Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Jobbulást kívánok!
Én meg úgy voltam pár éve, hogy lefogytam a 30 kilót, és utána kapott el a vírus, na, az még rátett 5 kilót mínuszt, akkor voltam az álomsúlynál:))
Képzeljétek, olyan szinten elkapott az ovivírus, hogy az előbb attól hányingerem lett, hogy valaki egy rajzfilmben(!) kinyitotta a tenyerék és pár crackers volt rajta. Pedig egy pillanat múlva már lehetett tudni, hogy ez macskakaja.
A legnagyobb kitolás az egészben, hogy éhes vagyok, de ha eszem akármit, rosszul vagyok tőle.
Így kezdődött egyszer egy eredményes fogyim, 20 kiló lement akkor. Most se lenne baj, legalább valami haszna legyen a szenvedésnek. (Nem a betegség fogyasztott le, csak jó alkalom volt a kezdésre, mert rögtön volt lelkesítő eredmény egy pár nap után :D)
Sziasztok!
Paradicsomos káposzta, kelkáposzta főzelék, krumplifőzelék, káposztás bab.
Jó fújósak :)
Sárgarépafőzelék?
Ma befaltuk a tegnapi pörköltet és nokedlit. Húsleves még maradt, szerintem holnap főzök hozzá grízgaluskát.
Valami jó főzelék kellene még, de semmi ötletem nincs.
Köszönjük, Neked is :)
Mit főztetek ma? nekem szerencsére nem kellett főzöm, maradt tegnapról kínai. Csak egy kis sóskát csinálok, de azt már holnapra.
fb-ről hoztam, hátha valakit érdekel:
Nemedi Juli recepte
Liszt nélkül süti:
4 egész tojás, 20 dkg őrölt mandula, fahéj, őrölt szegfüszeg, reszelt citromhéj, késhegyni szódabikarbóna, 20 dkg túró, 1 dl viz, 10 dkg vörösáfonya, 10 dkg mazsola, 4 evőkanál Xilit
Kevergesd alaposan össze, majd előmelegitett sütőben kb 30-35 percig 200 C fokon süsd meg
FURA ÉDESSÉGET TALÁLTAM AZ IMÉNT.TETTEM FÖL KÉPET IS RÓLA.
GUMIMCI
Hozzávalók:
* 4 csomag étkezési zselatin
* porcukor
* 6 tojás
* 3 evőkanál kakaópor
* vaníliás cukor
* tejföl
* szörp
Elkészítés:
Az 1. réteghez 3 tojásfehérjét habbá verünk. 3 tojás sárgáját kikeverünk 5 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. 1 csomag zselatint feloldunk 1,5 dl vízben, felforraljuk, és még melegen a tojássárgához öntjük. Utána óvatosan belekeverjük a kemény habot. Nagyobb formába öntjük, és betesszük a hűtőbe.
A 2. réteg ugyanúgy készül, mint az első, csak a cukor mellé még 3 evőkanál kakaóport is adunk. Ráöntjük az első rétegre, és visszatesszük a hűtőbe!
A 3. réteghez 1 nagy pohár tejfölt (4,5 dl) kikeverünk 7 evőkanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. 1,5 dl vízben 1 csomag zselatint feloldunk, felforraljuk, és langyosan adjuk hozzá a tejfölös masszához. Ráöntjük a 2. rétegre, majd visszatesszük a hűtőbe!
A 4. réteghez 5 dl színes szörpből (legjobb a málnaszörp, de meggy- vagy kiviszörppel sem rossz) és 1 csomag zselatinból kocsonyát főzünk. Megvárjuk, míg kihűl, csak utána öntjük rá a 3. rétegre. Itt kell több időt várni, mielőtt ráöntjük, mert a szörp előszeretettel felszedi a tejfölös réteget. :)
Dermedésig a hűtőben tarjuk, a legjobb, ha egy egész éjszakát hűtjük!
