütés és a hőmérséklet! A sütőt 200-210 fokra előmelegítjük, úgy helyezzük be masszát, ahol 20 percig, majd 130 fokon további egy óráig tésztává sütjük. Hagyjuk az edényben, amíg ki nem hűlt, utána szeletekre vágjuk.
Fontos és megjegyzendő: Óriás keverőedényben kezd el a munkát, mert az 1 liter tej nagyban megnöveli a mennyiséget.
Más: A keverés ideje a robotgéppel összesen legalább 20 perc legyen, tehát alaposan meg kell dolgozni a masszát /kivétel a tojáshab
------------------------------
Intelligens krémes! Olyan mintha habba harapnál, nekünk legalább is ízlet, de döntsd el te.....is.
Elkészítése: A tojás sárgákat elkeverjük a porcukorral, a margarinnal, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd lassan hozzákeverjük a tejet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a tejes masszával. Egy 22x30-as tepsit kivajazunk, kilisztezzük (csak az alját!), és beleöntjük a masszát, hideg sütőbe tesszük. A sütőt bekapcsoljuk és 220 fokon 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 100 fokra állítjuk és további 45 percig sütjük a süteményt, majd a sütit kivesszük, és hűvös helyen tartjuk. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt.
Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek
* 9 db tojás
* 30 dkg porcukor
* 15 dkg margarin
* 9 evőkanál liszt
* 5 csomag vaníliás cukor
* 1 l tej
Ne ijedj meg nagyon folyós, de jó lesz, Attól intelligens, hogy tudja, alul-felül tészta kell, hogy legyen és középen pedig krémes lesz.
---------------------------
hozzávalók:
8 egész tojás
20 dkg margarin
30 dkg porcukor
8 csomag vanília (szerintem 4 csomag is elég)
9 nagyon púpos kanál liszt
1 liter hideg tej
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
Gyújtsd be a sütot, mire összekevered a sütit, pont jó lesz a hofok. 8 tojás sárgáját 15 dkg margarinnal, 30 dkg porcukorral és a 8 csomag vaníliával jól kikeverjük. Belekeverjük a 9 nagyon púpos kanál lisztet és az 1 liter hideg tejet. Felverjük a 8 tojásfehérjét az 5 dkg margarinnal. (Tényleg fel lehet verni együtt a kettot habnak!) A két masszát gyengéden összekeverjük, majd margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt kb. 40x23 cm-es tepsiben sütjük. A sütés: az egész massza eléggé híg, nem kell arra gondolni, hogy nem sikerült. Közepes tuznél kell sütni, míg a teteje kicsit piros lesz, és a tészta már nem mozog lágyan. Ez kb. 40-50 perc. Krém nem kell bele, mert benne lesz! Ha kihult, szeleteljük, porcukorral megszórjuk. Tényleg nagyon finom és krémes! Ínyencek, mint én is, tejszínhabbal a tetején fogyaszthatják!
A beküldő megjegyzése:
Azon gondolkodtam, hogy miért intelligens krémes a süti neve. Szerintem azért, mert ez a süti tudja, hogy mekkora tészta süljön ki a masszából, és mennyi krém maradjon középen. A receptet "K. M." néven küldték be.
--------------------
Intelligens krémes
A tojásokat külön választjuk. A fehérjébe teszünk pici sót és cukrot ezzel habosra keverjük. A sárgájába beletesszük a kétféle cukrot és géppel kikeverjük, majd a margarinnal is dolgozzuk keveset. Ezután a lisztet és a tejet felváltva beledolgozzuk robotgéppel. Amikor készen vagyunk akkor a felvert fehérjét beleöntjük az edénybe és fakanállal beledolgozzuk a krémbe. Nem kell nagyon nem baj ha kevés fehérje esetleg úszkál a tetején. Kivajazunk és kilisztezünk / csak az alját!!!az oldalát nem / egy 22 x 30-as tepsit, beleöntjük a masszát / olyan madártejállagú / és hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra és 15 percig sütjük / bekapcsolástól számítva, nem a bemelegedéstől / majd levesszük a hőmérsékletet 100 fokra es így sütjük 45 percig. Ha kész kivesszük és hűvös helyre tesszük. Amikor kihűlt a tepsi, az egészet úgy ahogy van betesszük a hűtőbe. Órákig kell hűlnie!!! Legalább 5-6 órát, ezért érdemes reggel gyorsan megsütni és délutánig hűteni. Ha teljesen hideg, körül vágod a szelet egy késsel, hogy elváljon egy kicsit a tepsitől, és egy hirtelen mozdulattal fejre fordítod, leveszed róla a tepsit és felszeleteled, majd a szeleteket egyenként visszafordítod és tálra teszed. Erre azért van szükség, mert az alját könnyebb vágni mint a tetejét. Meglepő de a tészta 3 részre oszlik szét: egy tésztás részre egy hígabb krémszerűre egy gumis keményebbre nagyon finom érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
300 gramm cukor, kristály
9 közepes darab tojás, nyers
6 adag vaníliás cukor
150 gramm margarin
10 dl tehéntej, 1.5%
9 evőkanál finomliszt
-----------------------
A darás liszt durvább szemcséjű és az abból készültek kicsit szívósabbak, morzsalékosabbak. Szerintem.
De mivel a tésztáknak jó "tartást ad a GRÍZES LISZT, a keresztanyám pl. mindent fele-fele arányban "tésztázott".
Próbáld ki a piskótát ilyenből, máskor meg olyanból. Rögtön megérted a különbséget.
Lányok!
Mi a különbség a sima liszt és a rétesliszt között? A fajtája? Őrlése? Felhasználása?