Sajtos,sonkás kifli
Hozzávalók:
fél liter tej
3dl olaj
1 evőkanál cukor
1,5kanál só
1kg liszt,
3tojás sárgája
20dkg sajt
20dkg gépsonka
7dkg élesztő
1tojás a tetejéhez.
Elkészítése:
1dl tejben feloldjuk az 1 ek. cukrot és a 7dkg élesztőt felfuttatjuk. A többi tejbe belekeverjük a sót és az olajat. Összegyúrjuk és 1 órán keresztül kelesztjük. 4 cipót formálunk ,kör alakra és kb. 1cm vastagra nyújtjuk. 1 cipót 16 cikkre vágunk, a cikk szélesebbik részére sonkát vagy sajtot vagy mind kettőt teszünk. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Körülbelül 64 db. lesz belőle.
ÚGY RÁKATTANTAM AZ OSTYATÖLTŐS TÉMÁRA, HOGY NEM BÍROM ABBAHAGYNI.
Más helyeken találtam ezeket a finomságokat.(Ziegler ostyát még sajttal is készítenek.) Ez itt mind édes.
-------------------------------------
Boltban vásárolható ostyák töltése /van többféle töltelékkel, majd kiválogatod, melyik jó/.
Nápolyi
30dkg cukor, 1, 5 dl víz, 25 dkg Ráma, 3 csg tejpor (90g-os), 5 vaníliás cukor, cukrozott kakaópor, 1 csg nápolyilap.
A cukorból, a vízből szirupot főzök. Ha kihűlt, beleteszem a Rámát, a tejport, majd elfelezem. Az egyik felébe a vaníliás cukrot, a másikba a kakaót teszem, majd a lapokba töltöm felváltva.
Nehezéket kell rátenni, míg a krém kifagy.
Kókuszos ostya
2 dl tejet, 20 dkg kókuszreszeléket, 40 dkg kr. cukrot felfőzünk, míg a cukor elolvad, majd belekeverünk 20 dkg lisztet. 5 percig főzzük takarékon, majd a tűzről levéve belekeverünk 25 rámát és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, elfelezzük a krémet, egyik felébe vaníliáscukrot, a másikba kakaóport teszünk. 3 ostyalap közé kenjük, és jól kihűtjük.
Marcipános ostya
3 laphoz való adag
1, 5 dl tejben 60 dkg kristálycukrot felforralunk, majd amikor habos lesz, belekeverünk 40 dkg lisztet, melyenk fele rétes, fele sima liszt. Ezt követően 1-2 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Tűzről levéve elkeverünk benne 25 dkg rámát, majd kettéosztjuk, egyik felébe kakaót, a másikba keserűmandula aromát teszünk.
Kétszínű krém nápolyilaphoz
Sárga krém: 7 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 2 csg vanília, 1 ráma
Barna krém: 25 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 15 dkg darált keksz, 2 evőkanál kakaót jól elkeverni, majd a 7 tojás habját hozzáadni. Váltakozva töltjük a lapok közé.
5 nagy laphoz való adag
------------------------------
Ezt nálunk jégzajlásnak hívják.
3 tojás fehérje félig felverve, hozzáadunk 5 evőkanál vizet, 25 dkg cukrot, ezt gőz fölött jó kemény habbá verjük.
Ezután 2 ostyalapot összetörve, mazsolát, apróra vágott diót szórunk bel, és a sütőlapra kanalazzuk. Mi úgy szoktuk, hogy ostyalapot szeletekre vágunk, és arra kanalazzuk a habot. 110-120 fokon szárítjuk.
Nem tudom ezt kerested-e, de ez isteni!
----------------------------
Én a Komjádi Uszoda előtti MDF piacon veszek ostalapot, gáztepsi méretű, 4-5 lapos és 120 FT körül szokott lenni. Sokáig ropogós marad, nem veszít frisseségéből. De van "puklis" ostyalapjuk is, olyan kis cseresznye méretű halmokkal a tetején. Próbálta már valaki?
A puklis ostyát megkérdeztem egyszer, állítólag raffaello-szerő golyócskákat lehet gyártani belőle.
Sokféle ostyát láttam, egyszer még kerek torta alakút is. Talán erre való a Pischinger torta recept.
Tehát a púpos ostyához való receptek
Raffaellós ostya I.
fél kg cukor, 25 dkg ráma, 2 dl tej, 2 ek. kakaó (én nem teszek bele), 2 ek. liszt, vagy 1 csg főzös puding, 15 dkg kókuszreszelék (aki nem szereti, helyettesítheti darált dióval)
A hozzávalókat összekeverjük és felfőzzük, majd még forrón a púpokba öntjük, és befedjük a sima lappa.
Raffaellós ostya II.
40 dkg cukor, 4 tojás, 1 ek. kakaó (kihagyható), 1 ráma. 1/2 kg darált keksz, 1 ek. rum.
A cukrot, a tojást, a kakaót, a rámát és a rumot gőz fölött felfőzöm, majd belekeverem a daráltkekszet, és még forrón a lapok közé kenem.
Jó étvágyat hozzá!
Én az elsőt szoktam csinálni, remélem ízlik nektek is.
--------------------------
Hideg kutya
25 dkg margarin, ugyanennyi porcukor, 2 tojás, 1 cs. Gála (hidegen főzhető) csokis pudingpor és két evőkanál kakaó.
gőz fölött megfőzzük, beletördelünk 1 cs. ostyalapot, tetszés szerint mazsolát esetleg darabos diót, pici rumot (vagy aromát) és folpackkal kibélelt őzgerincformába simítjuk. pár órára mélyhűtőbe tesszük.
----------------------
tördelt ostyalapos recept
Nálunk Mazsolás rúd néven fut. Nagyon hasonló Timna receptjéhez.
25dkg margarint 20 dkg cukorral felolvasztani, majd belekeverni 1EK kakaót, 1 tojást, 2 csokis pudingport 1 EK vizzel összekeverve. Ebbe jön 1 cs. összetördelt ostyalap, 10 dkg mazsola, fejtett meggy, darabolt dió. Folpack-kal bélelt őzgerinc formába nyomkodjuk és a mélyhűtőbe tesszük.
---------------------
Betyárszelet: (nálunk ez a menő!)
30 dkg cukrot megpörkölünk, majd hozzáadunk 20 dkg vajat és néhány percig forraljuk. Azután belekeverunk 15 dkg darabos diót, majd lassan belecsurgatunk 6 tojássátgáját kikeverve és egy kissé felfőzzük. Meg melegen ostyalapra tesszük (kb. 4EK/lap).
Szultáncsemege:
20 dkg cukrot barnára pirítunk, 15 dkg diót teszünk bele, kihűtjük, összetörjük.
4 tojás sárgáját 20 dkg cukorral és 20 dkg vajjal gőz fölött felfőzzük, hozzáadjuk az összetört diós cukrot és ostyalap közé töltjük.
Nem éppen diétás, de nagyon finom!
------------------------------
Régi családi receptünk /többgenerációs/ szerint
3 csomag ostyalaphoz 25 dkg vaj, 3 evőkanál kakaó, 20 dkg darált nem pörkölt mogyoró. És ami különlegessé teszi a süteményt, hogy a lapokat egyenként a tepsi hátán sütőben világosbarnára pirítani, ettől lesz igazán ropogós, és a fenti tölteléktől is az marad. A tetejére csoki bevonót kell tenni. (Ha főzött krémmel töltöd szétázik az egész)
-----------------------
Ezt még nem láttam, beírom nektek:
Nápolyi
50 dkg porcukor, 5 egész tojás, 25 deka Rama margarin, 25 dkg háztartási keksz, 1 evőkanál kakaó, 1 dl rum, 10 dkg őrölt pörkölt dió.
A cukrot elkeverjük a tojásokkal, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Azon melegen hozzákeverjük a Rámát, a ledarált kekszet, kakaót, rumot és az őrölt diót. Megtöltjük vele a lapokat. Hideg helyre tegyük, másnap szeleteljük.