Én csak annyit tudok, hogy a réteslisztnek nagyobb a sikér tartalma, de ettől miért más?
Szép napot mindenkinek!
Képzeljétek, idáig csak lustálkodtam, filmet néztem! :))
Nem vagy béna.Ügyes vagy.
Arról nem beszélve, hogy mennyire jó a karaktered...nem sajnálod a jó szót és még ki is akarod fejezni a köszönetedet és elismerésedet.
Mi köszönjük Neked
Sziasztok!!!
Először is...olyan jó ,hogy vagytok!!!Mindent szépen leírtok,hogy az ilyen bénák is mint én..követni tudjuk.Köszike mindőtöknek.
Anyukámék nagyon örültek a krémesnek...Nekem is repedt egy kicsit...
Szép napot mindőtöknek..és további jó reciket írjatok...Puszim..:)
ERZSÓKA!
ITT NÉZZÉL KÜRÖL ALAPOSAN.KÉPEKET IS TALÁLSZ MINDENRŐL.
ÉN NEM TUDOK MÉG SEMMIT, MER MOST TALÁLTAM.JÓL NÉZ KI A SÜTI.
Ez isteni lehet!
Most jön a rögeszmés kérdésem: mekkora tepsi?
Köszi előre is.
Barackos intelligens krémes
2009.09.19.
Ez a sütemény az intelligens krémes továbbfejlesztett barackos-kekszes változata. Nagyon-nagyon finom!
Barackos-kekszes krémes
Hozzávalók: 40 dkg háztartási keksz, 1 nagy konzerv őszibarackbefőtt (de lehet friss barack is, természetesen), 4 tojás, 500 ml tej, 25 dkg cukor, 2 ek tejföl, 2 ek liszt, 1 vaníliarúd, vaj a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A barackbefőttet lecsepegtetjük és a barackokat szeletekre vágjuk. Egy 20x30 cm-es mélyebb tepsit vajjal kikenünk, az alját a kekszszeletekkel kirakjuk és mindegyik kekszre egy-két szelet barackot teszünk. A krémhez a tojásokat a tejjel, a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt valamint a lisztet és jól elkeverjük. Ezt a keveréket ráöntjük a gyümölcsös kekszre és kb. 30 perc alatt készre sütjük. A süteményt teljes kihűlés után szeleteljük.
Megjegyzés: Sütés közben a keksz és a gyümölcs feljött a tetejére :-), de a sütemény ettől függetlenül szépen szeletelhető lesz.
Sziasztok, szép napot!
Felénk szörnyen hideg van!
Áldott vasárnapot kedves Mindenkinek!
Már a neten kolbászolok , leltem is kincsetTessék, közreadom.
BARACKOS ZSELÉS ÁLOM
Héger Rudolf, 2011. január 29., 20:57
Elöször elkészítjük a tésztát. 5 tojást 25 dkg porcukorral habosra keverünk. Majd ezután 14 dkg puha vajat vagy margarint is hozzámixelünk. Ebbe a vajas masszába belevegyítünk 20 dkg réteslisztet amelyhez 1 sütöport is adunk.A legjobb ha a lisztes keveréket hozzászitáljuk , majd elkeverjük és egy sütöpapírral bélelt tepsibe öntjük. Elömelegített sütöben kb. 16 -20 perc.
Elkészítjük a zselatinos krémet. Most barackból készítettem, de eperböl, kiwiböl is finom lehet.
2 sárgabarack kompótot leszürünk. A levét egy lábasba öntjük és még hozzáadunk 1 liter vizet és 4 kanál porcukrot , és hozzáadunk 2 vaníliáspudingport, vagy 15-20 dkg étkezési keményítöt, vagy /Zlatý klast/, bármelyik megfelel és sürüre fözzük, állandó kevergetés mellett.
A megsült tésztát egy pici beföttlével meglocsolhatjuk és a tészta tetejére a beföttet szétrakhatjuk, majd erre kerül a forró sürü krém. Ezután hideg helyre tesszük és hagyjuk a krémet megkeményedni, besürüsödni. Forró vízbe mártott késsel kockára szeleteljük és egy tejszínhabrózsát nyomunk a tetejére és egy kis szelet mandarinnal díszíthetjük! Tényleg finom!
Ma egy névnapi ünnepségre készült és pár percen belül elfogyott...
Csajok, elrontottam a krémest, mielőtt belefogtam volna :D
Elhatároztam, hogy megcsinálom késő délután a krémest. Még szerencse, hogy csak kikészítettem a hozzávalókat és nem állítottam össze. Semmi tragikus nem történt, csak éppen 200 fokra volt melegítve a sütő, mert előtte vettem ki belőle péksütit, meg zabfasirtot. Így aztán elnapoltam a krémest, mivel éjszaka már nem akartam a sütéssel foglalkozni.
Talán holnap :)
Szia Caravell!
Az én volt kolléganőmék több darabra szétfűrészelték (a saját nevelésű disznóik ) füstölt sonkáját, mélyhűtőből ették egész évben.Engem is sokszor megkínált.Olyan friss maradt újig, mintha akkor akasztották volna le a füstről.Anyuék is vágtak,de akkor még nem volt mélyhűtő és a padlásról ettük a kolbász és sonkát is.
Nekem már szárazon nem ízlett.
Nagyobb boltokban adnak negyedet is.
Ügyi vagy:)
Nálunk a férjem meg a lányom azt mondta, olyan madártej ízű.
Ne aggódj, az enyémnek a tetején is volt 3 repedés, semmi jelentősége nincs.
(Csak a macskák nehogy jöjjenek a teraszon:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)