----------------------
XYXYXYYXYXYX
ennek erősebben csokis az íze, de nagyon finom, nem kifejezetten ropogós, de mégsem csúszik szét, szépen szeletelhető:
20 dkb kristálycukrot beletenni egy tálba, ráönteni annyi tejet, hogy éppen ellepje. Odatenni főzni, majd lassan hozzákeverni 10 dkb kakaóport. Ezt addig főőzni, amíg sűrűsödni kezd, majd levenni a tűzről és még forrón belekeverni 15 dkg vajat. Melegen rákenni a lapokra és lenyomatni. 6 laphoz elég. Háromszögekre vágható. Jó sütést kívánok.
------------------------
JÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ...
:25dkgkr.cukor, 5 tojás, 25 dkg ráma, 15 dkg darált dió, 35 dkg darált keksz, 2 evőkanál kakaó.
A margarint a cukorral és a tojásokkal gőz fölött összefőzni, amig a vaj elolvad, kihűteni, és hozzákeverni a darált kekszet, darált diót, kakóport. Összedolgozni és megkenni a lapokat. Egy órát pihentetni, lenyomatni, majd két újjnyi szeletekre vágni. Fel is lehet tekerni a sütit, de akkor az ostyalapokat megkenés előtt egy picit be kell vizezni. Kép is volt hozzá, de sajnos nem mentettem el. Finom és igazi ropogós. 10 laphoz elég.
------------------------
Keleti csemege
6 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
30 dkg kristálycukor
20 dkg vaj
30 dkg keksz
2 kis hatlapos ostyalap, vagy 1 nagy ötlapos
A tojásokat habbá verjük, hozzákeverjük a porcukrot és a kókuszt. Megpirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, és amennyire lehet, elkeverjük. Mivel a vajtól lehűl, újra melegítjük, folyékonyra. Ha a cukor jól felmelegedett (folyik), állandó keverés mellett belekeverjük a tojáshabba. Ezután hozzáadjuk az előzőleg ledarált kekszet, majd azonnal ostyalapok közé töltjük. Az ostya tetejére csokoládémáz kerül, 1 napig állni hagyjuk
-----------------------
Hát, ez nagyon jó!
Mennyire okos és mennyi humor van benne! Nekem már jól indul a hetem, mert hatalmasakat mosolyogtam.Nagyon köszönöm.
Bocsi a hosszú versért!
HASZONNAL OLVASSÁTOK!!!
Adj Isten!
Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos verse az 50-es évekből:
A népi gyógyászoknak kívülről meg kell tanulni .-)
-------------------------------------------------------------------------------------
Világéletemben segítni volt vágyam,
Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,
Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,
Kevés garasát is vivé patikába.
Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.
Olyikra ha nem is, más betegségre jó.
Mennyi nyavalyája akad az embernek,
Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,
S ha szemére veted, bizony még ő lázad.
Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,
Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.
Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,
Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.
Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,
Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.
1. Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,
Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
Szalkán kórház is van,
kérj ott epekövet,
Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod.
2. Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
Theaként iszogasd, pisiled momentán.
3. Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
Theaként használják, piros borban főzve,
Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.
Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
Öt-hat hétig használd, megmondom előre.
4. Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
"Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.
Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
Nem emészthet attól senkinek a bele.
Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.
5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
Ez sivár életben még örömed lehet.
6. Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának,
Egészséget szerez hamar az magának.
Tetős evőkanál kerül egy literre,
Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.
7. Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
Egyszerű tünete: rebeg gyomra szája,
Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.
Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
Azt is marod mostmár, kinek udvaroltál.
Pokol ez az élet, családodé sem más,
Testvér, az élet cseppet sem pompás.
Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
Fizethetsz százasból akár egy türetet.
Bajod egyre mélyül, Kálló
felé sietsz,
Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.
8. Életed, ha megnyúlt tisztes öregkorban,
Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
Panaszolja ajkad : "oly gyakran szédülök,
Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."
Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,
Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
Hegyek szelíd alján termett elég "dicske"
Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
Mert így betegséged a pokolba menne.
Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,
Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
Találgatva szépen, hátha ez használhat.
Ha ez nem használna, van még recept bőven,
Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.
9. Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
Levél végeztével ötlött az eszembe,
Hány szegény embernek fájdalmas élete,
Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
Eltorzul a képe, szenved reumában.
Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
Aki okos fickó, agyalágya benő,
Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő...
Kínok ellen adok jó tanácsot,
Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a táncot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
Ha mán’ mankón
jártál, eldobod azt tőle,
Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle.
10. Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotba,
Forró cékla lével mint áldót gurgulgatva.
11. Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér tudod, mit csinálsz ?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.
Magyarázatok:
Szalka
= Mátészalka
Kálló
= Nagykálló (ahol ideggyógyintézet van)
Sziasztok, szép napot minenkinek!
Akkor itt a fala Falafel-recept!
(mini csicseriborsó-fasírt)
Hozzávalók:
44 dkg csicseriborsó
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
2 evőkanál aprított petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál őrölt koriander
2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál sütőpor
olaj
Elkészítése:
Előkészítési idő: 40 perc + 30 perc pihentetés + 4 óra áztatás
Főzési idő: 20-25 perc
A csicseriborsót átválogatjuk és megmossuk, majd négy-ötszörös mennyiségű hideg vízbe áztatjuk néhány órára vagy akár egész éjszakára. Másnap leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd turmixgépben finomra őröljük. Hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, az összenyomott fokhagymagerezdeket, a petrezselymet, a köményt, 1 evőkanál vizet és a sütőport. További 10 másodpercig turmixoljuk, amíg durva masszát kapunk.
Lefedve 30 percig pihentetjük. A falafelmassza púpozott evőkanálnyi adagjaiból gömböket formálunk, és kézzel kinyomjuk belőlük a fölösleges folyadékot. Mély, vastag aljú edényben közepes lángon felhevítjük az olajat. A falafelgolyókat nagy kanállal óvatosan az olajba tesszük, 3-4 percig sütjük őket. Amelyik aranybarnára sült, azt szűrőkanállal óvatosan kiszedjük az olajból. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, zöldségekkel pedig pitakenyérbe tölthetjük.
A recept 44 dkg-t ír, de azt a 6 dkg-t már nem érdemes kihagyni, ami a zacskóban maradt:))
Én pedig vittem a csicserborsó krémlevest!
Nem felejtettem ám el a leves receptjét sem! Tényleg merem ajánlani mindenkinek, nekünk nagyon tetszett. A csilivel nagyon jól harmonizál, szóval nem érdemes lehagyni (kivéve persze gyerekeknél).
Csicseriborsó krémleves:
Hozzávalók:
1 póréhagyma (zöld része is)
2 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1 burgonya (közepes nagyságú)
1 konzerv csicseriborsó (vagy ennek megfelelő mennyiségű száraz csicseriborsó, sárgaborsó)
(olíva)olaj
kb. 1 l alaplé (vagy leveskockával kevert víz)
só, bors
csili
A póréhagymát karikára vágjuk, a vöröshagymát nagyobb kockára, a fokhagymát kés lapjával összezúzzuk. A hagymákat kevés olajon megpároljuk, felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Ha a burgonya megpuhult, beletesszük a csicseriborsót. Az egészet egyszer összeforraljuk, összeturmixoljuk, tálalásnál aprított/szárított csilivel megszórjuk.
(tastespotting.com)
A konzerv csicseriborsót felhasználás előtt csöpögtessük le és mossuk át vízzel.
A száraz csicseriborsót a zacskón lévő utasítás szerint készítsük el és a főzés utolsó szakaszában adjuk a már megfőtt csicseriborsót a leveshez.
Sziasztok! szia!
A falafel engem is érdekelne! :)
Legyen szép, békés, szerencsés hetünk!
(Derűben sajna talán csak a következő hét lesz gazdag .Várjuk reménykedve.)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)